Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Täydelliset vaahtokarkit nuotiolla tai grillissä

 

Olimme tällä viikolla kesän (okei: elämän) ensimmäisellä metsäretkellä. Laavulla päältä rapeaksi paahtuneita nuotiovaahtokarkkeja syödessäni mietin, että on se kyllä jännä, että jokin teoriassa niin ällöttävä kuin vaahtokarkki voi maistua oikeassa tilanteessa niin hyvältä. Oikea tilanne vaatii iltahämärän, nuotion tai grillin ja jonkin verran yhteislaulua.

Nuotiolla paistetut tai grillatut vaahtokarkit voivat olla joko lämmitettyä karkkia, tai sitten oikeasti nostalgisen ihania. Se on vain kiinni siitä, miten sen tekee!

 

Tässä omat, erehdyksen kautta opitut niksini täydellisiin grilli- tai nuotiovaahtokarkkeihin.

1. Osta amerikkalaistyylisiä, paksuja ja tiiviitä vaahtokarkkeja, esimerkiksi Rocky Mountain ja Little Becky's, Haribon Chamallowskin on paremman puutteessa ihan ok. Tavalliset kevyet vaahtokarkit eivät vain toimi tässä hommassa. Oikeanlaisia vaahtokarkkeja löytää isommista marketeista, ja usein ne eivät ole karkkiosastolla vaan Amerikka-osastolla. Kannattaa kysyä myyjiltä grillivaahtokarkkien nimellä.

2. Säilytä vaahtikset ilmavasti. Älä survo pussia repun ahtaimpaan koloon, koska tällöin ne liimautuvat helposti toisiinsa kiinni (kuten meille on käynyt tuossa yllä olevassa kuvassa. Sanoinhan: erehdyksen kautta opittua...)

3. Malta odottaa hiillosta - se on sen arvoista. Malta myös paistaa vaahtikset kunnolla kullanruskeiksi kummaltakin puolelta.

4. Jos haluat todella hyviä nuotiovaahtiksia, pyörittele ne Jaloviinassa ennen paistamista. Kuulostaa sairaalta, maistuu sairaan hyvältä.

 

Oi kesä, grillaus ja lämpimät illat, tulkaa jo!

15 vastausta artikkeliin "Täydelliset vaahtokarkit nuotiolla tai grillissä"

Satu 17.05.2012 13:59

En vaan millään pysty olemaan joka kerta blogissa vieraillessa olla kääntämättä blogin nimeä "rauhaa ja kakkautta"-muotoon. Ihan kiva ruokablogin nimihän se sekin on :D

Maija 17.05.2012 15:17

Vielä yksi kokemuksesta opittu niksi: jos ei malta odottaa hiillosta, ja tunkee vaahtokarkin liekkeihin, palamaan roihahtavaa vaahtista ei kannata yrittää sammuttaa heiluttelemalla grillitikkua... :D Tulikuuma vaahtokarkki lähtee taatusti lentoon.

Koe 17.05.2012 16:51

jjkafdslkja

jafksdjkfa

sirkka 17.05.2012 22:13

väiski vemmelsääri -vaahtokarkit on myös hyviä vähän pienempään herkkunälkään, jollei jaksa jääätävää säkkiä! ja toinen vinkki vielä: paistettu vaahtokarkki kahden keksin välissä on mitä mainioin!

Elina 18.05.2012 17:01

Heh, jalluvaahtista, pakko kokeilla!! :D

Ei mulla sen kummempaa kuin että Norjasta ostin pussillisen amerikkalaisia vaahtokarkkeja (saattaapi sama pussi olla Suomessakin myynnissä, en tiedä), jonka kyljessä oli kuvalliset (!) ohjeet vaahtokarkkien käyttöön:

1) kuuman kaakaon sekaan

2) nuotiolla paahdettavaksi

3) SALAATTIIN. Kyllä, vihersalaattiin. Siinä oli kuva salaatista, jossa oli tomaatinpaloja ja vaahtokarkkeja. Nam.

Amerikka, oi miksi?

Mut ne jalluvaahtikset. Oikeesti. Pakko kokeilla!

karoliina 18.05.2012 20:09

Ooh, jallua ja vaahtokarkkeja! Eikä edes kuulostanut sairaalta vaan mahtavalta idealta.

sirkka: tuo keksi-idea muistuttaa amerikkalaisten perinteisiä s'mores-herkkuja: lapset (no miksei aikuisetkin :) ) laittavat leirinuotiolla grahamkeksien väliin paahdetun vaahtokarkin ja palan suklaata, joka sitten sulaa vaahtokarkin kanssa ihanaksi klähmäksi.

epe 20.05.2012 15:18

väärin! haribon chamallowsit on ainoita oikeita, koska ne eivät syty palamaan ollenkaan niin herkästi kuin amerikkalaiset, ja vain niihin muodostuu käristäessä sokerisen rapea kuori, joka ei tartu sormiin ja joka tuntuu mukavana rapsakkuutena hampaissa. eikä sen kuoren saamiseksi muihin vaahtiksiin auta mikään tomusokerissa pyörittely... jalluun sun muihin makuaineisiin kastaminen menee kyllä kokeiluun jahka tulee tilaisuus, loistoidea= )

Heleen 20.05.2012 20:55

Parhaita on olleet juuri nuo rapeakuoriset; toistakymmentä vuotta sitten niitä jo nuotiolla tai takassa laitettiin, eikä tainnut olla kuin nuo karkkihyllyjen valikoimat. Alakoulun hiihtoretkellä tytär oli supersuosittu vaahtokarkkeineen :)

ystävällinen hei 20.05.2012 22:11

Ja tärkein seikka on varmaan, että ostaa valkoisia! Sellaisissa elintarvikevärjätyissä vaahtiksissa kärtsää ainoastaan se väri eikä karkki hiillostu namisti.

Luna 25.05.2012 16:42

Itsekin liputan rapeakuoristen vaahtisten nimeen! Makuunista olen ostanut sellaisia isoja sienen mallisia, joiden pinta näyttää vähän karhean sokeriselta. Ovat paahdettaessa täydellisiä. Jaloviinajuttu on mulle uusi, toivottavasti pääsen kesän aikana kokeilemaan! :)

Riina 28.05.2012 19:54

Hei Eeva! En tiedä, oletko makean ystävä ensinkään, mutta näin kesän kynnyksellä toivoisin toimivaa ohjetta kotijäätelön valmistukseen. Siis sellaisen, joka syntyisi myös ilman jäätelökonetta. Reseptejä on netti pullollaan, mutta ilman aiempaa kokemusta niiden vertailu tuntuu vaikealta.

Toinen toiveaihe: ruokablogeissa- ja resepteissä käsketään usein viimeistelemään salaatti "laadukkaalla" oliiviöljyllä tai balsamicolla. Onko sinulla jotain yksinkertaista neuvoa, kuinka valita kaupan hyllystä ne parhaat vaihdoehdot? Hinta kun ei tässä liene ainoa ohjenuora.

Jenni 28.05.2012 23:15

Lidlistä saa aivan mainioita grillivaahtokarkkeja, joihin paahtuu täydellinen rapea kuori ja sisältö sulaa sopivan veteläksi. Seuraavalla kerralla on pakko kokeilla jallukäsittelyä, kuulostaa huipulta!

Minä 15.06.2012 10:47

Kannattaa kokeilla myös esim. pekoni rasvassa pyöriteltyjä vaahtiksia... Paahtuu tosi hyvin ja maistuu hyvälle. Testattu juttu... Voi ei toimi, vaan maistuu liikaa, mutta konjakki-voi seos toimii hyvin. Ja ei en ole niin sairas, että olisin itse tuon pekoninrasvan käytön keksinyt.....

Tuuli ja laivakoirat 26.06.2012 16:07

Kummitäti paistoi lakuja arinalla/ritilällä aina mökillä ollessa. Namii! Niihin tuli rapea pinta ja mukavan sitkeitä sisältä. Vaatii tarkkuutta paistoasteessa kuten vaahtokarkitkin.

Advertising Agency 11.12.2012 8:27

Your blog is so excellent, thank you for sharing. You can also go look at my page, maybe there are things that you like. Be sure not to miss this discussion. These are useful information for me. I hope you can share more related articles.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   STT: Timo T.A. Mikkonen on kuollut

  4. 4

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  5. 5

   Toimittaja katsoi kameraan ja sinutteli

  6. 6

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  7. 7

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  8. 8

   Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

  9. 9

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  10. 10

   Trump käynnistää Obaman pysäyttämät öljyputkihankkeet – alkuperäiskansa uhkasi oikeustoimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  3. 3

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  6. 6

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  9. 9

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  10. 10

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää