Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Runosuoni sykkimään: Bretagnelainen tattari-voikakku

Jos yksi kakku muuttaa ystäväsi runoilijoiksi, kyseessä ei voi olla mikään ihan turha kakku.

Tiedän. Se ei näytä kummoiselta. Mutta uskaltaisin väittää, että siinä on luonnetta ja persoonaa enemmän kuin monessa muussa paljon värikkäämmän ja viekottelevamman näköisessä kakussa.

Kyseessä on bretagnelainen kakku, joka yhdistää (ostereita ja siideriä lukuun ottamatta) kaikki Bretagne-klassikot: tattarin, voin ja fleur de selin eli suolankukan. Ohje on David Lebovitzin mainiosta kirjasta The Sweet Life in Paris.

Kakku on maultaan aika erikoinen: makea ja paahtunut, ronski, maanläheinen... ja kuten äkkiä huomasimme, äärimmäisen koukuttava. Tein tätä yhtenä sunnuntaina, kun kaverit tulivat teelle, ja siihen kakku oli täydellinen - tämä ei tosiaan ole mikään juhlapöydän kakku.

En suosittele leivontamargariinin käyttöä missään tilanteessa, mutta kuten varmasti ymmärrätte, tässä tapauksessa se ei tule kuuloonkaan.

Ai niin, ja koska kuitenkin palatte halusta tietää (juu juu), miten runo päättyi, se meni näin:

Oi Emma,

ei oo tää dilemma

blogiin ohjeen laittaa voin

ja taas maistat suolan, sokerin ja voin

Saatiin syödä kakkua hyvää

sil' Bretagnes' hioo mylläri tattarinjyvää

Bretagnelainen voi-tattarikakku

2 dl tattarijauhoja

2 dl vehnäjauhoja

vajaa 1 tl suolankukkaa

1/4 tl jauhettua kanelia

240 g voita

2 1/2 dl sokeria

4 munankeltuaista

1 kananmuna

1 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)

2 rkl tummaa rommia

voiteluun:

1 munankeltuainen

tilkka maitoa

Ota voi hyvissä ajoin pehmenemään huoneenlämpöön.

Voitele kakkuvuoka (voit käyttää pyöreää irtopohjavuokaa tai leipävuokaa).

Sekoita jauhot, 1/2 tl suolankukkaa sekä kaneli keskenään.

Vatkaa pehmennyt voi kuohkeaksi käsin tai mieluiten sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Lisää sokeri ja vatkaa pehmeäksi.

Yhdistä keskenään munankeltuaiset ja kokonainen muna, vaniljauute ja rommi. Vatkaa rakenne haarukalla rikki.

Lisää kananmunaseos ohuena nauhana voi-sokeriseokseen koko ajan vatkaten. Voit vatkata isolla nopeudella, jotta saat seokseen mahdollisimman paljon ilmaa.

Lisää kuivat aineet märkiin ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Vältä turhaa sekoittamista.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta lastalla.

Sekoita keskenään keltuainen ja tilkka maitoa ja voitele kakun pinta pullasudilla. Vedä kakun pintaan haarukalla kolme vinottaista vetoa ja sen jälkeen niiden kanssa ristiin toiset kolme vinottaista vetoa niin, että saat ristikuvion. Ripottele päälle jäljelle jäänyt suolankukka (vajaa puoli teelusikallista).

Paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia ja anna jäähtyä ennen kumoamista.

23 vastausta artikkeliin "Runosuoni sykkimään: Bretagnelainen tattari-voikakku"

villahuivi 17.09.2012 12:08

Kuulostaa hyvältä ja syksyiseltä! Nyt tuntuu siltä, että sää alkais sopia kaikenlaisiin kuiviin mauste- tai piimäkakkuihin. Ihan kun ne vaatis tietyn sään! :D

Sitä meinasin kysyä, että onko sulla mitään yleisvinkkiä munan keltuaisten/valkuaisten käyttöön, jos reseptissä tarvitaan enemmän toisia kuin toisia? Valkuaisista marenkia varastoon? Ne taitaa säilyä vaikkei heti tarviskaan?

Pikkis 17.09.2012 12:16

Tää on kyllä niin herkullisen kuuloinen resepti että! Olenkin etsiskellyt innovatiivisia tattariohjeita... Sopisikohan tämän kanssa vaikka aprikoosi- tai omenahillo (näin syksyn kunniaksi)..?

Eeva 17.09.2012 12:35

@ Villahuivi, meillä yleensä pakastetaan valkuaiset. Monissa, esim. marenkipohjaisissa ohjeissa valkuaisten rakenne vain paranee pakastamisesta! Toinen vaihtoehto on käyttää ylimääräiset valkuaiset munakkaaseen (lisää vaikkapa muutaman kokonaisen munan + muutaman ekstravalkuaisen), jolloin saa aikaan aikamoisen proteiinipommin.

@ Pikkis, ihan varmasti sopii sekä omena- että aprikoosihillo!

Heidi 17.09.2012 13:27

Onko tuossa suolankukassa niin paljon tavallisesta suolasta poikkeava maku, että sitä pitäisi ostaa kakkua varten?

Siiri 17.09.2012 15:34

Mikä tuollainen suolankukka on ja mistä sitä saa?

Eeva 17.09.2012 16:27

@ Heidi - suolankukassa on tosi erilainen koostumus kuin "tavallisessa" suolassa, siinä on reilusti enemmän kosteutta ja se on muodoltaan hiutalemaista ja usein aika isoa. Kyllä tuon varmaan voi korvata merisuolalla (ei missään nimessä ruokasuolalla), mutta määrän täytynee silloin olla pienempi, koska suolankukka on ilmavampaa kuin tavallinen merisuola.

@ Siiri, suolankukka on suolatyyppi, joka saadaan käsin keräämällä suola-altaiden pinnalta, ennen kuin suola valuu altaisiin. Sitä saa kaikista isommista ruokakaupoista sekä herkkukaupoista :)

elina 17.09.2012 17:50

Kuulostaa hyvältä ja juuri teen kanssa. Hyvä tapa myös kuluttaa tattarijauhoja - blinejä kun ei tule tehtyä kuin kerran pari vuodessa, jolloin tattarijauhoa on aina lähes täysi pussi kaapissa.

Naks 17.09.2012 17:57

Voisikohan tämän tehdä pelkästä tattarijauhosta? Kuulostaa nimittäin hyvältä, mutta vehnä ei oikein sovi mun mahalle.

Leea 17.09.2012 21:08

Nyt on siis vihdoin se päivä jota äitini on odottanut 36 vuotta: löytyi leivonnainen joka on minun makuuni liian rasvainen ja makea. Miehen mielestä kuitenkin mahtava, parasta ikinä (laskujeni mukaan menossa viides viipale), joten tätä tehdään siis ilmeisesti uudestaankin. Siispä varmistaisin oletko varma jauhojen ja voin suhteesta? Omastani tuli jotenkin, hmm, ei taikinamainen, mutta pari alinta senttiä ovat kuin sulan voin kyllästämät. Ikään kuin kuivahko tattarijauho ei olisi kyennyt imemään itseensä moista rasvamäärää? Tosin käytin normandialaista voita, liekö bretagnelainen resepti ottanut moisesta nokkiinsa...

Lintsi 17.09.2012 21:08

Mahtavaa! Tähänhän voin käyttää fleur de seliäni. Sitä on aivan jäätävän kokoinen pussi kaapissani ja se ei millään tunnu kuluvan loppuun. 1tl auttaa jo huomattavasti...;)

Eeva 18.09.2012 13:56

@ Elina, meillä on huomattu tämä sama :)

@ Naks, en usko, tattari kun on gluteenitonta, joten koostumuksesta tulee varmasti mureneva ja kuivakka ilman vehnäjauhoja. Joku gluteenittomaan leivontaan minua paremmin perehtynyt osaisi ehkä kertoa, miten tätä voisi soveltaa.

@ Leea, kuulostaa oudolta! Ohje on suoraan maestro-Lebovitzin kirjasta ilman minkäänlaisia sovelluksia ja itselläni ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Millaisia tattarijauhoja käytit, olivatko kovinkin karheita? Ehkä ne eivät ole imeneet riittävästi kosteutta. Tai sitten taikinassa ei olleet kuivat aineet ja rasva-munaseos kunnolla sekaisin uuniin mennessä. Tai voisiko olla jopa mahdollista, että vain paistoit kakkua liian vähän aikaa? Yleensähän tällöin keskiosa jää raa'aksi, mutta tuokin lienee mahdollista, jos uunissa on heikko alalämpö.

@ Lintsi, no mutta ei fleur de selin tarviikaan kulua loppuun, sitähän tarvitsee elämän läpi ;) (Meillä muuten kyllä kuluu aivan huolestuttavaa tahtia!)

Piia 18.09.2012 15:16

Kun näin sanan tattari, hihkuin riemusta, sillä gluteeniton ruokavalioni aiheuttaa silloin tällöin päänvaivaa. Unohdin kuitenkin, että minulla oli myös kananmuna-allergia.

Kakku näyttää kuitenkin täydelliseltä. :)

Piia 18.09.2012 15:20

@Naks, minulla on gluteeniton ruokavalio ja neuvoisin, että kannattaa korvata vehnäjauhot joko gluteenittomilla jauhoseoksilla, tai sitten itse sekoittamalla riisi-maissi-peruna-younameit-juttuja. Fiber husk -niminen leivontakuitu, jota löytää kaupasta leivontatarvikkeiden puolelta, on tarkoitettu käytettäväksi gluteenittomaan leivontaan sitomaan taikinaa ja pitämään koko homman kasassa.

Siiri 18.09.2012 20:27

Jos joku kokeilee gluteenitonta versiota, niin olis ihanaa kuulla tarkempaa ohjetta!

Leea 18.09.2012 22:10

Perun kaikki pahat sanani! Käyttämäni voipaketit olivatkin 250 eivätkä 200 grammaisia, eli 1,2 pakettia = 300g voita... Sattuuhan näitä kun kakunhimoissaan kiireellä leipoo. Kakun loppu päätyi aamulla leivänpaahtimen kautta brie-viipaleen ja omenahillopläjäyksen alle ja avot! "Liian makea ja rasvainen" -ongelma ratkesi siis lisäämällä päälle sekä rasvaa että sokeria.

Naks 20.09.2012 14:38

Itselleni tyypilliseen tapaan kysyin neuvoja, mutta en noudattanut niitä. Käytin vehnäjauhojen tilalla 1,5 dl tattarijauhoja (kaiken kaikkiaan kakkuun tuli siis 3,5 dl tattarijauhoja) ja 0,5 tl ksantaania tuomaan sitkoa. Lopputulos pysyy kasassa ja maistuu hyvältä, eli kelpaa ainakin minulle. :)

puolukka 21.09.2012 8:24

Juuri luin heinäkuun Vogueta ja siinä Marion Cotillard tilasi ravintolassa jälkiruoaksi Bretagnelaista kakkua. Olisiko juuri tällaista? Pakko kokeilla!

Laura 05.10.2012 13:56

ma en kylla saanut sita nousemaan noi natisti, pitaisiko tuossa olla viela joku nostatusaine

Eeva 05.10.2012 14:10

@ Laura, ei kuulu olla nostatusainetta. Jos kakku ei nouse, syynä on todennäköisesti joko se, että munia ei ole vatkattu riittävän kuohkeaksi (niihin pitää siis saada paljon ilmaa!) tai sitten se, että märkien ja kuivien aineiden yhdistämisvaiheessa on sekoitettu liian pitkään tai kovakouraisesti, jolloin munavaahto on päässyt liiaksi laskemaan.

Laura 10.10.2012 14:37

joo, minä hätäilin. Kun postasin niin kakku oli vielä uunissa. kyllä se siellä sitten nousi ihan hyvin, sori :-)

Ja oli muuten hyvä kakku, minulla on jääkaapin ovessa lista ruuista ja leipomuksista joista meillä tykätään niin että muistaa helposti kun miettii että mitä sitä söisi. Laitoin tämän kakun listalle, koska oli helppo tehdä, aineet löytyy melkein aina kaapista ja olipa hyvää, kiitos reseptistä!

Naks 24.11.2012 22:31

Edellinen kakku syötin meillä parissa päivässä pois, mutta onko kellään tietoa, kauanko tämä säilyy hyvänä? Viikon, kaksi? Kestää varmaan tarvittaessa myös pakastamisen?

Jussi 25.11.2012 2:42

Naks,

kysyit, kauanko kakku säilyy hyvänä.

Laitan nyt Sinut ihan itse ajattelemaan omaa kysymystäsi, lähinnä vastakysymyksillä, joihin todennäköisesti tiedätkin vastauksen.

Reseptissä on käytetty pääasiassa jauhoja, voita, munia, sokeria, mausteita, maitoa.

Kauanko kananmuna säilyy mätänemättä huoneenlämmössä/jääkaapissa?

Kauanko keitetty kananmuna säilyy hyvänä huoneenlämmössä/jääkaapissa?

Kauanko voi säilyy härskiintymättä huoneenlämmössä/jääkaapissa?

Kauanko tattarijauho, vehnäjauho, sokeri tai mausteet säilyvät?

Miten on mahdollista, että jopa pari vuotta vanhaa voita myydään tai viedään ulkomaille?

Reseptissä on myös maitoa. Huomautan, että jäätelöä (yleensä) pakastetaan. Jotkut jäätelöt sisältävät myös ihan oikeata (kanan)munaa.

Annan kuitenkin oman vastaukseni, jottei minua syyllistettäisi tiedon pihtaamisesta. Eli, ole hyvä:

-Jos kakku säilyy yli 10 päivää, olet tehnyt sitä liian vähän.

-Jos kakku säilyy yli 20 päivää, mene lääkäriin - makuaistisi ei ole kunnossa. Ja olet sitä paitsi huono kokki tai huono taloudenpitäjä, koska joko tekeleesi ei ole maistunut - ei itsellesi, eikä muille, tai sitten et älynnyt laittaa osaa kakusta pakastimeen.

-Jos kakku säilyy yli 30 päivää, tulisi kutsua anti-doping toimikunta tai joku vastaava testaamaan kiellettyjen aineiden jäämiä.

Pakastimessa, oikeassa lämpötilassa, pitäisi kakun säilyä kuukausia, ehkä jopa vuodenkin rakenteen olennaisesti muuttumatta.

PS Edelläolevat ohjeet ovat viitteellisiä, ja sitäpaitsi humoristisia. Ei kannata haastaa minua oikeuteen mahdollisen myrkytyksen tai kuolemantapauksen vuoksi.

PPS Käyttäkäämme maalaisjärkeä ja olkaamme rationaalisia suomalaisia. Onneksi emme elä USA:ssa, jossa kaikesta pitäisi ohjeistaa tyyppiä ”älä kuivata kissaa mikroaaltouunissa”.

Eli, eiköhän se kakku säily jääkaapissa 5-10 päivää moitteettomana ja pakastimessa jopa vuodenkin verran.

Heini 02.08.2013 14:20

Tein kakkua jo toistamiseen, nyt gluteenittoman variaation nektariineilla tuunattuna! Oikeastaan kyse on siis aivan eri leivonnaisesta, mutta tattaritaikina toimi loistavasti yhteen hedelmän kanssa :) Korvasin vehnäjauhon gluteenittomilla jauhoilla, hyvin pysyi kasassa ja herkullista oli, ohje blogissani. Kiitos Eeva jatkuvasta inspiraatiosta!

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

    2. 2

      Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

    3. 3

      Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

    4. 4

      Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

    5. 5

      Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

    6. 6

      Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

    7. 7

      ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

    8. 8

      Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

    9. 9

      Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

    10. 10

      Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

    2. 2

      Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

    3. 3

      Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

    4. 4

      ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

    5. 5

      Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

    6. 6

      Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

    7. 7

      Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

    8. 8

      Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

    9. 9

      Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

    10. 10

      Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

    11. Näytä lisää
    1. 1

      200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

    2. 2

      Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

    3. 3

      Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

    4. 4

      Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

    5. 5

      Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

    6. 6

      Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

    7. 7

      Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

    8. 8

      Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

    9. 9

      Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

    10. 10

      Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

    11. Näytä lisää