Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Kaappien tyhjennystä: Lammasmakkaraa yrttisellä papupedillä

Tämänpäiväinen lounas - ja resepti - on mukaelma chorizo-ohjeesta, jonka tein Hesarin paperiversioon talvella.

Muuton ansiosta tajusin taas, kuinka paljon ihmisellä voikaan olla tavaraa. Eikä vain vaatekaapissa tai kirjahyllyssä, vaan myös keittiön kaapeissa. Keittiön kaappien tavarassa on sentään se hyvä puoli, että ne voi syödä pois.

Tällä hetkellä on siis meneillään eräänlainen syön kaapit tyhjiksi -operaatio, vaikka se olisi ehkä kaiken järjen mukaan kannattanut tehdä jo ennen muuttoa. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja muita latteuksia.

Joka tapauksessa - pakastimesta löytyi paketti luomupiiristä tilattua lammasbratwurstia (joka oli muuten TODELLA hyvää). Ja papuja. Voi isä niitä papuja. Niitä on joka sorttia.

Papuja ja makkaraa, tätähän siitä oli tehtävä! Ja kun äiti vielä lähetti valtavan kimpun oman kasvimaan yrttejä, niin avot.

Tämä on loistava arkiruoka. Se syntyy puolessa tunnissa helposti: joku muu on tehnyt makkaran, itse ei tarvitse kuin pilkkoa vihannekset ja uuni hoitaa loput.

Tähän ruokaan kannatta käyttää makkaraa, jossa on reilusti makua ja rasvaa, sillä näin saat ruokaan maukkaan liemen. Sillä tavoin itsessään miedonmakuiset  pavutkin saavat osansa makkaran mausta. Raakamakkara toimii ehdottomasti ruuassa paremmin kuin "tavallinen".

Niin ja - älä skippaa selleriä, vaikket sellerin ystävä olisikaan. Se tuo liemeen makua!

Kannattaa tsekata myös tuo linkkaamani chorizo-versio, molemmat ovat toimivia, vähän erilaisia keskenään vaan.

Lammasmakkaraa yrttisellä papu-tomaattipedillä (kahdelle)

2 lampaan (raaka)makkaraa

1 pieni sipuli

125 g tomaattia tai kirsikkatomaattia

2 isoa valkosipulinkynttä

1 sellerinvarsi

reilu loraus oliiviöljyä

1/2 rkl balsamicoetikkaa

loraus valkoviiniä

1-2 rosmariininoksaa (voit käyttää myös kuivattua, n. 1/2 tl)

1-2 timjaminoksaa (voit käyttää myös kuivattua, n. 1/2 tl)

1 tölkki valkoisia papuja (ei tomaattikastikkeessa)

cayennepippuria

suolaa

mustapippuria

Pilko sipuli, valkosipuli, selleri ja tomaatti. Laita ne paistonkestävään vuokaan ja lorauta päälle reilu loraus oliiviöljyä, valkoviini sekä balsamico. Nakkaa sekaan yrtit. Lisää päälle makkarat.

Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Huuhtele sillä välin pavut.

Lisää pavut uunivuokaan ja sekoita ne tomaatista ja makkarasta irronneeseen nesteeseen. Laita takaisin uuniin 5 minuutiksi. Rapsauta lopuksi päälle cayennepippuria, suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

6 vastausta artikkeliin "Kaappien tyhjennystä: Lammasmakkaraa yrttisellä papupedillä"

Maijamm 05.09.2012 18:16

Makkarakausi todellakin on vielä ilmojen viilentyessä voimissaan! Omassa keittiössäni valmistuu huomenna chorizopastaa. ;)

villahuivi 05.09.2012 19:55

Eikös kuvassa ole limapapuja, ei tavallisia valkoisia papuja? Takerrun tähän seikkaan, koska limapavut on todellakin ihan älyttömän hyvänmakuisia papuja, vaikka kyllä muistakin lajikkeista pidän!

Itse asiassa pitkään luulin, että noi herkkupavut on härkäpapuja (häräthän on isoja, niinku noi pavut...). Sitten olin menossa ostamaan niitä kuivina liikkeestä ja kysyin missä ne on, ja myyjän näytettyä, olin että eihän noi ole niitä... Siinä sitten selvisi, että suosikkini ovat lima- eli voi- eli jättipapuja :)

Eeva 05.09.2012 21:45

@ Maijamm, jep, makkara on aina ajankohtainen! :)

@ Villahuivi, Suomessa noita myydään yleensä nimellä iso valkoinen papu (ymmärrettävästä syystä se limapapu ei ole tainnut vakiintua täällä...). Reseptin kannalta ei ole väliä, käyttääkö isoja vai pieniä valkoisia papuja, kumpikin käy yhtä hyvin, mistä nyt vaan tykkää enemmän.

Johanna 06.09.2012 14:24

Ai onko lima beans = voipavut? Johan alkaa kirkastua tämäkin mysteeri :)

pastilli 06.09.2012 21:12

Hei Eeva.

Kiitos suunnattomasti Suomen parhaista blogeista. Olet kertakaikkisen upea ja osaava ihminen. Koen jatkuvia deja vu -olotiloja, liikutusta ja innostusta sekä aatosten kirkastumista lukiessani tekstejäsi ja ihmetellessä kuviasi.

Ehdotus postaukseksi: miten ois perustavanlaatuinen keittiövälineanalyysi keittiösi välttämättömyyksistä? Mitkä välineet ovat itsellesi tärkeimpiä ja miksi? Mitä suositat aloitteleville ja muille ruokaa rakastaville ihmisille? Mitkä kokkikirjat ovat must? Mitä kuivatuotteita kaapistasi aina löytyy? Mitä eroja on eri ruokaöljyissä, kannattaako olla useampaa sorttia jemmassa? Sama muista etikoista jne. Mutta vielä, kiitos.

Timo 08.09.2012 20:48

Pitää korvata se oliiviöljy, kamala maku. Tuon öljyn takia ei paljon kiinnosta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

    2. 2

      Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

    3. 3

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    4. 4

      ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

    5. 5

      Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

    6. 6

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    7. 7

      Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

    8. 8

      Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

    9. 9

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    10. 10

      145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    2. 2

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    3. 3

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    4. 4

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    5. 5

      Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

    6. 6

      Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

    7. 7

      Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

    8. 8

      Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

    9. 9

      Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

    10. 10

      Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    2. 2

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    3. 3

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    4. 4

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    5. 5

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    6. 6

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    7. 7

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    8. 8

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    9. 9

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    10. 10

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    11. Näytä lisää