Valikko
Kielenvievää    |   Blogi

Marenkipinta kruunaa ihanan raparperipiirakan

Raparperin tiukan maun saa kesytettyä sokerilla ja kypsentämisellä.

Menossa on sesonki, jota odotan keväisin paljon enemmän kuin vaikkapa parsasesonkia: raparperit ovat kasvaneet käyttövalmiiksi. Raparperi on kasvi minun makuuni – siinä on tiukkaa luonnetta, mutta sokeri ja muut mausteet sekä kypsentäminen saa sen kesyyntymään niin piirakoihin kuin grillatun lihankin seuraan sopivaksi. Raparperissa on mielestäni hieno, vivahteikas maku. Makuni käy onneksi yksiin puutarhataitojeni kanssa. Kallioisessa pihassani viihtyy harva kasvi, mutta raparperi siellä oikein kukoistaa.

En ole raparperirakkauteni ja -sadon kanssa yksin. Tällä viikolla raparperi yhtäkkiä nousi HS:n ruokahakujen ykköseksi ohittaen kirkkaasti muut raaka-aineet. Siitä innostuneena päätin tehdä teille vielä yhden raparperipiirakkavaihtoehdon.

Tämä piirakka on saanut vaikutteita sitruuna-marenkipiirakasta, joka on klassikko. Tein piirakkaan hyvin runsaan marenkipinnan viidestä valkuaisesta. Voit tehdä sen myös hieman ohuemmaksi ja käyttää vain ne kolme valkuaista, jotka jäävät jääkaappiin keltuaisten erottelun jälkeen.

Joissakin marenkipiirakkaohjeissa marenki laitetaan piiraaseen heti, kun pohja ja täyte ovat kypsyneet. Minusta piirakan rakenteesta ja ulkonäöstä tulee parempi, kun paistaa pohjan ja täytteen ensin ja antaa niiden jäähtyä, ja tekee marengin vasta jäähtyneeseen piirakkaan. Näin täyte ehtii asettua kunnolla, mutta marenki ei täysin lässähdä ennen tarjoilua.

Raparperi-marenkipiirakka

6–10 annosta (1 iso piirakka tai 6 pientä piirakkaa)

valmistusaika 1 h + jäähtyminen

Pohja:
  • 125 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¾ tl jauhettua kardemummaa
  • ½ dl sokeria
  • 2 rkl kylmää vettä
Vuoan voiteluun:
  • nokare voita
Täyte:
  • 25 g voita
  • 1 l raparperin paloja
  • 3 dl hillo-marmeladisokeria
  • 2 rkl maissitärkkelysjauhoa
  • ½ dl vettä
  • ripaus suolaa
  • 3 keltuaista
Päälle:
  • 5 valkuaista
  • 1½ dl sokeria

 Tee pohja. Kuutioi kulhoon voi. Sekoita toisessa kulhossa yhteen vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja sokeri. Kaada jauhoseos voikulhoon, nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

 Valmistele sillä aikaa täytteen raparperit. Huuhtele raparperit. Kuori ne, jos kyseessä on kovin paksut varret (nuoria, ohuita varsia ei tarvitse kuoria). Leikkaa varret parin sentin pituisiksi paloiksi. Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista. Laita valkuaiset jääkaappiin odottamaan.

 Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Voitele iso piirakkavuoka (halkaisija noin 26 cm) tai 6 pientä vuokaa. Kasta taikinapallo jauhoihin ja laita taikina leivinpaperin päälle. Kauli niin isoksi levyksi, että se riittää piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Kumoa levy leivinpaperin avulla vuokaan. Asettele taikina paikoilleen. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele pohjaa muutaman kerran haarukalla. Laita pohjan päälle leivinpaperi, joka tiukasti myötäilee pohjaa ja reunoja. Kaada päälle painoksi vaikka kuivia herneitä tai keraamisia piirakkapainokuulia. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä 15 minuuttia.

 Tee täyte. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Laita raparperin palat pannulle ja anna paistua parin kolmen minuutin ajan. Käännä palat kertaalleen.

 Lisää pannulle hillosokeri, sekoittele kunnes sokeri sulaa. Kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 5 minuuttia (varo, ettet riko paloja kokonaan). Nosta pannu liedeltä ja anna seoksen hieman jäähtyä.

 Hieman ennen kuin on aika ottaa pohja uunista, tee täyte loppuun. Sekoita maissitärkkelys veteen. Laita joukkoon ripaus suolaa. Kaada seos hieman jäähtyneiden raparperien joukkoon, sekoita.

 Sekoita keltuaisten rakenne rikki kulhossa, lisää keltuaiset sitten raparperin joukkoon. Sekoita hyvin, mutta älä niin, että raparperipalat muussaantuvat.

 Ota pohja uunista. Poista sen päältä leivinpaperi ja painona olleet herneet. Kaada raparperitäyte esipaistun pohjan päälle. Nosta takaisin uuniin ja anna kypsyä noin 20 minuuttia.

 Ota piiras uunista. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa.

 Kun piiras on täysin jäähtynyt ja täyte jähmettynyt, voit tehdä siihen marenkipinnan. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi. Lisää sokeria hiljalleen vatkaamisen aikana. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto on kiiltävää ja ”kovaa”. Levitä vaahto piirakan päälle ja nosta uuniin. Pidä, kunnes vaahto on saanut kauniin ruskehtavan värin (6–12 minuuttia).

 Anna jäähtyä ennen tarjoamista.

Vinkki: Tässä piirakassa marenkivaahtoa on pinnalla runsaasti. Voit myös tehdä sen hieman ohuemmaksi: käytä silloin vain 3 valkuaista ja 1 dl sokeria.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kielenvievää

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

    2. 2

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    3. 3

      Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

    4. 4

      Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

    5. 5

      Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

    6. 6

      Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

    7. 7

      Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

    8. 8

      Kybervarusmiesten määrä on jäänyt odotettua pienemmäksi – koulutuksesta saatu ”erittäin positiivisia kokemuksia”

    9. 9

      Gazassa rajat kiinni – Hamas etsii johtajansa murhaajaa, jonka se epäilee olevan Mossadin agentti

    10. 10

      Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

    2. 2

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    3. 3

      Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

    4. 4

      Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

    5. 5

      Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

    6. 6

      Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

    7. 7

      Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

    8. 8

      Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

    9. 9

      Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

    10. 10

      Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

    3. 3

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    4. 4

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    5. 5

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    6. 6

      Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

    7. 7

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    8. 8

      Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

    9. 9

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    10. 10

      Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

    11. Näytä lisää