Valikko
Kielenvievää    |   Blogi

Marenkipinta kruunaa ihanan raparperipiirakan

Raparperin tiukan maun saa kesytettyä sokerilla ja kypsentämisellä.

Menossa on sesonki, jota odotan keväisin paljon enemmän kuin vaikkapa parsasesonkia: raparperit ovat kasvaneet käyttövalmiiksi. Raparperi on kasvi minun makuuni – siinä on tiukkaa luonnetta, mutta sokeri ja muut mausteet sekä kypsentäminen saa sen kesyyntymään niin piirakoihin kuin grillatun lihankin seuraan sopivaksi. Raparperissa on mielestäni hieno, vivahteikas maku. Makuni käy onneksi yksiin puutarhataitojeni kanssa. Kallioisessa pihassani viihtyy harva kasvi, mutta raparperi siellä oikein kukoistaa.

En ole raparperirakkauteni ja -sadon kanssa yksin. Tällä viikolla raparperi yhtäkkiä nousi HS:n ruokahakujen ykköseksi ohittaen kirkkaasti muut raaka-aineet. Siitä innostuneena päätin tehdä teille vielä yhden raparperipiirakkavaihtoehdon.

Tämä piirakka on saanut vaikutteita sitruuna-marenkipiirakasta, joka on klassikko. Tein piirakkaan hyvin runsaan marenkipinnan viidestä valkuaisesta. Voit tehdä sen myös hieman ohuemmaksi ja käyttää vain ne kolme valkuaista, jotka jäävät jääkaappiin keltuaisten erottelun jälkeen.

Joissakin marenkipiirakkaohjeissa marenki laitetaan piiraaseen heti, kun pohja ja täyte ovat kypsyneet. Minusta piirakan rakenteesta ja ulkonäöstä tulee parempi, kun paistaa pohjan ja täytteen ensin ja antaa niiden jäähtyä, ja tekee marengin vasta jäähtyneeseen piirakkaan. Näin täyte ehtii asettua kunnolla, mutta marenki ei täysin lässähdä ennen tarjoilua.

Raparperi-marenkipiirakka

6–10 annosta (1 iso piirakka tai 6 pientä piirakkaa)

valmistusaika 1 h + jäähtyminen

Pohja:
  • 125 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¾ tl jauhettua kardemummaa
  • ½ dl sokeria
  • 2 rkl kylmää vettä
Vuoan voiteluun:
  • nokare voita
Täyte:
  • 25 g voita
  • 1 l raparperin paloja
  • 3 dl hillo-marmeladisokeria
  • 2 rkl maissitärkkelysjauhoa
  • ½ dl vettä
  • ripaus suolaa
  • 3 keltuaista
Päälle:
  • 5 valkuaista
  • 1½ dl sokeria

 Tee pohja. Kuutioi kulhoon voi. Sekoita toisessa kulhossa yhteen vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja sokeri. Kaada jauhoseos voikulhoon, nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

 Valmistele sillä aikaa täytteen raparperit. Huuhtele raparperit. Kuori ne, jos kyseessä on kovin paksut varret (nuoria, ohuita varsia ei tarvitse kuoria). Leikkaa varret parin sentin pituisiksi paloiksi. Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista. Laita valkuaiset jääkaappiin odottamaan.

 Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Voitele iso piirakkavuoka (halkaisija noin 26 cm) tai 6 pientä vuokaa. Kasta taikinapallo jauhoihin ja laita taikina leivinpaperin päälle. Kauli niin isoksi levyksi, että se riittää piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Kumoa levy leivinpaperin avulla vuokaan. Asettele taikina paikoilleen. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele pohjaa muutaman kerran haarukalla. Laita pohjan päälle leivinpaperi, joka tiukasti myötäilee pohjaa ja reunoja. Kaada päälle painoksi vaikka kuivia herneitä tai keraamisia piirakkapainokuulia. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä 15 minuuttia.

 Tee täyte. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Laita raparperin palat pannulle ja anna paistua parin kolmen minuutin ajan. Käännä palat kertaalleen.

 Lisää pannulle hillosokeri, sekoittele kunnes sokeri sulaa. Kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 5 minuuttia (varo, ettet riko paloja kokonaan). Nosta pannu liedeltä ja anna seoksen hieman jäähtyä.

 Hieman ennen kuin on aika ottaa pohja uunista, tee täyte loppuun. Sekoita maissitärkkelys veteen. Laita joukkoon ripaus suolaa. Kaada seos hieman jäähtyneiden raparperien joukkoon, sekoita.

 Sekoita keltuaisten rakenne rikki kulhossa, lisää keltuaiset sitten raparperin joukkoon. Sekoita hyvin, mutta älä niin, että raparperipalat muussaantuvat.

 Ota pohja uunista. Poista sen päältä leivinpaperi ja painona olleet herneet. Kaada raparperitäyte esipaistun pohjan päälle. Nosta takaisin uuniin ja anna kypsyä noin 20 minuuttia.

 Ota piiras uunista. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa.

 Kun piiras on täysin jäähtynyt ja täyte jähmettynyt, voit tehdä siihen marenkipinnan. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi. Lisää sokeria hiljalleen vatkaamisen aikana. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto on kiiltävää ja ”kovaa”. Levitä vaahto piirakan päälle ja nosta uuniin. Pidä, kunnes vaahto on saanut kauniin ruskehtavan värin (6–12 minuuttia).

 Anna jäähtyä ennen tarjoamista.

Vinkki: Tässä piirakassa marenkivaahtoa on pinnalla runsaasti. Voit myös tehdä sen hieman ohuemmaksi: käytä silloin vain 3 valkuaista ja 1 dl sokeria.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kielenvievää

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

    2. 2

      Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

    3. 3

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    4. 4

      Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

    5. 5

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    6. 6

      Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki tuplasi vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

    7. 7

      Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

    8. 8

      Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

    9. 9

      Kuorma-auton perävaunu seisoi tunteja keskellä vilkasta risteystä Helsingin Pikku-Huopalahdessa

    10. 10

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    2. 2

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    3. 3

      Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

    4. 4

      Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

    5. 5

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    6. 6

      ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

    7. 7

      Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

    8. 8

      Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

    9. 9

      Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

    10. 10

      Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    2. 2

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    3. 3

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    4. 4

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    5. 5

      Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

    6. 6

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    7. 7

      ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

    8. 8

      Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

    9. 9

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    10. 10

      Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

    11. Näytä lisää