Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vieläkö pakastimessasi lojuu raparperia? Tee siitä maukasta mehua

Pihasta punkeva uusi raparperi antoi tarpeellisen muistutuksen pakastimen tyhjentämisestä.

Kielenvievää
 

Jo parisen viikkoa sitten huomasin pienten pinkkien raparperinalkujen punkevan maasta. Pari päivää sitten varret olivat jo parikymmensenttisiä! Iloon uudesta kasvukaudesta liittyi nopeasti ikävämpikin ajatus: pakastimessani on vielä viimevuotisiakin raparperinpaloja käyttämättä.

Ryhdyin oitis pakastimentyhjennyshommiin. Nakkasin pussillisen pilkottuja raparperinpaloja ja pussillisen mansikoita kattilaan. Lisäsin vettä ja pari sitruunankuorisuikaletta. Vartin keittämisen jälkeen, kun ainekset olivat luovuttaneet veteen makunsa ja värinsä, siivilöin mehun. Sitten uusi kiehautus sokerin kanssa ja lopuksi vielä tilkka sitruunamehua.

Kun paksu, heleänpunainen raparperi-mansikkamehu oli jäähtynyt, pääsimme maistamaan. Ja kyllä se olikin hyvää! Maku toi itselleni mieleen lapsuuden vierailut mummun ja papan luo – missään muualla ei saanut niin hyvää mehua kuin mummulassa.

Laimensin raparperi-mansikkamehua vedellä, mutta myös kivennäisvesi sopisi mehun joukkoon oivasti. Ja vinkki vappuun: laita tilkka tiivistä mehua kuohuviinilasin pohjalle ja täytä lasi kuivalla kuohuviinillä. Nosta malja keväälle!

 

Raparperi-mansikkamehu

noin 1–1,2 l valmista tiivistä mehua (laimennettuna noin 2–2½ l)

valmistusaika 30 min (+ jäähtyminen)

  • 7 dl vettä
  • 400 g raparperia pilkottuna
  • 500 g (1 l) mansikoita
  • 2 suikaletta sitruunankuorta (5–6 cm:n pituisia)
  • 3 dl sokeria
  • 1 rkl sitruunamehua

 Laita kattilaan vesi, raparperit, mansikat (voit laittaa raparperit ja mansikat kattilaan jäisinä) ja sitruunan kuorisuikaleet. Keitä aineksia kannen alla, kunnes ne ovat pehmenneet ja mansikat ovat selvästi vaalentuneet, noin 15 minuuttia.

 Murskaa mansikoita ja raparperipaloja kattilan laitaa vasten vaikka perunasurvimella, jotta niistä irtoaa kaikki maku liemeen.

 Nosta tiheä siivilä ison kulhon päälle ja kaada kattilan sisältö siivilään. (Voit siivilöidä mehun myös harsokankaan läpi tai kahvinsuodattimen avulla. Tällöin siitä tulee kirkkaampaa kuin siivilän läpi valutetusta. Mutta varoitus: kahvisuodattimen käyttö on erittäin hidasta.) Mehua pitäisi tulla noin 1–1,2 l.

 Kaada siivilöity mehu takaisin kattilaan, lisää sokeri. Kiehauta mehu, sekoita. Kun sokeri on liuennut mehuun, nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, laita mehu sitten jääkaappiin.

 Kun tarjoat mehua, laimenna sitä hiukan vedellä tai kivennäisvedellä (tai kuohuviinillä). Maista, kuinka paljon vettä tarvitaan. Tarvittava määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka tiivistä mehua olet keittänyt. Säilytä mehu jääkaapissa. Se säilyy siellä noin viikon. Jos säilytät pidempään, pakasta mehu.

Katja Bäcksbacka

Katja Bäcksbacka

Helsingin Sanomien Ruoka-sivujen tuottaja Katja Bäcksbacka arvostaa ruokia, joiden resepti on lyhyt, mutta maku hurmaa.

Kielenvievää-blogi antaa vinkkejä etenkin viikonlopun ruokiin, mutta arkeakaan ei unohdeta. Kielenvievää nostaa esiin Hesarin ruokasivujen arkiston suosikkeja ja täydentää niitä uusin ruokaohjein ja vinkein.

Uudet ruokakirjat pääsevät ruokatoimittajan keittiössä tiukkaan testiin.

Hae reseptejä