Kauhaa ja rakkautta

Eläköön aperitiivi

Yritän vahvasti yhden naisen voimin tuoda aperitiivikulttuuria Suomeen. Olen jo aloittanut omasta kodistani, nyt jatkan ristiretkeä blogissa.

Miksi alkudrinkin pitäisi kuulua vain juhlaan? Mikään ei herätä ruokahalua yhtä mukavasti kuin kylmä juoma sekä pieni naposteltava. Toimii myös silloin, kun oven takana kolkuttelee nälkäisiä vieraita, mutta pääruoka ei ole vielä valmis.

Ja vaikka olisikin, aion tästedes tarjoilla aperitiivit siitä huolimatta.

Tämä on juuri sitä tietynlaista rentoa elämästä ja ruuasta nauttimista, joka eteläeurooppalaisille tulee luonnostaan, mutta meille suomalaisille täytyy vääntää rautalangasta.

Siis samaa sarjaa sen kanssa, että syödään alkuruoka tai jälkiruoka (tai molemmat), istutaan pöydässä pitkään ilman kiirettä, jätetään kännykkä laukkuun ruokailun ajaksi ja katetaan pöytä muulloinkin kuin sunnuntaisin.

No, Italia, kiitos vääntämisestä ja kärsivällisyydestä - tämä suomalainen on läksynsä oppinut!

Kesän hittidrinkki oli Aperol spritz, jonka ystäväni toi tuliaisena juoman alkulähteiltä Triestestä. Suomesta ei (kai?) saa Aperolia, mutta Campari spritz toimii aivan vastaavalla tavalla. Itse asiassa ehkä jopa paremmin, sillä Campari on Aperolia kitkerämpää, ja kitkerästähän minä tykkään.

Campari spritz syntyy sekoittamalla Camparia, proseccoa ja soodavettä tai muuta kuplavettä. Mittasuhteet jätän jokaisen itse kokeiltavaksi - "oikeaoppiseen" ohjeeseen soodaa tulee hyvin vähän ja proseccoa vähän enemmän kuin Camparia. Itse pidän juomasta pidempänä (ja laimeampana), joten lisään melko reilusti sekä soodaa että skumppaviiniä.

Lasiin vielä halutessa jäitä ja appelsiinisiivu. Kulhoon sipsejä, pähkinöitä tai oliiveja. Voilà!

25 vastausta artikkeliin "Eläköön aperitiivi"

Paula T 24.08.2012 17:10

Amen! :) Juuri palattiin kesälomamatkalta Italiasta ja ollaan jatkettu aperitiiviperinnettä tämä viikko kotona ja tarkoitus on käännyttää muitakin samaan..

Eeva 24.08.2012 17:23

Paula T, mahtavaa! Pysykäämme siis lujina ja jatkakaamme ilosanoman levittämistä! :)

PauliinaP 24.08.2012 17:29

Ihastuimme Aperol Spritziin kesän Pohjois-Italian kierroksella ja nyt viritellään Aperol-tilausta (Alkon tilausvalikoimasta löytyy)! Ihanaa, että tämä raikas herkku on löytänyt tiensä Suomeen (mm. Hgissä Königin terassille..)

Suvi (sur le vif) 24.08.2012 17:33

Psst. Hain just maanantaina Turun Wiklundilta pullon Aperolia. Tilata saa ja joku oli juuri tilannut isomman määrän ja minä onnekas sain pulloni. Sieltä vaan kyselemään josko vielä olis jäljellä.

Tutustuin kyseiseen drinkkiin itse vaihtovuotena Palermossa, Sisiliassa ja on se ehdottomasti lempidrinkkini. Siellä sitä ei taidettu edes laimentaa, ammennettiin vain jättimäinen kasa jäitä isoon punaviinilasiin ja kipattiin juotavat sekaan ja (aina) kuumalla ilmalla drinkki laimentui sopivaksi.

Eeva 24.08.2012 17:37

PauliinaP ja Suvi, hyvä tietää, että löytyy Alkon tilausvalikoimista, kiitos vinkistä! Vielä ei tosin ole tarvetta, koska raahasin juuri litran pullon reissusta :D

Mimi 24.08.2012 17:47

Ette ole asianne kanssa yksin! Itsekin juuri Suomeen palanneena aion ehdottomasti jatkaa apero-kulttuuria!

Naminami 24.08.2012 17:52

Kokeilimme juuri, skumppaa nyt ei ollut, mutta oli valkkaria (HobNob Chardonnay), Camparia ja vissyä:

1 mitta valkkaria

1 mitta Camparia

4 mittaa vissyä

Hyvin toimii ja näyttää kauniilta :D

Ramses 24.08.2012 18:40

Belgiassa aperokulttuuri vasta osataankin... kokemusteni perusteella italialaiset "aperot" eivät yllä millään samalle tasolle. Apero on belgialainen helmi ja isäntien ja vieraiden sylilapsi: ei suuria järjestelyitä vaan helpolla ja nopeasti kivat puitteet mukavalle yhdessäololle. Tulin juuri naapurin luota aperolta ja mahtavaa oli!

Tissuttelua 24.08.2012 21:42

En ymmärrä, mikä hinku suomalaisilla on maahantuoda keskieurooppalaista tissuttelukulttuuria. Ehkä tissuttelu ei ole yhtä haitallista kuin perinteinen suomalainen kaatokänni, mutta tuskinpa se varsinaisesti terveyttä edistää. Maistuva mehu pikkunaposteltavan kanssa herättää riittävästi ruokahalua, joten ei siksi kannata alkomahoolia tarjoilla. Kyllä kai alkoholillisia aperitiivijuomia tarjoillaan lähinnä, jotta saataisiin vieraat lievään nousuhumalaan ja juhlatuulelle. Tarvitseeko arkena joka kyläreissulla tai piipahduksella päästä juhlatuulelle?

Ja kyllä, olen viettänyt runsaasti aikaa Ranskassa tutustumassa paikalliseen aperitiivikulttuuriin. En ihastunut.

Heli 25.08.2012 2:02

lääkärikin suositteli 1'2 lasillista punaviiniä 3'4 kertaa viikossa, ei tarvi ottaa niin paljon verenohennuslääkkeitä!

Veekasi 25.08.2012 11:26

Ainoa oikea aperitiivi on samppanja. Siis oikea samppanja, ei mikään kuohuviini, ei edes cava. Se virittää ruokahalun ja mielentilan takuuvarmasti.

Eeva 26.08.2012 12:17

Kiitos kaikille kommenteista ja keskustelusta! Kiinnostuin etenkin belgialaisesta aperokulttuurista - voisitko Ramses kertoa lisää? Mitä siellä syödään ja juodaan?

Tissuttelua - kommentissasi on monta asiaa, johon tekisi mieli tarttua, mutta tyydyn nyt vain toteamaan, että olen kanssasi eri mieltä jokaisesta kohdasta.

Veekasi - kyllä, samppanja on hyvää ja oikein loistava aperitiivi. Itse en vaan ihan joka aterialle osta 50 euron viinipulloa, joten Italialle kiitos Camparista ja proseccosta.

Aperotiivari 26.08.2012 21:29

Oikein mielenkiintoinen juttu! Mikä muuten on Camparin ja Aperolin ero? Helsingistä Aperolia sai ainakin viime viikolla Erottajankadun Alkosta.

Veekasi 27.08.2012 9:03

Tiedoksesi vain että Alkossa halvin samppanja 0,75 l pullossa maksaa 23,60. Mielestäni se ei ole paljon jos haluaa panostaa laatuun. Toisaalta samppanja sopii myös ruokajuomaksi eli sillä voi jatkaa ainakin alkuruoan kanssa.

Peter 27.08.2012 10:52

Kiva blogikirjoitus. Kiitos tästä!

Aperoltiivari: Aperol on miedompaa kuin Campari ja maistuu hedelmäisemmältä. Kivaa, että aperolia löytyy jo täältäkin, vaan paljonkohan alkosta ostettu pullo maksoi? Tallinnassa kustantaa 11e 0,75l.

Itse olen tutustunut aperoliin Venetsiassa, Lidon saarella vuonna 2006. Hassu sattuma, kirjoitin tästä blogiini tekstin tämän kuun alussa: http://perjantaifiiliksella.blogspot.fi/2012/08/drinksuja-ja-chillailua.html

Eeva 27.08.2012 13:51

@ Aperotiivari - Peter sen tuossa kiteyttikin!

@ Veekasi - olen kyllä tästä tietoinen (itse asiassa nykyään on tarjolla vieläkin halvempi samppis, Vollereaux), mutta se, että viini on samppanjaa ei mielestäni automaattisesti tee siitä loistavaa. Nuo parinkympin samppanjat ovat toki hyviä, mutta edullisemmin saa ihan yhtä hyvän kuoharin. Olen Ranskassa juonut oikeasti jopa _pahaa_ samppanjaa, jonka laadukas cava voittaa mennen tullen (Ranskassa kaikista halvimmat samppanjat maksavat noin kympin ja niitä myydään välillä jopa Lidlissä...). Alkon valikoimassa nyt ei tietenkään mitään oikeasti huonoa samppanjaa ole, mutta niissäkin voi olla huonompi hinta-laatusuhde kuin monissa ei-samppanjoissa. Esim. italialainen Ca' del Bosco pärjää mielestäni ihan mille tahansa Alkon alle 50 e samppikselle. Samppanjassa on toki aina tiettyä juhlavaa fiilistä, ja siitä mielikuvasta maksaa ihan mielelläänkin vähän ekstraa. Mutta ei mulla ainakaan ole varaa pitää samppanjaa ainoana hyväksyttävänä aperitiivina. Ostan sitä silloin tällöin erityistilaisuuksiin ja silloin ostan juurikin sen vähän kalliimman ja laadukkaamman pullon, muuten juon oikein mielelläni cavaa, proseccoa ja uuden maailman kuohareita :)

@ Peter - pitääpä käydä lukemassa sun postaus, kiitos linkistä! Ostin itse Aperolia litran pullon Ranskasta, jossa se maksoi 14 e. En edes uskalla ajatella, mikä on pullon hinta Suomessa :D

sakke.sakemanni 28.08.2012 17:34

Terkkuja Saksasta! Voi miten nautinkaan kiireettömistä ruokanautinnoista ystävien kanssa ilman kiirettä - vaikka keskellä viikkoakin. Aperol spritz on ollut täällä "trendijuoma nro. 1" viimeiset pari vuotta, mutta viime aikoina ravintoloiden juomalistat on spirtzin sijasta vallannut hugo. Kokeilkaapa, nam:

tuoretta minttua

lime

jääpaloja

150 ml proseccoa (kuivaa kuohuviiniä)

100 ml mineraalivettä

2 cl Holunderblütensirup - mahtaisikohan tämä olla seljankukkasiirappi suomeksi..? Saakohan tätä Suomesta?

Siirapinmetsästys ja juoman kokeilu kannattaa, maistuu erityisesti lämpiminä kesäiltoina.

Tipsu 28.08.2012 19:16

Olen pidempään lukenut ja ihastellut blogejasi, mutta nyt on pakko kommentoida, kun aihe on itselleni niin rakas. Olet ihanasti saanut kirjotukseesi juuri sen rentoon aperitiiviin sopivan, lämpimän tunnelman. Koska spritz on tyypillisin aperitiivi Venetsiassa, kaipasin Aperolia kovasti Suomessa ollessani, joten onkin kiva kuulla, että sitä on tarpeen tullen sieltäkin saatavilla. Moni pitää juuri Campariin tehdystä spritzistä enemmän, sillä se ei ole yhtä makea kuin Aperoliin tehtynä. Itse taas sokerihiirenä pidän makeammasta versiosta enemmän. Jos haluat vilkaista, kirjoitin aiheesta pari kuukautta sitten:

http://vihdoinkinvenetsia.blogspot.it/2012/07/maailmanennatys.html

Leena Kaarina 29.08.2012 18:45

Kaikki Aperolin ystävät, kokeilkaa "arkipäiväaperoa": 1 osa Aperolia, 2 osaa greippituoremehua, idea mukailtuna Molly Wizenbergin Pamplemousse aperosta.

Hyvä tietää, että Alkostakin saa Aperolia, minäkin toin sukujuhliin Ranskasta tänä kesänä - ihan turhaan siis.

Eeva 30.08.2012 11:24

*** Sakke Sakemanni: kiitos vinkistä! Vähän Hugo-tyylinen ohje löytyy täältä blogistakin, tosin itse käytin siihen lisäksi giniä ja kurkkua ja jätin mineraaliveden pois. Seljankukkamehutiivistettä löytyy ainakin nykyään Suomesta, ajanee saman asian :) (Englanniksi "cordial"?)

*** Tipsu: voi että, tuota maailmanenkkaa minäkin olisin halunnut olla tekemässä! Kuulostaa niin hauskalta.

*** Leena Kaarina: ah, kuulostaa aivan syntisen hyvältä! Tätä aion testata.

Pipsa 31.08.2012 18:26

Juuri pääsinkin lukemasta Basta! -kirjaa ja mietin, että miten ne italialaiset ovatkin niin viisaita. Ruoka on simppeliä ja ruoaksi tunnistettavaa, ja sitä kunnioitetaan eikä sen äärellä kiihkoilla (muuta kuin ehkä italialaisen ruoan parhaimmuudesta, mitä tietysti ainakin osin on vaikea kiistääkään). Aperitiivien maailmasta olen vielä hieman jäänyt pois, mutta ehkäpä joskus pitäisi kokeilla.

Nintje 04.09.2012 0:00

Hei vaan ja terveisia Belgiasta :).

Kuten joku taalla mainitsikin taalla tosiaan aperitiivikulttuuri osataan myos omien kokemusteni perusteella.

Ja tosiaan kyseessa on tapa, jossa ei ole mitaan turhaa 'hienostelua', vaan kyse on helposta yhdessa olosta.

Aperitiivi on olennainen osa ruokakutsuja ja sen aaressa voi vierahtaa tunti jos toinenkin. Juomana voi olla cavaa/samppanjaa/portoa/sherrya jne ihan tilanteesta riipuen. Napoposteltavaa taytyy olla myos . Sekin vaihtelee kovasti tilanteen mukaan. Rennoissa grillijuhlissa on tarjolla tuoreita kasviksia (kukkakaalia, porkkanaa, kurkkua jne) ja coctailkastiketta, chipseja, oliiveja jne.. Hienommissa juhlissa tietenkin sitten jotain fiinimpaa esim. Marinoituja jattikatkarapuja, pienia leipasia, ostereita. Tassa asiassa mielikuvitus on rajana.

Kannattaa huomata myos , etta lapsille on myos varattu yleensa omat aperitiivijuomat ja naposteltavat.

Kun vieraat tulevat kylaan ruuan ei todellakaan ole tarkoitus olla valmiina samantien vaan ensin vietetaan aikaa yhdessa ja rupatellaan ja nautitaan aperitiiveista. Kuten kuvitella voi, olen oppinut asian kantapaan kautta enka hataile ruuan saattamisessa poytaan kun vieraat tulevat :).

Nintje 04.09.2012 0:11

Unohtui sanoa viela:

Asun Belgian flaamin kielisella alueella ja taalla on myos oma verbi (ehka vahan vaannetty, mutta kuitenkin ) asialle - aperitieven ;).

Niin, aperitiivin nauttiminenhan voi kestaa joskus kauemmin kuin koko loppu illallinen (tama oli belgialaisen mieheni lisaama kommentti tahan keskusteluun)

Kiitos kivasta blogista.

Micco 04.09.2012 12:43

Hienoa tietää, että Alko on vihdoin ottanut Aperolin tilausvalikoimaansa yksittäisinä pulloina. Aiemmin tätä herkkua sai tilattua ainoastaan 6 pulloa kerralla +40€ erikoistilausmaksua, joten ulkomaanmatkoilta on kaikki Aperol tuotu tähän talouteen. Mikään ei kyllä voita Spritziä tehtynä kunnon samppanjaan, soodavettä vain nimeksi, paljon jäitä ja oma suosikkini: luomuappelsiinin kuoren pala puristettuna sekaan. Tähän kun lisätään vielä paljon frendejä saapumassa koko illan/yön kestävään grillailu/chillailu juhlaan... Life is good!

ElinaS 11.09.2012 18:14

Italiassa pitkään asuneena en malta olla kommentoimatta tissuttelua paheksuneelle nimimerkille, että hyviä aperitiiveja saa toki alkoholittomanakin. Esimerkiksi San Bitter ja Crodino ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta tokkopa niitäkään saa Suomesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  2. 2

   Tulli teki rikosilmoituksen entisestä turvallisuuspäälliköstään – epäily: 900 tuntia perusteettomia poissaoloja

  3. 3

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa

  7. 7

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  8. 8

   Donald Trump ei luovuta – presidentti vaatii nyt amerikkalaiseen jalkapalloon sääntöä, joka kieltäisi polvistumisen kansallislaulun ajaksi

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen myi osakkeitaan kuukausi sitten – tänään yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kurssi putosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää