Kauhaa ja rakkautta

BLT ja leivänsyönnin taito

 

Viime vuosina olen joutunut miettimään paljon suhtautumistani leipään. Tiedättehän, tämän vilja- ja hiilihydraattiasian vuoksi.

Kaikki alkoi tietysti siitä, kun meille kerrottiin, että valkoiset viljat ovat paholaisen tekoa. Piti äkkiä lopettaa patonginsyönti ja syödä leipää, johon oli lisätty kuituja. Televisiossa ravitsemusterapeutti näytti, miten tarkistetaan leipäpussin kyljestä, kuinka monta prosenttia ravintokuitua leivässä on. Piti olla ainakin kahdeksan, muuten ei saanut syödä.

Kun oltiin opittu syömään täysjyväleipää ja laittamaan lettutaikinaan leseitä, tuli hiivan vuoro olla syntipukki. Täysjyväruisleipäkin oli pahasta, jos siinä oli hiivaa. Sen jälkeen pääpahikseksi kruunattiinkin gluteeni, oli se tummassa tai vaaleassa leivässä. Seuraava askel oli se, että kaikki viljat ja niiden kaltaiset gluteeni- tai kuitupitoisuudesta riippumatta olivat huono juttu, joita kukaan ei tarvitse, koska luolamiehetkään eivät syöneet niitä.

Olen käynyt kaikki vaiheet läpi myös omassa ruokavaliossani, välillä hyvinkin tiukkapipoisesti. Joskus olo oli parempi, joskus ei, mutta yksi ja sama pysyi: ikävä hyvää leipää kohtaan. Nyt ympyrä on sulkeutunut. Murran palan vehnäpatonkia, levitän päälle voita, nypin murusia paidaltani ja laulan daa-dirlan-dirlan-daa.

 

Olen nimittäin tajunnut, että ei leipä ole paholainen. Jokaisen täytyy vain oppia löytämään se oma tapa syödä leipää. Minulle ei sovi se perinteinen suomalainen tapa, jossa vähän joka välissä tehdään voikkareita.

Sen sijaan olen kääntänyt katseeni leipäasiassa sinne, minne yleensäkin, kun haen tasapainoa terveellisten elämäntapojen ja ruuasta nauttimisen välillä: Ranskaan ja Italiaan. Siellä syödään leipää, ja nimenomaan vaaleaa leipää, mutta ollaan silti meikäläisiä hoikempia ja terveempiä. Tapa syödä leipää vain on niin erilainen. Leipä on hyvää ja sitä arvostetaan, siitä nautitaan, se ei ole pelkästään polttoainetta.

En siis enää syö leipää aamupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi ja pääruuan painikkeena. Syön sitä herkkuna tai pääruokana. Napostelen hyvien juustojen, leikkeleiden ja viinin kanssa. Tai sitten teen siitä kokonaisen aterian, lämpimän voileivän, jonka kanssa syön salaattia tai kypsennettyjä vihanneksia.

Ennen kaikkea en enää syö pahaa leipää, mautonta leipää tai tylsää leipää. Kun syön leipää pääruuaksi tai herkkuna, kohtuudella ja melko harvoin, on ihan sama, kuinka vähän tai paljon siinä on kuitua tai hiivaa. Sen sijaan voin valita juuri sen houkuttelevimmalta näyttävän, tuoksuvan ja maistuvan leivän. Rakastan niin valkoista ranskalaista patonkia kuin suomalaista ruisreikäleipääkin. Minulle hyvän leivän kriteeri on se, että se maistuu herkulliselta sellaisenaan, pelkän voin tai oliiviöljyn kanssa. Jos leipä vaatii lisukkeekseen kasan juustoa ja leikkeleitä, se ei ole hyvää leipää.

 

Olen kyllä myös täytettyjen leipien suuri ystävä, mistä pääsemmekin päivän varsinaiseen aiheeseen. Pidän klubileivistä, paahtopaistileivistä, avokado-kalkkunaleivistä, croque monsieureista ja kaikenlaisista bruschetoista - ja voi, perinteinen jambon beurre hyvästä patongista, aidolla voilla ja hyvällä kinkulla, se se on herkkua. Suosikkini ylitse muiden on kuitenkin BLT. Syön BLT:n mieluiten brunssilla, mutta se sopii oikeastaan mille aterialle tahansa.

Klassisen BLT-leivän nimi tulee tietysti englannin kielen sanoista bacon, lettuce ja tomato. Siinäpä ne leivän raaka-aineet sitten tulivatkin. Koska raaka-aineita on vain muutama, kannattaa niiden laatua tarkkailla. Tee leipä hyvästä pekonista (omia suosikkejani ovat lihatiskien irtopekonit sekä Pajuniemen luomupekoni). Valitse kypsä tomaatti ja - tämä on tärkeintä - ehdottoman rapea salaatti.

BLT-leivän voi tehdä monella tapaa, joista minun tapani on luonnollisesti se paras. Se menee näin:

BLT-leivät (kahdelle)

4 palaa leipää

4-6 siivua pekonia

1 valkosipulinkynsi

majoneesia

1-2 tomaattia viipaloituna

reilusti rapeita salaatinlehtiä (jääsalaatti)

Paista pekonit pannulla omassa rasvassaan. Mielestäni BLT-leipään sopii parhaiten pekoni, jota ei ole paistettu täysin rapeaksi. Siirrä pekonit pois pannulta, jätä niistä irronnut rasva pannulle ja laita pannulle leivät. Paahda leivät pannulla kummaltakin puolelta rapeaksi.

Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se leveyssuunnassa kahtia. Hankaa leikatulla valkosipulinkynnellä paahdettujen leipien pintaa, jotta niihin tarttuu valkosipulin maku. Levitä kaikille leipäviipaleille majoneesia.

Asettele leipäviipaleen päälle reilu kasa salaattia, pari pekonisiivua sekä muutama viipale tomaattia. Aseta kanneksi toinen majoneesilla voideltu leipäviipale. Syömistä yleensä helpottaa, jos leikkaat valmiin leivän kahteen osaan (ks. kuva).

BLT-leipä toimii sekä lämpimänä että jäähtyneenä.

21 vastausta artikkeliin "BLT ja leivänsyönnin taito"

Tipi 11.03.2012 15:16

Aamen! En voi käsittää tätä joukkohysteriaa, jossa sokeasti tuijotetaan milloin-mitäkin-määriä eikä enää nähdä ruokavaliota kokonaisuutena. Hiilihydraattien ryhmään mahtuu valtava määrä eri ruoka-aineita ja mielestäni on todella sääli, että jotkut bannaavat kaiken pois. Juuri tuollaisella kohtuullisella käytöllä voisi nauttia kaikista ruoista potematta huonoa omaatuntoa: tasapainottamalla ravintoaineiden saannin ja huomioimalla niiden laadun voi täysin huoletta silloin tällöin viettää syntisen päivän tuoreen patongin ja ihanien leivosten varassa (köh*Ranska*köh)... Ja eipä nekään paholaiset jääneet vyötärölle ;)

Eeva 11.03.2012 15:38

@ Tipi - olen täysin samoilla linjoilla. Kokonaiskuva kunniaan! Seuraavaa Ranskan-matkaa odotellessa :)

Casio 11.03.2012 16:18

Olipa hauska ajoitus lukea leipäkirjoitus - oma suhteeni leipään on nimittäin viimeisten viikkojen aikana uudistunut täysin. Olen toki leiponut omin käsin silloin tällöin sämpylöitä ym, mutta nyt ostin jonkin spontaanin kutsumuksen ajamana käytetyn leipäkoneen ja käyn jauhamassa vaadittavat jauhot läheisessä liikkeessä olevalla jauhomyllyllä. Mikään leipä ei koskaan ole maistunut näin hyvältä. Uskon myös syöväni terveellisesti - ravinteikasta ja tuoretta. Myös oliiviöljyllä päällystettynä kokeiltu. :) Mitä herkkua!

Ginger 11.03.2012 16:47

Loistava kirjoitus! Olen pohtinut suhdettani leipään parin viime vuoden aikana kun tuttavapiirissä alkoi levitä karppausinnostus. Päädyin päätökseen, että syön vain hyvää leipää. Jäädä sai siis lounasruokalan höttöinen vuokaleipä, enkä enää kanna kotiin isoa kasaa muovipussileipiä ja niiden päälle juustoa ja makkaraa syötäväksi joka aterialla ja vielä välipalaksikin. Nykyään ostan hyviä, tuoreita leipiä, sekä vaaleaa rapeakuorista että juureen tehtyä maukasta ruisleipää, nautittavaksi ruokien kanssa joiden seuraksi ne oikeasti sopivat ja kuuluvat. Pari kiloa on tippunut ja elämän nautinnot lisääntyneet varmaan pari sataa prosenttia. :)

saig 11.03.2012 17:06

Eeva! Toive: jauhottoman (tai vähäjauhoisen, eli tosi suklaisen) suklaakakun ohje!

Eeva 11.03.2012 18:55

@ Casio: kiintoisaa! Joudun nimittäin myöntämään, että omat käsitykseni leipäkoneesta ovat kovin 80-lukulaiset. Olispas kiva päästä oikeasti testaamaan, millaista jälkeä sellaisella saa aikaiseksi.

@ Ginger: no just näin minäkin sen olen järkeillyt! Naulan kantaan! Ei enää säkeittäin ihansama-leipää, vaan kohtuudella oikeasti hyvää :)

@ Saig: hahaa, mulla on kuvaukseesi täydellisesti sopiva ohje olemassa. Katsotaanpa, koska ehtisin sen teille postailla. Kiitos toiveesta!

Riikka 11.03.2012 22:32

Huokaillen ihastelen näitä kuviasi. Valtavan hienoja! (Ja sen lisäksi nuo leivät näyttävät vielä syötävän hyviltä.)

Elina 11.03.2012 23:44

Club sandwich... Meidän lähellä yhdestä irkkubaarista saa aivan ihania club sandwicheja. Olimme sinne yksi ilta tällä viikolla menossa, mutta paikka oli aivan täynnä. Täytyy kokeilla joku toinen kerta uudestaan. Ja pitää myös kokeilla tehdä noita BLT-leipiä. Jos tekisin vaikka töihin mukaan lounaaksi. Hyvä leipä on ei voi olla epäterveellistä. ;-)

Teemu 12.03.2012 11:25

Loistavaa! Samoilla linjoilla olen kanssa ollut leivän suhteen ja leipäherkuista blogannut myös parikin kertaa.

Älyttömintä ehkä koskaan on (suomessa) tapa tarjota pastan, pitsan, tai minkä vain raskaan ruuan kanssa aina leipää. Paikallisessa intialaisessa laitettiin kyllä parasta pöytään: Samalla ruualla Naan-leipää, riisiä iso kulho ja ruuassa perunoita. Jäikö vielä nälkä? :)

Onhan se halpaa tarjota hiilihydraattia asiakkaalle, pysyy taatusti maha täytenä ja pyöreänä. Enemmän saisi olla vaikka salaattia lisänä, jos nälkä vielä ruuan jälkeen on.

Leipä on minusta kansallisaarteitamme, piirakat ja leivän tummuuden monet muodot rikastuttavat paljon, mutta miksi kohtuus on unohtunut?

Daisy 12.03.2012 18:35

Elina, saako udella, mikä paikka mahtaa olla kyseessä?

Saara 12.03.2012 23:04

Mikäs sopisi kivasti pekonin tilalle kasvissyöjän leivässä? Kyselee nimimerkki ruokainspiraatio taas kerran kateissa.

Ja hei, jos on hyviä pääruokasalaatteja hihassa niin kiittäisin syvästi. :) Pitäisi lisätä kasviksia ruokavalioon, mutta jotenkin kaupassa ne aina jää hyllyyn kun a)ei keksi mitä niistä tekisi ja b)muka maksavat niin paljon. Asenteenvaihdos on työn alla...

Elina 12.03.2012 23:40

Daisy: Berliinissä baari nimeltä Kilkenny ;-)

Mai 13.03.2012 13:47

Saara:

http://www.101cookbooks.com/archives/tlt-sandwich-recipe.html :)

choiru 13.03.2012 16:09

hei eeva!

ihanalta näyttää taas! asun tällä hetkellä tanskassa ja täällä, jos jossain, tulee syötyä voileipiä. ei niinkään niitä perinteisiä smørrebrödejä silleineen ja kumppaneineen, mutta kera mozzarellan ja avokadon ja kaiken ihanan.

olen vasta hiljattain luopunut lihasta ruokavaliossani (enkä vähiten voisilmäpelin ihanien kasvisruokaohjeiden vuoksi) ja nyt kaipailisin herkullisia kasvisruokavinkkejä. en tiedä kuvittelenko vain, vai onko täällä uuden blogin puolella jäänyt vegesapuskat vähän kiven alle? toki voisilmäpelistä löytää edelleen vanhoja ohjeitasi, mutta uuttakin inspiraatiota kaipailisin.

kiitos ihanista blogeista ja mahtavaa kevättä!

Eeva 13.03.2012 19:12

@ Riikka: voi kiitos kovasti! Ja jes - ruokakuva on takuulla onnistunut, jos sen kohde näyttää syötävältä! :)

@ Elina: haha, itsekin uskon, että kohtuudella nautittuna kaikki hyvä on terveellistä, koska terve ruumis vaatii myös terveen sielun. Ja mikäs sen parempi sielunhellijä kuin hyvä ruoka :)

@ Teemu: jep, samaa mieltä! Tosin itse olisin kyllä suorastaan kiukkuinen, jos EN saisi intialaisessa ravintolassa naan-leipää, oli pääruoka mitä tahansa :D Olen muutenkin huomannut, että suomalaisille tuo kohtuuden unohtaminen on jotenkin todella tyypillistä, oli kyse sitten ruuasta, alkoholista, urheilusta tai mistä lie. Joko kieltäydytään jostakin asiasta kokonaan tai sitten kiskotaan kuin viimeistä päivää.

@ Saara: no BLT-leipää ei tietenkään voi tehdä ilman pekonia, mutta teen itse aika usein myös salaatti-tomaatti-avokadoleipiä, jotka on maustettu valkosipulilla.

@ Choiru: kiitos palautteesta! Kasvisruokaohjeita on varmasti tulossa jatkossakin. Uusi blogi on ollut pystyssä vasta kaksi kuukautta, joten luonnollisestikaan täällä ei ole vielä yhtä kattavaa määrää reseptejä kuin edellisessä blogissa, joka oli pystyssä lähemmäs 4 vuotta. Pyrin huomioimaan blogissa sekä kasvissyöjät että sekasyöjät, itsekin kun syön tyytyväisenä niin kasvis- kuin liharuokia. Tämä tulee varmasti näkymään blogin reseptiarkistossa, mutta se vaatii toki aikaa karttuakseen. Toistaiseksi blogissa on julkaistu 7 kasvisruokaohjetta ja 3 lihaa sisältävää ohjetta, joten en nyt ehkä aivan allekirjoita tuota huomiota :) Mukavaa kevättä Tanskaan (siellä se taitaa tosin olla jo aika paljon pidemmällä kuin täällä meillä)!

Suvi 13.03.2012 23:14

Ihana kirjoitus Eeva! Leipä tarvitseekin vähän tämmöistä maineen puhdistamista kaiken tämän "terveys"höpötyksen jälkeen. Olen leipuriksi opiskellessani kehittänyt varsinaisen rakkaussuhteen leipään ja tein juuri opinnäytteenikin vehnähapanjuuren käytöstä. Suomalainen leipäkulttuuri on niin hirrrrrveen ankeeta, miksi me syödään sitä muovipussihöttöä viis kertaa päivässä ja ollaan tyytyväisiä? Jonain päivänä perustan sen leipäkaupan ja opetan suomalaisillekin mitä hyvä leipä on!

Eeva 14.03.2012 8:26

@ Suvi: oi vitsi, minusta ainakin tulee kanta-asiakas! Olen ihmetellyt samaa. Suomalainen leipä vilisee lisäaineita, säilyy epäilyttävän kauan, eikä maistu juuri miltään. (Poislukien aidot perinteiset ruisleivät, jotka ovat tietysti fantastisia, mutta eivät sovi joka tilanteeseen.) En tajua, miten asiat voi olla tässä jamassa :D

veera 14.03.2012 20:26

Allekirjoitan täysin! Muistan, kun joskus vuosia sitten luin loistavan Ranskattaret eivät liho -kirjan, enkä sen jälkeen ole muovipussileipää ostanut. Mun ruokafilosofiani on yksinkertainen: kasviksia kilo päivässä, kaikkea muuta kohtuudella (enempää ei jaksa noiden kasvisten jälkeen syödäkään). Asuin muuten vuoden Italiassa ja laihduin high carb -ruokavaliollani 6 kiloa tuona aikana...

Piritta 15.03.2012 18:40

Aamen Eeva! Se kultainen ja järkevä keskitie taitaa nykyään puuttua aika monelta ja monessa asiassa (kuten itseltänikin monissa asioissa, tottakai). Euroopan ranskankielisellä alueella asuvana leivän vähennys ei mitenkään onnistuisi, koska se vain on niin järjettömän hyvää ja nautinto joka kerta. Ja ne kaikki ihanat voit mitä täältä saa. Olen voihullu :D En tosin syö leipää mitenkään päivittäin, mutta sen edestä nautinkin sitten jokaisesta viipaleesta sitäkin enemmän. Ruisleipää nyt tietysti on ikävä, mutta valintakysymyksiähän nämä on..

Stash 18.03.2012 10:38

Suomalaisista leivistä suosittelen porilaisen leipomon Ullan Pakarin leipiä (saa sekä Turusta että Helsingistäkin nykyään). Ei lisäaineita, ja leipä maistuu siltä kuin leivän kuuluukin, rapealta ja maukkaalta, eikä säily kauaa. ;)

Omsos 05.10.2012 14:17

Vinkki pekonin paistamiseen, lado pekonisiivut ikäänkuin pärekoria rakentaisit. Näin valmistuva "pekoni-pihvi" pysyy kasassa pannulla/parilalla ja se on helppo nostaa suoraa leivänpäälle. Pekoni ei myöskään pääse jokaisen siivun reunalta kuivumaan, vaan pysyy mureana.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

    2. 2

      Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

    3. 3

      Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

    4. 4

      Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

    5. 5

      Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

    6. 6

      Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

    7. 7

      Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

    8. 8

      Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

    9. 9

      Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

    10. 10

      16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

    2. 2

      16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

    3. 3

      Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

    4. 4

      Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

    5. 5

      Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

    6. 6

      Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

    7. 7

      Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

    8. 8

      Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

    9. 9

      Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

    10. 10

      Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

    2. 2

      Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

    3. 3

      Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

    4. 4

      Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

    5. 5

      Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

    6. 6

      Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

    7. 7

      Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

    8. 8

      Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

    9. 9

      Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

    10. 10

      Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

    11. Näytä lisää