Kauhaa ja rakkautta

Eläköön aperitiivi

Yritän vahvasti yhden naisen voimin tuoda aperitiivikulttuuria Suomeen. Olen jo aloittanut omasta kodistani, nyt jatkan ristiretkeä blogissa.

Miksi alkudrinkin pitäisi kuulua vain juhlaan? Mikään ei herätä ruokahalua yhtä mukavasti kuin kylmä juoma sekä pieni naposteltava. Toimii myös silloin, kun oven takana kolkuttelee nälkäisiä vieraita, mutta pääruoka ei ole vielä valmis.

Ja vaikka olisikin, aion tästedes tarjoilla aperitiivit siitä huolimatta.

Tämä on juuri sitä tietynlaista rentoa elämästä ja ruuasta nauttimista, joka eteläeurooppalaisille tulee luonnostaan, mutta meille suomalaisille täytyy vääntää rautalangasta.

Siis samaa sarjaa sen kanssa, että syödään alkuruoka tai jälkiruoka (tai molemmat), istutaan pöydässä pitkään ilman kiirettä, jätetään kännykkä laukkuun ruokailun ajaksi ja katetaan pöytä muulloinkin kuin sunnuntaisin.

No, Italia, kiitos vääntämisestä ja kärsivällisyydestä - tämä suomalainen on läksynsä oppinut!

Kesän hittidrinkki oli Aperol spritz, jonka ystäväni toi tuliaisena juoman alkulähteiltä Triestestä. Suomesta ei (kai?) saa Aperolia, mutta Campari spritz toimii aivan vastaavalla tavalla. Itse asiassa ehkä jopa paremmin, sillä Campari on Aperolia kitkerämpää, ja kitkerästähän minä tykkään.

Campari spritz syntyy sekoittamalla Camparia, proseccoa ja soodavettä tai muuta kuplavettä. Mittasuhteet jätän jokaisen itse kokeiltavaksi - "oikeaoppiseen" ohjeeseen soodaa tulee hyvin vähän ja proseccoa vähän enemmän kuin Camparia. Itse pidän juomasta pidempänä (ja laimeampana), joten lisään melko reilusti sekä soodaa että skumppaviiniä.

Lasiin vielä halutessa jäitä ja appelsiinisiivu. Kulhoon sipsejä, pähkinöitä tai oliiveja. Voilà!

25 vastausta artikkeliin "Eläköön aperitiivi"

Paula T 24.08.2012 17:10

Amen! :) Juuri palattiin kesälomamatkalta Italiasta ja ollaan jatkettu aperitiiviperinnettä tämä viikko kotona ja tarkoitus on käännyttää muitakin samaan..

Eeva 24.08.2012 17:23

Paula T, mahtavaa! Pysykäämme siis lujina ja jatkakaamme ilosanoman levittämistä! :)

PauliinaP 24.08.2012 17:29

Ihastuimme Aperol Spritziin kesän Pohjois-Italian kierroksella ja nyt viritellään Aperol-tilausta (Alkon tilausvalikoimasta löytyy)! Ihanaa, että tämä raikas herkku on löytänyt tiensä Suomeen (mm. Hgissä Königin terassille..)

Suvi (sur le vif) 24.08.2012 17:33

Psst. Hain just maanantaina Turun Wiklundilta pullon Aperolia. Tilata saa ja joku oli juuri tilannut isomman määrän ja minä onnekas sain pulloni. Sieltä vaan kyselemään josko vielä olis jäljellä.

Tutustuin kyseiseen drinkkiin itse vaihtovuotena Palermossa, Sisiliassa ja on se ehdottomasti lempidrinkkini. Siellä sitä ei taidettu edes laimentaa, ammennettiin vain jättimäinen kasa jäitä isoon punaviinilasiin ja kipattiin juotavat sekaan ja (aina) kuumalla ilmalla drinkki laimentui sopivaksi.

Eeva 24.08.2012 17:37

PauliinaP ja Suvi, hyvä tietää, että löytyy Alkon tilausvalikoimista, kiitos vinkistä! Vielä ei tosin ole tarvetta, koska raahasin juuri litran pullon reissusta :D

Mimi 24.08.2012 17:47

Ette ole asianne kanssa yksin! Itsekin juuri Suomeen palanneena aion ehdottomasti jatkaa apero-kulttuuria!

Naminami 24.08.2012 17:52

Kokeilimme juuri, skumppaa nyt ei ollut, mutta oli valkkaria (HobNob Chardonnay), Camparia ja vissyä:

1 mitta valkkaria

1 mitta Camparia

4 mittaa vissyä

Hyvin toimii ja näyttää kauniilta :D

Ramses 24.08.2012 18:40

Belgiassa aperokulttuuri vasta osataankin... kokemusteni perusteella italialaiset "aperot" eivät yllä millään samalle tasolle. Apero on belgialainen helmi ja isäntien ja vieraiden sylilapsi: ei suuria järjestelyitä vaan helpolla ja nopeasti kivat puitteet mukavalle yhdessäololle. Tulin juuri naapurin luota aperolta ja mahtavaa oli!

Tissuttelua 24.08.2012 21:42

En ymmärrä, mikä hinku suomalaisilla on maahantuoda keskieurooppalaista tissuttelukulttuuria. Ehkä tissuttelu ei ole yhtä haitallista kuin perinteinen suomalainen kaatokänni, mutta tuskinpa se varsinaisesti terveyttä edistää. Maistuva mehu pikkunaposteltavan kanssa herättää riittävästi ruokahalua, joten ei siksi kannata alkomahoolia tarjoilla. Kyllä kai alkoholillisia aperitiivijuomia tarjoillaan lähinnä, jotta saataisiin vieraat lievään nousuhumalaan ja juhlatuulelle. Tarvitseeko arkena joka kyläreissulla tai piipahduksella päästä juhlatuulelle?

Ja kyllä, olen viettänyt runsaasti aikaa Ranskassa tutustumassa paikalliseen aperitiivikulttuuriin. En ihastunut.

Heli 25.08.2012 2:02

lääkärikin suositteli 1'2 lasillista punaviiniä 3'4 kertaa viikossa, ei tarvi ottaa niin paljon verenohennuslääkkeitä!

Veekasi 25.08.2012 11:26

Ainoa oikea aperitiivi on samppanja. Siis oikea samppanja, ei mikään kuohuviini, ei edes cava. Se virittää ruokahalun ja mielentilan takuuvarmasti.

Eeva 26.08.2012 12:17

Kiitos kaikille kommenteista ja keskustelusta! Kiinnostuin etenkin belgialaisesta aperokulttuurista - voisitko Ramses kertoa lisää? Mitä siellä syödään ja juodaan?

Tissuttelua - kommentissasi on monta asiaa, johon tekisi mieli tarttua, mutta tyydyn nyt vain toteamaan, että olen kanssasi eri mieltä jokaisesta kohdasta.

Veekasi - kyllä, samppanja on hyvää ja oikein loistava aperitiivi. Itse en vaan ihan joka aterialle osta 50 euron viinipulloa, joten Italialle kiitos Camparista ja proseccosta.

Aperotiivari 26.08.2012 21:29

Oikein mielenkiintoinen juttu! Mikä muuten on Camparin ja Aperolin ero? Helsingistä Aperolia sai ainakin viime viikolla Erottajankadun Alkosta.

Veekasi 27.08.2012 9:03

Tiedoksesi vain että Alkossa halvin samppanja 0,75 l pullossa maksaa 23,60. Mielestäni se ei ole paljon jos haluaa panostaa laatuun. Toisaalta samppanja sopii myös ruokajuomaksi eli sillä voi jatkaa ainakin alkuruoan kanssa.

Peter 27.08.2012 10:52

Kiva blogikirjoitus. Kiitos tästä!

Aperoltiivari: Aperol on miedompaa kuin Campari ja maistuu hedelmäisemmältä. Kivaa, että aperolia löytyy jo täältäkin, vaan paljonkohan alkosta ostettu pullo maksoi? Tallinnassa kustantaa 11e 0,75l.

Itse olen tutustunut aperoliin Venetsiassa, Lidon saarella vuonna 2006. Hassu sattuma, kirjoitin tästä blogiini tekstin tämän kuun alussa: http://perjantaifiiliksella.blogspot.fi/2012/08/drinksuja-ja-chillailua.html

Eeva 27.08.2012 13:51

@ Aperotiivari - Peter sen tuossa kiteyttikin!

@ Veekasi - olen kyllä tästä tietoinen (itse asiassa nykyään on tarjolla vieläkin halvempi samppis, Vollereaux), mutta se, että viini on samppanjaa ei mielestäni automaattisesti tee siitä loistavaa. Nuo parinkympin samppanjat ovat toki hyviä, mutta edullisemmin saa ihan yhtä hyvän kuoharin. Olen Ranskassa juonut oikeasti jopa _pahaa_ samppanjaa, jonka laadukas cava voittaa mennen tullen (Ranskassa kaikista halvimmat samppanjat maksavat noin kympin ja niitä myydään välillä jopa Lidlissä...). Alkon valikoimassa nyt ei tietenkään mitään oikeasti huonoa samppanjaa ole, mutta niissäkin voi olla huonompi hinta-laatusuhde kuin monissa ei-samppanjoissa. Esim. italialainen Ca' del Bosco pärjää mielestäni ihan mille tahansa Alkon alle 50 e samppikselle. Samppanjassa on toki aina tiettyä juhlavaa fiilistä, ja siitä mielikuvasta maksaa ihan mielelläänkin vähän ekstraa. Mutta ei mulla ainakaan ole varaa pitää samppanjaa ainoana hyväksyttävänä aperitiivina. Ostan sitä silloin tällöin erityistilaisuuksiin ja silloin ostan juurikin sen vähän kalliimman ja laadukkaamman pullon, muuten juon oikein mielelläni cavaa, proseccoa ja uuden maailman kuohareita :)

@ Peter - pitääpä käydä lukemassa sun postaus, kiitos linkistä! Ostin itse Aperolia litran pullon Ranskasta, jossa se maksoi 14 e. En edes uskalla ajatella, mikä on pullon hinta Suomessa :D

sakke.sakemanni 28.08.2012 17:34

Terkkuja Saksasta! Voi miten nautinkaan kiireettömistä ruokanautinnoista ystävien kanssa ilman kiirettä - vaikka keskellä viikkoakin. Aperol spritz on ollut täällä "trendijuoma nro. 1" viimeiset pari vuotta, mutta viime aikoina ravintoloiden juomalistat on spirtzin sijasta vallannut hugo. Kokeilkaapa, nam:

tuoretta minttua

lime

jääpaloja

150 ml proseccoa (kuivaa kuohuviiniä)

100 ml mineraalivettä

2 cl Holunderblütensirup - mahtaisikohan tämä olla seljankukkasiirappi suomeksi..? Saakohan tätä Suomesta?

Siirapinmetsästys ja juoman kokeilu kannattaa, maistuu erityisesti lämpiminä kesäiltoina.

Tipsu 28.08.2012 19:16

Olen pidempään lukenut ja ihastellut blogejasi, mutta nyt on pakko kommentoida, kun aihe on itselleni niin rakas. Olet ihanasti saanut kirjotukseesi juuri sen rentoon aperitiiviin sopivan, lämpimän tunnelman. Koska spritz on tyypillisin aperitiivi Venetsiassa, kaipasin Aperolia kovasti Suomessa ollessani, joten onkin kiva kuulla, että sitä on tarpeen tullen sieltäkin saatavilla. Moni pitää juuri Campariin tehdystä spritzistä enemmän, sillä se ei ole yhtä makea kuin Aperoliin tehtynä. Itse taas sokerihiirenä pidän makeammasta versiosta enemmän. Jos haluat vilkaista, kirjoitin aiheesta pari kuukautta sitten:

http://vihdoinkinvenetsia.blogspot.it/2012/07/maailmanennatys.html

Leena Kaarina 29.08.2012 18:45

Kaikki Aperolin ystävät, kokeilkaa "arkipäiväaperoa": 1 osa Aperolia, 2 osaa greippituoremehua, idea mukailtuna Molly Wizenbergin Pamplemousse aperosta.

Hyvä tietää, että Alkostakin saa Aperolia, minäkin toin sukujuhliin Ranskasta tänä kesänä - ihan turhaan siis.

Eeva 30.08.2012 11:24

*** Sakke Sakemanni: kiitos vinkistä! Vähän Hugo-tyylinen ohje löytyy täältä blogistakin, tosin itse käytin siihen lisäksi giniä ja kurkkua ja jätin mineraaliveden pois. Seljankukkamehutiivistettä löytyy ainakin nykyään Suomesta, ajanee saman asian :) (Englanniksi "cordial"?)

*** Tipsu: voi että, tuota maailmanenkkaa minäkin olisin halunnut olla tekemässä! Kuulostaa niin hauskalta.

*** Leena Kaarina: ah, kuulostaa aivan syntisen hyvältä! Tätä aion testata.

Pipsa 31.08.2012 18:26

Juuri pääsinkin lukemasta Basta! -kirjaa ja mietin, että miten ne italialaiset ovatkin niin viisaita. Ruoka on simppeliä ja ruoaksi tunnistettavaa, ja sitä kunnioitetaan eikä sen äärellä kiihkoilla (muuta kuin ehkä italialaisen ruoan parhaimmuudesta, mitä tietysti ainakin osin on vaikea kiistääkään). Aperitiivien maailmasta olen vielä hieman jäänyt pois, mutta ehkäpä joskus pitäisi kokeilla.

Nintje 04.09.2012 0:00

Hei vaan ja terveisia Belgiasta :).

Kuten joku taalla mainitsikin taalla tosiaan aperitiivikulttuuri osataan myos omien kokemusteni perusteella.

Ja tosiaan kyseessa on tapa, jossa ei ole mitaan turhaa 'hienostelua', vaan kyse on helposta yhdessa olosta.

Aperitiivi on olennainen osa ruokakutsuja ja sen aaressa voi vierahtaa tunti jos toinenkin. Juomana voi olla cavaa/samppanjaa/portoa/sherrya jne ihan tilanteesta riipuen. Napoposteltavaa taytyy olla myos . Sekin vaihtelee kovasti tilanteen mukaan. Rennoissa grillijuhlissa on tarjolla tuoreita kasviksia (kukkakaalia, porkkanaa, kurkkua jne) ja coctailkastiketta, chipseja, oliiveja jne.. Hienommissa juhlissa tietenkin sitten jotain fiinimpaa esim. Marinoituja jattikatkarapuja, pienia leipasia, ostereita. Tassa asiassa mielikuvitus on rajana.

Kannattaa huomata myos , etta lapsille on myos varattu yleensa omat aperitiivijuomat ja naposteltavat.

Kun vieraat tulevat kylaan ruuan ei todellakaan ole tarkoitus olla valmiina samantien vaan ensin vietetaan aikaa yhdessa ja rupatellaan ja nautitaan aperitiiveista. Kuten kuvitella voi, olen oppinut asian kantapaan kautta enka hataile ruuan saattamisessa poytaan kun vieraat tulevat :).

Nintje 04.09.2012 0:11

Unohtui sanoa viela:

Asun Belgian flaamin kielisella alueella ja taalla on myos oma verbi (ehka vahan vaannetty, mutta kuitenkin ) asialle - aperitieven ;).

Niin, aperitiivin nauttiminenhan voi kestaa joskus kauemmin kuin koko loppu illallinen (tama oli belgialaisen mieheni lisaama kommentti tahan keskusteluun)

Kiitos kivasta blogista.

Micco 04.09.2012 12:43

Hienoa tietää, että Alko on vihdoin ottanut Aperolin tilausvalikoimaansa yksittäisinä pulloina. Aiemmin tätä herkkua sai tilattua ainoastaan 6 pulloa kerralla +40€ erikoistilausmaksua, joten ulkomaanmatkoilta on kaikki Aperol tuotu tähän talouteen. Mikään ei kyllä voita Spritziä tehtynä kunnon samppanjaan, soodavettä vain nimeksi, paljon jäitä ja oma suosikkini: luomuappelsiinin kuoren pala puristettuna sekaan. Tähän kun lisätään vielä paljon frendejä saapumassa koko illan/yön kestävään grillailu/chillailu juhlaan... Life is good!

ElinaS 11.09.2012 18:14

Italiassa pitkään asuneena en malta olla kommentoimatta tissuttelua paheksuneelle nimimerkille, että hyviä aperitiiveja saa toki alkoholittomanakin. Esimerkiksi San Bitter ja Crodino ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta tokkopa niitäkään saa Suomesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   Ymmärrän, miksi presidentti Trumpia ketuttaa

  7. 7

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  8. 8

   Valhe pakolaisille maksettavista bordellikäynneistä levisi nopeasti – Tällaista on arki Saksan valeuutisia torjuvassa Correctiv-keskuksessa

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää