Valikko
Kauhaa ja rakkautta

No se ihan paras amerikkalainen omenapiirakka

Muutama ehti jo toivoa reseptiä sille äskettäin mainitsemalleni lempparille, amerikkalaistyyliselle omenapiirakalle.

Toive on helppo toteuttaa, sillä ohje löytyy varsin läheltä. Poikaystäväni on kanniskellut vuodesta ja muutosta toiseen mukanaan paperi-Hesarista leikattua ohjetta (kyllä, tämä piiras on niin hyvä), joten en ole vielä hennonut mainita, että se ohje löytyy ihan täältä Hesarin netistäkin.

Muutama huomio piiraasta:

Tiedän, mitä ehkä ajattelet. Ajattelet, että "ei kai sillä nyt ole niin väliä, mitä omenia käyttää..." Joudun pysäyttämään sinut heti. Käytä ehdottomasti Granny Smithejä. Niiden hapokkuus yhdistettynä täytteen sokeriin ja pohjan tuhtiuteen on se, mikä tekee tästä piirakasta niin jumalaisen hyvän.

Toisekseen saatat ajatella, että "ei mulla nyt just oo muskottia, mä jätän sen vaan pois". Toistamiseen: seis! Muskotti on ihan ehdoton, se syventää piiraan makua ja tekee siitä nimenomaan... amerikkalaisen. Amerikkalaisethan rakastavat muskottia. Etenkin syksyisin ja talvisin sitä tuupataan jopa Starbucksin kahviin puhumattakaan piirakoista, muffinseista ja pannareista.

Loput muskotit voit sitten käyttää joululeivontaan, munatotiin tai vaikka pinaattilättyihin.

Siispä, kurkkaa ohje täältä, ja kaulin heilumaan!

38 vastausta artikkeliin "No se ihan paras amerikkalainen omenapiirakka"

anni 06.10.2012 17:45

Jes! Olin jo varannut aineet tuohon Hesarin ohjeeseen, mutta koska olet meidän talouden ykkösauktoriteetti parhaiden reseptien suhteen, odottelin kuitenkin vielä sun piirakkapostausta. :) Täytyy tosin nöyrtyä vielä hakemaan ne Granny Smithit kaupasta ja keksiä makeille suomalaisomenille jotain muuta käyttöä. Kiitos muistutuksesta!

Tuuliina 06.10.2012 18:10

Uskaltaisikohan tätä reseptiä silti kokeilla vielä vähän raaoilla talviomenoilla, jotka on kirpeitä? Niitähän on vanhastaan käytetty, kun esimerkiksi säilöntään on tarvittu happamia omenoita.

Maija 06.10.2012 21:00

Mä suosittelen Granny Smithin sijaan suomalaista Antonovka-omenaa. Se on talvilajike, joka on tosi hapan mutta ihanan aromikas. En juurikaan leivo omenasta, ellei Antonovkaa ole saatavilla. Kotipuutarhureiden kannattaa ehdottomasti istuttaa yksi sellainen puutarhaan. Se on satoisa ja kestää hyvin kaikkia mahdollisia riesoja ja vaivoja.

Muuten tää hesarin ohje on kyllä tosi hyvä:o)

juolevi 07.10.2012 11:44

Eeva

Olisko mahdollista että laitat blogisi r e s e p t i t kuten hs.fi/ruoka -reseptituloste - niin saisin mieleiset ohjeet siirrettyä omaan kansiooni. Kiitos !

Ansku 07.10.2012 16:59

Kannatti kysyä ohjetta, kiitos kun jaoit sen. :) Pitihän sitä heti testata ja mies kehui, että oli yks parhaista omenapiirakoista ikinä.

Otto 08.10.2012 11:15

Tämä resepti toimii! Ja toimii vieläkin paremmin, kun laittaa omenoiden sekaan muutaman ruokalusikallisen appelsiinimarmeladia pieninä nokareina. Syventää ja ryhdittää makua!

Uncle Sam 08.10.2012 11:49

Kuulemma se kaikkein "herkullisin" version omenapiirakasta on tämä yhdysvaltalainen Pentagon Pie, jota tarjotaan tuolla Rapakon takana etenkin Liittovaltion kemuissa.

http://1.bp.blogspot.com/-_yO2k5XLyQw/TZ6PqxJJeaI/AAAAAAAAAOo/-0TwuUIXqCg/s1600/pentagon+pie.jpg

Jyri 08.10.2012 12:01

Esittäisin Eevalle reseptihaasteen: jokin kevytherkku - vai saako sellaista tehtyä?

Näillä korvapuusti- ja omenapiirakka- ohjeilla saa kyllä kilot kertymään. Saako esim jotain vihanneksia ja jotain hedelmiä tms. aitoja ruoka-aineksia yhdistelemällä tehtyä herkkua, jossa olisi makeasti makua, mutta kohtuudella kaloreita?

Jussi 08.10.2012 15:45

Eeva,

kiitos taas oivasta kirjoituksestasi ja reseptistäsi.

Muutama kommentti.

Omenalajikkeeksi sopii mikä tahansa hapokas, kiinteä omena, sillä hapon ansiosta ne pehmenevät uunilämpötiloissa. Näitä hapokkaita lajikkeita ovat reseptissä mainitun Granny Smithin lisäksi mm. Antonovka, Fuji, Golden, Jona Gold, Simo. Olen myös lukenut, että suositellaan välttämään Granny Smithiä, Goldenia ja Jona Goldia omenapiiraan teossa.

Yleensä hapokkaita omenia ovat talvilajikkeet, joista useimmat ovat peräisin venäjältä tai sitten ovat kotimaisen ja venäläisen lajikkeen risteytyksiä. Lue lisää: http://www.omenapuu.com

Granny Smith -omenalajike rantautui Yhdysvaltoihin vasta 1970-luvun alussa, joten Granny Smith -lajikkeen käyttö ei mitenkään tee omenapiiraasta perinteistä tai aitoa "amerikkalaista". Granny Smith -lajike on peräisin Australiasta vuodelta 1865, josta se siirtyi Englantiin vuonna 1935.

Muskotin käyttö ei myöskään kuulu alkuperäiseen, perinteiseen amerikkalaiseen omenapiiraaseen, vaikkakin monissa resepteissä sitä yhä enenevässä määrin käytetään. Kaneli, sen sijaan kuuluu ehdottomasti aitoamerikkalaiseen omenapiiraaseen. Muskottia siis voi käyttää, jos haluaa, mutta annostus on selvästi pienempi kuin kaneli osuus.

kirnumaitovoi 08.10.2012 16:04

eihän näitä herkkuja ole tarkoituskaan päivittäin vetää, vaan ehkäpä lähinnä sunnuntaimakeana. ei ne kilot kerry, jos ei nyt kokonaista piirakkaa kiskaise saati jos ei päivittäin vetele "jotain hyvää".

faktahan on, että tasapainoista ruokavaliota noudattamalla myös nää mielihalut pysyy pois :) ja jos siihen lisää vaikka tuhdisti urheilua, niin silloin varmaan herkutteluakin voi lisätä.

possu 13.10.2012 19:30

Voivoivoi... Jussi: aloita oma blogi kun tuota sanottavaa näyttää olevan, öljyistä omenoihin. Eevalle kiitos ihanista ohjeista!

Jussi 14.10.2012 23:14

possu,

olen kylläkin kirjoittanut erääseen ulkolaiseen lehteen ihan säännöllisesti ja joka arkipäivä, saaden siitä vieläpä palkkaa, mutta tuolloin kirjoitin kylläkin talousasioista ja pörssistä, en ruokateemasta.

Ruokablogi tietenkin houkuttelee aiheena, mutta viimeaikoina kokkailen kylläkin valitettavan vähän, eikä niistä juurikaan jutun aiheeksi riitä.

Toistaiseksi tyydyn vain korjailemaan pahimpia virheitä muiden ruoasta kirjoittavien blogistien teksteissä. Edelläoleva siis yksi niistä, toinen koskien ruokaöljyjen käyttöä paistossa, mitä viestiketjua mitä ilmeisemmin olet myös lukenut.

Kiitos kommentistasi ja kannustukstasi(?) kuitenkin.

Jussi 15.10.2012 0:31

possu,

kukaan ei ole vielä tähän mennessä väittänyt, että esittämäni tiedot, faktat, eivät olisi oikeita.

Jopa naiset ovat samaa mieltä öljysuosituksistani. Oletan, että asiaan syvennyttyään, myös naiset ovat samaa mieltä omenasuosituksistani.

Eevan ongelma uskottavana ruokaguruna pitämiseksi on se, että hän ei tarkista faktoja, vaan uskoo mitä "veljen-kummin-kaiman-kaverin" tuttava on joskus kuullut jonkun "sisaren-tyttären-anopin-apen" naapurin sanoneen. Suosittelen opettelemaan internet-haun perusteet.

Eevan reseptit ovat kuitenkin hyviä ja ilmeisen maittavia - en ole kokeillut.

Suosittelen vaan Eevalle faktoihin tukeutumista tunteen tai olettamuksen sijaan, sekä blogin kirjoittamisen jatkamista.

Kritiikistäni huolimatta, olen puolellasi.

Elina 16.10.2012 21:37

"Jopa naiset ovat samaa mieltä.." :'D

Jussi, mene nyt ihan oikeasti muualle mesoamaan. Eeva vaikuttaa paitsi erinomaiselta kokilta, myös varsin asiantuntevalta ja faktoihin perehtyneeltä toimittajalta. Jos joltakulta on tässä sopassa faktat hukassa, niin se on kyllä Jussi itse. Minä en ainakaan linkkailisi "asiantuntevina lähteinä" satunnaisia wikipedia-artikkeleja ja ihmisten mutu-tuntumaan perustuvia blogitekstejä. Jos olet itsekin toimittaja, kuten kovasti yrität väittää, ymmärrät varmasti mikä on luotettava lähde ja mikä ei. Käytöstavoista et kuitenkaan näytä ymmärtävän kovinkaan paljon.

Huvittavinta näissä kommenteissa on tietysti se, että kyse ei ole lainkaan vakavista asiavirheistä, jotka vaatisivat jonkinnäköistä korjausta. Lienee jokaisen omasta mieltymyksestä kiinni mitä omenaa piirakkaansa pistää, itseäni ei ainakaan voisi vähempää kiinnostaa jonkun Jussin mielipiteet aiheesta. Eli voisitko, Jussi, ihan oikeasti lopettaa tämän blogin terrorisoinnin nyt tähän ja vaikka aikasi kuluksi vähän kokkailla siellä kotosalla. Voisi mielikin vähän parantua :)

Eevalle terkut ja kiitokset tästäkin reseptistä, pitääpä laittaa omenapiirakka kokeiluun viikonloppuna! :)

Eeva 16.10.2012 22:01

@ Jussi, missään kohti tässä reseptissä tai jutussa ei sanota, että Granny Smithien käyttäminen olisi "aitoa, perinteistä tai amerikkalaista", vaan sanoin, että ne maistuvat piirakassa hyvältä. Jos kritisoi suurennuslasin kanssa muiden "asiavirheitä", kannattaa tarkistaa, että on itse lukenut tekstin niin kuin se on kirjoitettu ;)

Lisäksi: Golden, Fuji ja Granny Smith ovat ehkä kaikki hapokkaita ja kiinteitä lajikkeita, mutta ne eivät maistu samalta. Suosittelen Granny Smithiä tähän piirakkaan, koska se ehdottomasti (mielestäni) maistuu tässä piirakassa parhaalta. Sen verran varmaan hiffaat nyt, että esitän tämän mielipiteenä enkä faktana - vaikka varmasti pian kaivat jostain Uppsalan yliopistossa vuonna 1984 tehdyn objektiivisen tutkimuksen siitä, mikä omenalaji maistuu parhaalta :)

Jussi 16.10.2012 23:41

Ohjeen nimi on:

"No se ihan paras AMERIKKALAINEN omenapiirakka"

Suora lainaus tekstistä:

"Tiedän, mitä ehkä ajattelet. Ajattelet, että ”ei kai sillä nyt ole niin väliä, mitä omenia käyttää…” Joudun pysäyttämään sinut heti. KÄYTÄ EHDOTTOMASTI Granny Smithejä".

(Lihavoinnit minun.)

Miten tätä muutoin voisi tulkita, kuin että kirjoittajan mielestä Granny Smith-omenat olisivat ainoita oikeita ns. "amerikkalaiseen" omenapiirakkaan.

Kuten edellä kirjoitin, Granny Smith omenat rantautuivat Yhdysvaltoihin vasta vuonna 1972, joten perinteisesti ei siis ole Granny Smith -lajiketta käytetty "amerikkalaisen" omenapiiraan tai -piirakan teossa.

Granny Smith sopii mielestäni oivallisesti omenapiiraaseen, mutta mikä tahansa muukin hapokas käy yhtä hyvin, ellei paremminkin. Suomalaista suosien, Antonovka olisi ehkä parempi, mutten lähde väittämään, että se olisi paras.

PS Uppsalan yliopistolla on hieman huono maine Suomessa johtuen 1980-luvun touhuista (ns. kasinotalous), jolloin Uppsalan ekonomi oli haukkumanimi, millä käsitteellä viitattiin mm. presidentti Koiviston vävyyn Jari Komulaiseen ja hänen liikekumppaneihinsa.

En siis (ainakaan tällä kertaa) lainaa mitään Uppsalan yliopiston tutkimusta.

PPS Eevalta jäi ehkä huomaamatta, että mainitsin kuitenkin olevasi puolellasi enkä vastaan.

Jussi 17.10.2012 2:42

Elina,

KIRJOITIT: "Eeva vaikuttaa paitsi erinomaiselta kokilta, myös varsin asiantuntevalta ja faktoihin perehtyneeltä toimittajalta."

VASTAAN: Olen samaa mieltä.

***

KIRJOITIT: "Minä en ainakaan linkkailisi ”asiantuntevina lähteinä” satunnaisia wikipedia-artikkeleja ja ihmisten mutu-tuntumaan perustuvia blogitekstejä."

VASTAAN: Olen lukenut myös kirjoja, mutta näissä kommenteissani olen kuitenkin viitannut Intenetistä löytyviin teksteihin, jotka eivät ole PDF-muodossa. Itseäni inhottaa avata PDF-tiedostoja jonkin yksittäisen asian tarkistamiseksi, kun niiden latautuminen kestää niin kauan. Olen kylläkin niitä lukenut, mutta antanut lukijalle linkin -htm(l) tiedostoihin, joissa on käsitelty samoja asioita. Hyvin usein, parhaimmat, laaja-alaisimmat tutkimukset esitetäänkin juuri PDF-tiedostoina.

***

KIRJOITIT: "Jos olet itsekin toimittaja, kuten kovasti yrität väittää, ymmärrät varmasti mikä on luotettava lähde ja mikä ei. Käytöstavoista et kuitenkaan näytä ymmärtävän kovinkaan paljon."

VASTAAN: En ole väittänyt olevani toimittaja, vaan että olen säännöllisesti kirjoittanut erääseen ulkomaiseen, maansa johtavaan talouslehteen joka arkipäivä saaden siitä korvausta.

-Luotettavan lähteen osalta, katso edellistä osiota.

-Käytöstapojeni suhteen - kiitos mielipiteestäsi.

***

KIRJOITIT: "Lienee jokaisen omasta mieltymyksestä kiinni mitä omenaa piirakkaansa pistää."

VASTAAN: Osittain samaa, mutta myös eri mieltä. Uunissa valmistettavaan piirakkaan tulee käyttää hapokasta tai erittäin hapokasta omenaa. Se, mikä yksittäinen lajike se sitten onkaan, on niin saatavuus- kuin makukysymys, josta ei parane kiistellä. Virhe on vain väittää, että ns. "amerikkalaiseen" omenapiiraaseen tulee EHDOTTOMASTI käyttää vain ja ainoastaan Granny Smith -lajiketta, joka siis on australialainen omenalajike.

***

KIRJOITIT: ”Jopa naiset ovat samaa mieltä..” :’D

VASTAAN: Ruokaöljyistä kirjoittaessani (kaalilaatikkoresepti) tuntui siltä, että olikin kysymys naisten vihasta miespuolista kommentoijaa vastaan, joka julkesi olla hieman eri mieltä Eevan kanssa. Lopulta moni kauniimman sukupuolen edustajakin uskalsi kirjoittaa olevansa kanssani samaa mieltä - eli oikeassa.

***

KIRJOITIT: "Jussi, mene nyt ihan oikeasti muualle mesoamaan."

VASTAAN: Kirjoittelen itseäni kiinnostavissa foorumeissa niin suomalaisissa kuin ulkomaisissa silloin kun minulla mielestäni on asiaa (tai aiemmin esittämiäni mielipiteitä kommentoidaan/kritisoidaan). Aion näin myös jatkaa.

***

Muutoin, suosittelen lukijoille seuraavaa nettisivustoa: http/www.epicurous.com.

Sieltä löytyy mm. "Old-Fashioned All-American Apple Pie", jossa ei käytetä muskottia.

PS Uppsalan yliopiston (uu.se) on erittäin arvostettu ja Pohjoismaiden vanhin yliopisto sekä tunnettu mm. Carl von Linnén työstä. Sieltä voisikin siis löytyä tutkimusta parhaista omenoista.

Elina 17.10.2012 13:20

Enpä olisi uskonut, että aikuiselle (?) ihmiselle joutuu vääntämään rautalankaa näinkin yksinkertaisista asioista. :)

Jussi, tässä kirjoituksessa oli kyse Eevan mielestä parhaasta amerikkalaisesta omenapiirakasta. Ei kaikista perinteisimmästä, epäilemättä kiveen hakatusta reseptistä saatika jostain universaalista totuudesta. Siis ihan vaan yhden, sattumalta erinomaista ruokablogia kirjoittavan, ihmisen näkemyksesta siitä, mikä on erinomaisen hyvä amerikkalaistyylinen omenapiirakka ja kuinka se kannattaa valmistaa. Onko tämän ymmärtämisessä nyt joku ongelma? :D

Laita ihan rauhassa omenapiirakkaasi ihan sitä omenaa mistä tykkäät, ei sitä kukaan sinulta kiellä. Mutta rennolla otteella kirjoitettuja blogeja olisi ehkä toivottavaa lukea itsekin vähän löysemmällä pipolla. Jos keskityt välillä johonkin muuhun kuin kirjoittajan "virheisiin", saatat löytää tästäkin blogista inspiraatiota ja uusia ideoita.

Olen pahoillani Eeva että osallistun provokaatioon, tämä yhden kommentoijan terrorisointiprojekti nyt vaan pisti huvittamaan. :D

Saatan tietysti olla väärässä tässä yhden totuuden asiassa, olenhan nainen.. ;)

Jussi 17.10.2012 21:04

Elina,

ensinnäkin, kiitos kommentistasi.

Toiseksi, näyttää kylläkin vähän siltä, että minulta sitä rautalankaa kuluu hieman enemmän...

"Amerikkalaistyylinen" onkin merkitykseltään eri asia kuin "amerikkalainen". Tämän hyväksynkin muitta mutkitta kuvailemaan Eevan omenapiirakkaa, sillä se on Eevan mielestä paras amerikkalaistyyppinen omenapiirakka. Täysin oikein ja oikeutetusti - ei vastaväitteitä.

Eihän Unileverin ranskalaistyyppinen sinappikaan (Turun Gourmet) ole ranskalaista - tiedoksi, että ranskalaistyyppinen tarkoitta sinappia, johon ei ole lisätty sokeria. Myös baierilaistyyppinen olut (Sinebrychoff, Franziskaner) on eri asia kuin baijerilainen olut.

Muita samanlaisia ilmauksia (erotuksena aidosta) ovat mm. hajuinen, kuuloinen, makuinen, näköinen, tuntuinen; kaltainen, la(j)inen, luonteinen, mallinen, mukainen, muotoinen, niminen, oloinen, omainen, sorttinen, suuntainen, sävyinen, tapainen, tasoinen, tyylinen, tyyppinen, veroinen, vertainen, värinen.

Jos mennään tarkemmin maantieteelliseen alkuperään ruoissa, niin esimerkiksi kreikkalaista Feta-juustoa ei saa markkinoida edes feta-tyyppisenä juustona. Lisää samanlaisia tapauksia ovat mm. Modenan balsamietikka, Modenan kinkku, Parman kinkku, Serranon kinkku, Roquefort-juusto, Gorgonzola-juusto, Lapin Puikula (peruna), Lapin Poron Liha. Kainuun rönttösiä saa valmistaa vain Kainuussa. Kaikkihan tiedämmekin jo konjakin ja jaloviinan/brandyn eron.

Lisää tietoa löytyy Eviran sivuilta (evira.fi) tai EU:n tietojärjestelmästä (eur-lex.europa.eu).

Edellinen nyt siis vain ennakolta sivistykseksi, jotta näissä ei esiintyisi turhia virheitä.

PS Elina, naisia on maailmassa aika paljon eikä naiseksi syntyminen sinänsä ole mikään häpeä, eikä siis välttämättä tarkoita, että olisit väärässä. ”Naisen logiikka” -termin konnotaatio onkin jo hieman toinen asia.

PPS Kiva kuulla, että olen tuottanut Sinulle hupia. Sitävastoin, käyttämäsi termi "terrorisointiprojekti" vihjaa rikolliseen toimintaan, mitä en siis hyväksy. Olen pyrkinyt vastaamaan saamiini kommentteihin varsin asiallisesti (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, mutta tällöinkin olen vain vastannut henkilööni kohdistuvaan provokaatioon). Sitäpaitsi, ensimmäiset kommenttini joka säikeessä ovat olleet erittäin neutraaleja - lähinnä huomioita, pikku korjauksia, lisäyksiä tai tarkennuksia aiheeseen, joihin sitten joku negatiivisesti latautunut (mahdollisesti misandristi) on tarttunut.

Jussi 17.10.2012 23:32

Tulikin pieni ajatus-/kirjoitusvirhe, mutta oletan kaikkien kuitenkin ymmärtävän sisällön, mitä tarkoitin.

Siis, muualla kuin Kreikassa valmistettua feta-juustoa ei saa markkinoida edes feta-tyyppisenä juustona.

***

Kun nyt kerran aloitin taas kommentoinnin, niin kerron samalla hieman lisää elintarvikkeiden nimisuojauksesta. Nimisuojauksen on saanut tähän mennessä EU:n alueella yli 800 tuotetta. Suojatuista tuotteista suurimman ryhmän muodostavat juustot, seuraavaksi suurimpana ryhminä ovat hedelmät ja vihannekset, liha ja lihajalosteet sekä oliiviöljyt.

Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista. Näistä kaksi, suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM), rajaavat tuotteen valmistamisen ja/ tai tuotannon vain sen perinteiselle maantieteelliselle alueelle. Kolmas suojausjärjestelmä, aito perinteinen tuote (APT), puolestaan suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän.

Lue lisää Eviran sivuilta.

mitäihm 18.10.2012 0:28

Jussi, taidan nyt tietää, miksi kokkaus on ollut naisten duuni, ihmiskunta olisi kuollut nälkään aikana ennen googlea, kun mitään ei voi valmistaa ennen kun sen historian tietää täysin. Eeva kirjoitti vain aidosta omenapiirakasta, sana alkuperäinen oli sinun lisäyksesi. Olen itsekin syönyt aitoja englantilaisia kolmioleipiä, jotka tuskin polveutuvat Tudorin ajasta (itse asiassa voikkarit yleistyivät Englannissa 19 vuosisadalla, lähde Wikipedia). Ovat ne silti perienglantilaisia. Muuten. mikä pointti on kirjoittaa että Granny Smith ei ole aito piirakkaomena tuollapäin ja mainita heti sen jälkeen suomalainen antonovka suosituksena?

Eevalle, kiitos reseptistä! Olen aiemmin syönyt vain suomalaisista makeista syysomenoista tehtyä piirakkaa. Tämä ohje menee kokeiluun ehdottomasti.

Jussi 18.10.2012 2:25

mitäihm,

lyhyesti tällä kertaa; kirjoitin pidemmän vastineen kaalipata-osiossa.

Kirjoitin vain, että mielestäni Antonovka sopii Granny Smithiä -omenalajiketta paremmin omenapiiraaseen ja on sitäpaitsi suomalainen lajike.

Leipuri 18.10.2012 11:40

Kaikenlaisia asiantuntijoita sitä on internetin ihmeellinen maailma pullollaan! No, kyllähän erinomainen ruokablogi oman Bäckmaninsa toki tarvitsee.. Tsemppiä Eeva, olet ihana bloggaja, harmi, että netin lieveilmiöt ovat löytäneet tällaisen arkea ilahduttavan sivuston..Toivottavasti Jussi voisi jatkossa keskittyä jakamaan totuuttaan jossain muualla! Meillä muilla Eevan lukijoilla tuskin on mitään tätä vastaan ;)

Jussi 18.10.2012 23:27

Leipuri,

mikäli viittaat minuun, kuten oletan, kirjoittaessasi ” kyllähän erinomainen ruokablogi oman Bäckmaninsa toki tarvitsee”, saanen hieman tarkentaa.

Ensinnäkin.

Eevan ruokablogi on erinomainen. Siitä olen kanssasi samaa mieltä, enkä ole sitä diskrediteerinud.

Toiseksi.

Johan Bäckman levittää tarkoitushakuisesti vääriä tietoja, myös numeraalisia. Hän on mm. väittänyt, että huostaan otettujen lasten määrä Suomessa on 10000 vuodessa, kun todellisuudessa huostaanottoja tapahtuu vuosittain noin 2500. Tämän tietojen manipuloinnin provosointitarkoituksessa hän on myöntänyt. Minä sitä vastoin en esitä valheellista tietoa, ja kaikki esittämäni fakta on helposti varmistettavissa.

Kolmanneksi.

En käytä itsestäni harhaanjohtavaa titteliä sanojeni vaikuttavuuden lisäämiseksi. Bäckman käyttää titteliä dosentti, joka on arvonimi ja viittaa yliopistomaailmaan, mutta ei kuitenkaan todellisuudessa ole yliopiston tai korkeakoulun virka. Olen kylläkin itsekin korkeakoulussa työskennellyt, mutta se ei mielestäni anna lisäpainoa sanoilleni harrastelijiden ruokafoorumissa.

Neljänneksi.

Tämä omenalaatukysymys on noussut aivan tarpeettomasti väittelyteemaksi, sillä kirjoitin hyvin lempein sanakääntein vain oman mielipiteeni, että mikä tahansa hapokas tai erittäin hapokas omenalajike sopii omenapiiraaseen – ei siis ainoastaan ehdottomasti vain Granny Smith -omenalajike. Suosittelin suomalaisena vaihtoehtona Antonovkaa. Se, onko Antonovka parempi kuin Granny Smith, on enemmänkin makukysymys, mutta molemmat sopivat ominaisuuksiltaan uunissa paistettuun omenapiiraaseen.

***

mitäihm,

aito ja alkuperäinen ovat synonyymejä.

Elina 19.10.2012 15:38

Ei luoja sentään, Jussi jos olet trolli niin onneksi olkoon onnistuneesta provosta, hyvin vedät. Jos olet tosissasi näiden kommenttiesi kanssa niin en voi todeta kuin tsemppiä jonkun tyydyttävämmän tekemisen etsimiseen. Ihan oikeasti, ketään ei kiinnosta lukea noita pätemissepustuksia, jokainen meistä osannee googlata kun tarve sitä vaatii.

Kommentoin tähän nyt siksi, että minusta tuntuu pahalta Eevan ja muiden lukijoiden puolesta, että saavut pätemään tätä nykyä tämän blogin kaikkiin aiheisiin. Tietysti kommentoida saa ja pitää, mutta asiallinen kommentointi ja lapsellinen joka asiasta jankkaaminen on ihan eri asioita. Arvaapa kauanko bloggaajan mielenkiinto vuorovaikutteiseen ja henkilökohtaiseen julkaisuun säilyy jos kaikki positiivinen peittyy tällaiseen tahalliseen saivarteluun ja nälvimiseen? Jatkuva päteminen ei ole viihdyttävää saatika hyödyllistä. Se on rasittavaa. Eli voisitko nyt lopettaa.

Niin ja tsemppiä myös sarkasmin ja ylipäätään tekstin merkitysten havaitsemisen opetteluun (viittaan tällä esimerkiksi nais-kohtaan kommentissani, se oli sarkasmia, ymmärtänet). Tästä kommentista jätänkin ihan kaikki piilomerkitykset pois, ei ole sitten niin kovin vaikeaa ymmärtää mitä tässäkin kommentissa yritetään sanoa.

Jussi 19.10.2012 20:47

Elina,

kiitos jälleen oikein sydämestäni Sinun asiantuntevasta, hyväntahtoisesta kommentistasi , kiitoksestasi ”hyvin vedät” sekä rakentavasta kritiikistäsi, johon siis Sinun mielesi kohottamiseksi olen taas jälleen kerran velvollinen vastaamaan.

Toistan vielä kerran, että arvostan Eevan blogia ja hänen reseptejään – erityisesti annan kiitosta hänen avoimelle mielelleen ruoanlaiton suhteen, sujuvasanaisuudelleen ja oikeakielisyydelleen kuin myös iloiselle otteelleen.

Eevan kanssa en ole asioista riidellyt, muut kommentoijat ovat pyrkineet riitelemään kanssani jostain aivan muusta.

Olen kommenteissani väittänyt seuraavia asioita:

1.Öljyissä on eroa, ja Ekstra Virgin –öljy ei ole paras vaihtoehto paistamiseen

2. Hyvään omenapiiraaseen tulee käyttää hapokkaita tai erittäin hapokkaita omenoita

3. Granny Smith –omenalajikkeen käyttö ei tee omenapiiraasta amerikkalaista

Kukaan ei ole näitä väitteitä kumonnut, ei edes yrittänyt.

Elina, voisit keskittyä näiden esittämiini väitteitteni kumoamiseen sen sijaan, että pyrit negatoimaan sanomiseni ”ad hominem” argumenteilla. Löydät varmaan googlettamalla merkityksen.

PS Elina, onnistuiko mielestäsi piilomerkitysten välttäminen? Sarkasmi ja ironia ovat minunkin mielestäni hienovaraisia asioita. En minäkään niissä aina onnistu.

PPS Täytyy kylläkin tunnustaa, että näitä vastauksia toisille kommentoijille olen kylläkin kirjoittanut pieni pilke silmäkulmassani ja virne suupielessäni.

***

Eevalle kiitos piparjuurireseptistä. Kommentoin, kunhan ehdin. Ei moitteita.

minna 22.10.2012 15:03

Jussi, ystävällisesti pyydän ettet kirjoita enää mitään Eevan mahtavalla ruokablogi-sivustolle. Aiheutat kaikille mielipahaa.

lukija 24.10.2012 12:50

Minusta tämä on mielenkiintoinen keskustelu :) Jussi kyllä perustelee väitteensä hyvin.

Resepti vaikuttaa hyvältä, pitääpä kokeilla!

Jussi 25.10.2012 22:33

lukija,

kiitokset.

Pyrin aina perustelemaan näkökantani tukeutuen faktoihin - siis perusteluja vaadittaessa tai niitä erityisesti kysyttäessä.

Ongelma on se, että monet pitävät Eevaa "ykkösauktoriteettina" (anni ylhäällä ensimmäisenä kommentoijana), tai muutoin parhaana ruokaguruna, joka kirjoittaa "mahtavaa ruokablogia" (minna yllä), joten huomioita, korjauksia, vaihtoehtoja puhumattakaan vastaväitteistä ei saisi esittää (eivät ainakaan miespuoliset harrastelijakokit. Vähän tämmöinen mielikuva on jäänyt.

Sanotaan, että asiat riitelevät, eivät ihmiset, mutta tätä väittelemisen perusperiaatetta monet eivät Eevan blogia kommentoidessaan noudata, vaan siirtyvät oitis argumentoimaan sekundaarisilla, henkilöön kohdistuvilla argumenteilla (=ad hominem), koska itse asiaa/teemaa koskevat vasta-argumentit ja tiedot puuttuvat.

Eevan ruokablogi on kylläkin erinomainen, sitä en missään tapauksessa kiistä. Toivon vain hieman suvaitsevaisuutta muiden kommentoijien osalta, koska eihän kokkaus sinänsä niin vakavaa ole eikä saisi olla, variaatioita löytyy lähes joka reseptiin. Edellä lausutusta huolimatta, olen sitä mieltä, että Ekstra Virgin -öljyä ei tulisi käyttää paistamiseen, ja että hyvään omenapiiraaseen (olkoon vaikka amerikkalaistyylinen) soveltuu mikä tahansa hapokas omenalajike - ei siis ainoastaan ehdottomasti Granny Smith, itse suosittelen Antonovkaa.

Tsemppiä vain Eevalle, jatka samaan malliin.

Viljami 27.10.2012 14:00

Hyvät Hyssykät,

Etsin hyvää omenapiirakkareseptiä, mutta löysin jotain parempaa. Koska itselläni tärkeysjärjestyksessä itse leipominen asettu kommentoinnin edelle, en aio kiinnittää huomiota oikeinkirjoitukseen.

Hauskan pattitilanteen olette kehittäneet. Toisaalta tahdotte tyrmätä Jussin kommentit ja päättää hänen kommentointinsa. Silti Jussi on (valitettavasti) ainoa joka kiinnittää huomiota ensimmäiseen kommentiinsa. Jussi on kuin pirunnyrkki. Voitte koittaa repiä ja riuhtoa, mutta silloin se puristuu vain tiukemmin. Toivoisin, että joku jaksaisi riittävällä perusteellisuudella koota Jussin kommentit, analysoida ne ja muodostaa laadukkaan vastalauseen.

Varmaan kaikille on tullut selväksi, että ensimmäisen omenakommentin jälkeen Jussi on tehnyt vain kiusaa ja provosoinut. Jussin henkilöön kajoamatta ja vailla parempaa tietoa, voimme vain arvioida hänen tarkoitusperiään.

On ilahduttavaa todeta kuinka suurta intohimoa omenapiirakan reseptin otsikointi voi aiheuttaa. Todellisuudessahan tässä keskustellaan siitä, kumpi on parempi nastarengas vai mälsärengas. Kuka tahansa yhden kurssin väittelyä opiskellut osaisi päättää "mielenpahoittajan" kirjoittelun.

Kiitos mahtavasta keskustelusta, nyt menen leipomaan.

Jussi 27.10.2012 23:08

Viljami,

Sinähän kirjoitat erinomaista suomea - en löytänyt ensimmäistäkään virhettä, en edes "typoa", joita minulle silloin tällöin sattuu.

Ole hyvä vaan puolestani, jos tällä palstalla käymämme keskustelu on ollut Sinulle antoisaa luettavaa.

Niin, ensimmäinen kommenttini oli hyvinkin neutraali, lähinnä informoiva eli lisätietoa antava, mutta monet "Eeva-fanaatikot" lukivat sitä kuin piru raamattua, yrittäen löytää piilomerkityksiä, joita siinä kommentissani ei kuitenkaan ollut.

En kylläkään ole tieten tahtoin yrittänyt tehdä kiusaa, provosoinut sen sijaan olen, sen myönnän. Ei minulla sen suurempaa tarkoitusperää ole kuin kansan valistaminen, lisäinformaation anto ja mielekkään, asiallisen keskustelun tai ajatustenvaihdon ylläpitäminen.

Jään siis odottamaan sitä laadukasta vastalausetta, jota todennäköisesti jäänkin vain odottamaan.

PS Siinä ensimmäisessä kommentissani oli virhe, sillä suomalainen hapokas syysomenalajike ei olekaan Simo, vaan Samo. Simo taitaa olla perunalajike, jos en väärin muista.

Jussi 28.10.2012 3:41

Jaa, olipas Viljamin tekstissä sittenkin ainakin yksi "typo" ja pieni kielioppivirhekin, mutta eipä se niin vakavaa ole, sillä teksti on täysin hyvää ja ymmärrettävää suomen kieltä.

Jussi 28.10.2012 6:14

Viljami,

kirjoitit "Todellisuudessahan tässä keskustellaan siitä, kumpi on parempi nastarengas vai mälsärengas."

Tämä valitettavasti ei pidä paikkaansa, sillä keskustelu on lähinnä siitä, että onko "mälsärenkaan" käyttöä suositteleva henkilö älyllisesti kompetentti, liian lihava, liian laiha tai muutoin vain täysi tollo, ruma ja vieläpä älykääpiö, vaiko eikö.

PS Itse käytän nastarenkaita, kuitenkin.

tiinu 28.10.2012 13:59

Haluaisin minäkin kommentoida omenalajiketta,näin syksyllä kotimaisten omenoiden aikaan on sulaa hulluutta ostaa tuontiomenoita.Kotimaiset ovat paljon maukkaampia ja kun kerran muutenkin lähiruuasta hössötetään niin miksei käyttäisi oman puutarhan satoa tai paikallisen viljelijän omppuja.Lajike kyllä tärkeä,vuosikaudet olen tehnyt tarte tatinit ja myös tätä amerikan piirakkaa åkerö omenasta.Antonovka soseutuu pitkässä paistossa.

dame de la cuisine 28.10.2012 15:36

Kotimainen vs tuontiomena? Ostohalukkuuteen vaikuttaa varmaankin sekä visuaalisuus että hinta.

Ulkomaiset omenat on yleensä lajiteltu kokoluokittain, saman kokoiset samaan laatikkoon, usein vielä omiin kennolokeroihinsa, parhaat yksittäin pakattuina silkkipaperin sisään. Kaikki omput saman värisiä ja kauniin identtisiä, ei rupia, ei kolhuja.

Sen sijaan kotimaiset omenat ovat useimpien kauppojen tiskissä kuin vahingossa sinne joutuneina. Samassa laatikossa pienen pieniä ja suuren suuria, epämääräisen muotoisia, osassa ikävän näköisiä rupia, monissa ruskeiksi muuttuneita kolhuja. Ei kovin houkuttelevaa ellei tiedä makueroista.

Ulkomaiset omenat maksavat keskimäärin puolet vähemmän mitä kotimaiset. Useimmat äänestävät kukkarollaan. Olen kyllä itsekin usein ihmetellyt, miksi toiselta puolen maapalloa tuotuja omppuja saa tuplamäärän sillä hinnalla millä suomalainen lähiruoka hinnoittelee itsensä ulos.

Jussi 29.10.2012 1:59

tiinu,

kirjoitit: "Antonovka soseutuu pitkässä paistossa."

Sehän juuri onkin tarkoitus ns. "amerikkalaisessa" omenapiirakassa.

Eli Antonovka soveltuu erinomaisesti ns. "amerikkalaiseen" omenapiiraaseen.

Kiitokset tuestasi, vaikkakaan et sitä tarkoittanut.

Jussi 29.10.2012 18:56

Kirjoitin ylhäällä 14 lokakuuta seuraavaa:

"Jopa naiset ovat samaa mieltä öljysuosituksistani. Oletan, että asiaan syvennyttyään, myös naiset ovat samaa mieltä omenasuosituksistani."

tiinu juuri verifioikin väitteeni.

:-)))

Lisa_m 04.11.2012 11:05

Kiitos tästä reseptistä! vähän jännityksellä kokeilin, koska minä ja kaulin ei jostain syystä ole koskaan oikeen tultu toimeen :D mutta jotenkin sain taikinalevyt paikalleen ja piirakasta tuli herkullinen jos ei nyt niin kaunis. Mutta kehuja tuli vierailta :)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  3. 3

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  4. 4

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  5. 5

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  6. 6

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  7. 7

   Putinin ja Trumpin kaltaiset mafiaveljet voittavat, kun kukaan ei enää usko mihinkään

  8. 8

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  9. 9

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  10. 10

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  10. 10

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää