Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Kvinoalla ja pinaatilla täytetyt paprikat (ja horinaa muskottipähkinästä)

Täytetyt paprikat saattavat kuulostaa melko, hmm... retrolta. Itsellenikin ne tuovat kovasti mieleen yläasteen kotitaloustunnit.

Mutta siinä missä 90-luvun köksänopetuksessa kaikki lähti jauhelihapaketista, tänään käytämme kvinoaa.

En tiedä, miksi lakkasin tekemästä täytettyjä paprikoita - nehän ovat mitä mainiointa ruokaa! Syntyvät verrattain helposti, niihin voi käyttää kaikenlaisia jääkaapin jämiä ja samalla saa reilusti vihannesta lautaselle.

Paprikat sopivat lisukkeeksi lihalle tai kalalle, mutta ne ovat aivan mainio ruoka myös sellaisenaan vaikkapa salaatin kanssa syötynä. Kvinoa on mukavan täyttävää - aina ei tosiaankaan tarvita jauhelihaa!

Haluan vielä sanoa sanasen tuosta muskottipähkinästä. Oletteko huomanneet, että pinaatti viihtyy erinomaisen hyvin muskottipähkinän seurassa? Ja aivan erityisen hyvin, jos ruuassa on vielä lisäksi fetaakin. Muskottipähkinä on meillä Suomessa varsin vähän käytetty mauste - sitä taidetaan lähinnä laittaa jouluna lanttulaatikkoon, jos siihenkään. Olen itse oppinut käyttämään paljon muskottipähkinää, koska nuorempana tein paljon herkkuja amerikkalaisista leivontakirjoista, joissa kyseinen mauste kuuluu perusvarustukseen. Tämä pinaatin ja muskottipähkinän yhdistelmä on puolestaan käsittääkseni Kreikassa tavanomainen.

Näin omenakaudella muistuttaisin vielä siitä, että ripaus muskottipähkinää täyteläistää myös mukavasti omenapiirakan maun! Sen käytössä saa tosin olla hyvin varovainen, koska maku on vahva ja liiallisena muuttuukin helposti hurmaavasta epämiellyttäväksi.

Olen itse tuonut Marrakeshin maustetorilta kokonaisia muskottipähkinöitä, joita kevyesti raastamalla saa ruokaan aivan upean maun. Kokonaisia muskottipähkinöitä on Suomesta hankala löytää, koska 90-luvulla silloinen Elintarvikevirasto suositteli, että maustetta myytäisiin vain jauheena. Käsittääkseni niiden myyminen ei kuitenkaan ole varsinaisesti kiellettyä. En nyt näin sunnuntaina saanut asiaa tarkistettua mistään, mutta kertokaa toki, jos teillä on tarkempaa tietoa.

Elintarvikeviraston suositus liittyi siihen, että 90-luvulla, tuolla jauhelihapaprikoiden ja kekseliäisyyden aikakaudella, teineillä oli tapana (ainakin yrittää) saada pää sekaisin muskottipähkinäövereillä. Kaikenlaista. Oma muskottiöveristoorini on aika kesy. Sain kerran amerikkalaisessa kahvilassa pumpkin spice latten, jonka päälle oli raastettu turhan reilusti muskottipähkinää. Vaikutus oli lähinnä etova ja päänsärkyä aiheuttava. Jos käsityksesi hyvistä bileistä on yrjötys ja migreeni, niin ehkä sitten...

Taidan jatkossakin raastaa muskottipähkinäni omenapiirakkaan ja käyttää päihteenä ihan vain vanhaa kunnon punaviiniä. Se sentään aiheuttaa päänsärkyä vasta seuraavana päivänä.

Kvinoalla, pinaatilla ja fetalla täytetyt paprikat (6 kpl, 2-3 hengelle)

3 punaista paprikaa

oliiviöljyä

1 dl kvinoaa

150 g pakastepinaattia

suolaa

mustapippuria myllystä

hyppysellinen raastettua tai jauhettua muskottipähkinää

1 valkosipulinkynsi

100 g fetajuustoa

Sulata pakastepinaatti ja puristele ylimääräinen neste käsin pois.

Halkaise paprikat pituussuunnassa kahtia ja poista siemenet. Sipaise paprikoiden ulkopintaan hieman oliiviöljyä ja laita paistonkestävään vuokaan.

Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita joukkoon pinaatti, hienonnettu valkosipulinkynsi ja murusteltu feta. Mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä.

Jaa täyte paprikanpuolikkaisiin ja lorauta päälle vielä hieman oliiviöljyä. Paahda 200-asteisessa uunissa, kunnes paprika on pehmennyt ja tummunut, n. 20-30 minuttia.

14 vastausta artikkeliin "Kvinoalla ja pinaatilla täytetyt paprikat (ja horinaa muskottipähkinästä)"

Petri Sakkinen 26.08.2013 9:44

Muskottipähkinä on maustehyllyni perusmausteita. Täytyypä kokeilla pinaatin kanssa!

Kokonaisten myyntiä ei todellakaan ole kielletty, kuten melkoisella vaivalla sain selville, ja ne ovat ainoa tapa käyttää muskottia, koska keskeiset aromaattiset ainekset haihtuvat hyvin nopeasti. Siksi se, jos mahdollista, kannattaa lisätä vasta kun ruoka on valmistumaisillaan.

Muskotin historia on lisäksi mielenkiintoinen: muutama sata vuotta sitten sillä tehtiin omaisuuksia ja britit ja hollantilaiset kävivät julmia sotia ”Maustesaarten” (Molukkien) hallinnasta.

TT 26.08.2013 9:50

"En muista milloin lakkasin tekemästä täytettyjä paprikoita" - voisikohan syynä olla se että huomasit miten kuorimaton kypsennetty paprika ei sovi kuin aniharvan vatsahapoille. Sen sijaan jos reseptinikkari vaivautuisi paahtamaan paprikan kuoren pois ennen kypsentämistä, paprika ei leikkisi hissiä vatsalaukun ja nielun välillä seuraavat kaksi päivää.

Jussi Airaksinen 26.08.2013 10:25

Muskottipähkinää saa myydä kokonaisena ja Suomessa olenkin sitä nähnyt lähinnä maustekauppialla. Viimeksi ostin muskottia muistaakseni toreilla markkinoita kiertävältä Ruoveden herkulta. Heillä on muutenkin aika edulliset ja laadukkaat mausteet (sahramikin kokonaisena).

Noilla valmiiksi jauhetuilla muskoteilla ei tosiaankaan tee yhtikäs mitään. Väljähtyneen jauheen maku on lähinnä paha, jos sitäkään onnistuu löytämään. Sen sijaan kokonaisessa pähkinässä aromit tuntuvat säilyvän kohtalaisen hyvin.

Kirjoituksessa todetaan ihan oikein, että nykyään Suomessa käytetään muskottia kohtalaisen vähän. Sen sijaan näin ei aina ollut. Jo ensimmäisessä suomeksi julkaistussa keittokirjassa "Kokki-kirja" (1849) muskotti oli yksi harvoista mausteista, jota käytettiin useissakin resepteissä. Niin ikään ohjeissa näkyi myös muskotin kukkaa, jota ei taida nykyisellään edes perusmarketeista saada.

Suvi 26.08.2013 10:34

Täältä Turusta kokonaisia muskottipähkinöitä olen löytänyt kauppahallin tee- ja maustekaupasta. Ja olen itse myös hiukan koukussa muskottipähkinään ja etenkin siihen tuoksuun kun pähkinää raastaa aamulla ripauksen kaffen päälle.

Uskomatonta, miten erilaiselta mauste voi maistua tuoreena ja jauhettuna. Muistuttaa mustapippuria, tuoreena rouhittuna ihanaa mut jauheena tunkkaista.

I May Say 26.08.2013 19:31

Hienoa, taas kasvisruokaa. Lanseerasin miehen ja lapsen kauhuksi 2 krt/vko kasvispäivän; kaikki reseptit tulevat tarpeen tulevan syksyn aikana.

Helsingistä saa Tostadasta (onkohan se vielä olemassa?!) kokonaisia muskottipähkinöitä. Käytän sitä bechamel-kastikkeeseen ja juurikin pinaatin mausteena.

Johanna 26.08.2013 21:41

Ettet nyt liioittelisi hieman TT? Itse en ole ikinä edes kuullut moisesta vaivasta..."kuorimaton kypsennetty paprika ei sovi kuin aniharvan vatsahapoille"

Toki jos vaivasta tietää kärsivänsä osaa myös itse tuon vaiheen ohjeeseen lisätä? Muuten jos on allerginen muskottipähkinälle sen voi jättää pois...

-kaisa 27.08.2013 23:02

tuolla aiemmin mainitulla ruoveden herkulla on verkkokauppa mistä voi tilata mm mausteita. kuten kokonaisia muskottipähkinöitä. ettei tarvitse kierrellä markkinoita etsiskelemässä...

muskottipähkinä sopii myös munaruokiin. raastan munakkaaseen raastimella muutaman raapaisun pähkinää, tulee riittävä määrä. tuoksuukin ihanalle!

noita paprikoita pitää kokeilla heti viikonloppuna.

Gesi 29.08.2013 10:55

Muskottipähkinä todellakin! Lempimausteitani. Käytän aina pinaatin ja fetan kanssa tai pinaatin kanssa ainakin! :)

Gitta 31.08.2013 16:00

Muskottipähkinä taitaa itselläni olla suurimmalla käytöllä perunamuusin ja omppupiirakan maustajana. Omat kokonaiset pähkinäni bongasin joskus Stoccalta jostain "joulupakkauksista".

Kat F 02.09.2013 0:29

Minäkään en oikein usko että kuorimaton kypsennetty paprika aiheuttaisi yleisesti vatsavaivoja. Itse teen täytettyjä paprikanpuolikkaita silloin tällöin, ja yleisesti käytän kypsennettyä kuorimatonta paprikaa paljon ja vaikka missä, mm. wokeissa, pitsoissa, kastikkeissa, keitoissa, kiusauksissa jne. Eräs kavereistani harrastaa täytettyjä paprikoita kovasti ja tekee näitä erilaisilla täytteillä mielellään grillikekkereille, piknikeille, nyyttäreille ja minne vaan missä ruokaa syödään :) Koskaan ei ole kukaan valittanut mitään (saati kaksipäiväisiä) vatsavaivoja näiden paprikaruokalajien jälkeen, joten meidän kummankin kaveripiiri ja perhe ja suku mahtaa joko olla kertakaikkiaan aivan poikkeuksellista väkeä, tai sitten TT:lla on asian suhteen joku pieini väärinkäsitys. Ehkä teidän perhessä ei jostain syystä moinen herkku sovi mutta ei tuo muuhun maailmaan taida oikein päteä.

Kat F 02.09.2013 0:32

Ja lisäyksenä vielä etten taida ikinä itse olla päässyt maistamaan tuollaista herkkua kuin tuoretta muskottipähkinää. Olenkin ihmetellyt kun joskus sitä jauhetta olen jonnekin ruokaan ripotellut varovasti että mistä se hooblaa johtuu kun eihän tämä millekään oikein maistu :) Pitää koittaa löytää itellekin tollainen kun tämän keskustelun luki :)

melkein kotitalousopettaja 04.09.2013 14:52

Muskottipähkinää saa ainakin Helsingissä kokonaisina etnisistä ruokakaupoista Hakaniemen lähistöltä. Itse käytän muskottipähkinää aina perunamuusin ja valko- tai gratiinikastikkeiden (esim. kukkakaali-parsakaaligratiiniin laitettavan juustokastikkeen tai lasagnen kastikkeen) mausteena.

Satu 05.09.2013 6:26

Näistä tuli kyllä mielettömän hyviä, vaikka jätinkin muskottipähkinän pois. Täytyy tehdä toistekin, kiitos reseptistä!

Sähkötupakoija 22.10.2014 19:33

Nami namia! Tää vaikuttaa ihan hyipulta reseptiltä. Täytyy huomenna heti kokeilla! Kiitos myös valistuksesta ja vinkeistä liittyen muskottipähkinään. :)

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

    2. 2

      Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

    3. 3

      HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

    4. 4

      Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

    5. 5

      Vapaavuoren mieli muuttui: antaa kritisoidun tuhansien eurojen siirtymäkorvauksensa hyväntekeväisyyteen

    6. 6

      Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

    7. 7

      Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

    8. 8

      Hallitus haluaa lisätä apteekkien määrää ja tuoda joitakin lääkkeitä ruokakauppoihin

    9. 9

      Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

    10. 10

      Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

    2. 2

      Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

    3. 3

      Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

    4. 4

      Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

    5. 5

      Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

    6. 6

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    7. 7

      Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

    8. 8

      Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

    9. 9

      Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

    10. 10

      Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

    2. 2

      Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

    3. 3

      Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

    4. 4

      Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

    5. 5

      Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

    6. 6

      Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

    7. 7

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    8. 8

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    9. 9

      Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

    10. 10

      Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

    11. Näytä lisää