Kauhaa ja rakkautta

Hyvää korvapuustipäivää!

Tiesithän, että tänään vietetään kansallista korvapuustipäivää?

Mielestäni tämän pitäisi olla yleinen vapaapäivä, jotta kaikki saisivat jäädä kotiin leipomaan pullaa. Mutta koska ei ole, toivon, että jokainen pääsee nauttimaan korvapuustista (siitä syötävästä) vaikka kaffepaussilla.

Teemapäivinä kuuluu paitsi juhlia, myös kiinnittää ihmisten huomio asiaan liittyviin epäkohtiin. Onhan vappunakin työläisten marssi ja palopuheita yliopiston tulevaisuudesta, ja naistenpäivän pohjimmainen tarkoitus on puhua naisten asemasta ja oikeuksista eikä jakaa ruusuja marketeissa.

Kansallisen korvapuustipäivän vuoksi haluan kiinnittää huomionne siihen yhteiskunnassamme vallitsevaan epäkohtaan, että ani harva kahvila tai leipomomyymälä enää myy kunnollista pullaa. Sen sijaan tarjotaan niitä kauheita teollisuuskorvapuusteja - tiedättehän, niitä, joissa on epäluonnollisen sileä ja kiiltävä kuori, höttöinen sisus ja jotka maistuvat oikeasti todella pahalta.

(Mikähän siinä muuten on, että leivästä saa teollisestikin rapsakkaa ja maistuvaa, mutta korvapuustia ei vaan voi tehdä hyvin tuotantolaitoksessa?)

Tämä epäkohta saattaa tosin olla keskittynyt suuriin kaupunkeihin - ystäväni vietti kesän Mäntyharjulla ja kertoi, että siellä joka kahvilassa oli oikeaa pullaa.

Juu juu, on tärkeää, että tätä kansallista perinneleivostamme vaalitaan, jotta jälkipolvetkin tietävät, miltä oikea pulla maistuu. Mutta ennen kaikkea on tärkeää, että minä saisin ostaa kunnon pullaa, kun himo iskee kesken kahvitauon.

Siispä: hyvää korvapuustipäivää! Tänään on hyvä päivä vaatia lähikahvilastasi kunnon pullaa!

Ja jos päätät leipoa kotona, tässä ovat minun vinkkini onnistuneisiin korvapuusteihin.

1. Pullataikina ei mielestäni kaipaa pitkää vaivaamista. Periaatteessa se riittää melkein vaivaamiseksi, kun vaivaat taikinaa samalla kun lisäät sinne jauhoja ja rasvan, ja lopuksi vielä vähäsen. Näppituntuma on tässä olennainen, ja sen oppii... leipomalla pullaa. Kuulostaa ehkä kummalliselta, mutta tällä tavalla tulee ainakin minun makuuni ihanan tiivis ja mehevä, ei leipämäinen pulla.

2. Mitä vähemmän taikinassa on jauhoja, sitä parempi pulla. Siis kärjistäen. Haluamme toki, että taikinaa on mahdollista käsitellä.

3. Käytä voita, älä margariinia.

4. Laita taikinaan kananmuna.

5. Kardemummassa, kanelissa ja sokerissa ei kannata säästellä.

6. Raesokerista ei neuvotella. Se kuuluu asiaan.

7. Kohota kahteen kertaan: ensin taikinaa 30-45 minuttia ja sen jälkeen vielä muotoilemiasi pullia 10 minuuttia liinan alla ennen paistamista.

8. Tämä on ystävieni mielestä lähes herjausta, mutta ei maha mittään: minusta tuore pulla maistuu ihan parhaalta kylmän Coca Colan kanssa. Mutta sen puutteessa menee tuo kyytönmaitokin ;)

29 vastausta artikkeliin "Hyvää korvapuustipäivää!"

Ida 04.10.2012 12:33

Olet ihana. Piste.

Mirjami 04.10.2012 12:39

Kulttuuriseura Sitko on myös huolissaan kaupungin pullatasosta!

Tänään pullakahvit juotiin kahvila Hopiassa Hesperiankadulla - ehdottomasti Helsingin paras korvapuusti tähän mennessä.

http://yle.fi/uutiset/nuoret_naiset_himoitsevat_hyvaa_pullaa/5405216

Eeva 04.10.2012 12:44

@ Ida, voi kiitos, niin sinäkin!

@ Mirjami, täydet pisteet Sitkolle tärkeän asian edistämisestä! Hienoa. Hopia täytyy testata seuraavalla Helsingin-reissulla, nyt täytyy vielä löytää täydellinen puusti täältä Turusta..

Emilia 04.10.2012 12:51

Kiitos tämän tärkeän asian esillenostamisesta! Pari oikaisua pakko tarjota: kohta 4: ÄLÄ laita taikinaan kananmunaa. Ihan turha, kovettaa vaan taikinaa. Kohta 8: Korvapuusti on parasta (jonkun) äidin tekemän viinimarjamehun kanssa. Yst. Terv. Nimim. "Itsehän teen maailman parhaita korvapuusteja" :)

ann 04.10.2012 12:53

Munkin piti tulla kommentoimaan...

Ihana blogi. Ihanat reseptit. Kiitos siitä :-)

Anu 04.10.2012 12:56

Kauniita kuvia! :)

Tiina 04.10.2012 13:42

Tämän päivän Hesarissa vannotetaan laittamaan taikinaan muna, jonka pitäisi siis tehdä pullista pehmeämpiä. Ehkä pitää testimielellä tehdä kaksi taikinaa, toinen munalla, toinen ilman. Tästä toki aiheutuu melkoinen määrä pullaa, mutta joskus on uhrauduttava :)

Cafe Artissa myydään korvapuusteja, ovatkohan hyviä tai höttöjä? Ei ole koskaan tullut maistettua, koska olen koukussa Irish cream -juustokakkuun. Ja tietenkin siihen Kahviin.

Timo 04.10.2012 13:58

Maito ei saa olla lämmintä, huoneenlämpö riittää, taikinan loppuvaiheessa lisätään suola, muaa pitää olla siis auttaa rakennetta, ensimmäinen nostatus jääkaapissa, sitten kun on laittanut täytteen (voi-kaneli-sokeri) niin sitten nostatus lämpimässä. uuniin 225 astetta n. 10 min. Pullaa voi syödä vaikka ykkösoluen kanssa niin kuin eräässä läksiäisissä tehtiin .

ElinaS 04.10.2012 14:06

En voi olla ylistämättä pari päivää sitten Porvoon Paahtimossa syömääni pullaa, vaikkei siinä kanelia ollutkaan. Niin tuore ja mehevä, että se sai kahvittelijan suorastaan hyvälle tuulelle. Myös täyte oli kiinnostava, voipullan tyyppinen mutta hivenen rapsakampi.

Klaara 04.10.2012 14:07

KIITOS tästä tärkeästä muistutuksesta. Juuri aamulla otin pakkasesta töihin mukaan pari itse tehtyä korvapuustia. Olisin toki syönyt ne kollegan kanssa hyvällä mielihalulla muutenkin, mutta nytpä nautiskelemme aivan erityisen hyvällä omallatunnolla. Oikeassa olet kehnon korvapuustitarjonnan suhteen. Kyllä kuitenkin on niin, että kehnokin korvapuusti on (useimmiten) parempi kuin ei korvapuustia ollenkaan. Silläkin uhalla, että kuulosta moukalta, olen sitä mieltä, että Vaasan isot korvapuustit ovat ihan kelvollisia. Naapurin Siwa uhkasi äskettäin poistaa nämä äskettäin kokonaan tilausvalikoimastaan, mutta nähtävästi protestimme tuotti tulosta, sillä parin viikon päästä pullat palasivat tiskiin. Ai miten niin kansalainen voisi aktivoitua tärkeämmissäkin asioissa...?

Eeva 04.10.2012 14:15

Kiitti kommenteista!

@ Emilia, minusta nimenomaan kananmuna tekee pullan rakenteesta pullamaisen sämpylämäisen sijaan. Olen siis vannoutunut kananmunan puolestapuhuja, mitä pullataikinaan tulee (ja muutenkin toki).

@ Tiina, Café Artin korvapuusti on tosi jees kahvilapullaksi! Se taitaakin olla sitten ainoa paikka Turussa, jossa saa edes etäisesti kotitekoisen makuisia korvapuusteja, kun Mansikkapaikkaa ei enää ole. Kisällissäkään ei jostain syystä koskaan ole korvapuusteja, vaikka siellä on muuten kaikki kotitekoista.

@ Klaara, pakko olla eri mieltä, mieluummin ei korvapuustia ollenkaan kuin huono korvapuusti. Mutta en tuomitse, kaikilla meillä on näitä outoja mielitekoja. Itse tykkään pakastepizzasta :D

Pikkis 04.10.2012 14:24

Korvapuustipäivä on selvästikin paikallaan ja se sai minutkin äsken kahvitauolla pohtimaan seuralaisen kanssa, miksei kunnon pullaa enää mistään saa. Välillä on kuullut, että korvapuustit ja muut pullat olisivat vain mummojen mieleen, mutta olen kyllä eri mieltä - tai sitten mummot vaan tietää paremmin.

Yksi epäkohta kyllä kahvilapuusteihin usein liittyy: se teollinen kanelitahna, mitä monet paikat käyttävät, on pahaa eikä korvaa oikean voin, sokerin ja kanelin makua...

Elkka 04.10.2012 14:30

Maukasta korvapuustipäivää kaikille!

Just sopivasti 13-vuotias teinipoikani leipoi eilen korvapuusteja. Otti valinnaisaineeksi kotitalouden ja tää vuosi on erilaisten leipomuksien opettelemista. Nam! Mulla korvapuustien kanssa juomana menee musta, höyryävän kuuma kahvi.

Blogi on tosi kiva ja kuvat just parahiks aiheeseen sopivia. :)

Piia 04.10.2012 14:31

Pakko paikata muutama asia:

* Taikinaan kannattaa laittaa kaikki aineet kerralla. Punnitse ne, lisää taikinanesteeseen ja vaivaa. Vaikka taikina vaikuttaa ensin liian löysältä, ei jauhoja saa jatkuvasti lisätä - rakenne muuttuu taikinaa vaivatessa ja jauhoja lisäämällä tuloksena on liian raskas taikina ja kovat pullat. Kunnon reseptillä ei tarvitse jauhomääriäkään arpoa.

* Pullataikina nimenomaan tarvitsee kunnon vaivauksen, yleiskoneen taikinakoukulla noin 10 minuuttia. Näin taikinaan tulee kunnon sitko, jauhoja ei tarvita niin paljoa ja taikina on pehmeämpää ja helpommin käsiteltävää, eikä pöytää tarvitse jauhottaa kun taikina ei tartu alustaan sen enempää kuin käsiinkään.

* Taikinaa ei tarvitse kohottaa kaksinkertaiseksi ennen leipomista. Lepoajaksi riittäää mainiosti 10-15 minuuttia, jonka aikana taikinasta laukeaa enin jännitys. Leipomisen jälkeen pullia tulee kohottaa lämpimässä paikassa niin että ne kohoavat kunnolla.

* Isoja taikinamääriä tehdessä kannattaa käyttää kylmää taikinanestettä. Taikina lämpenee vaivauksen ja käsittelyn aikana, ja mikäli se on jo valmiiksi lämmintä, on tuloksena helposti liian nopeasti kohoava ja likilaskuinen pulla.

Anna-Mari 04.10.2012 14:45

Kuule, saa niitä hyviäkin pullia. Suonenjoella ihan keskustassa on ihana vanhanaikainen kahvila Aurora. JA SIELTÄ SAA OIKEITA VOISILMÄPULLIA! Ne on kahvilan isännän itse leipomia, ja on muuten hyviä, ja aina ihan tuoreita, usein vielä lämpimiä. Ehdottomasti suosituin leivonnainen siellä. (Vaikka hyllystä löytyy vaikka millaista juusto- ja suklaakakkua...) Olen miehelleni ihan kateellinen, kun hän on töissä kaupungissa (minä kotona) ja hän käy aina Aurorassa kahvilla. Voih. Jos matkaatte Ysitietä joskus Suonenjoen ohi, älkää menkö ohi vaan pysähtykää Suonenjoella kahvilla. :)

Alma 04.10.2012 15:07

Cafe Aquamarinessa Uudemaankadulla on Helsingin ja ehkä maailman parhaat itseleivotut korvapuustit. Vaatimattoman oloinen kuppila, mutta pulla on siis _älyttömän hyvää_. Suosittelen!

Eeva 04.10.2012 15:30

Kiitos kaikille kommenteista! Yritän pitää kaikki nämä pullavinkit mielessä tulevia Suomen-reissuja varten, jos vaikka joskus satun Porvooseen tai Suonenjoelle!

@ Piia ja muutkin - näissä on toki kyse makuasioista. Ei siis ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä. Riippuu varmasti myös siitä, millaisesta pullasta tykkää - itse pidän tiiviistä ja mehevästä, en ilmavasta ja sämpylämäisestä. Jaoin tuossa itse hyväksi havaitsemiani vinkkejä, joilla olen tehnyt mielestäni erinomaisen hyvää pullaa jo yli 20 vuotta :) Joku toinen tapa voi olla toiselle enemmän mieleen ja onkin kiva kuulla vinkkejä eri tavoista, mutta mielestäni ei ole tarvetta "korjata" tai "oikaista" kenenkään tapaa tehdä :)

Reetta 04.10.2012 15:43

Täysin samaa mieltä, ei ole yhtä oikeaa tapaa tehä pullaa vaan jokaisella on omat mieltymyksensä! :) Oli pakko tulla mainitsemaan, että jos haluaa vetää pullakestit IHAN överiksi, kannattaa valmiiden, lämpimien pullien päälle sipaista vielä nokare, kaksi tai kolmekin, voita. Kyllä. Ja kylymän maijon kanssa!

SM 04.10.2012 16:37

Saisinko lisätä tähän vielä, että koska sitä saisi hyvää gluteenitonta korvapuustia? Nimimerkillä ikävä on kova.

Piia 04.10.2012 21:01

Pahoittelen, mikäli ilmaisin asian tökerosti - tarkoitus ei ole tietenkään ketään syyttää väärästä pullanleipomistavasta, lopputulos on kuitenkin tärkein. Varmasti noilla antamillasi ohjeilla saa aivan hyviä korvapuusteja!

Itse katson asiaa hieman eri suunnasta, kun suoritettuna on leipomoalan tutkinto ja olen tottunut miettimään taikinassa tapahtuvia kemiallisia reaktioita ja muita asioista, joilla ei kotileipurille ole samanlaista merkitystä kuin tehtäessä vaikkapa 30-litrainen taikina... Pyydän anteeksi, jos aiheutin "pätemiselläni" pahaa mieltä, se ei missään tapauksessa ollut tarkoitus.

Kunnon korvapuustit ovat kuitenkin ehkä parasta, mitä kotiuunissaan voi paistaa, joten nautitaan niistä <3

Kaisa 05.10.2012 7:42

Heippa,

olen kuullut (ja tämän täytyy siis olla totta!) että mummojen pullat ovat parhaita juuri siksi, että he eivät hennoin kätösin jaksa enää vaivata taikinaa kovin kauaa.

Eli kuulun tähän kevyen vaivauksen koulukuntaan, ainakin mitä pulliin tulee :)

PS: tapasin juuri Lapissa käydessäni emännän, joka pyynnöstä leipoi ihan minua varten kampanisuja! En tiennyt edes etukäteen miltä ne maistuvat, mutta voiko paikallisempaa herkkua enää saada. Voi että, suosittelen lämpimästi! :D

Eeva 05.10.2012 11:46

@ Piia, juu ymmärrän kyllä, ja ruokablogin kirjoittajana olen jo tottunut siihen että teen jokaisen ruuan väärin - siis ainakin kommenttien perusteella :D Eli no hard feelings!

@ Kaisa, totta! Tässä on selkeästi kyse makuasiasta. Itse tykkään just semmosesta oikein tiiviistä pullasta, joka tulee, kun ei paljoa vaivaa. Toisille maistuu semmoinen ilmavampi enemmän. Pitäydyn siis linjassani, että pullataikinaa vaivataan vaan sen verran, että se on nätisti sekaisin ja sitä pystyy käsittelemään :)

Helkky 05.10.2012 11:47

SM: Huvilan kahvila Helsingissä leipoo itse joka päivä (ti-la) luontaisesti gluteenittomat korvapuustit. Aivan mahdottoman hyviä, niin kuin muutkin tuotteet siellä!

Eeva 05.10.2012 12:01

@ Helkky, kiitos gluteenittomasta puustivinkistä! Toivottavasti SM on kuulolla :)

Johanna 05.10.2012 12:57

Tästä postauksesta tuli jotenkin ihan superhyvä mieli. Ehkä syön sen korvapuustin tänään, vaikka olenkin nyt jo päivän myöhässä. Hyvää viikonloppua!

Maria 05.10.2012 16:18

Kasvissyöjänä en käytä kananmunaa, mutta käytänkin sitten hiivaa. En kyllä käyttänyt munaa ennen kasvissyöntini aloittamistakaan, että se on tosiaan myös makuasia :)

Essi 07.10.2012 10:47

Hopiaa suosittelen minäkin! Kannattaa maistaa myös karjalanpiirakoita. Ainakaan Helsingistä ei mistään muualta saa aitoja oikeita karjalanpiirakoita, jotka maistuvat kotona tehdyiltä.

HJ 13.10.2012 17:21

Lmpöisiä, meheviä, kuohkeita, kanelisokerisia korvapuusteja saa BROWNZissa Turun Hansassa/Kultatalossa. Ei jälkeäkään litteästä keinomakeasta, joka on tunnusomaista kahviloiden korvapuusteina myydyille teollisuustuotteille. Mahottoman mukava leipuritar kertoi leiponeensa itse suussa sulavat herkut. Ohuet, tuoreen rapsakat ruisleipäset oli tehnyt samana aamuna juureen. Suosittelen.

Anna 31.10.2012 15:19

Kun käyt seuraavan kerran Helsingissä, käy testaamassa Kalliossa Kaarlenkadulla Cafe Cardemumman korvapuustit. Niin taivaallista voin makua en ole saanut vielä omiin puusteihini, vaikka kuinka sitä lappaan taikinaan ja rullaan. Muutenkin Cardemummassa kaikki leivokset on ihanan kotitekoisen makuisia, kotitekoisia kun taitavat olla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  8. 8

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  9. 9

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää