Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Frittata, tuo munakkaan mehevämpi serkku

En ole koskaan ollut munakkaan suurin ystävä. Se on toki hyvää silloin kun se on hyvää, mutta aika usein se on kuivaa. Puhun nyt ravintoloissa, hotelleissa ja muissa aamiaispöydissä syömistäni munakkaista, koska itse en ole mokomaa koskaan edes opetellut tekemään.

En siis tiedä, voisihan tuo olla, että jos katsoisi muutaman YouTube-videon ja lukisi pari artikkelia, saattaisi oppia tekemään tajunnanräjäyttävän hyvän munakkaan. En ole kuitenkaan oikeastaan edes kaivannut tätä taitoa elämääni sen päivän jälkeen, kun ensimmäisen kerran kokeilin frittataa (taisipa olla Jamie Oliverin pinaattiversio kyseessä).

Frittata on munakkaan italialainen serkku, josta on mielestäni paljon helpompaa saada herkullinen. Ja melkein yhtä tärkeää: frittatasta on myös huomattavasti helpompaa saada houkuttelevan näköinen (munakashan näyttää helposti epämääräiseltä läjältä tai yläasteen kemmanlabran vahinkoräjähdyksen sivullisuhrilta). Frittata nimittäin paistetaan pannulla vain pohjasta eikä sitä käännetä. Sen sijaan loput kypsennetään uunissa.

Frittata on mahtava aamiainen tai lounas vaikkapa salaatin tai paistettujen perunoiden kanssa. Tässä olen täyttänyt frittatan parsakaalilla, punasipulilla ja fetalla, mutta oikeastaan voit laittaa siihen melkein mitä vain: mitä tahansa vihanneksia, keitettyä perunaa, kinkkua, chorizoa, parmesania... Tämä on siis myös oiva tapa käyttää jääkaapin jämiä.

Frittatan tekoon tarvitset paistinpannun, jonka voit laittaa uuniin. Paras tähän on perinteinen valurautapannu. Suosittelen tekemään frittatan mieluummin vähän pienemmällä pannulla, niin saat siitä paksumman ja näin ollen vielä mehevämmän.

Parsakaali-fetafrittata (2-4 annosta)

1 parsakaalinpää

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

4 kananmunaa

1 dl murusteltua fetajuustoa

Lämmitä uuni 200 asteeseen, mieluiten grillivastuksella (ylälämpö).

Leikkaa parsakaali pieniksi paloiksi. Viipaloi valkosipuli ja kuutioi punasipuli.

Kuumenna uuninkestävällä (valurauta)pannulla öljy ja lisää parsakaali, sipuli ja valkosipuli. Paista, kunnes parsakaali on sopivan pehmeää, muttei vielä lötköä. Mausta suolalla ja reilulla määrällä mustapippuria.

Sekoita kulhossa kananmunien rakenne rikki ja sekoita joukkoon feta. Tarkista, että paistinpannu on korkeintaan keskilämmöllä ja kaada muna-fetaseos parsakaalin ja sipulin joukkoon. Kun frittata alkaa hyytyä pohjasta, siirrä pannu valmiiksi lämmitettyyn uuniin keskitasolle. Anna olla uunissa, kunnes munat ovat hyytyneet (tähän menee n. 5-15 minuuttia uunista riippuen). Älä paista frittataa liian kuivaksi, vaan ota se pois samantien, kun munat ovat kauttaaltaan hyytyneet.

7 vastausta artikkeliin "Frittata, tuo munakkaan mehevämpi serkku"

chi 01.09.2012 20:09

Heippa!

Tämä frittata vaikuttaa oikein hyvältä! En halua mitenkään hyppiä silmille, mutta itse vuosia Italiassa italialaisen kokin kanssa asuneena en ole vielä nähnyt yhtään frittataa uunissa enkä feta-juustolla (koska italialaiset ovat hyvin tarkkoja omasta keittiöstään ja feta tulee Kreikasta, joten tätä ei yleensäkään tyypillisessä italialaisessa keittiössä käytetä).

Mutta! Mun mielestä tuo uunissa viimeiseleminen kuulostaa oikeen hyvältä ajatukselta, ja laitan ehdottomasti kokeiluun! Varmasti tulee miljoona kertaa kauniimpi lopputulos kuin kääntämällä! Kiitos vinkistä Eeva! :)

Irmeli 02.09.2012 23:36

Hei,

itse olen onnistunut tekemään vastaavannäköistä munakasta paistamalla sitä miedolla lämmöllä valurautapannulla kannen alla. Ei tarvitse kääntää ja munakas turpoaa kauniin kiinteäksi.

Eeva 03.09.2012 11:04

@ Chi, juu, eipä tämä mitään autenttista tai tyypillistä italialaista ole :) Lähinnä yritin selittää tuota frittata-sanaa, munakas eli omelettihan mielletään ranskalaiseksi ruuaksi. Teen itse tämän Jamie Oliverin valmistustavalla, sovellan vain täytteitä sekä aineksien määrää. Taitaa olla nykypäivää, että eri maiden keittiöistä lainaillaan ja yhdistetään parhaita puolia, laittavat hurjat nykyään pizzaankin chorizoa, poroa ja fetaa.

@ Irmeli, toimii varmasti noinkin! Itse tykkään viimeistellä tämän uunissa, niin ei tarvitse pelätä, että pohja pääsisi paistumaan kovaksi tai kuivaksi.

Vandaval 03.09.2012 22:55

Kannattaa tutustua Michel Rouxin tuotantoon. Lainasin hiljattain munakirjan ja ihastuin ikihyviksi. Kirjassa on aivan mahtavia munareseptejä, mutta parasta siinä on alkuluvut, joissa lähdetään liikkeelle ihan munan keittämisestä ja perusmunakkaan valmistamisesta. Muuten tyypin reseptit eivät todellakaan kuulu kategoriaan "helppo ja nopea" :) Kirjaa on kyllä ilo lukea kauniiden kuvienkin vuoksi, vaikka ei meinaisi mitään valmistaakaan.

LeenaN 13.09.2012 16:51

Tein pari iltaa sitten ja maistui todella hyvältä ja mehevältä! Suomalaiset uudet makeat punasipuli ja parsakaali sopivat ihanasti oikean lampaanmaitofetajuuston kanssa! Olisin syönyt koko pannullisen itse, mutta kun oli pakko jakaa puolison kanssa...:)

Mielestäni vielä ehkä hitusen parempi munakas on aito espanjalainen tortilla-perunamunakas, jonka puoliksi espanjalainen puolisoni on oppinut tekemään täydellisen autenttisesti, vuosien harjoittelun jälkeen. Se se on riippuvuutta aiheuttava herkku!

Vanquish 30.11.2012 20:37

Käsittääkseni yleisesti hotelleissa, laivoissa tarjoiltu "munamössö" on munakokkelia, eikä yritäkkään olla munakasta ;) Itse paistan munakkaani aina vain toiselta puolelta. Kiitos selvennyksestä, sunnuntaiherkkuni onkin siis frittata :D

AP 18.07.2014 13:42

Ei mikään ihme, että monikaan ei pidä munakkaista tai munakokkelista. Hotellien aamiaisilla tarjotaan erittäin monesti ylikypsää munakokkelia joka pitää lohkoa astiasta irti. Jos taas tilaat munakkaan niin usein saat ylikypsän munakkaan joka on kuivahtanut sekin ja muistuttaa enemmän kengänpohjaa kuin kosteaa munakasta. Vaimoni ja minä olemme alkaneet tehdä munakasta Henri Alenin ohjeen mukaan ja munakasta syödään hyvinkin usein aamupalaksi koska se valmistuu nopeasti ja on vaivatonta valmistaa.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

    2. 2

      Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

    3. 3

      Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

    4. 4

      Menivätkö sijoitukset pieleen? Et ole ainoa – konkarisijoittajat paljastavat mokansa

    5. 5

      Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 45 000 allekirjoitusta

    6. 6

      Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

    7. 7

      Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

    8. 8

      Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

    9. 9

      Hamilton piikitteli Rosbergia ja Räikköstä: ”Ferrarilla yksi huippukuljettaja”

    10. 10

      Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    2. 2

      George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

    3. 3

      Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

    4. 4

      Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

    5. 5

      Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

    6. 6

      Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

    7. 7

      Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

    8. 8

      Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

    9. 9

      Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 45 000 allekirjoitusta

    10. 10

      Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

    3. 3

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    4. 4

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    5. 5

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    6. 6

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    7. 7

      Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

    8. 8

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    9. 9

      Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

    10. 10

      Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

    11. Näytä lisää