Kauhaa ja rakkautta

Lohturuokien ykkönen: Pitkään hautunut kaalilaatikko

En ole koskaan ollut makaronilaatikkonaisia. En paheksu tahi halveksu makaronilaatikkoa, mutta en myöskään ymmärrä sitä - kun siis eihän se maistu miltään! Sen sijaan kaalilaatikko on minulle varmaan se, mitä makaronilaatikko on monille - suomalaisen kotoisa lohturuoka, josta tulee turvallinen olo. Voisin syödä koko laatikon yksin (mieluiten verkkarit jalassa sohvalla viltin alla), jos taloudessamme ei asuisi muitakin.

Voi että se on hyvää! Mutta yksi, tärkeä seikka on huomioitava: jotta kaalilaatikko on parhaimmillaan, se vaatii pitkän paistoajan, mieluiten kolmisen tuntia tai enemmänkin. Tällöin kaali muuttuu vastustamattoman pehmeäksi ja sen oma makeus pääsee kunnolla esiin. Eikä tarvita lihaliemiä tai muita.

Oma kaalilaatikko-ohjeeni on aika perinteinen, mutta toki vähän omaan makuun tuunattu. Lisään siihen hieman porkkanaa, valkosipulia ja cayennepippuria tuomaan lisämakua. Kaaliruokiin sopii mielestäni täydellisesti hienoinen polte!

Siirapin sijaan käytän kaalilaatikkoonkin lemppariani, vaahterasiirappia, koska sen maku on niin ihana.

Pitkään hautunut kaalilaatikko (4-6 annosta)

1 1/2 dl puuroriisiä

riisin keittämiseen suolaa ja vettä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

300 g naudan jauhelihaa tai sika-nauta-jauhelihaa

1 kg keräkaalia

extra virgin-oliiviöljyä

2 porkkanaa

1 tl suolaa

1 tl oreganoa

reilusti mustapippuria

maun mukaan cayennepippuria

1 rkl vaahterasiirappia

4 dl vettä

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuutioi sipuli ja viipaloi valkosipuli. Kuumenna pannulla loraus extra virgin -oliiviöljyä ja kuullota sipulia ja valkosipulia, kunnes sipuli kuultaa läpi (varo käräyttämästä valkosipulia). Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista.

Leikkaa kaali suikaleiksi. Kuumenna kattilassa loraus extra virgin -oliiviöljyä ja lisää kattilaan kaali (helpointa tehdä kahdessa osassa, ellet omista tosi isoa kattilaa). Kuullota kaalia n. 5 minuuttia. Tämä vaihe ei periaatteessa ole pakollinen, koska haudutamme kaalilaatikkoa pitkään, mutta kuullotus pienentää kaalisuikaleiden kokoa, jolloin saamme kaiken kätevästi mahtumaan paistoastiaan, kun sen aika tulee.

Raasta porkkana. Sekoita keskenään riisi, jauheliha-sipuliseos, kaalisuikaleet ja porkkana, ja kaada korkeareunaiseen paistovuokaan. Lisää joukkoon mausteet ja siirappi ja sekoita. Kaada lopuksi tasaisesti joukkoon vesi.

Paista laatikkoa ensin 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia. Pudota sen jälkeen lämpötila 125 asteeseen ja anna hautua vielä 2-3 tuntia.

89 vastausta artikkeliin "Lohturuokien ykkönen: Pitkään hautunut kaalilaatikko"

Katje 05.10.2012 12:01

Naaam.

Kiitos hyvän näköisestä ohjeesta!

Siva 05.10.2012 13:08

Miksi 300 g jauhelihaa? Eikö olisi ystävällisempää laittaa ohje suoraan 400 grammalle, joka valmis pakkauskoko.

Twinkle 05.10.2012 13:14

Makaronilaatikko saattaisi maistua sinullekin paremmalta, jos laittaisit siihen MAUSTEITA! Lisäksi esim. jalopeno-viipaleet, valkosipuli ja Aurajuusto tekevät laatikosta vastustamattoman hyvää.

Pekka 05.10.2012 13:17

Muuten hyvä mutta tuolla ei ole mitään tekemistä kaalilaatikon kanssa: ei kaalilaatikkoon kuulu , valkosipulit, porkkanat , oreganot, mustapippurit, cayannepippuria, vaahterasiirappia ...yök....ei ihme että olet yksineläjä !

Anniina 05.10.2012 13:31

Oho, herättääpä tunteita tämä! Olen samoilla linjoilla kanssasi makaronilaatikon suhteen. Saan munamaidosta kaiken lisäksi vielä huonon olonkin kaupan päälle. Kaalilaatikkoa olen tehnyt niin harvoin, että tätä on pakko pian kokeilla. Mukavaa syksyä!

LiK 05.10.2012 13:31

Hahahahaa, mikähän tuo edellinen kommentti on:D Kokeile kaalilaatikkoon joskus kuivattuja karpaloita ja lisää öljyn sekaan voita, on älyttömän hyvää!:)

LiK 05.10.2012 13:33

Tarkoitin tosiaan tuota Pekan kommenttia...:)

Jussi 05.10.2012 13:33

Naudanlihan voi korvata hirven jauhenlihalla ja vaahterasiirapin hunajalla. Mausteita saa laittaa maun mukaan, tärkeintä on riittävän pitkä haudutus - herkkua on!

Eeva 05.10.2012 13:52

@ Katje, kiva, että tykkäsit!

@ Siva, hyvä kysymys. Ehkä halusin alitajuisesti kannustaa ihmisiä ostamaan lihan lihatiskistä enkä tyhjiökaasuun pakattuna. Tai ehkä se oli tekohetkellä juuri sopiva määrä, jotta lihan ja kaalin suhde olisi oikea, tai sitten siksi, että laatikko mahtuisi paistoastiaan... Mene ja tiedä. Mutta ainahan voi itse laittaa sen 400 g. Anteeksi epäystävällisyyteni :(

@ Twinkle, tykkään makaronilaatikosta jos siinä on vaikka vihanneksia, tomaattikastiketta, pekonia, punaviiniä... eikä munamaitoa. Mutta onko se sitten enää makaronilaatikkoa vai uunipastaa? En tiedä.

@ Pekka, tämä oli ehkä paras koskaan saamani kommentti. Tulen varmasti nauramaan tälle vielä monet kerrat samaan aikaan kun syön tätä kuvottavaa epäkaalilaatikkoa mieheni kanssa. Joka siis asuu kanssani samassa taloudessa, ihan kuten tässä postauksessakin mainitaan. Mutta kyllä se varmaan minut pian jättää kun tajuaa, että laitan mausteita ruokaan.

@ Anniina, kokeile ihmeessä kaalilaatikkoa! Se on niin herkkua!

@ LiK, HS.fi:ssä liikkuu aika paljon myös näitä astetta epätasapainoisempia yksilöitä, joiden mielestä kaikki muu paitsi liha ja peruna on sielunvihollisen keksintöä :) Karpalot kuulostaa loistavalta lisältä kaalilaatikkoon, ihanan talvinen yhdistelmä!

@ Jussi, totta! Kaalilaatikkoa voi tosiaan soveltaa vaikka kuinka paljon. Kaverini kertoi juuri tehneensä kasviskaalilaatikkoa, jossa liha oli korvattu linsseillä.

PikkuMasu 05.10.2012 14:00

Voi pojat mitkä naurut sain tämän kommenttiosiosta! Piristi sateista päivää. Aion tehdä tätä tänä viikonloppuna, silläkin uhalla että poikaystävä lähtee litomaan...

Hosuli 05.10.2012 14:10

Just eilen tehtiin kaalilaatikkoa, nam! Puolukkasurvos on sen kanssa parasta. Jos ei halua käyttää sokeria, kannattaa kokeilla hunajaa makeutukseen. Chia-siemenistä taas saa survokseen rakennetta.

Vegekaalilaatikossa toimivat minusta parhaiten vihreät linssit. Mun versiossa on lisäksi pieniä omenapaloja tuomassa makeutta. :) Seuraavalla kerralla voisin kokeilla riisin lisäämistä - se on kaalilaatikoistani aina puuttunut, vaikka yleinen ainesosa onkin.

Jussi 05.10.2012 14:40

En muutoin kommentoi, mutta mielestäni "extra virgin" eli neitsytöljyn käyttö on kyllä rahan haaskausta, sillä ihan tavallinen ruokaöljykin ajaa saman asian.

Positiivista on kirjoittajan (käyttämä/lupaama) variointi - mm. valkosipuli, cayenne.

Janne 05.10.2012 14:56

Tämä on kyllää ihan oikeasti sellainen tyttöjen palsta OMG !

Vanha äiti 05.10.2012 15:12

Kaikki asiat muuttuu tässä maailmassa hissukseen. Ruokaa on aina tehty niistä aineksista, joita on ollut käytössä joten kaalilaatikkoakin saa ja pitää päivittää jos niin haluaa! Eri asia on sitten jos on makuaistiton ja on sitä mieltä että "ei hyvä ruoka mausteita kaipaa"...

Sam 05.10.2012 16:00

Eikö vegeversion saa parhaiten vain korvaamalla jauhelihan soijarouheella?

Ja voisiko Twinkle ystävällisesti jakaa sen makaronilaatikkoreseptin johon tulee aurajuustoa ja jalopenoa -olen perinteellisen makaronilaatikon pliisuudesta samaa mieltä, mutta tuo kuulostaa jo joltain =)

Jennie 05.10.2012 16:10

Kaalilaatikko on ihan parasta! Kasvissyöjänä teen yleensä laatikon melkein kuin sinä, paitsi että jätän vain lihan pois. Ikinä en ole "korvannut" (inhoan tätä sanaa - miksi liha pitäisi korvata? :D) lihaa millään, tosin porkkanaa olen laittanut sitten vähän reilummin. Linssejä voisin ehkä kokeilla niinkuin täällä muutama on vinkannut. Ja kaalilaatikon kanssa ehdottomasti puolukoita! Namnam.

Maria 05.10.2012 16:12

Sam: Soijarouhe on aika vahvan makuista kyllä, että se on varmaan makuasia.

Itse vegeversiosta vaan jätän lihan veks, muutenkin aika köyhästi maustan (liemikuutio, siirappia, pippuria, suolaa), mutta olisi ihan kiva kokeilla vähän laajempaa reseptiä :D Vihreitä linssejä erityisesti tekisi mieli kokeilla... Ja marjatkin maistuisivat varmaan sen kanssa hyvältä!

Hosuli 05.10.2012 16:48

Mää en oo oikein vakuuttunut soijarouheen terveellisyydestä, ja linssit toi proteiinin lisäksi hyvää makua laatikkoon. Toki rouhekin ajaa asian!

Kaalilaatikko on selvästi rakas ruoka monelle, kun se näin herättää keskustelua. :)

Eeva 05.10.2012 16:56

@ PikkuMasu, varo vaan, maanantaina alkaa sinkkuelämä!

@ Hosuli, omena kuulostaa kans ihanalta, omena ja kaali menee tosi hyvin muutenkin yhteen!

@ Jussi, extra virgin -oliiviöljy ja tavallinen ruokaöljy eivät ole kyllä musta millään tasolla sama asia :) Mutta jos tykkäät käyttää ruokaöljyä, niin sitähän ei mikään estä. Reseptejä ei ole pakko noudattaa pilkulleen.

@ Janne, joo siis tytöt on niiiiiiin yäk ja kaikki mitä ne tekee on ihan et OMG.

@ Vanha äiti, niinpä! Ja ainahan voi itse pitäytyä niissä vanhoissa samoissa versioissa ja antaa meidän muiden kokeilla uusia juttuja.

@ Sam, varmaan juu, jos soijaa tykkää käyttää.

@ Jennie, joo, vähän on hyvä olla jotain proteiinia pääruuan seassa, ja linssithän ajaa sen mainiosti. Tosin kaalilaatikko lihattomana menisi kyllä tosi hyvin myös lisukkeena...

@ Maria, joo, tätä voi varioida melkeinpä loputtomiin, ja kaali on niin edullista että ei oo vakavaa vaikka joku kerta joku kokeilu menisi vähän mönkäänkin :)

@ Hosuli, niinpä. Voihan sitä toki käyttää päivänsä niinkin, että ahdistuu siitä, mitä joku _muu_ syö :)

Petri Sakkinen 05.10.2012 17:20

Hassua: kaalipaistos olikin ruokalistallani tänään!

Vegetaarina korvasin jauhelihan rypsiöljyssä kypsennetyllä (vaalealla) soijarouheella; sipuli ja valkosipuli ensin siinä öljyssä, parin tuoreen chilin kanssa, sitten soijarouhe ja lopuksi kiehuvaa vettä.

Laktovegetaarina käytin veden asemesta vesi-kermaviili-yrttiseosta.

Saas nähdä, mitä uunista tulee 2 tunnin kuluttua.

Petri Sakkinen 05.10.2012 17:24

@Jussi: Olet oikeassa oliiviöljyn suhteen: ”Extra Virgin” ei todellakaan ole tarpeen lämpimissä ruoissa ainakaan kypsennyksessä.

Petri Sakkinen 05.10.2012 17:31

@Eeva: Oliiviöljy on toki hyvää, mutta jos kyseessä on kypsennys, mitään Extra Virginiä ei tarvita, paitsi juppiharrastelijakokin egon kohottamiseen. Sitten voikin käyttää 30 €/litra öljyä sisialaiselta tilalta uppopaistamiseen, vaikka paremman tuloksen saa pomaceöljyllä.

Eeva 05.10.2012 17:53

@ Petri Sakkinen, tuskinpa kukaan käyttää oliiviöljyä ruuanlaitossa egonsa kohottamiseksi vaan siksi, että se maistuu erilaiselta ja sillä on ainakin tiettyjen tutkimuksien mukaan paremmat paisto-ominaisuudet kuin rypsiöljyllä (eri rasvahappoihin kypsennys vaikuttaa eri tavalla). Ja ainakin meillä ne hienot öljyt säästetään salaatteihin ja dippailuun, halvemmalla paistetaan. Jos haluaa oikeasti paisto-ominaisuuksiltaan hyvän rasvan, pitäisi käyttää voita tai kookosöljyä.

Voidaanko nyt kaikki sopia, että jos joku ei tykkää jostain, joku pitää jotain turhana tai joku haluaa muuttaa jotain reseptissä, niin sen voi jokainen omassa keittiössään tehdä ja siitä voi jopa jättää ystävällismielisen kommentin. Ei ole mitään syytä nillittää turhasta. Ruuanlaiton pitäisi kuitenkin lähtökohtaisesti olla hauskaa, eikä se, että minä teen jotain tai käytän tietynlaista raaka-ainetta tarkoita sitä, että vaatisin kaikkia tekemään niin.

Jostain syystä erityisesti mieskommentoijilla ei tunnu juuri koskaan olevan mitään hyvää sanottavaa (paria oikein mukavaa poikkeusta lukuunottamatta, kiitos teille!), joten jos teitä syystä tai toisesta ahdistaa se, että tällainen nuori naisihminen täällä kirjoittelee kokkailusta, niin kannattaa olla yhteydessä HS:n jos vaikka pistäisivät teille oman blogin pystyyn.

Eri mieltä saa olla ja on kiva kuulla erilaisista tavoista ja mieltymyksistä laittaa ruokaa, mutta voitaisiinko jatkossa esittää myös ne eriävät mielipiteet asiallisesti ilman jupiksi haukkumista, tytöttelyä ja henkilökohtaisuuksiin menemistä, ennen kuin ihan kaikilta menee maku (heh heh) koko hommaan? Kiitos!

Tämä ei nyt siis vain viitaten tähän kommenttiboksiin, vaan viimeaikaiseen meininkiin koko blogissa.

Jussi 05.10.2012 17:56

Kiitos tuesta, Petri vaikkakaan en sitä omille mielipiteilleni tarvitse.

Neitsytöljy sopii ja on mielestäni oikeutettu/paikallaantuoresalaatteihin (esim. vihreä salaatti, tomaatti jne).

Kypsentämiseen neitsytöljyä ei tarvita, ei ainakaan pitkään haudutettaviin pataruokiin, filepihvien paistoon (voin kera) voisi kuitenkin neitsytöljyä ajatellakin.

Eeva, kaikki maltaita maksavat aineet (tässä tapauksessa siis neitsytöljy) eivät aina paranna lopputulosta.

Eeva 05.10.2012 18:04

@ Jussi - vastasin jo oman näkemykseni oliiviöljyn käytöstä Petrille, joten en nyt sitä lähde toistelemaan. Ainakaan meidän kaupassa oliiviöljy ei maksa maltaita, ja jokainen blogia pidempään lukenut on varmaan hiffannut, että täällä suositaan edullisia perusraaka-aineita, ei kallista eksotiikkaa.

Jussi 05.10.2012 18:15

Eeva,

kirjoitin kommenttini samaan aikaan kun Sinä vastasit muille, mm. Petrille, joten en ehtinyt lukea sitä ennen "enteriä".

Olisit vain kirjoittanut, että paistamiseen käytetään oliiviöljyä - ei siis "Ekstra Virgin" -oliiviöljyä, sillä neitsytöljyn käyttäminen pataruoan ainesten pehmittämiseen kuullostaa kylläkin myös omastakin mielestäni Petrin sanoin hiukkasen "snobismilta".

Suomalainen rypsi- tai rapsiöljy ovat aivan yhtä hyviä pehmittämiseen kuin monta kertaa kalliimpi oliivineitsytöljy.

En ole säännöllisesti lukenut tätä blogia.

Kajsa 05.10.2012 20:54

Eeva, tyttösein! Ihanan snobbaileva kaalilaatikkoresepti. Teen itselleni ja juppimiehelleni tätä sunnuntaina, sillä ostin ruokamessuilta tänään espanjalaista jumalattoman kalllista espanjalaista vihreää kultaa. Laitan fabo-statuksen asiasta, että muut osaavat kadehtia, ja jätän tyhjän, käytetyn ylineitseellisen oliiviöljypullon lasinkeräyspisteen päällimmäiseksi, että hipsterinaapurimme näkisivät sen.

Mutta kiitos siis ihanasta reseptistä. Kommenttilaatikoista poimin vielä omiksi lisukkeiksi rusinat, karpalot ja omenapalat. Sunnuntai, tule jo!

Jyri 05.10.2012 21:16

Vaihteluksi voi kokeilla etiopialaista kaalipataa

Ainekset:

1,2 kg keräkaalia, 400 g sipulia, 450 g porkkanaa, 250 g perunaa

1 rkl voita, 1 dl rypsiöljyä, 2 dl vettä

2 kpl valkosipulinkynttä, 1 rkl tuoretta inkivääriä (raastettuna)

2 tl kurkumaa, 1/2 tl mustapippuria,1 tl suolaa

Valmistus:

1) Hienonna sipuli ja kuullota (= pehmenee, ei ruskistu) voissa pehmeäksi

2) Lisää kurkuma ja 1/2 dl vettä. Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 min välillä sekoitellen.

3) Suikaloi kaali. Kuori porkkanat ja perunat, raasta ne.

4) Kuumenna öljy toisessa kattilassa ja kuullota kasvisraasteita noin 20 min, kunnes raaste pehmenee.

5) Kuori valkosipuli ja inkivääri. Lisää sipuliseoksen joukkoon puristetut valkosipulit, raastettu inkivääri, mustapippuri, suola ja 1/2 dl vettä. Hauduta välillä sekoitellen noin 10 min.

6) Lisää sipuliseoksen joukkoon notkistunut kaaliseos ja 1 dl vettä. Kiehauta ja hauduta kaalipataa miedolla lämmöllä vielä 10–15 minuuttia.

Etiopiassa tuota kaalipataa tarjoillaan 14 mausteen berberé-mausteseosta sisältävien ruokien lisäkkeenä, mutta sopii hyvin esim. broileripadan kanssa muutenkin. Etiopialaisessa ruokaperinteessa lihapatojen kanssa tarjotaan usein niihin tarjoiltaessa mukaan laitettuja kokonaisia keitettyjä kananmuniakin.

MarianneM 05.10.2012 23:02

Siis täällä kommenttiosaston puolella oli kunnon perjantai-illan viihdettä! Kiitos nauruista arvoisat miehet! Taidan myöskin olla snobi kun extra virgin -oliiviöljypullo tuossa pöydällä seisoo. Vieläpä takapihan Salesta ostettu. Ihta aitoa Rainbowia se.

kotikokki 06.10.2012 0:07

Eeva, olet parasta, mitä Helsingin Sanomille on ikinä tapahtunut! Blogisi on saanut minut innostumaan ruoanlaitosta, vaikka se on ennen ollut minulle välttämätön paha ja leivottuakin on tullut syntisen harvoin, vaikka pullahiiri olenkin. En ole oikein ikinä pitänyt kaalilaatikosta, mutta tämän postauksen nähtyäni ajattelin antaa sille vielä mahdollisuuden. Myös korvapuusteja teki heti mieli leipoa, kun näin reseptisi. Kesällä kokeilin ihanaa juustokakkuasi, josta tuli uusi suosikkini ja myös maapähkinävoi-kaurakekseihisi ainekset on ostettu kaappiin odottamaan sitä hetkeä, kun kaapit tyhjenisivät muista herkuista... Näitä ihania reseptejä vain tuntuu nykyisin tulevan niin paljon! :) Kiitos siis ihanista blogeistasi! Mukavaa syksyä sinne Turkuun, ja onnea myös uudesta perheenjäsenestänne! :)

Johanna 06.10.2012 1:40

Paistamiseen käy öljy kuin öljy, älkää nipottako:-)! Ja bloggaajaa kehoittaisin hengittämään syvään, ei tämä kai nyt niin vakavaa ole...

Mutta sen sijaan ihan mahtavan hyvää, perinteistä kaalilaatikkoa voi tehdä tällä ohjeella:

http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/23541-jauheliha-kaalilaatikko

Johanna 06.10.2012 1:46

Sen verran vielä kommentoin, että Extra virgin-öljyä ei kyllä juurikaan suositella paistamiseen. Oheinen katkelma Wikipediasta selvittää miksei:

"The higher the temperature to which the olive oil is heated, the higher the risk of compromising its taste. When extra virgin olive oil is heated above 410 °F (210 °C) - 420 °F (216 °C), depending on its free fatty acid content, the unrefined particles within the oil are burned. This leads to deteriorated taste. Also, the pronounced taste of extra virgin olive oil is not a taste most people like to associate with their deep fried foods. Refined olive oils are perfectly suited for deep frying foods and should be replaced after several uses."

Itse kyllä lorauttelen pannulle sitä öljyä mitä kaapista sattuu löytymään, mutta salaatteihin yms. kyllä käytän "parempia" laatuja!

Rosti 06.10.2012 8:53

Juu kyllähän extra virginit kitkeröityvät kuumenetessaan. Kuumennuksessa suosittelen ihan tavallista rypsiöljyä, ja neitsytöljyt maustamiseen.

Petri Sakkinen 06.10.2012 10:10

@ Eeva: on hupaisaa nähdä, että mielestäsi miehet eivät saisi laittaa ruokaa tai ainakaan kommentoida reseptejäsi. Jos kommentit aiheuttavat tuskaa, voit ehkä pyytää Hesarin toimitusta poistamaan kommentointimahdollisuuden.

Eeva 06.10.2012 11:21

@ Kajsa, myös kaviaari ja hanhenmaksa ovat ihania lisiä kaalilaatikkoon, unohtamatta syötävää kultaa! ;)

@ Jyri, kiitos ohjeesta, kuulostaa superhyvältä! Inkivääri olisi takuulla hyvä lisä myös suomalaistyyliseen kaalilaatikkoon.

@ MarianneM, mulla on tota tismalleen samaa snobiöljyä, alakerran Salesta sekin ;)

@ Kotikokki, kiitos kovasti kivasta ja kannustavasta kommentista. Huisin kiva kuulla, että nämä jutut innostavat kokkaamaan. Mukavaa syksyä myös sinne!

@ Johanna, juu ei ole vakavaa, mutta toivoisin ystävällismielistä ilmapiiriä ennen kuin tämä kommenttiloota muuttuu samanlaiseksi apinasirkukseksi kuin moni muu kommenttiloota HS:n sivustolla. Itselläni ei ole ainakaan nimittäin sen jälkeen mitään mielenkiintoa enää osallistua keskusteluun, jos touhu menee täälläkin samanlaiseksi, ja veikkaan että moni asiallinen ja mukava lukija on ihan samaa mieltä.

Ja mitä tähän öljyasiaan nyt tulee, niin ilmeisesti ainoa oikeasti kuumentamista kestävä öljy (siis näistä ruokakauppojen valikoimien ruuanlaittoon tarkoitetuista öljyistä) on kookosöljy. En kuitenkaan käytä sitä, koska sen maku ei mielestäni sovi useimpiin ruokiin. Tykkään oliiviöljyn mausta, joten käytän sitä. Enpä olisi vielä eilen ajatellut, että sekin on jollekulle ongelma :D

@ Petri Sakkinen, vautsi, miten hienosti tulkitsit sanottavani. Taisit juuri todistaa näkemykseni kaltaisistasi kommentoijista oikeaksi, joten tattis vaan ja hyvää syksyä :)

Sini 06.10.2012 11:43

Pakko tarttua tuohon makaronilaatikkoasiaan: tokihan se perinteiseen tyyliin munamaitoon tehtynä voi olla mautonta, mutta ainakin minun mielestäni siitä saa paljon maukkaampaa käyttämällä munamaidon sijaan voimakasta koskenlaskijaa (sulatetaan se pieneen määrään makaronien keitinvettä, joka on maustettu lihaliemellä tai fondilla) ja maustamalla jauhelihan tabascolla. Ainakin meidän taloudessa toimii, vaikkei makaronilaatikko nyt tietysti mikään juhlaruoka ole, mutta arkeen sopivaa. Suosittelen kokeilemaan joku kerta!

Heh, aikamoinen keskustelu öljystä. Minusta tulee kalliimmaksi ostella monia eri laatuisia öljyjä kaappiin, joten käytän vain voita, rypsiöljyä ja parjattua extra virgin -oliiviöljyä - mitä nyt milloinkin huvittaa käyttää (kaapistani ei siis löydy ollenkaan tavallista oliiviöljyä). Mielestäni ruoanlaiton (tai öljyn käytön) kanssa ei tarvitse olla niin tiukkapipoinen.

Jussi 06.10.2012 11:50

Eeva,

nyt puhutkin oliiviöljystä yleisesti, etkä "Ekstra Virgin" -oliiviöljystä, kuten reseptissäsi, minkä käyttöä kritisoin turhana.

Tavallisen oliiviöljyn käyttöä vastaan paistossa minulla sen sijaan ei ole sanottavaa, se on enemmänkin makukysymys, ja tavallinen oliiviöljy on rinnastettavissa paisto-ominaisuuksiltaan kotimaisiin rypsi- ja rapsiöljyihin. Suosittelen kuitenkin voin lisäämistä, sillä voi antaa sekä väriä, että myös kertoo, milloin öljyn lämpötila on sopiva paistamisen aloitukseen - siis silloin, kun voi alkaa saada väriä.

Ongelma "Ekstra Virgin" -oliiviöljyssä on sen alhainen lämpötilan sieto. Se saattaa ryhtyä savuamaan jopa niinkin alhaisessa lämpötilassa kuin 148 astetta Celsiusta. Savutessaan, öljyssä alkaa oksidaatio ja terveydelle haitallisten, syöpää aiheuttavin karsinogeenien tuotto.

Voit Googlata esimerkiksi "extra virgin olive oil frying" - kukaan ei suosittele käyttämään "Ekstra Virgin" -oliiviöljyä paistamiseen, päinvastoin suositellaan luopumaan moisesta turhana, kalliina ja terveydelle haitallisena.

juolevi 06.10.2012 12:05

Täällähän on mielenkiintoisia kommentaareja. Pitäiskö blogi lisätä seurattaviin? Anoppikin aina muistutti että kyllä käytöstä pittää osoittaa. Ja oma lisäykseni: liirumlaarumit on tylsää luettavaa.

Asiaan. Tein eilen kaalilaatikkoa. Lähtöpaino kaalilla 2,5 kg, paloittelun ja siivuttelun päätyttyä runsaat 2 kg. Jauhiksena possua 400 g, nautasikaa 200g, puuroriisiä 3 dl, mustaa pippuria, suolaa, meiramia, iso sipuli, siirappia, voita sipulin kuullottamiseen ja kaalin ruskistamiseen, lihalientä 8 dl . Manööverit ennen uunia kuten pitää. Uuniaika n. 3 tuntia, lämpöjä ensin 200 ja siitä vähenellään kunnes ollaan 125 asteessa. Laatikot pois uunista ja hetki tekeytymistä. Seuraavaksi puheenjohtaja siivosi jälkeni ja sitten syötiin. Tänään pakkaseen 12-14 annosta, täytyyhän marraskuussakin syödä. Vaikka sitten peiton alla ja puolukkaa pitää olla.

Eeva 06.10.2012 12:15

@ Jussi, juu, näissä öljyjutuissa on monenlaista faktaa. Toisten mielestä pitäisi aina suosia pehmeitä öljyjä, toisten mielestä taas kovia (kuten juuri kookosöljyä). Paistamiseen paras on tietysti voi, mutta toisaalta kaikki terveysviranomaiset suosittelevat aina vaihtamaan voin öljyyn.

Olenpa kuullut sellaistakin, että rypsiöljyn rakenne olisi vielä ev-oliiviöljyä pehmeämpi, jolloin se härskiintyisi paistamisessa vieläpä huomattavasti enemmän. Riippuu varmaan, kysyykö rypsin vai oliivin viljelijöiltä.

Semmoinen viidakko on tämä, että luotan itse ev-oliiviöljyyn, sitä käyttävät kaikki tuntemani eteläeurooppalaiset ihan kaikkeen, ja tuolla leveysasteillahan on perinteisesti ollut melkoisen tervettä sakkia ja hyvää ruokaa.

Meille ostetaan kerran parissa kuukaudessa kanisteri ev-oliiviöljyä ja sitä käytetään kaikkeen - itse en halua ostaa saati säilöä keittiön rajallisessa säilytystilassa erilaista pulloa joka tarkoitukseen.

Blogissa julkaistaan pääasiassa ohjeita, joita olen kokannut ihan tavalliseksi arkiruuaksi, siksi täällä on ohjeetkin just sellaisina kuin olen ne itse tehnyt. Ja koska käytän ev-oliiviöljyä, laitan sen myös ohjeeseen. Jokainen voi käyttää tietysti ihan mitä öljyä parhaana pitää, itse luotan oliiviin.

@ Juolevi - kiitos mainiosta kommentista ja lennokkaasti kirjoitetusta ohjeesta :)

Jussi 06.10.2012 12:29

Eeva,

joopa joo.

Kirjoitit: "luotan itse ev-oliiviöljyyn, sitä käyttävät kaikki tuntemani eteläeurooppalaiset ihan kaikkeen"

Suomalaisen ruokasanaston "Grand-Old-Man" Jaakko Rahola antaa vastauksen, miksi he käyttävät "ev-oliiviöljyä" ihan kaikkeen:

PAISTAMISEEN EI SUOSITELLA NEITSYTÖLJYÄ

Useimmat oliiviöljyn pienvalmistusta maaseudulla katselleet turistit oppivat, että juuri heidän isäntäväkensä tekee "maailman parasta" oliiviöljyä, jota sitten pitää käyttää joka paikkaan. Kotiin tullessaan nämä turistit eivät enää osta muuta kuin ekstra-neitsytoliiviöljyä ja käyttävät sitä myös paistamiseen. Kuitenkin kannattaa ruoanlaittoon käyttää oliiviöljyn sijasta vaikkapa rypsiöljyä, joka kestää kuumuutta paremmin kun helposti savuava oliiviöljy. "Tavallinenkin" oliiviöljy on paistamiseen parempaa kuin neitsytöljy, sillä neitsytöljy menettää kokonaan makuominaisuutensa kuumennettaessa paistamislämpötilaan (päinvastoin kuin rypsistä puristettu neitsytöljy).

Miksi sitten nuo pienvalmistajat käyttävät neitsytöljyä kaikkeen ruoanlaittoon, jopa uppopaistamiseen eli friteeraukseenkin? Eikö se ole tuhlausta? Tähän on yksinkertainen syy, joka ei aina valkene tilalla käyvälle turistille. Kotivalmistajat eivät muuta öljyä omasta takaa saakaan, sillä kaikki kylmäpuristuksen päätyttyä syntyvä kuumapuristettu öljy myydään tehtaaseen puhdistettavaksi ja tavallisen oliiviöljyn (siis ei-neitsytöljyn) hankinta edellyttää kauppamatkaa. Kukapa sellaiseen vaivautuisi, kun kotona on omaa hyvää neitsytöljyä? Oman oliiviöljyn kotikäyttöön on myös maatalouspoliittinen syy, Oliiviöljyn ylituotanto Euroopassa on huomattava ja öljyn käyttö kotona on jopa johtanut samanlaiseen ilmiöön kuin kohdassa voi mainittu, Suomessa joskus käytössä ollut "voinsyöntipalkkio".

http://www.ruokasanastot.net/

Katso "Oliiviöljy"

Sini 06.10.2012 12:34

Hahhah, kyllä mua nää eräitten kommentit vaan niin nauratti. :D Oot kyllä ihan paras Eeva että jaksat noista huolimatta blogia pitää ja vielä niin asiallisesti vastata kaikille! Onhan se hienoa että asioista keskustellaan, mutta miksi kaikesta pitää tehdä niin henkilökohtaista?!

Ja kiitos reseptistä, kaalilaatikko oli ennen suurinta herkkuani, mutta olin jotenkin onnistunut unohtamaan sen moneksi vuodeksi, nyt pitääkin kokeilla!

Eeva 06.10.2012 12:40

@ Jussi, no voin kyllä luvata, että tuntemani ihmiset eivät ole maanviljelijöitä tahi oliivitilallisia, vaan ostavat öljynsä marketista siitä rypsiöljypullon vierestä. En väitä, että sinä tai Jaakko Rahola olisitte väärässä (en ole missään vaiheessa väittänyt, mutta en myöskään tajua, mikä tarve on jankata asiasta, kun olen sanonut, että olen itse ihan tyytyväinen ev-öljyn käyttäjä ja minulle on aivan sama, mitä öljyä muut ihmiset käyttävät. En yritä väkisin käännyttää ketään minkään öljyn käyttäjäksi). Et ilmeisesti halua nähdä kommenttejani kokonaisuutena, vaan tartut siihen yhteen seikkaan, jota vastaan sinulla on argumentoitavaa.

Yritin selittää varsin kiihkottomasti, miksi _minä_ omassa keittiössäni käytän ev-oliiviöljyä, mutta et nyt selkeästikään halua luovuttaa ennen kuin lupaan ryhtyä ostamaan rypsiöljyä. Sitä en aio ainakaan näillä näkymin tehdä, joten ehkä on parasta, että lopetetaan tämä puuduttavaksi käynyt keskustelu tähän. Oikein kivaa syksyä, annetaan kaikkien kukkien kukkia ja käyttää mitä öljyä haluavat :)

Eeva 06.10.2012 12:42

@ Sini, positiivisesti ajatellen: kai se on hienoa, jos blogikirjoituksesta tulee lukijalle sellainen olo, että se on kirjoitettu juuri hänelle, ts. sen voi ottaa henkilökohtaisesti :D Kiitos kommentista ja ryhdyhän ihmeessä kaalilaatikon tekoon!

Jussi 06.10.2012 13:16

Eeva,

totta kai tartun siihen ja kirjoitan siitä, minkä osalta minulla on argumentoitavaa, sillä enhän minä muuten argumentoisikaan, jos ei olisi argumentoitavaa. Sitä paitsi, olen minäkin kirjoittanut Sinulle kiihkottomasti ja selvästi loogisesti perustellen oman näkökantani, vieläpä faktoihin nojautuen.

Kiitos oivasta reseptistäsi – en vaan ymmärrä enkä hyväksy ekstraneitsytöljyn (=Ekstra Virgin) tai neitsytöljyn (=Virgin) käyttöä paistamiseen, sillä se on paitsi turhaa rahan haaskausta, se myös sisältää riskin maun pilaamisesta (=kitkeröityminen) ja terveydellisen riskin (=karsinogeenit).

Käytä/käyttäkää mitä öljyä tahansa, mutta jättäkäämme ekstraneitsytöljyt ja neitsytöljyt maustamiseen eli salaatteihin, marinadeihin ja saute´en.

Hyvää syksyä Sinulle myös! Jään odottamaan seuraavaa blogikirjoitustasi ja mielenkiintoista reseptiä.

Peace?

Mia 06.10.2012 14:54

Muistathan nyt siis Eeva käyttää resepteissäsi ainoastaan marketeissa myytäviä pakkauskokoja ja ehdottomasti aina välttää valkosipulia ja mausteita sekä EV-oliiviöljyä, koska Wikipedia.

Ps. Pidä kiinni inspiroivasta ja iloisesta tyylistäsi äläkä anna trollien masentaa!

Jussi 06.10.2012 18:48

Eeva,

ymmärtänet, että kirjoitat Suomen suurimman lehden verkkosivuille, joilla on tuhansia ja taas tuhansia lukijoita (tarkalleen ottaen 1,385 miljoonaa eri käyttäjää viikossa viimeisen tilaston mukaan, eli HS.fi on toiseksi suosituin verkkojulkaisu Suomessa samaan konserniin kuuluvan Ilta-Sanomien jälkeen).

Lukijoita siis HS.fi sivustolla riittää alkaen kokeneista kokkaajista ja ammattilaisista aina aloittelijoihin asti, joten Sinulla on myös suuri vastuu sanoistasi.

Edelläolevan vuoksi pidän tärkeänä korjata suosituksesi käyttää ekstraneitsytöljyä paistamiseen, sillä ”Ekstra Virgin” –oliiviöljyn käyttö paistamiseen on suurin piirtein yhtä järkevää, kuin käyttää pullotettua lähdevettä munien keittämiseen. Kyllähän munat siinäkin kypsyvät, mutta on suurta rahan tuhlausta ja sitäpaitsi pullotetussa vedessä on enemmän bakteereja kuin esimerkiksi Helsingin hanavedessä - tämä on tutkittu.

Muusta ruokateemasta. Suosittelen Maija Varhelan kokkikirjoja "Lihakirja" ja "Kalakirja". Olen (lähes) kaikki reseptit kokeillut ja hyviksi havainnut. Kirjoja löytynee divareista. Maija Varhela oli pitkäaikainen Kodin Kuvalehden päätoimittaja.

Jussi 06.10.2012 22:23

Sori/sorry/anteeksi,

olikin Maire Varhela (eikä Maija).

Muutoin faktat oikein.

Lisäksi huomasin, että hän on julkaissut myös "Iloisen lihakirjan", jota en siis ole selaillut, enkä sen reseptejä kokeillut. Olettaisin, että ovat hyviä ja käyttökelpoisia.

Eevalle tsemppiä vaan jatkoon - jatka samaan malliin, mutta ole tarkempi yksityiskohdissa.

Eiköhän sovita niin, että ekstraneitsytöljyt jätetään vaan makua antamaan esimerkiksi salaatteihin ja marinaadeihin, eikä suositella niiden käyttöä paistamiseen. Eiks joo?

Simo 07.10.2012 14:57

Jussi, näin mies miehelle. Ole ihmisiksi ja lopeta läpinäkyvä touhusi! Jatka Eeva innostavan palstasi kirjoittamista ja ole välittämättä Jussin kaltaisten ihmisten touhuista. Naurettavaa väittää, etät toimii tässä yhteisen hyvän eteen, pikemminkin oman egon buustausta alentamalla toisia.

Anneli 07.10.2012 14:59

Taitaa olla tämä Jussi tuttu myös muilta palstoilta... Jotenkin tuttu sananparsi aiheesta kuin aiheesta...

Kiitos maukkaasta reseptistä Eeva, jälleen kerran.

Himalataril 07.10.2012 17:09

Oh my, mikä keskustelu. Aluksi seurasin huvittuneena, sitten ällistyin. Kuinka suuria tunteita ruoanlaitto voi herättää?

Kuitenkin, asiaan. Itse olen täysiverinen makaroonilaatikkonainen. Koska sitä ei kuitenkaan viitsi viikoittain tehdä, tyydyn välillä kaupan valmislaatikkoon, kaikista lisäaineista huolimatta. Myönnän kyllä, onhan se jotenkin vähän tylsää ruokaa..

Kaalilaatikkoa on tehnyt jo pitkään mieli. Kiitos siis reseptistä, tämä pääsee varmasti pian kokeiluun! Öljystä en ole vielä varma, mutta laitan sitä mitä kaapista löytyy, tai mitä minä itse sillä hetkellä haluan. Oli se sitten pirkan rypsiä, tai kallista extraneitsyttä. Toivottavasti muutkin tekevät niin, ihan noin vain, ilman suurempaa pohdiskelua ;)

Anna 07.10.2012 17:13

Heippa Eeva!

Kiitos ruokaohjeistasi ja muutenkin hyvistä kirjoituksistasi, olen jo vuosia seurannut blogejasi joita on aina ilo lukea. Siitäkin huolimatta, että maustat ruokia (pöyristyttävää) ja käytät ev-öljyä paistamiseen egosi nostattamiseksi. Itsehän käytän sitä pyörän ketjurasvana, se vasta hivelee itsetuntoa, suosittelen!

Noh, onneksi nämä uskomattomimmat tapaukset nolaavat ihan itse itsensä (kuten tuolla yllä), joten niiden voi antaa rauhassa messuta. Muista, että jokaista jussia kohden löytyy sata tyytyväistä lukijaa, joiden elämään tuot iloa, vaikkei meistä aina kuulukaan. :) Ihanaa syksyä!

Suvi 07.10.2012 18:39

Itse käytän nykyään kaalilaatikkoon ohraa, jonka keitän vahvassa lihaliemessä. Sitten vaan kaalia, jauhelihaa ja ehkä sipulia. Kaalin keitän suolavedessä kypsäksi. Sitten vaan kaikki sekaisin ja suolaa ja pippuria ja vaihtelevasti mausteita, aika usein tulee laitettua oreganoa. Päälle kunnolla siirappia ja voinokareita. Uuniin miedolle lämmölle 45min-1h. Hyvää tulee, kun puolukan kanssa syö! Mieskin syö hyvällä halulla, vaikka väittää ettei kaalilaatikosta tykkää :)

Sini 07.10.2012 20:45

Nam, nam. Tein tätä syksyistä ihanuutta tänään. Kiitos reseptistä! Toimii muuten mainiosti, vaikka unohtaisikin lisätä veden ennen uuniin laittamista ;)

Maija 08.10.2012 10:16

toivoisin kovasti kasvissyöjälle kelpaavia kaaliruokareseptejä, kaikissa kun näyttää olevan lihaa käytössä. Voisiko tästä vääntää kasvisruokaa ja miten. Kiitos!

Sam 08.10.2012 12:22

Maija: Tuossahan ylempänä mainittiin -joskaan en suinkaan syytä ettet jaksanut lukea kun joku sekosi oliiviöljystä =) -että laittamalla vihreitä linssejä jauhelihan sijaan tulee parasta. Itse korvaan aina jauhelihan kaikessa ruskealla soijarouheella, mutten olekaan mikään loistokokki ja kuulemma sitä pidetään turhan voimakkaan makuisena. Vaaleaa soijarouhetta myös joku näkyi käyttävän.

Itse kaipaan lisää mausteisia makaronilaatikkoreseptejä, paljon on puhuttu jalapenoista ja punaviinistä ja vaikka mistä, mutta ohjeita ei laiteta mukaan! (Aion korvata lihan iänikuisella soijarouheella jonka paistan tämän ketjun kunniaksi tasan ensimmäisessä öljyssä joka käteen sattuu =) ).

Ilona 08.10.2012 13:44

Kaalilaatikko on meidän perheessä gourmet-ruoka. Jopa teini-ikäisen krantun poikani mielestä! Normaalisti riisi pitää laittaa erikseen ja kaalilaatikko ilman riisiä. Viimeksi kuitenkin laitoin rikottuja ohraryynejä riisin sijaan ja uuniin pitkäksi aikaa. Tsiisus että tuli hyvää. Käyttipä oliiviöljyä tai rypsiöljyä :)

Kiitos Eeva erinomaisesta blogista.

Jussi 08.10.2012 18:31

Näyttää siltä, että pieni tarkennus on paikallaan.

En ole missään vaiheessa kommentissani ollut oliiviöljyn käyttöä vastaan tai puoltamassa rypsi-/rapsiöljyn käyttöä. Nämä ovat mielestäni suurinpiirtein samanarvoisia ravintoarvoiltaan kuin myös paisto-ominaisuuksiltaan. En omista Raision enkä Unileverin osakkeita, enkä ole missään sidoksissa näihin ruokaöljyjen valmistajiin, enkä työskentele missään Pekka Puskan vaikutuksen alaisessa projektissa tai organisaatiossa.

Vastustan vaan sitä, että arvostettu ruokablogisti suosittelee käyttämään "EXTRA-VIRGIN" eli ekstra-neitsytöljyn käyttöä paistamiseen.

Tämä on väärä suositus, sillä EKSTRA-VIRGIN öljyn käyttö paistamiseen on

1. turhaa - aromit häipyvät kuumennettaessa

2. kallista - ekstra-neitsytöljy maksaa moninkertaisesi paistoon sopivan öljyn hinnan

3. pilaa maun - liikaa kuumennettaessa kitkeröityy

4. on terveysriski - sopivassa paistolämpötilassa erittyy syöpää aiheuttavia karsinogeeneja

Älkää siis käyttäkö PAISTAMISEEN neitsytöljyjä tai ekstra-neitsytöljyjä, olivatpa nämä sitten rypsi-, rapsi-, oliivi-, viinirypäle- tai minkä tahansa muun hedelmän öljyjä.

PS Paras paistoöljy on avokadoöljy - se kestää parhaiten kuumuutta.

Jos rahaa riittää, yhtä hyvin voisi keittää perunat tai kananmunat MUMM´in tai Mõet&Chandonin sampanjassa, mutta se ei ole missään muodoin järkevää, vaan typerää ja kallista, vaikkakin perunat ja munat kypsyvätkin.

manteli 08.10.2012 18:53

Kaalilaatikko on herkkua! Meillä se tehdään vegenä; kaalia (+lehtikaalia jos on omaa satoa), sipulia, kasvislientä, tummaa soijarouhetta, vähän soijakastiketta, siirappia, meiramia, suolaa, pippuria, kermaa ja tummaa riisiä (tai ohraa). Usein murskaan mukaan vielä kuivattuja suppilovahveroita (kun niitä on kaapit täynnä). Minä en keitä riisiä etukäteen, vaan ripsottelen sen kuivana kerrosten väliin, koska kyllä se kolmessa tunnissa uunissa kypsyy kunhan vain lientä on tarpeeksi. Nautitaan oman puolukkasurvoksen kanssa.

Chota 08.10.2012 21:06

Kiitos Eeva, että muistutit tästä ihanasta ruuasta. Nyt saan nautiskella 4 tuntia hautunutta kaalipataa ja ah <3 Kiitos myös nettiviidakon parhaista blogeista, jotka aina saa hyvälle mielelle! Jos joku tosiaan saa tuollaisen jauhamisen aikaiseksi siitä, ettei osaa ihan omatoimisesti vaihtaa reseptin öljyä mieleisekseen niin johan on! Uusavuttomuutta sillä suunnalla. Jatka vaan samaan malliin ja paista ev:llä ilolla :D

miira 09.10.2012 15:33

Ohhoh, mitä taistelua! Täytyy kyllä sanoa, että olen öljyasioissa aivan samaa mieltä Jussin kanssa, mutten ymmärrä miksi asiaa pitää vatvoa näin pitkällisesti.

Ja kaalilaatikko on ihan mahtavan hyvää! Kiitos myös vege-kommentoijille reseptivinkeistä: olen viikonloppuna kokkaamassa sekä liha-, että kasvisversioita ja nytpä tiedän, että jälkimmäiseen kannattaa lisätä proteiiniksi vihreitä linssejä.

kirnumaitovoi 09.10.2012 17:12

tuli sellainen olo, että saattaisinpa sekoittaa siirappiseen kaalilaatikkooni hiukan SEESAMIÖLJYÄ ja CHILIÄ.

kuinka epäortodoksista!!

Eltsu 09.10.2012 17:35

Joillakin ihmisillä on vaan selkeesti liikaa aikaa ja hirvittävä tarve olla OIKEASSA. Yleensä kerta asiasta riittää, ei tartte jankata. Mutta ei voi kauhalla vaatia jos on lusikalla annettu ja niin eespäin.

Mutta, kaalilaatikkoon:

tässä huushollissa väännetään niin ortodoksista vanhanaikaista kaalilaatikkoa, kuin hieman epäortodoksisempaa vegaaniversiotakin. Vegaaniversioon kuuluu olennaisesti tomaattimurska ja sienet. Lisäksi kaikki muutkin kasvikset mitä kaapista löytyy, loraus siirappia/hunajaa/sokeria, suolaa ja pippuria. Tarjoillaan siementen tai pähkinöiden kanssa. Ei ole jättänyt ketään kylmäksi.

Laura 10.10.2012 14:33

minä henk.koht vältän oliiviöljyn käyttöä erityisesti perinteisissä suomalaisissa ruuissa, ja silloin mielummin käytän rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Ihan sen takia että niissä on mieto maku joka ei puske läpi - kun ainakin minun maailmassani oliivi ei ole perisuomalainen perinneruoka :-) . Oliiviöljy kun maistuu - niin- oliiviöljylle niinkuin sen kuuluukin, enkä minä halua että kaikki ruoka maistuu samantyyppiseltä.

ps, minä laitoin eilen ihan kokeeksi ja tämän blogin motivoimana kaalilaatikkoon vaahterasiirappia kun en ole keksinyt sille mitään käyttöä - se ei ole mun suosikkituotteitani Toimi hyvin, vaikka käytinkin sitä reilun lorauksen muutaman lusikallisen sijaa.

Anni 14v 10.10.2012 15:03

Jussi on yksi harvoista jotka perustelevat näkökantansa loogisilla argumenteilla ja (ilmeisesti todenperäisillä) lainauksilla. Siitä että mielipiteet perustetaan omiin kokemuksiin, siihen mitä on joskus jossain kuullut tai "fiilispohjalta" ei koskaan seuraa mitään hyvää. Omien tottumuksiensa päivittämisessä ei ole kysymyt luovuttamisesta vaan uusien asioiden oppimisesta. Mutta kai kaikki kuitenkin lopulta päättävät omasta elämästään/keittiöstään/mielipiteistään. Tiede sitäpaitsi kehittyy jatkuvasti ja uusia tutkimuksia putkahtelee esiin, saas nähdä mitä öljystä sanotaan 10:n vuoden kuluttua! kaikki riippuu myös siitä mikä lehti on kyseessä tai mikä lafka tutkimusta rahoittaa etc.

Mutta joka tapauksessa: Hyvää oli kaalilaatikko!! tämän blogin ohjeet ovat kultaa, jo viides resepti kokeilussa :)

Jussi 11.10.2012 1:34

Chota,

kysymys ei olekaan minun uusavuttomuudestani, vaan Suomen toiseksi luetuimmassa nettiportaalissa esitetyn virheellisen käyttösuosituksen oikaisusta. En suosittele paistamaan ev:llä.

Tiedoksesi, vähintään ruoanlaiton suhteen en pidä itseäni mitenkään uusavuttomana - olen tehnyt itse niin majoneesit kuin myös ruisleivät (omasta taikinajuuresta).

miira,

olet siis ruokaöljyasioissa val(a)istunut. Onnittelut.

Eltsu (ja miira),

ensimmäinen kommenttini (5. lokakuuta 2012 kello 13.40

) oli hyvin neutraali, mutta tieto ei näyttänyt saamieni kommenttien perusteella menevän perille, joten sitä tuli täsmentää ja tarkentaa faktoihin perustuen.

Eltsu,

minun ajankäyttöni tuskin on kovin hyvä argumentti tässä asiassa oikeassa olemiseni kumoamiseksi. Yleensä, kun netissä perusteellisesti ja perustellen kommentoin, olen kuitenkin oikeassa.

Laura,

oliivipuu kasvaa välimeren ilmastossa. Suomessa on tiettävästi ollut hieman viileämpi ilmasto jo pidemmänkin aikaa, joten oliivipuu ei kuulu Suomen perinnekasvien luetteloon, minkä vuoksi oliiviöljyä ei ilmeisestikään ole käytetty suomalaisten perinneruokien valmistuksessa. Välimerellinen ilmasto on saattanut Suomessa olla joskus Jura- tai Gambrikaudella, en tiedä. Rypsi- ja rapsiöljy sekä voi sopivat Suomalaisiin perinneruokiin aivan mainiosti.

Anni 14 v.

kiitos. Pyrin aina perustelemaan näkökantani sitä vaadittaessa ja lainaan vain todellisia, mieluiten jonknlaisen auktoriteetin omalla alallaan omaavia lähteitä, enkä keksi viittauksia itse.

Toisaalta, "fiilispohjalla, kokeilemalla on syntynyt paljonkin hyvää - tässä asiassa olen siis eri mieltä kanssasi. Kokkaillessa tuleekin kokkeilla!. Tämä ekstra-neitsytöljyn käytön kieltosuositukseni perustuukin sitävastoin todennettuun tietoon, eli faktoihin.

En usko, että ruokasuositukset lähimmän kymmenen vuoden aikana oleellisesti muuttuisivat.

***

Sanotaan, että kertaus on opintojen äiti. Tässä siis vielä kerran oma teesini, jonka tueksi löytyy valtavasti tutkittua tietoa ja arvostettujen kokkien mielipiteitä:

SUOSITTELEN oliiviöljyn käyttöä, kuten myös rypsi-, rapsi-, auringonkukka-, viinirypäle-, oliivi jne. öljyjen käyttöä ruoanlaitossa.

EN SUOSITTELE ekstra-neitsytöljyn tai neitsytöljyn käyttöä PAISTAMISEEN, sillä se on turhaa ja kallista sekä sisältää niin maun pilaamisen- että myös terveysriskin. Tämä suositus koskee kaikkia neitsytöljyjä, ei ainoastaan oliivista valmistettuja.

SUOSITTELEN PAISTAMISEEN ns. tavallisia ruokaöljyjä (voinokareen kera), jotka kestävät paremmin kuumennusta. Parhaiten kuumennusta kestävä öljy on joka tapauksessa avokadoöljy, mitä nyt kuitenkaan en lähde suosittelemaan kalliimman hinnan takia.

PS Eeva voisikin joskus aikaa löytäessään perehtyä ruokaöljyjen käyttöön ruoanlaitossa ja kirjoittaa pidemmänkin artikkelin tai vaikkapa artikkelisarjan. Tietoa löytyy paljon.

Jussi 11.10.2012 2:58

Anni 14 v.,

pseudonyymisi eli nimimerkkisi perusteella olet varsin nuori.

Suosittelen ostamaan (divareista) Maire Varhelan kokkikirjat, joista aiemmin mainitsin, sillä niissä on hyvien reseptien lisäksi myös paljon tietoa raaka-aineista.

Laura 11.10.2012 10:06

Jussi, kiitos että hyväksyt öljyvalintani :-)

Jussi 11.10.2012 20:15

Laura,

miksen hyväksyisi! Olet aivan oikeassa.

Sanojeni vakuudeksi tarkistin öljyjen savuamipisteet Wikipediasta http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

Raffinoidun, eli kuumapuristetun tai uutetun avokadoöljyn savuamispiste on ruokaöljyistä korkein, 271°C.

Tässä muutamien valikoitujen ruokaöljyjen savuamispisteitä.

271 avokadoöljy, raffinoitu

266 saflori- eli väriohdakeöljy, raffinoitu

254 sinappiöljy

252 Ghee eli intialainen kirkastettu voi

252 teesiemenöljy

246 rapsiöljy (High Oleic)

242 oliiviöljy, Extra Light

238 oliiviöljy, Pomace

238 soijaöljy, raffinoitu

235 palmuöljy, defraktoitu

.

207 oliiviöljy, korkealuokkainen, vähähappoine Extra Virgin eli ekstra neitsytöljy

.

199 oliiviöljy, Virgin eli neitsytöljy

191 oliiviöljy, Extra Virgin

.

121-149 voi

.

Alhaisimmat savuamispisteet ovat seuraavilla:

107 pellavaöljy, puhdistamaton, unrefined

107 saflori- eli väriohdakeöljy, puhdistamaton, unrefined

107 auringonkukkaöljy, puhdistamaton, unrefined

Näin ollen voi siis antaa suosituksen, että älkää ainakaan käyttäkö halvinta auringonkukkaöljyä paistamiseen, sillä jopa voikin on parempi.

sofia 11.10.2012 21:49

XD

anteeksi mutta kun toi kiteyttää hyvin sen, minkälainen olo jäi näistä kommenteista. :D

oli mulla asiaakin: kiitos ihana kaikista ohjeista, näitä lukiessa tulee aina hirveä himo kokkailla ja kokeilla erilaisia juttuja. kaalilaatikkoa olen aina vihannut - tosin olen "syönyt" (eli siirrellyt lautasella pientä nokaretta) sitä vain koulussa. tämä ohje houkuttaa kokeilemaan, ehkä mäkin voisin vielä oppia tykkäämään kaalilaatikosta. :)

Johanna 12.10.2012 1:30

No onpa tullut kommentteja! Jussille kuitenkin pointsit, sillä hän on ainoa, jolla on joku järki (=faktaa) kommenteissaan. Tsempit Jussille, vaatii rohkeutta vääntää aaltopeltiä täällä ämmien seurassa:-)!

Jussi 12.10.2012 18:36

Johanna,

kiitos.

Yleisesti ottaen minulle tulikin minulle tunne, että haarojen välissä pitkänomaisen ulokkeet omaavat homo sapiens -lajin edustajat eivät saisikaan tälle kommentointiosastolle mitään kirjoittaa, ei ainakaan missään tapauksessa minkäänlaista kritiikiksi, opastukseksi tai vain faktojen korjaamiseksi tulkittavaa, sillä moinen tulkittaneen naisten emansipaation ja tasa-arvoaatteen vastaiseksi, ja aiheuttaa välittömän vastareaktion ja halveksunnan.

Janne tuossa ylhäällä kirjoittikin, että tämä on "sellainen tyttöjen palsta". Välillä tulikin mieleeni ajatella/sanoa/kirjoittaa "Maitoperäinen rasva ulkosynnytinelin!", mutta koska en harrasta voimasanojen käyttöä, en sitä tehnyt enkä tee.

Toivottavasti kirjoitukseni ovat saaneet edes muutaman kiinnostumaan ruokarasvoista ja kiinnittämään huomiota niiden käyttöön ruoanlaitossa, sillä öljyillä- ja ruokarasvoilla on eroja niin maultaan, paisto-ominaisuuksiltaan kuin myös terveysvaikutuksiltaan.

PS Korjaus edelliseen viestiini. Älkää ainakaan käyttäkö "unrefined" pellava-, saflori- tai auringonkukkaöljyä paistamiseen. Kirjoitin ilmeisen virheellisesti, että halvimman auringonkukkaöljyn käyttöä paistamiseen ei pitäisi harrastaa.

Unrefined viittaa mielestäni ei-raffinoituun eli ei-teollisesti erotettuun öljyyn, joka siis vastannee kylmäpuristettua eli neitsytöljyä. Tällöin ei tietenkään pitäisi olla kysymys halvimmasta, vaan kalliimmasta laadusta, joten ilmeisestikin halpa auringonkukkaöljy sopii paremmin paistamiseen kuin kalliimpi tuote.

Jussi 12.10.2012 23:13

Jos nyt kaikesta edelläkirjoitetusta yrittäisi sorvata jonkunlaisen ohjeen, niin se voisi olla seuraava:

1. käytä kalliimpia öljyjä lähinnä maustamiseksi (ekstra-neitsyt ja neitsytöljyt)

2. käytä halvempia, raffinoituja öljyjä paistamiseen (lisää nokare voita)

3. käytä uppopaistoon korkean savuamispisteen omaavia raffinoituja öljyjä - ei missään tapauksessa kylmäpuristettuja (=neitsyt ja ekstra-neitsyt) öljyjä

Näin ollen, joka taloudessa tulisi olla kahta eri ruokaöljyä + voita. Kolmea laatua enempää ei kuitenkaan kotioloissa ruoanlaittoon tarvita, paitsi ns. "hifistelyyn" tai "snobbailuun", mitä sinänsä en tietyin rajoituksin pidä lainkaan pahana. On minullakin ollut seesamöljyä ja kaikenlaisia muitakin erikoisöljyjä, mutta lähinnä maustamiseen - ei paistamiseen.

Lisäksi, öljy ei kestä valoa, joten se tulee säilyttää joko jääkaapissa tai ruokakaapissa. Jotkut öljyt on pakattu joko tummaan lasipulloon tai vaikkapa mustan muovin sisään, sillä valo on ruokaöljyn pahin vihollinen, ei säilytyslämpötila. Valo pilaa öljyn 1000 kertaa nopeammin kuin väärä säilytyslämpötila.

Jussi 13.10.2012 21:24

Hassua, että ei ole tullut kommentteja, vaikka hieman ryntäsinkin kauniimman sukupuolen edustajia vastaan.

Tämän päivän painetussa Iltalehden (tai Ilta-Sanomien, en muista kummassa) liitteessä oli kokosivun artikkeli ruokaöljyistä - suositukset samat kuin minullakin.

Mia 14.10.2012 12:23

Puolisen vuotta sitten aioin paistaa munakoisoja induktioliedellä. Ainoa öljy mitä oli jäljellä, oli extra virgin. Laitoin öljyt pannulle ja jatkoin pilkkomista. Äkkiä pannusta levisi kitkerä savu. Induktioliesi oli kuumentanut pannun nopeasti liian kuumaksi ev-öljylle, vaikka olen kokenut ruoanlaittaja. Jouduin kaatamaan öljyt pois JA pesemään pannun, sillä se kitkerä maku oli niin voimakas, ettei pois kaataminen toiminut. Kaiken lisäksi viereen tuli poikaystävä viisastelemaan.

En suosittele siis extra virginiä paistoon minäkään.

Jussi 14.10.2012 21:04

On mukava nähdä, että myös monet naiset ovat samaa mieltä kanssani, sillä eihän paistoöljy olekaan eikä saakaan olla sukupuoli- tai tasa-arvokysymys.

Ruokaöljyt eroavat myös hivenaine- ja vitamiinipitoisuuksiltaan sekä rasvahappokoostumuksessa, mutta en tällä kertaa puutu niihin, jotta en sekoittaisi lukijoita.

Lisää tietoa ruokaöljyistä löytyy helposti netistä, tässä yksi suomenkielinen kirjoitus: http://www.terveysmyrsky.com/index.php/artikkelit/68-ruokaoeljyistae-ja-niiden-kaeytoestae-ja-vaikka-mistae

Parii lainausta ylläolevasta linkistä:

- "...kaikkia öljyjä ei voi käyttää ruoanlaiton jokaisessa vaiheessa."

- "Oliiviöljyn normiversiota voi hyvin käytellä paistamiseen ja salaatteihin. Extra virginiä ei paistamiseen suositella ..."

M.O.T.

mitäihm 18.10.2012 0:10

Jussi, en tiedä mistä olet repinyt tuon ajatuksen neitsytöljyn kalleudesta. Alepan kauppakassi-palvelussa https://fi.foodie.fm/#!/products hintaerot ovat enemmän merkkikohtaisia, mutta Rainbown oliiviöljyissä ei näy suuria eroja olevan, neitsyt tai ei. Jos snobbailusta puhutaan, niin öljyjen listaaminen, kun kyseessä on kuitenkin perus ruskistus/kuullotus, avokadoöljy ei hirmu halvalta kuulosta. Ei oo varmaan rainbown valikoimissa

Itse olen paistamiseen ainakin napannut ensimmäisen öljypullon, mikä käteen sattuu ja eipä tuloksessa oo kauheesti ollu eroja. Sulla tais vähän karata lapasesta tuo kirjoittelu? Eipä tarvi Eevan tehdä juttua eri ruokaöljyjen käytöstä, koska se löytyy tästä keskusteluketjusta ainakin kolmeen kertaan. Kohtuus kaikessa, ei siihen EV-oliiviöljyyn kuole vaikka sitä käyttäisi paistamiseen

Jussi 18.10.2012 2:06

mitäihm,

olet näköjään myöhäisherännäisiä ja tässä näyttää nyt hieman menevän puurot ja vellit sekaisin, mutta koska suhteellisen asiallisesti kirjoitit, vastaan myös Sinulle.

Käytätkö autossasikin samaa öljyä moottoriin, vaihteistoon kuin myös akselirasvana ja lukkoöljynä, käytätkö dieselautossasi polttoaineen kesälaatua myös talvella? Enpä oikein usko.

Öljyissä, myös ruokaöljyissä on eroja. Sitä olen tässä yrittänyt todistella. Kaikki öljylaadut eivät sovellu kaikkiin käyttötarkoituksiin erilaisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Näytäpä, missä kommentissani olen suositellut avokadoöljyn käyttöä paistamiseen. Kirjoitin täysin päinvastaisesti, että en suosittele avokadoöljyä juuri sen kalleuden takia. Totesin vain, että avokadoöljy kestää korkeampia lämpötiloja (savuamispiste 271 astetta) kuin muut ruokaöljyt. Samasta listauksesta selviää myös, että kylmäpuristetut öljyt kestävät heikommin kuumuutta kuin raffinoidut eli teollisesti tuotetut öljyt.

Syövän aiheuttajaa on varsin hankala todeta, ellei kysymys ole keuhkosyövästä ja potilas/edesmennyt on ollut kova tupakoija. Liikaa kuumennettaessa, öljyt paitsi menettävät maku- ja hivenaineensa kuin myös vitamiininsa, niissä muodostuu myös syöpää aiheuttavia karsinogeeneja. On tosin mahdotonta näyttää toteen, milloin täsmälleen joku syöpään kuollut on nauttinut karsinogeenisia öljyjä, jotka ovat johtaneet syövän kehittymiseen ja siis kuolemaan.

Kiitos kiitoksestasi ruokaöljyjen käyttösuosituksieni antamisen osalta. Suosittelen joka tapauksessa Eevalle ihan oma artikkelinsa kirjoittamista ruokaöljyistä ja –rasvoista ruoanlaitossa, sillä näitä kommentteja lukevat kuitenkin aika harvat - vielä harvemmat kommentoivat. Annan Eevalle täyden luvan siteerata itseäni ja käyttää mainitsemiani lähteitä :-)

PS Eevan reseptissä oli käytetty Ekstra Virgin –oliiviöljyä eli ekstra-neitsytöljyä, joka on monta kertaa kalliimpaa kuin paistamiseen paremmin sopiva öljy tai ruokarasva.

Sirkkutäti 23.10.2012 13:20

Jos en ihan väärin tajua, alkuperäinen ohje koski kaalilaatikkoa. Ja ainakin meidän perheessä se maistuu: kaalisilppu ja riisi keitetään maustetussa vedessä, suhteessa 1 kg kaalia, 1,5 dl puuroriisiä, 5-6 dl vettä. Kypsä kaali-riisi -seos laitetaan uunivuokaan ja sitten laitetaan liemi: purkki oikeaa kermaa, saman verran maitoa, yksi kananmuna, siirappia, suolaa, pippuria ja muskottia. Lorotetaan kaali-riisin päälle ja pinnalle reilusti voinokareita. Tunniksi noin 175 asteiseen uuniin ja sitten pienennetään uunin lämpöä tuonne 125 asteeseen, jossa se saa hautua ainakin pari tuntia. Valmiin, tuoksuvan ja maistuvan kaalilaatikon kylkeen omatekoista puolukkahilloa, ja se on siinä. Maistuu. Ihan ilman lihaakin. En ole oikeasti jauheliharuokien ylin ystävä, joten kasvisversio -kaalilaatikkokin maistuu taivaalliselta! Kiitos Eeva, että muistutat näistä "vanhanajan" ruuista, joita saa muutella mieleisekseen!!!

Jussi 26.10.2012 2:35

Sirkkutäti,

varmaankin ihan maistuvaa, mutta en ymmärrä yhden kananmunan (n.50 g)lisäämistä noin kahteen kiloon muuta tavaraa.

Mikä on kananmunan lisäämisen merkitys? Miten se parantaa lopputulosta? Ymmärtäisin, jos kananmunia lisättäisiin vaikkapa 3-4 kappaletta, sillä silloin se selvästi kiinteyttäisi laatikkoa.

Jussi 26.10.2012 3:30

Hups,

vasta huomasin, että Sirkkutädin kaalilaatikossa ei olekaan lihaa lainkaan! Sitä suuremmalla mielenkiinnolla kysyn: miksi vain yksi muna?

Eipä Eevankaan reseptissä lihan määrällä ole hurraamista. Itse olen käyttänyt jauhelihaa vähintään puolet kaalin painosta, eli esim. 1 kg valkokaalta ja 500-700 g (jauhe)lihaa, vähän riippuen muiden aineiden määristä.

Lihan lisäkkeenä tai lihan asemesta voisi käyttää myös sieniä tai vaikkapa tofua. Hirven liha sopii myös erinomaisesti, kuten myös poronkin liha. Pekonia voi myös käyttää. Harkitsemisen arvoista voisi olla hapankaalin lisääminen.

Mielestäni paprika ja chili sopivat kaalin kera, mutta tämä on makukysymys.

Jussi 29.10.2012 4:51

Näyttää tämäkin säie hieman hiipuvan, Sirkkutätikään ei vastaa kysymyksiini.

Palautan mieliinne sen ensimmäisen kommenttini, siteeraan sitä alla.

Oliko se kovin hyökkäävä tai provosoiva? Mielestäni ei ollut, mutta monet ilmeisesti loukkaantuivat, en kylläkään ymmärrä miksi. Toisaalta, on hyvä havaita, että asioista keskustellaan, vaikkakin tässä tapauksessa on keskustelu parhaimmillaankin vain sivunnut itse asiaa - yleisemmin on siis keskusteltu asian vierestä.

"En muutoin kommentoi, mutta mielestäni ”extra virgin” eli neitsytöljyn käyttö on kyllä rahan haaskausta, sillä ihan tavallinen ruokaöljykin ajaa saman asian.

Positiivista on kirjoittajan (käyttämä/lupaama) variointi – mm. valkosipuli, cayenne."

Oliko ylläoleva kommentti provosoiva? hyökkäävä? epäasiallinen? turha? asiaton? seksistinen? naisia halventava?

Mielestäni ei ollut.

Ali Ben Massuan 17.11.2012 20:31

Tein sitä superkaalilaatikkoa koko perheelle. Teen ruokaa harrastuksena ja samalla lyhennän pitkiä luppoaikojani.

Söin oman annokseni laatikosta ja pötkähdin pitkälleni sulattelemaan ruokaa ja päästelemään kaasuja omaan palatsiini.

Palatessani takaisin varsinaiselle työmaalleni, totesin, että kaikki 382 vaimoani olivat karanneet -yhtä lukuunottamatta, hän oli kuollut.

Laitoin omistamaani sanomalehteen kokosivun ilmoituksen jossa lupasin olla enää tekemättä erikoisia ruokia ja palata takaisin jokapäiväiseen makaronilaatikkoon. Nyt täytyy vain toivoa, että naiseni näkevät ilmoituksen ja joku lukutaitoinen henkilö lähellä.

Jussi 17.11.2012 21:30

Suolikaasu siis tappaa!

Hamas voisi ottaa oppia tästä ja tarjota israelilaisille ilmaista kaalipataa niin Tel Avivissa kuin Jerusalemissa.

Sota lyhyt - pieru pitkä!

Jussi 17.11.2012 22:16

Eeva voisikin kääntää kaalilaatikkoreseptinsä oitis arabian kieleen.

Ehkä jäisi yksi tai useampi sota sotimatta.

Hebreankielistä versiota kuitenkaan unohtamatta, ollaksemme tasapuolisia ko. konfliktissa.

Olisikin mielenkiintoista tutkia suolikaasun mahdollisuuksia rakettien laukaisussa. Eevan reseptille siis rauhan Nobel!

Jos palestiinalaiset piereskelevät enemmän kuin israelilaiset, on kohta rauha taattu myös valitun kansan tantereilla.

PS Mielestäni palestiinalaiset ansaitsevat itsenäisyyden, mutta se ei kuitenkaan erityisesti liity ruokablogiin, mielestäni :-)

Pave 03.12.2012 19:05

laitoin siinä kaalilaatikon uuniin ja vasta sen jälkeen aloin tutkimaan netistä kaikenmaailman ohjeita ja törmäsin tähän "mielenkiintoiseen" keskusteluketjuun. Itse kuullotin kaalit juurikin tuossa joidenkin parjaamassa Kreikkalaisessa Extra Virgin oliiviöjyssä, jota muuten käytän kaikessa ruuanlaittamisessa, jopa perunamuusissa se korvaa voin!

Lieneekö ihmisten ahdasmielisyyttä vai kokeilunhaluttomuutta jos ei uskalla ruokaan laittaa oliiviöljyä? No toivottavasti se porukka joka sitä kammoaa ei ainakaan mene käymään lomalla esim Kreetalla....

Oli ihan näin jälestäpäin kiva nähdä oikein sellainen reseptikin täällä netissä jossa joku käyttää oliiviöljyä ruuanlaitossa!

Abhijeet 09.12.2012 16:37

Hyve4 pointti, ette4 ksyymskyet esityksen lopussa eive4t ole ve4ltte4me4tte4 oikeaa keskustelua. Itse useasti esityksie4 pite4neene4 en tahdo muistaa kysyjien kasvoja saati nimie4. Harva edes jaksaa vaivautua esitteleme4e4n itsense4 kysymyste4 esitte4esse4e4n. Esityksen je4lkeen keskustelemaan tulevat tosin usein esitteleve4t itsense4.

Impil 11.12.2012 13:28

Ovathan ne4me4 le4hinne4 makueroja liikuvpomepsi, mutta on pakko kompata Karia sen suhteen, ette4 te4me4 loudness war (tai miksi ikine4 site4 pite4isike4e4n kutsua) on tuntunut le4hteve4n ve4he4 ke4siste4 ja lopputuloksena on toinen toistaan tasape4isempie4 levyje4.Totta helvetisse4 niin makumieltymykset, soittolaitteisto kuin pe4e4nsise4inen taju ja ymme4rrys, seke4 rinnastava kokemuspintakin vaikuttavat siihen milte4 lopputulos kuulostaa: toisen paska on toisen kultaa ja ne4in pois pe4in. Jos jotain ei te4me4 dynamiikan puute haittaa, hyve4 niin. En silti suosittelisi levyarvostelijan pestie4 kenelleke4e4n sellaiselle, jota se ke4y nyppime4e4n.

salla 10.09.2013 21:12

Hyvä resepti! Kiitos. Tuli tosi hyvää, vähän erilaista kaalilaatikkoa. Teen ehdottomasti toistekin.

Anna 22.09.2013 11:39

Tähän keskusteluun on kyllä pakko osallistua, vaikkakin vähn mattimyöhäsenä:D ite teen tosi paljon mausteista ruokaa ja inhottaa kun perheessä muut taas ei tykkää, niin joutuu sitte tyytymään perus suolaan

ja maustepippuriin, kun mustapippurikin olis liian outoa.

Mutta kaalilaatikko on mun mielestä eri hyvää juuri sellaisena perinteisenä versiona, mitään valkosipuleita ja vaahterasiirappeja yms en menis sotkemaan siihen, en toki paheksu jos joku muu niin tekee, mutta omaani en laittais. Perus kaali, jauheliha ja riisi maustettuna ihan tavallisella tummalla siirapilla, mustapippurilla, suolalla ja lorauksella kermaa toimii mun makuun parhaiten:)

ja mitä makaronilaatikkoon tulee, se tosiaan on aika mautonta yleensä. Aurajuustoa tosin jos laittais niin se vois antaa kivasti makua..

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

    2. 2

      Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa

    3. 3

      Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

    4. 4

      Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

    5. 5

      Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

    6. 6

      Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

    7. 7

      Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

    8. 8

      Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

    9. 9

      Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

    10. 10

      Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

    2. 2

      Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

    3. 3

      Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

    4. 4

      Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

    5. 5

      Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

    6. 6

      Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

    7. 7

      Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

    8. 8

      Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

    9. 9

      Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

    10. 10

      Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

    2. 2

      Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

    3. 3

      Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

    4. 4

      Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

    5. 5

      Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

    6. 6

      HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

    7. 7

      Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

    8. 8

      Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

    9. 9

      Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

    10. 10

      Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

    11. Näytä lisää
    Uusimmat
    1. Juuri nyt
    2. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
    3. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
    4. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
    5. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
    6. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
    7. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
    8. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
    9. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa
    10. Tunti sitten
    11. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
    12. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
    13. Näytä lisää