Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Granaattiomenakausi korkattu

Jes, nyt niitä taas saa - granaattiomenoita. Tai saahan niitä ympäri vuoden, mutta tähän aikaan niitä saa siihen hintaan, että kehtaa ostaakin.

Rakastan granaattiomenoita. Ei tarttis pahemmin karkkia syödä, jos noita hampaissa kivasti raksuvia ja makeita sekä ihanan värikkäitä siemeniä olisi tarjolla koko ajan.

Vähän häslinkiähän siinä granaattiomenassa on. Pari kertaa on käynyt niin, että olen ostanut granaattiomenan, mutta h-hetkellä (toisin sanoen äärimmäisen nälkäisenä) en olekaan jaksanut alkaa perkaamaan siemeniä ja hedelmä on päässyt pilaantumaan. Siksi nykyään teenkin niin, että ostan useamman hedelmän ja putsaan ne kaikki kerralla. Laitan siemenet kannelliseen rasiaan, jota säilytän jääkaapissa. Sieltä siemeniä voi sitten napsia aina kun mieli tekee.

Useimmiten syön granaattiomenan siemeniä salaateissa tai turkkilaisen jugurtin kanssa. Ihana aamupala tai jälkiruoka!

Yhdestä hedelmästä tulee muuten tosi paljon siemeniä, muistaakseni parhaimmillani olen mitannut yli 2 desilitraa. Tästä riittää useampaankin ruokaan. On siis ehdottomasti hintansa väärti, vaikka ei ihan tavallisen ompun hinnoissa olekaan!

30 vastausta artikkeliin "Granaattiomenakausi korkattu"

Jussi T. 25.10.2012 11:40

Kaunis kuva!

Paras muistoni granaattiomenista on Istanbulista, jossa katukaupassa myytiin tuorepuristettua mehua. Uskomattoman hieno maku. Vähän kuin punaviiniä olisi juonut, ilman alkoholia.

Pipsa 25.10.2012 11:56

Tosiaan, todella kaunis kuva, ja hauskaa miten taustalla oleva kokonainen granaattiomena näyttää aivan tavan ompulta. Kiitoksia, että muistutit tämän kauden alkamisesta! (Ainakin yhtä tärkeä sesonki kuin parsakausi, ellei jopa tärkeämpi.) Granaattiomenan siemenet on tosi hyviä kuohuviinissä ja esteettisimmillään tietysti roseskumpassa.

Panu 25.10.2012 12:17

Snapsilasi täyteen granaattiomenan siemeniä, ja sitten loppu tila täytetään ginillä. Erinomainen snapsi.

Roope 25.10.2012 12:24

Siementen irroittaminen käy melko helposti seuraavalla niksillä. Leikkaa hedelmä puoliksi, ja leikkaa vielä kummankin puoliskon kuoreen muutama säteittäinen viilto jotta kuori pääsee hieman joustamaan. Ota hedelmänpuolikas käteen niin että kuori (eli kupera puoli) on ylöspäin ja leikkauspinta alaspäin, ja alle jonkinlainen kulho. Ja sitten vaan isolla lusikalla tai vaikka puukauhalla hakkaamaan melko ronskisti kuoren pintaa, jolloin siemenet putoilevat kulhoon. Osa tosin jää siltikin vielä sen valkoisen sidosaineen poimuihin piiloon, mutta nämä voi sitten nyppiä yksitellen, silti homma nopeutuu ja helpottuu huomattavasti.

Salla 25.10.2012 13:53

I-ha-naa, että ilmoitat kausien alkamisesta! Granaattiomena käy loistavasti myös erilaisten couscous-sotkujen kaveriksi.

Hosuli 25.10.2012 14:13

Kiitos Eevalle vinkistä ja Roopelle ohjeesta! Mun kokemus granaattiomenasta on nimittäin varsin tuskainen. :D Mehu roiskuu silmiin ja joka puolelle, siemenet eivät meinaa irrota kunnolla ja aika kuluu. Siksi olen turvautunut kuivattuihin siemeniin viime aikoina. Nyt ehkä taas uskaltaa kokeilla.

Yaelian 25.10.2012 14:53

Granaattiomenassa on 613 siementä...täällä granaattiomena kuuluu olennaisesti uuteen vuoteen (joka oli viime kuussa)ja siement symbolisoivat hyviä tekoja,joita pitäisi vuoden aikana toteuttaa (siis 613;D)

Naapurissani kasvaa granaattiomenapuu,mutta kaikki hedelmät siitä on jo melkein noukittu.

Täällä on myytävä sellainen muovinen juttu,johon laitetaan granaattiomenan puolikas,ja kaikki siemenet putoavat helposti sen kautta kulhoon.Sulla pitäisi ehdottmasti olla sellainen,kun noin paljon pidät granaattiomenasta;D Yleensä laitan granaattiomenan siemeniä smoothieihin,tai salaattiin ja olen tehnyt siemenistä myös granaattiomenasiirappia.

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin 25.10.2012 14:58

Vau mikä kuva! Ihana!

Yaelian, onko siementen määrä tosiaankin vakio? Kuka ryhtyy laskemispuuhiin?

Yaelian 25.10.2012 16:34

Riikka en ole laskenut mutta näin kuulemma on....

PW 25.10.2012 23:08

Minka maalaisia ja hintaisia nuo teilla myytavat granaattiomenat ovat? Israelissa maksavat n 1.10e/kg

ella 26.10.2012 11:39

Granaattiomenan 613 siementä on sitkeä urbaani legenda, joka ei pidä paikkaansa :)

Yaelian 26.10.2012 18:26

Hyvinkin voi olla ettei granaattiomenassa ole just sitä 613 siementä (pitäiskin joskus laskea) mutta mikään urbaani legenda se ei ole,vaan parin tuhannen vuoden takainen juttu....;D

Mari 27.10.2012 0:22

Miten osaan valita hyvän granaattiomenan kaupassa? Pitääkö sen olla juuri tuollainen kuvankaltainen kauttaaltaan punainen? Miten tietää, että kypsyysaste on oikea? Kiitos.

Jussi 27.10.2012 1:14

Granaattiomenan siemenien määrä viittaa juutalaisten Tooran säkeisiin, joita on 613. Luvun merkitys on lähinnä, että niitä siemeniä on siis paljon. Suomeksi, "kuin veljiä Jukolassa" tai "kuin Vilkkilässä kissoja".

Toinen luku on 365, joka viittaa Armenialaisten kansanmurhaan ja vainoon niin, että monet olisivat selviytyneet hengissä syömällä yhden siemenen vuoden jokaisena päivänä. Jälleen viitataan siihen, että siemeniä on tosi paljon, eli kuin päiviä vuodessa.

Granaattiomenassa on siemeniä erään tutkimuksen mukaan 165-1370 kpl, riippuen kasvumaasta ja hedelmän koosta. Keskiarvoksi tässä tutkimuksessa tuli kuitenkin yllättäen 613, mutta tutkimus ei ole kovinkaan tieteellinen - esimerkiksi 3/4 näytteistä on Yhdysvalloista, vain 2 Espanjasta. http://www.aquaphoenix.com/misc/pomegranate/

Jussi 27.10.2012 4:29

Tulipa pieni virhe edelliseen viestiini, jonka nyt siis korjaan, siis ennen kuin joku taas pääsee nälvimään.

Toorassa on 613 käskyä (ei siis säettä, kuten aiemmin virheellisesti kirjoitin).

Pieni vinkki granaattiomenan "kuorimiseen": halkaise hedelmä poikittain ja irrota siemenet lohkoista sormin vedellä täytetyssä kulhossa tai ämpärissä. Siemenet vajoavat pohjalle ja malto jää pinnalle. Kätevää!

PS Armenialaisten kansanmurha tapahtui juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa, sen aikana ja sen jälkeen Ottomaanien toimesta. Armenialaisia kuoli eri arvioiden mukaan 0,6 - 1,5 miljoonaa, ja on siis nykyhistorian ensimmäinen kansanmurha ennen juutalaisten vastaavaa toisessa maailmansodassa, mutta tämä on vaan jäänyt vähemmälle huomiolle.

PS Tiesitkö, että laulaja/näyttelijä Cher, formulakuski Alain Prost ja laulaja Charles Aznavour ovat juuriltaan armenialaisia, samoin kuin säveltäjä Aram Hatsaturjan? Väritelevision keksijä oli myös armenialainen.

Jussi 27.10.2012 7:04

No, kun kerran korjasin omia virheitäni, sallinette, että korjaan Eevan kielioppivirheen. Tämä virhe on mielestäni ärsyttävä, siksi puutun tähän - Eeva, ei mitään henkilökohtaista, et ole ainoa joka tässä erehtyy.

ALKAA -verbi vaatii infinitiivin: ala juosta, ala kokata, ala ryöpätä, ala paistaa jne.

EI siis "...en olekaan jaksanut ALKAA PERKAAMAAN siemeniä...", kuten kirjoitit. Oikea muoto tässä on: ... alkaa perata...

Eeva, olet toimittaja Suomen toiseksi suurimmassa verkkolehdessä. Pidä siis huolta oikeakielisyydestä. Olen aiemmin kiittänyt Sinua sujuvasanaisuudesta ja oikeakielisyydestä.

Tämä ei koske ainoastaan Sinua, vaan valitettavasti huomattavaa, ellei suurinta osaa suomalaisista journalisteista/toimittajista, eritoten urheilutoimittajista (mutu).

Levittänet tietoa eteenpäin kollegoillesi Sanoma-Yhtymän palveluksessa oleville ja muillekin, sekä tiedottanet Kotimaisten kielten keskuksen palveluista. Suosittelen vierailua aina silloin tällöin "kotus.fi" sivustolla.

Yaelian 27.10.2012 12:09

Mari,parhaimmat granaattomenat ovat rumempia,vähän kellertäviä...

Jussi T. 27.10.2012 18:11

Kaimani Jussi, Armeniasta ovat kotoisin monet yritteliäät ihmiset, kuten Sarkiesin veljekset, jotka perustivat maailman kenties tunnetuimmat luksushotellit Kaakkois-Aasiaan. Singaporen The Raffles niistä ehkä tunnetuin. Burman Rangoonin The Strand ja Malesian Georgetownin The Eastern & Oriental.

Mutta aika monesta muustakin maasta on lähtenyt ihmisiä toisaalle ja tehneet kaikenlaisia mainetekoja. Tai sitten pahojaan. Suomestakin.

Jussi 27.10.2012 20:28

Tervehdys kaima,

tottahan toki myös muun etnisen alkuperän omaavat ihmiset ovat tehneet niin mainetekoja kuin myös pahojaan joka puolella maailmaa. Niin, ja onhan suomalaisten iltapäivälehtien lööpeissä usein esiintyvät Kardashianit myös armenialaista alkuperää.

Pointtini oli lähinnä viitata siihen, että armenialaisten diaspora eli muualla kuin kotimaassaan asuvien osuus on huomattavan suuri, todennäköisesti suurin. Kaikkihan tietävät, että juutalaisia asuu myös muualla kuin Israelissa - armenialaisuus ja armenialainen diaspora on vähemmän tunnettu juttu. Alla faktaa.

Armenialaisia on maailmassa noin 11 miljoonaa, joista 3,3 miljoonaa eli 30% asuu Armeniassa.

Juutalaisia on maailmassa noin 13,4 miljoonaa, joista 5,7 miljoonaa eli 42,5% asuu Israelissa.

Suomalaisia on maailmassa noin 6,4 miljoonaa, joista 5,4 miljoonaa eli 84% asuu Suomessa. (Luvuissa kylläkin myös ruotsinkieliset.)

Lähteenä käytin Wikipediaa.

Linette 27.10.2012 23:49

Hyvä idea laittaa näitä siemeniä turkkilaiseen jogurttiin! Saanko linkata blogisi omaan uudenkarheaan blogiini? Olet idolini!

www.kanelikaruselli.blogspot.fi

HJ 28.10.2012 16:27

Jussi kirjoittaa armenialaisten kansanmurhasta isolla a:lla. Isolla kirjoitetaan Armenia, pienellä alkukirjaimella armenialainen. Sama koskee ottomaania.

Jussi 28.10.2012 21:38

HJ,

mukava nähdä, että täällä on muitakin oikeakielisyyden puolustajia.

Olet näköjään tarkkaan lukenut kommenttejani, joten varmaankin huomasit, että vain ja ainoastaan yhden kerran kirjoitin sanan "armenialaisten" isolla a-kirjaimella, muutoin käytin loogisesti ja oikeaoppisesti pientä a-kirjainta. Ison a:n käyttö on siis ilmiselvästi "typo" tai ajatusvirhe - ehkä ajattelin kirjoittaa lauseeni alun perin toisin, mutta muutin sitten mieltäni enkä huomannut enää vaihtaa isoa alkukirjainta pieneksi, en kylläkään enää muista.

Ottomaaneista en sitä vastoin ole varma, eli kirjoitetaanko isolla vaiko pienellä alkukirjaimella. Itse vertaisin Ottomaani sanaa lähinnä erisnimiin kuuluvaksi, jolloin siis ison alkukirjaimen käyttö on perusteltua, mutta, kuten mainitsin, en ole tästä varma.

PS Eeva kirjoittaa yleisesti ottaen hyvää suomea. Tämä alkaa-verbiin liittyvä virhe on niin yleinen ja itseäni ärsyttävä, että päätin siis siitä kirjoittaa.

Minna 28.10.2012 21:55

VOI ETTÄ NÄITÄ KOMMENTTEJA TAAS. :D

Mutta kiitos siitä että muistutit granaattiomenoitten olemassaolosta! Mun piti tulla samaa vinkkiä jakamaan siemenien irrottamisesta kun Roope, toimii!

herkkusuun lautasella 29.10.2012 12:15

onnea mahtavasta toiseksi sijoittumisesta perjantaina!

Hih 29.10.2012 19:33

Jussi:

Ottomaanin ja sanan väliin tulisi viiva=)

Jussi 30.10.2012 0:27

Hih,

huomasin kyllä sen, mutta en viitsinyt sitä enää korjata.

Hesarin sivuilla voisikin olla mahdollisuus muokata omia tekstejään esimerkiksi 5-15 minuutin ajan postauksesta, jotta näiltä typeriltä nälvimisiltä voitaisiin valttyä, sillä jokainenhan meistä tekee virheitä - toiset enemmän, toiset vähemmän. Kirjoitusvirheiltä voi parhaiten välttyä sillä, että ei kirjoita yhtikäs mitään. Se kuitenkaan ei liene suotavaa interaktiivisessa maailmassa.

Hyvä huomata, että oikeakielisyys herättää tunteita.

Olenhan minä muitakin ajatusvirheitä näillä palstoilla tehnyt, jotka ovat jääneet harmittamaan, mutta en ole jokaista virhettäni viitsinyl korjata. Tekevälle sattuu, sanotaan.

Hih, osaatkohan täsmentää minkälainen viiva siihen sitten tulisi?

Jussi 30.10.2012 4:36

HJ ja Hih,

on mukava todeta, että olette molemmat lukeneet kommenttejani tarkasti, lähes kuin piru Raamattua.

Mielenkiintoista on havaita, että täällä Eevan blogissa on muitakin oikeakielisyyden puolustajia.

Ette kuitenkan kumpikaan erota, mikä on kirjoitus- tai ajatusvirhe. Edellä lausutusta huolimatta, kiitokseni tarkkaavaisuudestanne, mikä on varsin kunnioitettavaa.

Tarkemmin omia kommenttejani lukiessani, täytyy valitettavasti todeta, että lähes jokaisessa on jokin ajatus- tai "pano"virhe (=painovirhe). Näitä nyt vaan sattuu - silloin tällöin, myös minulle.

Kumpainenkaan Teistä ei kuitenkaan kirjoittanut sanaakaan itse teemasta. Granaattiomena saattaakin olla hieman liian eksoottinen asia suomalaiselle peräkammarin pojalle, en tiedä, kuvittelen vain niin olevan.

Hyvää jatkoa vaan molemmille, tai tilaa sitten lisää rautakaupasta, jos oma ei riitä.

MinnaM 30.10.2012 15:26

Kiitos Eeva vinkistä, ostin elämäni ensimmäistä kertaa granaattiomenan ja kyllä kannatti. Keittiö tosin on kuin teurastajan jäljiltä, kokeilin tuota Roopen niksiä siementen irrottamiseen mutta aika sitkeästi olivat kiinni, ainakin nämä pirulaiset. Aherrus kuitenkin palkittiin, tosi herkkua turkkilaisen jugurtin kanssa!

Ilona 31.10.2012 15:54

Kannattaa poistaa siemenet vesikulhossa. Siemenet irtoavat kätevästi eikä mehu roisku! Lopuksi vesi valutetaan siivilän läpi ja jäljelle jää vain herkulliset siemenet.

Alise 01.11.2012 18:15

Ei mulla ainakaan mehut roisku kun siemeniä irrottelen. Leikkaan granaattiomenan pituussuunnassa (eli "napojen" kautta) neljään osaan (tämä on ainoa vaihe, jossa mehua lirahtaa alle teelusikallinen leikkuulaudalle. Sitten vaan varovasti murran ja taitan puolikkaita niin että lohko avaantuu ja siemenryppäät tulevat näkyviin. Siitä ne on helppo peukalolla pudottella suoraan jogurtin päälle. Eikä aikaakaan kulu mitenkään erityisen kauan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Autoilija ajoi Saksan Heidelbergissä väkijoukkoon – kolme loukkaantunut, tekijää ammuttu

  2. 2

   Virkanainen kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  3. 3

   Märkä rätti Saksan naamaan – Venäjän ilmoitusta Reichstag-teemapuiston rakentamisesta pidetään pähkähulluna ja vaarallisena

  4. 4

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  5. 5

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  6. 6

   Toimeentulotuen siirrolla Kelaan on kafkamaisia seurauksia – jopa vähävaraiselle vainajalle on haettava toimeentulotukea

  7. 7

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  8. 8

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  9. 9

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  10. 10

   Näin hyvää lastenelokuvaa ei ole tehty Suomessa vuosikausiin – Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu on anarkistinen ja hullutteleva

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  3. 3

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  4. 4

   Virkanainen kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  5. 5

   Toimeentulotuen siirrolla Kelaan on kafkamaisia seurauksia – jopa vähävaraiselle vainajalle on haettava toimeentulotukea

  6. 6

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  7. 7

   Poliisi väijyi kuukauden Itiksen käytävillä – kiinni jääneen huumekoplan jäljiltä löytyi kilokaupalla amfetamiinia ja kokaiinia

  8. 8

   Muutaman kuukauden seurustelusta seurasi kahdeksan vuoden piina – Poikaystävä vei Minnan, 26, pankkitunnukset ja otti kymmeniä lainoja

  9. 9

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  10. 10

   Valkoinen talo torjui osan toimittajista lehdistötilaisuudesta – NYT:n mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää