Kauhaa ja rakkautta

Glooriaa, kiitosta ja pinaattia

Olen kova valittamaan ja kitisemään suomalaisten ravintoloiden ja ruokakauppojen puutteista, joten lienee ihan reilua antaa kiitostakin silloin, kun siihen on aihetta.

Kiitos Suomen ruokakaupat, että olette petranneet tuoreiden salaattivihannesten tarjonnassa! Se on parantanut elämänlaatuani arviolta 32 % ja jaksan ihan päivittäin arvostaa sitä, että esimerkiksi tuoretta pinaattia löytyy nykyään jopa lähikauppani suppealta vihanneshyllyltä.

Salaattitarjonnassa ja hintatasossa on kuitenkin yhä isoja eroja eri kauppojen välillä, eivätkä kaikki ole vielä siirtyneet kohti vihreää valoa pimeältä keskiajalta. Mielestäni paras, laajin ja kohtuuhintaisin salaattitarjonta on S-marketeissa (ja varmaan Prismoissakin, samaa puljua kun ovat) sekä Stockan Herkussa, jos sattuu asioimaan Helsingin keskustan tavaratalossa. Olen edelleen ihan hurmiossa siitä, että voin alle kahdella eurolla ostaa ison rasian pinaattia, vuonankaalta, rucolaa, punamangoldia tai kaikkien näiden sekoitusta. Bravo!

(Sitten kun saataisiin salaatit vielä kilohinnalla irtomyyntiin kuten kaikkialla muualla sivistyneessä maailmassa, ei tällä akalla olisi enää nokan koputtamista.)

 

Tästäpä syystä jääkaapissani on nykyään lähes aina rasia tuoretta pinaattia. Aasiassa luuhatessani olen oppinut, että yksi parhaista tavoista valmistaa pinaattia ja sen kaltaisia - pätee myös lehtikaaliin, paksoihin ja muihin vastaaviin - on yksinkertaisesti kuullottaa se öljyssä reilun valkosipulin kera. Tämäntyyppistä annosta kutsutaan ainakin Vietnamissa ja Thaimaassa nimellä morning glory ja se löytyy melkein jokaisen kuppilan listalta.

Sovelsin tänään morning gloryn ilosanomaa pastan tekoon ja tein varsin yksinkertaisen pinaatti-vuohenjuustopastan. Valkosipuli siivuiksi, nopea kuullotus pannulla, sekaan pinaatti, pasta ja vuohenjuusto - melkein yhtä helppoa kuin valmisnuudelien keitto!

En näe mitään syytä sillekään, miksei tätä voisi tehdä pakastepinaatista. Toki koostumus on silloin ihan erilainen, muttei välttämättä huono - ehkä enemmän pestopastamainen. Tämä pasta tuskin raivostuu siitäkään, jos heität mukaan muutaman paahdetun pinjansiemenen.

 

Pinaatti-vuohenjuustopasta (kahdelle)

2 annosta spagettia

reilu! loraus oliiviöljyä

3 valkosipulinkynttä

100 g tuoretta (baby)pinaattia

suolaa

mustapippuria myllystä

hyppysellinen raastettua tai jauhettua muskottipähkinää

100 g vuohenjuustoa (pehmeä toimii parhaiten, esim President Petit Doux)

Laita spagetti kiehumaan paketin ohjeiden mukaan. Leikkaa valkosipuli siivuiksi.

Lorauta paistinpannulle reilu loraus oliiviöljyä. Kuullota valkosipulia n. minuutti ja lisää sen jälkeen pannulle pinaatti. Pinaattia ei tarvitse hienontaa, mutta jos käytössäsi on niitä jättisuuria lehtiä, voi niitä hieman repiä tai leikata pienemmiksi. Kuullottele pinaattia muutama minuutti. Rapsauta päälle reilusti mustapippuria, sopivasti suolaa ja hyppysellinen muskottipähkinää.

Kun pasta on kiehunut, kaada vesi pois, lisää pannulle pinaatin joukkoon ja sekoita. Murustele joukkoon vuohenjuusto ja sekoita. Tarjoile heti.

17 vastausta artikkeliin "Glooriaa, kiitosta ja pinaattia"

kilvia 20.02.2012 19:37

Eikä! Just pstin eilen pitkästä aikaa pinaattia ja pyöräytin pinaatti-vuohenjuusto piirakan tällä Hanna Jensenin ohjeella:

http://www.olivialehti.fi/Ruoka/Ruokablogi/tabid/229/Category/reseptit/Page/6/Post/1099/Default.aspx

Kaikki täytteet eivät piirakkaan mahtuneet, joten pinaattia ja vuohenjuustoakin jäi vähän yli. Taidanpa tietää, mihin ne käytetään! ;)

Anna 20.02.2012 20:18

Oot hyvä kirjoittaja ja sulla on mahtava blogi, mut voisitko taivuttaa kaali : kaalia. Ei "kaalta" mulle, kiitos! :)

Elina 21.02.2012 0:10

Täytyy tuota pinaattipastaohjettasi kokeilla lähipäivinä. Oma lempipinaattiohjeeni on pinaatti-herne-fetasalaatti, jonka kanssa oliiviöljy-sitruunamehusalaatinkastiketta. Ihanan raikas jonkun vähän raskaamman ruoan kanssa. =) Pitäisi pinaattia käyttää enemmän, kun sitä kaupasta tuoreena löytää lähes aina.

erina 21.02.2012 12:37

Tää on mun eioomitäänruokaa-ruoka, kiitos pakastepinaatin! Omaan versiooni tulee cashew-pähkinöitä, tilkka ruokakermaa ja sitruunamehua. Myös feta käy erinomaisesti jos sitä siis sattuu olemaan. Käytin ennen tuoretta pinaattia, mutta sitten tulin vainoharhaiseksi sen sisältämistä nitriiteistä. En jaksa ryöpätä, joten olen sen koomin tyytynyt pakasteversioon. Ilmeisesti babypinaatti olisi kuulemma turvallisempi vaihtoehto? Onneksi pakasteversio toimii myös oikein hyvin - pinaattiletut kun ovat myös suosikkejani:) Pinaattilettuohjeeseesi vielä palaten, kannattaa kokeilla korvata osa jauhoista leseillä jolloin letuista tulee suorastaan terveysruokaa, heh.

Anna 21.02.2012 14:30

Minkä vuoksi Suomesta pitäisi keskellä talvea saada tuoreita salaattivihanneksia puoli-ilmaseksi? (Kesä onkin sitten eri juttu.)

Eeva 21.02.2012 15:59

@ Kilvia: oijoi, pinaattipiirakat on ihania! Toivottavasti tykkäät pastastakin :)

@ Anna: hyvä, jääpähän enemmän mulle! ;)

@ Elina: pinaatti on kyllä mahtavan monipuolinen, menee lämpimänä ja kylmänä.

@ Erina: mutta eikös tuohon kelpaa mikä tahansa kypsentäminen, vai pitääkö sen olla nimenomaan ryöppäämistä? Itse olen tosin pyrkinyt pääsemään näistä hysterioista eroon, ei vaan jotenkin jaksa miettiä kaikkea. Luotan, että kun syön mahdollisimman paljon luomua ja mahdollisimman paljon "normaalia" (ts. ei prosessoitua einesruokaa), niin sillä pärjää.

@ Anna: itsekö et käytä mitään tuontielintarvikkeita? Jos näin on, niin hatunnosto. Olen sitä mieltä, että jos tuontielintarvikkeita pitää ongelmallisina, niin on aika paljon perustellumpiakin karsinnan kohteita kuin salaatti, joka on kuitenkin olennainen osa terveellistä ruokavaliota - itse asiassa monien lähteiden mukaan jopa se olennaisin! (Ja ei, en pidä kahden euron salaattirasiaa puoli-ilmaisena, vaan kohtuullisena hintana, joka mahdollistaa salaatin syömisen päivittäin myös ei-niin-hyvin tienaavalle.)

Matti Rissanen 21.02.2012 17:18

Kts

http://suomisanakirja.fi/gloria

Eeva 21.02.2012 21:01

@ Matti Rissanen - kirjoitusasut gloria ja vanhahtavampi glooria ovat molemmat käytössä, jos tämä nyt oli se mitä yritit hienovaraisesti vihjata :)

Paula 21.02.2012 21:25

Hurraa-huuto x3! Eeva is back :) voi sitä surun päivää, kun Voisilmäpeliä jäi eläkkeelle. Odotin maltamattomana, että koska pääsen taas reseptiesi äärelle ja toivoin lukevani siitä blogistasi, mutta en tästä koskaan sieltä kuullut. Oliko kenties joku postaus jäänyt minulta välistä vai etkö tarkoituksella kertonut... No, pääasia, että nyt ihan sattuman kaupalla tänne löysin. Ja voi sitä riemua, kun näin söpöläisen hymysi oikeassa yläkulmassa :D nyt vaan odottelen, että keittiöremontti saadaan päätökseen ja pääsen kokkailemaan uusia nerouksiasi! Kiitoskiitoskiitos. Ps. Edelleen sitä keittokirjaa odotellessa ;)

Jussi 22.02.2012 19:00

Hei!

Morning glory on kasvi nimeltä päivänsini. Kasvaa meilläkin. Thaimaassa tuo morning glory on juuri sitä itseänsä, ei siis mitä tahansa kuten pinaattia. Valmistustapa voi kyllä olla kuvaamanlaisesi. Tilasin kerran enkä tilaa toiste. Annos oli kasvin puumaista vartta, jota hyvin voin ilman elää.

Eeva 22.02.2012 22:10

@ Jussi: juu, Thaimaassa morning glory tehdään toki juuri tästä kasvista (jonka nimeä en tosin aikaisemmin tiennyt suomeksi, kiitos!). Pointtina oli mainita että opin valmistamaan vihreitä vihanneksia tällä tavalla nimenomaan Aasian-reissuilla tuon ruokalajin innoittamana :) Toimii todella hyvin mihin tahansa vihreään lehtevään vihannekseen!

Eeva 22.02.2012 22:11

@ Paula: voi, kivaa että löysit tiesi tänne! Tervetuloa ja kiitos kovasti ihanasta kommentista :)

Johanna 26.02.2012 16:51

Hei, kerro mistä saa muskottipähkinää? Olen etsinyt isojen markettien maustehyllyistä sitä löytämättä. Olen kaivannut sitä moneen ruokaan.

Yee 26.02.2012 17:59

Muskottipähkinää myy ainakin Ruohonjuuri, jolla on muuten mielettömän hyvänmakuiset luomumausteet valikoimissaan (Sonnentor). Samoja mausteita on Stockallakin ja jopa joissakin Life-myymälöissä.

Eeva 27.02.2012 12:39

@ Johanna: jauhettua muskottipähkinää pitäisi löytyä kyllä ihan marketeista, sitä on Santa Marian ja Meiran yms. valikoimissa. Sen sijaan kokonaisia lähtisin metsästämään Yeen tavoin luomukaupoista (esim. juurikin tuo Ruohonjuuri) tai sitten etnisistä ruokakaupoista. Olen itse tuonut aikoinaan pienen pussin kokonaisia muskottipähkinöitä Marokosta ja veikkaan, että se satsi kyllä kestää koko loppuelämäni...

Huli 09.03.2012 20:14

Tätä on tehtävä, kaikki parhaat ainekset yhdessä simppelissä reseptissä! Ehkä se pääsee lautaselle jo huomenna.

Kiitos ja kumarrus!

Elina 15.04.2012 1:32

Pitää näin aika paljon jälkikäteen kiittää tästä reseptistä. Useammankin kerran olen tätä jo tehnyt. Täydellinen päivällinen työpäivän jälkeen. Valmistus kestää vartin, joten nälkäinen mieskin jaksaa odottaa. =)

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

    2. 2

      Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

    3. 3

      Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

    4. 4

      Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

    5. 5

      Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

    6. 6

      Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

    7. 7

      Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

    8. 8

      Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu kiihtyy – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

    9. 9

      Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

    10. 10

      Helsingin Kalasatamassa kaksio maksaa lähes miljoona euroa – HS:n suora lähetys kello 8.50 näyttää, millaiset näkymät Suomen korkeimman asuinrakennuksen saunasta avautuvat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

    2. 2

      Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

    3. 3

      Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

    4. 4

      Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

    5. 5

      ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

    6. 6

      Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

    7. 7

      Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

    8. 8

      Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

    9. 9

      Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

    10. 10

      ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

    2. 2

      Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

    3. 3

      Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

    4. 4

      Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

    5. 5

      Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

    6. 6

      Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

    7. 7

      ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

    8. 8

      Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

    9. 9

      Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

    10. 10

      Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

    11. Näytä lisää