Kauhaa ja rakkautta

Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Parempi kuin gazpacho

 

Tässä remontin aiheuttamassa väliaikaiselämässä pahinta on se, että niin paljon viuhahtaa ohi. En ole tehnyt kesällä oikeastaan mitään kesäistä, mitä nyt grillannut kerran tai kaksi ja syönyt kirsikoita ja aprikooseja ehkä noin kymmenen kiloa. Niiden valmistamiseen kun ei tarvitse keittiötä, ainoastaan avoimen suun ja toimivat hampaat. Ne sentään vielä löytyy, vaikka remontti onkin ollut yhtä itkua ja hampaiden kiristelyä.

Tomaattikausikin oli mennä itseltäni tänä vuonna ihan ohi - nythän on se ohikiitävä aika vuodesta, kun tuoreet tomaatit oikeasti maistuvat joltain. Kenties sen vuoksi raakaa tomaattikeittoa pukkaa joka paikasta.

Jos pidät gazpachosta, pidät takuulla myös tästä. Jos taas et pidä gazpachosta, saatat silti pitää tästä. Salmorejo on gazpachon tavoin espanjalainen kylmä tomaattikeitto, mutta se on koostumukseltaan täyteläisempi ja maultaan pehmeämpi kuin gazpacho. Sen salaisuus on nimittäin manteleissa ja leivässä.

 

Tämä kylmä keitto on aivan täydellinen alkupala illalliselle, mutta menee se kevyenä lounaanakin, etenkin jos tarjoilet sen keitetyn kananmunan ja ilmakuivatun kinkun kera, kuten usein on tapana. Salmorejo sopii oivasti myös tapas-pöytään, jos tarjoilet sen pieninä annoksina. Kokeile vaikka shottilaseja!

Usein salmorejo tehdään myös ilman manteleita, mutta ne ovat ainakin tämän epäespanjattaren mielestäni koko jutun juoni.

Salmorejo (kylmä tomaatti-leipäkeitto)

1 kg tuoreita tomaatteja

½ dl mantelilastuja

3 keskikokoista palaa vaaleaa leipää

2-3 valkosipulinkynttä

1 tl etikkaa

1 dl vettä

1 dl hyvänmakuista oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja poista kannat. Viipaloi valkosipuli.

Paahda mantelilastuja öljyämättömällä paistinpannulla muutama minuutti, kunnes ne muuttuvat väriltään aavistuksen kullanruskeiksi. Lisää sen jälkeen leipäviipaleet pannulle ja paahda kummaltakin puolelta. Leikkaa tai revi leipä palasiksi.

Laita tehosekoittimeen mantelilastut, leipä, valkosipuli, etikka ja vesi ja aja hienoksi. Lisää kourallinen tomaatteja ja aja hienoksi. Jatka lisäämällä aina vähän tomaatteja kerrallaan ja ajamalla ne hienoksi ennen kuin lisäät lisää tomaatteja. Tarkista, että keitosta tulee aivan silkinsileää. Tarvittaessa voit lisätä hieman enemmän vettä, mutta varo lisäämästä vettä liikaa, jottei mausta tule vetinen.

Anna tehosekoittimen käydä ja lisää lopuksi oliiviöljy ohuena nauhana. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Viilennä keitto jääkaappikylmäksi ja tarjoile paahdettujen mantelilastujen tai esimerkiksi serrano-kinkun ja keitetyn kananmunan kanssa.

13 vastausta artikkeliin "Parempi kuin gazpacho"

Luna 27.07.2012 9:43

Oi ihanaa, minunkin mielestäni salmorejo on vieläkin parempaa kuin gazpacho, ja niin yksinkertaista valmistaa! Nyt kun on vähän hellettäkin luvattu tätä pitää ehdottomasti taas tehdä. Asuin yhden kesän Espanjassa ja yksi suosikkilounaistani oli salmorejo, cantaloupe-meloni ja manchego (ei siis sekoitettuna kuitenkaan! ;)). Kinkku ja muna eivät uppoa, joten piti keksiä jotain muuta vähän täyttävämpää salmorejon kanssa tarjottavaksi, vaikka kuumalla ilmalla kevyet lounaat ovatkin pop. Mantelia en ole koskaan keittooni laittanut (mutta pakkohan sen on olla hyvää!), kokeilenkin sitä seuraavalla kerralla, kiitos vinkistä!!

Taina 27.07.2012 11:01

Heti kun näin otsikon, tiesin että kyse ei voi olla mistään muusta kuin salmorejosta :). Ja samaa mieltä olen. Espanjassa asuessani muualla Andalusiassa tarjottiin yleensä gazpachoa, mutta Cordobassa salmorejoa, ja olen siinä käsityksessä että nimenomaan siitä kaupungista tämä keitto on peräisin. Mantelit tässä ovat minullekin uusi juttu, mutta testaan kyllä varmasti. Kiitos kivasta ruokavinkistä (taas).

Maaria 27.07.2012 12:53

Mun espanjalainen kamu on tehnyt tätä pari kertaa (tosin ilman manteleita), on niin herkullista! Tämä versio menee takulla kokeiluun.

Timo 29.07.2012 5:38

Muuten hyvä, mutta mutta en ole koskaan tykästynyt OLIIViöljyyn yäks. No kotimainen ei maistu niin yrj, no ei herjata jonkun etunimeä. Siispä pitää kokeilla suomalaisilla öljyillä.

Tuuli 30.07.2012 13:12

Kokeilin tätä eilen ja maku oli taivaallinen!

Haluaisin tietää, kalttasitko tomaatit ennen niiden soseuttamista. Itse kalttasin ne varmuuden vuoksi, mutta siihen menee aina todella paljon aikaa joten olisi hyvä tietää jos toimenpiteen voi jättää väliin.

Katri 31.07.2012 14:11

Minäkin testasin tätä perjantaina, mutta täytyy kyllä sanoa, että neljällä kynnellä keitosta tuli ihan överivalkosipulista omaan makuuni, vaikka valkosipulista tykkäänkin. En tosin tiedä, että olivatko omat valkosipulini jotenkin erityisen ärjyjä tms. Seuraavalla kerralla taidan kuitenkin laittaa vain kaksi kynttä :)

Tuulille tiedoksi, että itse en ainakaan kaltannut tomaatteja, ja rakenteesta tuli tosi hyvä kun vaan ajeli tarpeeksi pitkään blenderillä.

Karla 31.07.2012 14:28

Mulla tuli kanssa aivan liian valkosipulista vaikka laitoin vain 3 kynttä! Pidän kovasti valkosipulista runsainkin määrin mutta mun keitto ei kyllä muulta maistunut..olisikohan nekin ollut tarkoitus paahtaa jotta niitten maku olisi ollut hiukan pehmeämpi edes? Manteleiden rapsakka koostumus sileän keiton päällä oli tosi jees!

Tomaatti 08.08.2012 7:41

Espanjalaiset poistavat valkosipulinkynsista sydamet, siten mausta tulee pehmeampi.

Pipsa 15.08.2012 16:01

Vaikuttaa oikein makoisalta. Tuo nimi vaan ei taivu oikein suomalaisen juntin suuhun - olen huvittanut itseäni viimeiset lähes kymmenen minuuttia maistelemalla tätä "salmorejo" -sanaa. Mutta leipä + manteli keitossa = ei voi olla olematta hyvää!

Lotta 17.08.2012 12:23

Valkosipulia tuli mullekin aivan liikaa neljällä kynnellä, vaikken yleensä sitä normivalkosipuliruuista edes maista, kun olen suurkuluttaja. Onneksi oli tomaatteja jäljellä, niin tein puolikkaan satsin ilman valkosipulia ja sekoitin osaan vanhasta keitosta. Hyvin toimi espanjalaishenkisen illallisen alkupalana!

Eeva 20.08.2012 18:33

Hei pahoittelut kaikille liiasta valkosipulisuudesta! Käytin itse tosi pieniä kynsiä ja joku ajatusvirhe pääsi tuossa, etten sitten tajunnut mainita siitä. Korjaan reseptiin.

Lotta 22.08.2012 14:10

Tosin valkosipulinen versio toimi hyvin "kastikkeena" perunaisille kasvisnyyteille :)

Maria 01.10.2012 18:28

Piti tulla vaan kommentoimaan, että testaatiin tätä ja oli hyvää ! Seurailen enemmän lifestyleblogiasi, mutta aina kun eksyn tänne niin nää kuvat näyttää niiiiin herkulta !

http://dejiss.blogspot.fi/2012/09/eatable.html tässä meijän versioista kuvaa !

T. Se Gwyneth Paltrown nähnyt tyttö ;)

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää

    Luetuimmat

    1. 1

      HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

    2. 2

      Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

    3. 3

      Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

    4. 4

      Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

    5. 5

      Ylen päätoimittaja Jääskeläinen unohti, että hänen lafkastaan tuli hallituksen äänitorvi jo vuosi sitten

    6. 6

      Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

    7. 7

      Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

    8. 8

      Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

    9. 9

      Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

    10. 10

      Espoolaisvaltuutettu Kurt Byman haki muistitikkua suljetusta vahtimestarin kopista – ”Tässä ei ole tapahtunut murtoa”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

    2. 2

      Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

    3. 3

      Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

    4. 4

      Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

    5. 5

      Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

    6. 6

      Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

    7. 7

      Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

    8. 8

      Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

    9. 9

      Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

    10. 10

      Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

    2. 2

      Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

    3. 3

      Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

    4. 4

      Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

    5. 5

      Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

    6. 6

      Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

    7. 7

      Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

    8. 8

      Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

    9. 9

      Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

    10. 10

      Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

    11. Näytä lisää