Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanilaisten kanavartaiden maku koukuttaa

Kielenvievää
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Maistoin japanilaisia yakitori-vartaita ensi kertaa Pariisissa vuosia sitten. Ystäväni asuinkorttelin sushiravintolan listalla oli tarjolla vaihtoehto myös lihanhimoisille. Me emme väheksyneet kasvis- ja kalarullia, mutta meillä oli hirveän kova nälkä. Tilasimme siis ”vähän kaikkea”.

Ihastuin vartaisiin heti: taidokkaasti grillattu liha oli viimeistelty kastikkeella, jonka osaset olivat mahtavassa liitossa. Myöhemmin luin, että kyseessä on muun muassa soijakastikkeesta, mirinistä, sakesta ja sokerista kiehautettu tare-kastike.

Olen tehnyt yakitori-vartaita monta kertaa, kun olen tarjonnut vierailleni sushia. Joukossa on usein joku, jonka lempisyömisiin sushi ei kuulu. Yakitorit ovat silloin hyvä vaihtoehto. Ne ovat samanlaista kivaan seurusteluun sopivaa ruokaa kuin sushitkin.

Joskus teen vartaisiin pieniä broileripullia (silloin ruoka on nimeltään tsukune), mutta yleensä valitsen lihaksi broilerin paistileikkeet. Se on broilerin luuttomaksi leikattua reisilihaa, siis paljon maukkaampaa (ja rasvaisempaa) kuin esimerkiksi rintafilee. Perinteisesti vartaat grillataan kypsiksi. Uunissakin vartaat valmistuvat hyvin. Kannattaa vain tarkkailla niitä, ettei liha pääse kuivumaan.

Japanilaiset yakitori-vartaat tehdään yleensä kanasta, mutta tare-kastike sopii oivasti myös naudanlihan makuun. Osta hyvää naudanlihaa ja jätä liha paistettaessa hieman punertavaksi. Viimeistele tare-kastikkeella.

Yakitori-vartaat

2–4 annosta

valmistusaika 1 h + 1 h

  • 500 g broilerin luuttomia paistileikkeitä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 cm:n pala inkivääriä
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 4–5 kevätsipulia
Tare-kastike:
  • 1½ dl soijakastiketta
  • 1½ dl miriniä
  • ¾ dl sakea
  • 3 rkl fariinisokeria
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • 1 kevätsipuli
Valmistukseen:
  • puisia varrastikkuja

 Valmista kanapaloille marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri. Sekoita silput seesamiöljyn ja soijakastikkeen joukkoon. Saksi broilerit suupaloiksi, sekoita marinadin joukkoon. Nosta jääkaappiin ainakin tunniksi. Laita varrastikut veteen likoamaan.

 Tee tare-kastike. Mittaa kattilaan soijakastike, mirin, sake ja sokeri. Kuori ja hienonna valkosipuli. Huuhtele ja pilko kevätsipuli pieneksi. Lisää sipulit kattilaan.

 Keitä kastiketta 10–15 minuuttia eli siihen asti, kunnes se selvästi paksuuntuu. Nosta kattila liedeltä.

 Kun alat koota vartaita, leikkaa ensin kevätsipulien napakka osa muutaman sentin paloiksi. Pyyhkäise broileripaloista mahdolliset valkosipuli- tai inkivääripalat pois ja pujota broileripaloja vartaisiin vuorotellen kevätsipulien kanssa. Tee vartaista pieniä: 2–4 palaa lihaa riittää.

 Jaa tare-kastike niin, että otat siitä erilleen kolmasosan. Siirrä se syrjään.

 Ota käyttöön kastikkeesta jäljelle jäänyt kaksi kolmasosaa. Nosta vartaat uunivuokaan. Sivele vartaat kastikkeella, laita kastiketta reilusti. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Sivele vartaita muutaman kerran kastikkeella, kääntele vartaita. Älä loppuvaiheessa enää sivele vartaita kastikkeella, sillä se on joutunut kosketuksiin raa’an lihan kanssa. Laita loppuvaiheessa vuoan päälle folio, jotta kanat eivät kuivu. Tarkista vartaiden kypsyys isoimmasta palasta: kypsennysaika riippuu siitä, minkäkokoisia paloja vartaissasi on.

 Nosta kypsät vartaat uunista, sivele vartaat sillä kastikkeella, jonka otit aluksi erilleen muusta kastikkeesta.

 Tarjoa vartaat heti sellaisenaan tai riisin kera.

Katja Bäcksbacka

Katja Bäcksbacka

Helsingin Sanomien Ruoka-sivujen tuottaja Katja Bäcksbacka arvostaa ruokia, joiden resepti on lyhyt, mutta maku hurmaa.

Kielenvievää-blogi antaa vinkkejä etenkin viikonlopun ruokiin, mutta arkeakaan ei unohdeta. Kielenvievää nostaa esiin Hesarin ruokasivujen arkiston suosikkeja ja täydentää niitä uusin ruokaohjein ja vinkein.

Uudet ruokakirjat pääsevät ruokatoimittajan keittiössä tiukkaan testiin.

Hae reseptejä

Reseptit