Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Täydelliset vaahtokarkit nuotiolla tai grillissä

 

Olimme tällä viikolla kesän (okei: elämän) ensimmäisellä metsäretkellä. Laavulla päältä rapeaksi paahtuneita nuotiovaahtokarkkeja syödessäni mietin, että on se kyllä jännä, että jokin teoriassa niin ällöttävä kuin vaahtokarkki voi maistua oikeassa tilanteessa niin hyvältä. Oikea tilanne vaatii iltahämärän, nuotion tai grillin ja jonkin verran yhteislaulua.

Nuotiolla paistetut tai grillatut vaahtokarkit voivat olla joko lämmitettyä karkkia, tai sitten oikeasti nostalgisen ihania. Se on vain kiinni siitä, miten sen tekee!

 

Tässä omat, erehdyksen kautta opitut niksini täydellisiin grilli- tai nuotiovaahtokarkkeihin.

1. Osta amerikkalaistyylisiä, paksuja ja tiiviitä vaahtokarkkeja, esimerkiksi Rocky Mountain ja Little Becky's, Haribon Chamallowskin on paremman puutteessa ihan ok. Tavalliset kevyet vaahtokarkit eivät vain toimi tässä hommassa. Oikeanlaisia vaahtokarkkeja löytää isommista marketeista, ja usein ne eivät ole karkkiosastolla vaan Amerikka-osastolla. Kannattaa kysyä myyjiltä grillivaahtokarkkien nimellä.

2. Säilytä vaahtikset ilmavasti. Älä survo pussia repun ahtaimpaan koloon, koska tällöin ne liimautuvat helposti toisiinsa kiinni (kuten meille on käynyt tuossa yllä olevassa kuvassa. Sanoinhan: erehdyksen kautta opittua...)

3. Malta odottaa hiillosta - se on sen arvoista. Malta myös paistaa vaahtikset kunnolla kullanruskeiksi kummaltakin puolelta.

4. Jos haluat todella hyviä nuotiovaahtiksia, pyörittele ne Jaloviinassa ennen paistamista. Kuulostaa sairaalta, maistuu sairaan hyvältä.

 

Oi kesä, grillaus ja lämpimät illat, tulkaa jo!

15 vastausta artikkeliin "Täydelliset vaahtokarkit nuotiolla tai grillissä"

Satu 17.05.2012 13:59

En vaan millään pysty olemaan joka kerta blogissa vieraillessa olla kääntämättä blogin nimeä "rauhaa ja kakkautta"-muotoon. Ihan kiva ruokablogin nimihän se sekin on :D

Maija 17.05.2012 15:17

Vielä yksi kokemuksesta opittu niksi: jos ei malta odottaa hiillosta, ja tunkee vaahtokarkin liekkeihin, palamaan roihahtavaa vaahtista ei kannata yrittää sammuttaa heiluttelemalla grillitikkua... :D Tulikuuma vaahtokarkki lähtee taatusti lentoon.

Koe 17.05.2012 16:51

jjkafdslkja

jafksdjkfa

sirkka 17.05.2012 22:13

väiski vemmelsääri -vaahtokarkit on myös hyviä vähän pienempään herkkunälkään, jollei jaksa jääätävää säkkiä! ja toinen vinkki vielä: paistettu vaahtokarkki kahden keksin välissä on mitä mainioin!

Elina 18.05.2012 17:01

Heh, jalluvaahtista, pakko kokeilla!! :D

Ei mulla sen kummempaa kuin että Norjasta ostin pussillisen amerikkalaisia vaahtokarkkeja (saattaapi sama pussi olla Suomessakin myynnissä, en tiedä), jonka kyljessä oli kuvalliset (!) ohjeet vaahtokarkkien käyttöön:

1) kuuman kaakaon sekaan

2) nuotiolla paahdettavaksi

3) SALAATTIIN. Kyllä, vihersalaattiin. Siinä oli kuva salaatista, jossa oli tomaatinpaloja ja vaahtokarkkeja. Nam.

Amerikka, oi miksi?

Mut ne jalluvaahtikset. Oikeesti. Pakko kokeilla!

karoliina 18.05.2012 20:09

Ooh, jallua ja vaahtokarkkeja! Eikä edes kuulostanut sairaalta vaan mahtavalta idealta.

sirkka: tuo keksi-idea muistuttaa amerikkalaisten perinteisiä s'mores-herkkuja: lapset (no miksei aikuisetkin :) ) laittavat leirinuotiolla grahamkeksien väliin paahdetun vaahtokarkin ja palan suklaata, joka sitten sulaa vaahtokarkin kanssa ihanaksi klähmäksi.

epe 20.05.2012 15:18

väärin! haribon chamallowsit on ainoita oikeita, koska ne eivät syty palamaan ollenkaan niin herkästi kuin amerikkalaiset, ja vain niihin muodostuu käristäessä sokerisen rapea kuori, joka ei tartu sormiin ja joka tuntuu mukavana rapsakkuutena hampaissa. eikä sen kuoren saamiseksi muihin vaahtiksiin auta mikään tomusokerissa pyörittely... jalluun sun muihin makuaineisiin kastaminen menee kyllä kokeiluun jahka tulee tilaisuus, loistoidea= )

Heleen 20.05.2012 20:55

Parhaita on olleet juuri nuo rapeakuoriset; toistakymmentä vuotta sitten niitä jo nuotiolla tai takassa laitettiin, eikä tainnut olla kuin nuo karkkihyllyjen valikoimat. Alakoulun hiihtoretkellä tytär oli supersuosittu vaahtokarkkeineen :)

ystävällinen hei 20.05.2012 22:11

Ja tärkein seikka on varmaan, että ostaa valkoisia! Sellaisissa elintarvikevärjätyissä vaahtiksissa kärtsää ainoastaan se väri eikä karkki hiillostu namisti.

Luna 25.05.2012 16:42

Itsekin liputan rapeakuoristen vaahtisten nimeen! Makuunista olen ostanut sellaisia isoja sienen mallisia, joiden pinta näyttää vähän karhean sokeriselta. Ovat paahdettaessa täydellisiä. Jaloviinajuttu on mulle uusi, toivottavasti pääsen kesän aikana kokeilemaan! :)

Riina 28.05.2012 19:54

Hei Eeva! En tiedä, oletko makean ystävä ensinkään, mutta näin kesän kynnyksellä toivoisin toimivaa ohjetta kotijäätelön valmistukseen. Siis sellaisen, joka syntyisi myös ilman jäätelökonetta. Reseptejä on netti pullollaan, mutta ilman aiempaa kokemusta niiden vertailu tuntuu vaikealta.

Toinen toiveaihe: ruokablogeissa- ja resepteissä käsketään usein viimeistelemään salaatti "laadukkaalla" oliiviöljyllä tai balsamicolla. Onko sinulla jotain yksinkertaista neuvoa, kuinka valita kaupan hyllystä ne parhaat vaihdoehdot? Hinta kun ei tässä liene ainoa ohjenuora.

Jenni 28.05.2012 23:15

Lidlistä saa aivan mainioita grillivaahtokarkkeja, joihin paahtuu täydellinen rapea kuori ja sisältö sulaa sopivan veteläksi. Seuraavalla kerralla on pakko kokeilla jallukäsittelyä, kuulostaa huipulta!

Minä 15.06.2012 10:47

Kannattaa kokeilla myös esim. pekoni rasvassa pyöriteltyjä vaahtiksia... Paahtuu tosi hyvin ja maistuu hyvälle. Testattu juttu... Voi ei toimi, vaan maistuu liikaa, mutta konjakki-voi seos toimii hyvin. Ja ei en ole niin sairas, että olisin itse tuon pekoninrasvan käytön keksinyt.....

Tuuli ja laivakoirat 26.06.2012 16:07

Kummitäti paistoi lakuja arinalla/ritilällä aina mökillä ollessa. Namii! Niihin tuli rapea pinta ja mukavan sitkeitä sisältä. Vaatii tarkkuutta paistoasteessa kuten vaahtokarkitkin.

Advertising Agency 11.12.2012 8:27

Your blog is so excellent, thank you for sharing. You can also go look at my page, maybe there are things that you like. Be sure not to miss this discussion. These are useful information for me. I hope you can share more related articles.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  3. 3

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  7. 7

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  8. 8

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää