Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Hiljaa hyvä tulee: Ylikypsä possu

Olen varmaan aikaisemminkin maininnut siitä, että viime vuosina olen (monen muun tavoin) alkanut arvostaa hurjan paljon enemmän edullisia ruhonosia. Itse asiassa tykkään niskoista, poskista ja lavoista nykyään niin paljon, että fileet maistuvat niihin verrattuna jopa pikkuisen... mielikuvituksettomalta.

Pitkä hauduttelu takaa lihan mureuden, ja rahaa säästyy. Ja noh, kyllä se vain on niin, että rasva ja luut lisäävät lihan makua!

Viikonloppuna meillä hauduteltiin possunniskaa. Siitä tehtiin pulled porkia, joka puolestaan syötiin sämpylöiden ja BBQ-kastikkeen kera. Supermaukas herkku illanistujaisiin, rentoihin puutarhajuhliin tai peli-iltoihin - kyytipojaksi tietysti kylmä olut tai kokis!

Liha on uunissa huimat 12-15 tuntia, joten se kannattaa laittaa paistumaan yön yli.

Tästä satsista tuli täytteet n. 10 leipään. Niska kannattaa tilata etukäteen lihakauppiaalta, koska sitä ei välttämättä aina ole saatavilla.

Ylikypsä possunniska (pulled pork)

2 kg possunniskaa nahkoineen

3 tuoretta jalapenoa

2 tuoretta punaista chiliä

4 valkosipulinkynttä

1 dl muscovado-sokeria (tai fariinisokeria)

2 rkl vaahterasiirappia (tai tummaa siirappia)

3 rkl vettä

4 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna

2 tl jauhettua inkivääriä

1 tl fenkolinsiemeniä

2 tl kuivattua timjamia

1/2 dl rypsiöljyä

2 dl olutta (pale ale on tässä parasta)

suolaa

mustapippuria myllystä

Tee veitsellä nahka täyteen viiltoja. Taputtele kuivaksi talouspaperilla ja laita liha isoon kulhoon tai paistovuokaan. (Voit käyttää myös muovipussia, jos riittävän isoa astiaa ei löydy.)

Laita tehosekoittimeen chilit, valkosipuli, sokeri, siirappi ja vesi. Kaada seos kulhoon ja lisää joukkoon inkiväärit, fenkolinsiemenet, timjamit ja öljy. Kaada seos lihan kanssa samaan astiaan ja hiero marinadia lihan pintaan. Peitä astia kelmulla ja anna marinoitua 2 tuntia.

Laita liha marinadeineen paistonkestävään astiaan (itse käytimme kannellista, isoa pataa) ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda 220-asteisessa uunissa puoli tuntia. Nosta astia pois uunista ja kaada joukkoon olut. Peitä sen jälkeen paistoastia kannella tai foliolla, vähennä uunin lämpötila 110 asteeseen ja paista 12-15 tuntia. Jos mahdollista, voit silloin tällöin paistamisen aikana valella lihaa paistoliemellä.

Kun olet valmiina tarjoilemaan lihan, lisää uunin lämpötila takaisin 220 asteeseen. Paista tässä lämpötilassa lihaa puolisen tuntia. Poista uunista ja anna jäähtyä reilu vartti. Riivi sitten liha riekaleiksi käyttämällä kahta haarukkaa. Halutessasi voit vielä paahtaa riivityn lihan uunissa ennen tarjoilua, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

22 vastausta artikkeliin "Hiljaa hyvä tulee: Ylikypsä possu"

Laura 28.01.2013 17:44

Vaikuttaa herkulliselta! Valitettavasti olut ei ole gluteenitonta (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta), joten gluteeniton-merkinnän voisi tästä väärinkäsitysten varalta ottaa pois. Muuten on kyllä kiva, että merkkaat eritysruokavaliot erikseen!

Siiriviiri 28.01.2013 22:50

Hei oliskos jotain oluen korviketta tälle?

Noora19 29.01.2013 3:39

Moi! Sämpylät näyttää hyviltä! Voisitko jakaa niitten ohjeen tai tehdä jotain juttua sämpylänleivonnasta ja eri sämpylöistä!

jen 29.01.2013 8:45

Laitilan kukko on gluteenitonta olutta. Saa lähes joka kaupasta. Kelvannee hyvin tähänkin.

Sini 29.01.2013 9:42

Samaa mieltä näistä halvemmista ruhon osista, jostain syystä olen alkanut itsekin pitää niistä paljon enemmän, kunhan vain malttaa haudutella pitkään! Nam! Tosi herkullisen näköinen sämpylä!

Porsaan niskaa on kyllä mielestäni aika hyvin saatavilla (ehkä ei nahan kanssa, mutta ilman), sitä vain löytyy useammin nimellä kassler, joka siis käsittääkseni on sama asia.

tiippa 29.01.2013 11:03

Onhan noita gluteenittomia oluita peruskaupoissakin, jopa meijän pikku Salessa.. mutta tähän voisi laittaa pienen huomautuksen asiasta, jos joskus joku sattuu tällä reseptillä kokkaileen gluteenittomalle ystävällä. Ei-keliaakikko ei välttämättä huomaa, että tosiaan oluessakin on gluteiinia, ellei toisin mainita ;)

Pulled Perkista on tainnut tulla jo legenda-annos murossa.. :D

tiippa 29.01.2013 11:04

siis porkista, ei perkistä :/

Juha 29.01.2013 11:05

"Hei oliskos jotain oluen korviketta tälle?"

Olen tehnyt joskus vastaavaa ylikypsää possua ja käyttänyt oluen tilalla perus-cokista. Useimmiten kuitenkin käytän haudutusmarinadina kahvia, johon lisään kunnon lorauksen kermaa ja mausteeksi kardemummaa ja kanelia.

Lasse 29.01.2013 12:55

Porsaan lapa on kanssa mainiota tähän.

Sanna Häkkinen 29.01.2013 14:25

Edullinen ruhonosa tulee kalliimman hintaiseksi moisella uunikypsytysajalla. Tietysti luullinen, sidekudosta sisältävä rasvainen ruhonosa on maukkaampi, mutta taloudellisempi se ei ainakaan toimittajan esimerkissä ole. Mikäli vähänkään kukkaroaan ja ympäristöään ajattelee, keittää lihaa "hymyilevässä" lyhyessä vedessä kolmisen varttia kannen alla (suolaa), ja siirtää sitten uuniin. Kolme-neljä tuntia riittää aivan mainiosti kypsymisajaksi. Lopuksi nostetaan uunin lämpötila 225:een ja otetaan kiva pintakäry niin lihaan kuin soosiinkin.

Laura 29.01.2013 14:31

Ihana ohje! Tätä on pakko testata, kiitos! Otetaanko toi nahka siinä vaiheessa pois, kun ryhdytään haarukalla riipimään lihaa? Ja mitä noiden sämpylöiden väliin tulee muuta kuin tuota lihaa?

Annika 29.01.2013 14:53

Kyllä kassleria löytyy melkein kaupasta kuin kaupasta vaikkei nahan kanssa usein myydäkkään. Nahattomalle niskalle riittää puolet tuosta haudutus ajasta oikein hyvin omien nyhtöpossu kokemusteni mukaan.

Toisen kokin näkemys 29.01.2013 20:03

Kaupan kassler ei ole aivan sama asia kuin erikseen tilattu niska nahkoineen, lähinnä leikkuutavan vuoksi. Huomaat eron, kun vertaat kahta palaa. Kassler toki on myös niskaa. Lisäksi kaupan possussa on usein kyse ns. rypsiporsaasta, vaikka toki luomuakin löytyy. Rypsipossu jää tässä(kin) ruuassa kauaksi aidosta asiasta. Tämä ruokalaji vaatii rasvaa, jota rypsipossusta puuttuu - ja se vähäkin maistuu siltä rypsiltä, eikä aidolta possun ihralta.

Vähän sama ero kuin kunnon possun kyljessä nahkoineen vs. kaupan "lihaiset ribsit" (ei siis ns. "baby ribsit"). Periaatteessa samaa tavaraa, mutta maut ovat aivan eri luokista.

Jos haluaa nuukailla näissä kypsennysjutuissa energian kanssa, on haudutuspata (Crock-Pot), tai sirkullaattori ja sous vide -menetelmä hyviä vaihtoehtoja. Jälkimmäinen tosin vaatii opettelua, koska maku pitää saada lihaan eri keinoin kuin padassa hauduttaessa, mehevyys sen sijaan on taattu. Menetelmästä löytyy nykyään tosin netistä ylipaljon materiaalia.

Kyseinen resepti on mielestäni hyvä ja pulled pork on BBQ klassikko. Nämä on niitä harvoja kulinaristisia juttuja, joissa kannattaa matkia jenkkejä.

Kaisa 29.01.2013 21:29

Kun energiankulutuksesta puhuttiin, laskin huvikseni energia.fi-sivuilta löytämilläni tiedoilla uunin kulutuksen 12 tunnin paistamisella. Karkea arvio olisi siis tavallisella uunilla 11,4 kWh (koska matalan lämpötilan paistoaika on pitkä, luultavasti vielä vähemmän) ja jos sähkö maksaa noin 10 senttiä kilowattitunnilta, kustannus on kaikkiaan 1,14 euroa. Rahasyistä ei siis ainakaan kannata jättää pitkään kypsytettyjä halpoja ruhonosia syömättä. Allekirjoittaneella tosin on vaikeuksia suunnitella arkensa ajoissa niin, että kauppahalliin koskaan ehtisi ostamaan niitä edullisia lihoja...

m5 30.01.2013 0:13

Hyi yäk. Eikä sanaakaan siitä, mistä tämä "hyvä" tulee.

www.sikatehtaat.fi

Kuluttaja 30.01.2013 7:22

Nimimerkille m5, ole sinä syömättä sitä lihaa, ole hyvä. Pure porkkanaa ihan niin paljon kuin haluat, mutta ei se porkkanapropaganda tähän ruokaohjeeseen kuulu.

Kiitos hyvästä ja maukkaasta ohjeesta blogin kirjoitajalle, hyvää on.

Miia 30.01.2013 7:36

Kiitokset tästä reseptistä. Menee ehdottomasti kokeiltavien listalle. Olen kuullut herkullisia legendoja rapakon takana myytävistä pulled pork -hampurilaisista ja -leivistä, vaan enpä ole itse päässyt autenttista tavaraa koskaan maistamaan. Jokin aika sitten (ja ehkä vieläkin) yksi paljon parjatuista ravintolaketjuista tarjosi listallaan pulled pork -hampurilaista ja sanomattakin taitaa olla selvää, että ihan kuraahan se oli...surullinen hampurilainen kumipallerojauhelihakastikkeella.

jp 30.01.2013 9:43

"Edullinen ruhonosa tulee kalliimman hintaiseksi moisella uunikypsytysajalla"

Sähkölämmitteisessä talossahan toi muuttuu lämmöksi eli käytännössä kypsennys ei maksa mitään...

Mistä 07.09.2013 7:58

Mistä ihmeestä saa possun niskaa nahkoineen päivineen. Lihatiskin Väiski ei ollut ikinä kuullutkaan että possunniskaa voisi tilata nahkoineen päivineen. Kokeeksi otin sitten hänen suosittelemaansa nahatonta ja sain pari kiloa kassleria. Tuolla se nyt uunissa pötköttää pekonisiivujen alla ja toivottavasti hyvä tulee...

Tonni 11.10.2013 18:23

Moi,

Possun niska on sama kun kassler.

T:Tonni

Katja 16.10.2013 21:02

Mökki-viikonloppu tiedossa - tätä laitetaan! Kiitos reseptistä! :)

Hanna Laaksonen 19.10.2013 0:50

Parasta aikaa muhii uunissa yön yli potkan kappale ilman bbq tai olutta. Lusikalla syötävää possua ajattelin saada huomenna pöytään. Luin sen alunperin jostain dekkarista.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

    2. 2

      Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

    3. 3

      Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

    4. 4

      Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

    5. 5

      Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

    6. 6

      Valkoiset bussit hakivat vapauteen pohjoismaisia vankeja, naisia ja juutalaisia

    7. 7

      Sipilä torjui Ylen haastattelussa Vapaavuoren arvostelun maakunta­uudistuksesta: ”Hän istui edellisessä hallituksessa, jossa kaikki uudistukset jäivät tekemättä”

    8. 8

      Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

    9. 9

      Washington Post: Trumpin vävy Jared Kushner halusi salaisen kanavan Kremliin

    10. 10

      Sini Rämön ostosmatka supermarkettiin on hermopeliä, mutta muurien takana myös joogataan ja juhlitaan – tällaista on elämä konfliktin keskellä Kabulissa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

    2. 2

      Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

    3. 3

      Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

    4. 4

      Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

    5. 5

      Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

    6. 6

      Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

    7. 7

      Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

    8. 8

      Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

    9. 9

      Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

    10. 10

      Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

    2. 2

      Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

    3. 3

      Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

    4. 4

      Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

    5. 5

      Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

    6. 6

      Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

    7. 7

      Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

    8. 8

      Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

    9. 9

      Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

    10. 10

      Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

    11. Näytä lisää