Kauhaa ja rakkautta

On lanttukukko hyvää kun yksin syö

Kamalasti tässä blogissa aina meuhkataan ranskalaisesta ja italialaisesta ruuasta ja intialaisittain maustetuista muhennoksista, mutta kyllä meillä Suomessakin osataan.

Kuvassa on lanttukukko. En ollut kuullutkaan moisesta, kunnes Karjalasta heilan minä löysin. Tai oikeastaan appiukon, joka näitä kukkoja tuo tuliaisiksi tänne Turkuun. Se on vähän kuin kalakukko, paitsi että kalan sijaan täytteenä on keitettyä lanttua ja mureaa lihaa.

Meidän perheessä lanttukukko syödään yksin ja salaa. Itse ehdin yleensä nähdä kukon vilaukselta ennen kuin poikaystävä on ahmaissut sen. Joskus kyseinen henkilö herää keskellä yötä hiiviskelemään ja syömään lanttukukkoa pimeässä keittiössä kuin rikollinen konsanaan. Lanttukukkoa ei ikinä tarjota, saan siivun vain jos osaan vaatia ja ehdin ennen kuin on liian myöhäistä.

Lanttukukon syömiseen liittyy myös tietty asento, sellainen suojeleva kumartelu lautasen yllä. Vähän kuin meidän perheen koirat silloin kun ne pelkäävät, että lauman muut jäsenet hyökkäävät ruokakupille.

Mutta jos kerran onnistuu saamaan siivun lanttukukkoa, niin ymmärtäähän sen. Paksu siivu, lämmitetään uunissa, päälle härski määrä voita.

24 vastausta artikkeliin "On lanttukukko hyvää kun yksin syö"

AnttiBBQ 13.09.2012 13:22

Tietääkseni normaalissa lanttukukossa ei ole lantun seassa lihaa, ainakaan Kuopiossa. Minkähän sävelletyn liha-lanttukukon olet onnistunut ostamaan?

Eija 13.09.2012 13:33

Kuopiolaiset ei tiedäkään mitään oikeasta lanttukukosta :) Kyllä Karjalassa lanttukukkoon liha kuuluu! Ja namia on <3

Siankylki 13.09.2012 13:33

Lanttukukko on Pohjois-Karjalasta ja siinä on kyllä aina lihaa. Lihattoman lanttukukon on varmaan myynyt Kuopiossa ensimmäiselle kommentoijalle joku tavallista kierompi savolainen.

Osmo 13.09.2012 13:34

Tietääkseni normaalissa lanttukukossa on aina lantun seassa lihaa, ainakin Joensuussa. Savolaisilla on sitten omat sävellyksensä ...

Lanttukukkova 13.09.2012 13:40

Liha kuuluu lanttukukkoon ehdottomasti, oikein läskiä lihaa. Ja kunnolla voita päälle, menee kylmänäkin.

Ruben 13.09.2012 13:54

AnttiBBQ sekoittaa kukon supikkaaseen. Olen savossa törmännyt toiseenkin lihattomaan leivonnaiseen, lörtsyyn, vaikka lihalörtsystä turisteille puhuvatkin... :D

vislaava 13.09.2012 14:33

Kyllä mummon supikkaissa lihaa on! Mutta joo, ruiskuori, rasvaista porsaanlihaa ja lanttua (jonka mummo epäortodoksisesti hauduttaa etukäteen) ja päälle vielä voita. <3 Meinataan aina että pakastettaisiin osa, mutta kun ei niitä jää :(

Supikastaikina siis tehdään kuin piirakkataikina, kaulitaan samoin, mutta lanttu ja liha pannaan toiselle puolikkaalle ja pannaan umpeen puolikuuksi, sitten rypytetään kiinni. Uuniin täysille lämmöille ja vielä en ole oppinut mihin perustuen mummo ne sieltä pois ottaa. Sit kun sormet vaan yhtään kestää niin käydään kiinni ja voita päälle.

iitu 13.09.2012 15:17

Tuoreista myllyltä kannetuista ruisjauhoista leivottu lanttu- tai lohikukko, voiko parempaa olla! Onneksi karjalasta heilan löysin minäkin ja anoppi osaa leipoa tarpeeksi suuria eriä. Ja lanttukukkoon kuuluu ehdottomasti kunnon rasvainen lihakerros. Viime jouluna saatiin Pohjois-Karjalasta mukaan niin hervoton kukko, että koko seitsemän hengen jouluseurue söi siitä kaksi päivää, eikä mitään ihan sentin siivuja. Ei ihan heti tule mieleen mitään yhtä hyvää perinneruokaa.

Kaoka 13.09.2012 16:17

Oijoi, tuore lanttukukko on jotain ihanaa! Tosin olen tässäkin jäänyt jonnekkin lapsen tasolle kun en vieläkään tykkää siitä itse pääraaka-aineesta, vaan erottelen lantut pois ja syön pelkkää kuorta voin ja lihan kanssa :D -Enkä edes tuollaisina kauniina siivuina, vaan epämääräisinä riekaleina joita revitään kilpaa barbaarisesti veitsellä keskeltä kukkoa. Mutta hyvää on!

Hannele 13.09.2012 16:46

Kukot, lörtsyt ja muut nostattaa aina keskustelua - se on mahtavaa!

Laitan kauhani keskusteluun:

Olen alkujani kuopiolainen ja kyllä minustakin liha/läski kuuluu lanttukukkoon. Yhtä kaikki kukko on jotain käsittämättömän hyvää. Kerran ostin lämpimän kukon torilta, menin autoon, kaivoin työkalut esiin ja jatkoin vasta puolen tunnin päästä matkaa (ja olin autuas mutta myöhässä asiakastapaamisesta). Kuopiossa Hanna Partasen kukot ovat niin parhautta.

Ninnu 13.09.2012 16:58

Ei Ei Ei Näin! Kukkoa ei kuulu leikata kuin leipää vaan se koverretaan auki. Kukosta koverretaan sopivia paljoja jotka nautitaan reilun täytekerroksen ja voin kera.

Jonna 13.09.2012 18:41

Komppaan alunperin kuopiolaisena Hannelea, liha kuuluu ihan ehdottomasti lanttukukkoon. Äitini tekee uunipellin kokoisia kukkoja ja niistä voi tarjota pikkupalan puolisollekin. Teillä on siis vain vääränkokoinen kukko ;-) Lanttukukko on ah, niin ihanaa!

Kaisa 13.09.2012 18:49

Olisiko siltä appiukolta udeltavissa kyseistä reseptiä? Kuvan kukko tosin näyttää kovin vaaleakuoriselta...

Voih, lanttukukko taisi innoittaa sinut tämän blogin henkilökohtaisimpaan postaukseesi :D

Leppis 13.09.2012 20:52

Oi, lanttukukko on hyvää! Itse tein varsin tolkkua lanttukukkoa pari viikkoa sitten tämän reseptin pohjalta http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/Lanttukukko/1135244639213 Vinkkejä kukon kokoamiseen ja paistamiseen katselin myös youtubesta :D http://www.youtube.com/watch?v=LlSox8M322U

jukka 13.09.2012 23:37

Lanttukukkohybridiksiköhän pitäisi kutsua vai miksi, mutta suht helppo tapa tehdä "lanttukukkoa" on että leikkaa leivästä/limpusta "hatun" pois, kaivertaa sisukset pois, täyttää leivän kerroksittain pehmeiksi keitetyillä lanttupaloilla (kypsyy nopeammin) ja (rasvaisilla) possunlihapaloilla (lihakerros alimmaiseksi ja suolaa kerrosten väliin), hattu tietysti takaisin päälle ja laittaa foliossa uuniin hautumaan matalaan lämpötilaan, esim. 150, > tunti.

Voi tehdä mihin leipään haluaa, kunhan leipä ei ole liian huterakuorista eikä toisaalta liian kovakuorista. No, kuori ja sen kautta kokonaisuus ei ole niin hyvää kuin oikea, mutta ... aika hyvää silti.

Ja lantun sijaan voi käyttää perunoita...

Lämmintä kukkoa KaJJJaanin torilta! 14.09.2012 11:13

Kiva blogi! Olen tehnyt itse peruna- ja muikkukukkoa pari kertaa itäsuomalaisen äidin reseptin mukaan. Aikaa valmistamiseen meni, mutta kyllä oli hyvää. Silloin kun meillä on tilaisuus sukuloida Kainuussa, niin käymme Kajaanin kauppatorilla ostamassa Kontiomäen kukon uunilämpimiä kukkoja. Niitä on tarjolla kesällä suunnilleen joka arkipäivä ja talvisin sitten harvemmin. Suosikkimme on ehdottomasti suorastaan suussa sulava perunakukko. Myös muikkukukkoa ostamme ja tarjolla on muitakin kukkoja, tietääkseni myös lanttukukkoa. Suosittelen!

anu 14.09.2012 15:29

Kyllä Kainuussakin lanttukukkoon kuuluu lihaa :) Pottu- eli perunakukkokin on yhtä hyvää ja siihenkin pitää laittaa lihaa. Namnam! Jos nyt pääsis käymään äidin luona niin sais kyllä tehdä kukkoa iltapalaksi. Ja yöpalaksi. Aamupalaksi sitä ei enää olisi.

Kirsi 14.09.2012 16:42

Kyllä, kyllä ja kyllä! Lanttukukko leikataan juuri näin kuin kuvassa on! Kolmisenkymmentä vuotta sitten sain hämäläisenä ekan kerran poikakaverin kotona lanttukukkoa ja aina se on leikattu näin. Ja tullaan leikkaamaan. Lanttukukko on Pohjois-Karjalan perinneruoka ja Lieksassa taatusti aina kesämökillä suvun yhteisissä tapaamisissa on Kären leipomon kukkoo.

Elina 14.09.2012 19:39

Hehe, musta on aika hauskaa millaisia tunteita perinneruoat herättävätkään, myös meissä kaupungistuneissa ja urbaanihkoissa nuorissa! :D

Mitä näiden perinteisten "oikeaoppiseen" raaka-aineluetteloon, valmistustapaan ja syömiseen tulee, kiemuroita näemmä löytyy. Että kun meillä Juankoskella tehdään tämä näin ja leikataan diagonaalinsuuntaisia, 13 millin levyisiä viipaleita, niin kyllä se on silloin ainoa oikea tyyli ;D Mutta perinneruoat onkin siitä hauskoja, että oikeaa ja alkuperäistä tyyliä löytyy lähes yhtä monta kuin pitäjääkin (tai taloa, jos yksityiskohtiin mennään..). Sanoisin siis että kaikki käy, kunhan hyvää on! :)

Ja tuo kukko, herranjestas! En ole tuota koskaan syönyt, mutta seuraavalla Pohjois-Karjalan reissulla taidan yrittää metsästää edes palasen. Jos joku osaa vinkata luotettavan, kukkoja valmistavan tahon Joensuusta, niin antaa tulla vinkkejä! ;)

Marjut 14.09.2012 22:15

Leipomo on Joensuussa Joensuun Herkkuleipomo.

Ah, niin hyvää. Tuo syömisasento on ehdottoman oikea. On sen verran herkkua, ettei sitä parane syödä ovet ja ikkunat auki.

Taidankin huomenna leipoa taas muutaman kukon. Ja ehdottomasti kunnollisella sianlihalla. Rasvaisella sellaisella.

Nams!

Stefan Löfgren 15.09.2012 23:53

Mukava kuulla,että en ole ainoa joka tuosta herkuista parhaimmasta tykkää! Olen sen lisäksi niin onnellisessa asemassa, että vaimoni ei (jostain minulle käsittämättömästä syystä) tästä superherkusta pidä. Siitä huolimatta hän on kantanut Stockmannilta useaan otteeseen sellaisen minulle viikonloppuherkuksi :)

Nykyään, kun asun Tukholmassa, on kyseistä viikonloppunamia vaikeampi saada. Olen tosin harkinnut itse tekeväni lanttukukkoa joskus. Nyt kun luin tämän loistavan blogikirjoituksen, taidan käydä sanoista tekoihin.

HM 16.09.2012 0:11

Oi voi, nyt kai sitä lanttukukkoa on pakko ruveta veivaamaan, toivottavasti jostain löytyy pätevä resepti... Mies itkee lanttukukon perään tämän blogikirjoituksen jälkeen! Kiitos :(

Ruokanipo 29.09.2012 17:27

Ihan pakko heittää lisää vettä myllyyn. Kuvan kukko on jotakuinkin täydellinen, kuorineen kaikkineen. Tämä lanttukukko on perikarjalaista kulinaarista perinnettä, eikä sillä ole mitään tekemistä savolaisten ruiskuoristen kanssa. Äitini ja mammani (rajan takaa Vuokselasta), leipoivat tätä jumalten herkkua syksyisin, kun lantut olivat makeimmillaan. Mamma joka oli kuulu kokki, sekoitti taikinan pääosin ohrajauhoista, vain hiukan vehnää helpottamaan käsittelyä. Ihana keko, pieteetillä silvottuja, sokerisuolattuja lanttulastuja ja päälle kunnollista kylkeä tai muuta rasvaista sianlihaa. Lanttukukko kuvan mukaan on matala, supikkaan muotoinen. Ei siis mitään kalakukkoon viittaavaa. Kuuma uuni, kovien kukkojen pikainen voitelu ja sen jälkeen peittely ja piinallinen odotus. Odotus pakittiin joka kerta tajunnanräjäyttävällä voin saattelemalla nautinnolla. Siis pitäkää te savolaiset ruiskittananne, hannapartasenne ja muikkunne, älkääkä sekaantuko lanttukukkoon. Loppukaneettina blogin pitäjälle; keliakiasta kärsivä sisareni kertoi tämän kuvan nähtyään melkein rikkoneensa välttämättömän ruokavalionsa. Onneksi itse saan edelleen nauttia tästäkin herkusta. Kiitos siis tästä!

AnttiK 13.06.2013 10:18

Rupesin googlaamaan perinneherkkuani ja päädyin tähän keskusteluun.

Olen kotoisin P-Karjalasta ja lanttukukko on suurinta herkkuani piirakoiden kanssa, niitä ei tietenkään syödä yhdessä. Mutta yllätyin tästä puolisosi piilottelevasta tyylistä syödä kukkoa. Perheessäni sitä syödään kyllä ihan reilusti yhdessä ja sitä tarjotaan muillekin. Itse en asu enää P-Karjalassa, joten kun haluan näitä herkkuja Helsingissä niitä pitää tehdä itse. Kuten nytkin teen lanttukukkoa ja toivon saavani ruokavieraita, ettei suuri kukko jää itselleni.

Opeta puolisollesi vähän ruoan jakamisen riemua!

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  8. 8

   Robottiverokarhu alkaa tarkkailla suomalaisia – Verohallinto haluaa kitkeä vilppiä, kasvattaa valtion tuloja ja korvata ihmistyötä

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Merkel syyttää Turkkia Interpolin väärinkäytöstä – Espanjan poliisi otti kiinni Erdogania kritisoineen saksalaiskirjailijan Turkin pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää