Valikko
Kielenvievää    |   Blogi

Gluteeniton vispipuuro ja muut syksyn parhaat puolukkaherkut

Puolukan kirpeys sopii hienosti niin jäätelöön kuin piirakkaankin.

Puolukoita on nyt valtavasti. Kun hyvälle paikalle osuu, puolukkalitran poimimisessa menee vain hetki. Mutta mitä kaikkea saaliista voisi tehdä?

Tietysti ainakin vispipuuroa. Tänä syksynä olen tehnyt puuron gluteenittomana. Se onnistuu karkeista riisijauhoista. Suutuntuma riisijauhoilla tehdyssä puurossa on ehkä hieman tahmean tarttuva, mutta muuten gluteeniton puuro on hyvin lähellä tavallista, mannasuurimoista tehtyä vispipuuroa.

Myös puolukkapiirakkaa kannattaa tehdä. Kehittelin syyskuun alkupuolella ilmestyneeseen Hesariin omenareseptejä, joiden joukossa oli myös mehevä omenapiirakka. Sen jujuna olivat samettisen pehmeä pohja, kinuski-arominen murupinta sekä vaniljatäyte. Nyt vaihdoin omenapiirakan omenat puolukoihin ja tulos oli erinomainen. Mehevän puolukkapiirakan ohje on tämän postauksen lopussa.

Klassinen sitruuna-marenkipiirakka on maukasta myös syksyisenä versiona. Sitruunoiden sijasta täyte valmistetaan puolukoista: Keitä 5 dl puolukoita ja 3 dl vettä, kunnes puolukat ovat pehmeitä (7–10 minuuttia). Paseeraa seos siivilän läpi. Laita paksu puolukkamehu takaisin kattilaan ja kuumenna. Lisää joukkoon 1¾ dl hillo-marmeladisokeria ja keitä noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä hetken ajan. Lusikoi hieman jäähtynyt hyytelö paistetun pohjan päälle ja valmista pintaan vielä marenki. Katso pohjan ja marengin ohjeet oheisesta sitruunapiirakkalinkistä.

HS:n reseptiarkistossa on kosolti hyviä puolukkareseptejä. Kotipullan ystävien kannattaa kurkata esimerkiksi puolukkaisen nyhtöpullan eli pull-apart -puolukkapullan ohje. Helppo puolukkapaistos ja kesäkurpitsan höystämä puolukkakiisseli ovat perinteisiä, mutta taatusti maistuvia herkkuja.

Yksi arkiston puolukkasuosikeistani on puolukkajäätelö, jossa kirpeä marja taittaa hienosti jäätelöpohjassa olevaa rasvaa ja sokeria.

Gluteeniton vispipuuro

4–6 annosta

valmistusaika 30 min + 10 min

  • 1 l vettä
  • 4 dl puolukoita
  • 1 dl sokeria
  • 1¾ dl karkeita riisijauhoja
  • 1/3 tl suolaa

 Mittaa kattilaan vesi ja puolukat. Keitä, kunnes puolukat ovat pehmeitä, noin 10 minuuttia.

 Lisää joukkoon sokeri. Lisää myös riisijauhot koko ajan sekoittaen. Kypsennä sekoitellen noin 10 minuuttia. Mausta suolalla.

 Anna puuron jäähtyä. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella tai monitoimikoneen kulhossa.

Puolukkapiirakka

8–10 annosta

valmistusaika 1 h

Pohja:
  • 1¾ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 0,7 dl maitoa tai kermaa
  • 35 g voita
Täyte:
  • 4 dl puolukoita
  • ½ dl vaniljakreemijauhetta
  • 1 dl vettä
Murupinta:
  • ½ dl fariinisokeria
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 20 g voita

 Tee ensin murupinta. Nypi kulhossa fariinisokeri, vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Nosta kulho pakastimeen siksi aikaa, kun teet muita työvaiheita.

 Mittaa pohjaan tulevat jauhot, leivinjauhe ja suola toiseen kulhoon. Sekoita.

 Vatkaa kolmannessa kulhossa pohjan kananmuna ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.

 Mittaa maito (tai kerma) ja voi kattilaan ja kuumenna. Kun voi on kokonaan sulanut ja seos on kiehahtanut, nosta kattila liedeltä. Kaada kuuma maito-voiliemi kananmuna-sokerivaahtoon ohuena nauhana samalla sähkövatkaimella sekoittaen.

 Siivilöi jauhoseos taikinapohjan joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vatkaamista, jotta seokseen ei muodostu sitkoa.

 Mittaa erilliseen kulhoon vaniljakreemijauhe ja vesi. Vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan.

 Laita leivinpaperi pyöreään, halkaisijaltaan 22–24 cm:n vuokaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele puolukat taikinan päälle. Lusikoi puolukoiden päälle vaniljakreemiä ”kasoihin” sinne tänne. Ota muruseos pakastimesta ja jaa muru muiden ainesten pinnalle sinne tänne niin, että joissakin kohdissa sitä on paljon, joissakin kohdissa ei lainkaan.

 Nosta vuoka 175-asteisen uunin alaosaan ja kypsennä piirakkaa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoamista, jotta pehmeä täyte jähmettyy kunnolla.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kielenvievää
  • Ruoka
  • puolukat

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

    2. 2

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    3. 3

      Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

    4. 4

      Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

    5. 5

      Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

    6. 6

      Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

    7. 7

      Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

    8. 8

      Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

    9. 9

      Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

    10. 10

      Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    2. 2

      Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

    3. 3

      Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

    4. 4

      Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

    5. 5

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    6. 6

      Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

    7. 7

      Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

    8. 8

      Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

    9. 9

      Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

    10. 10

      Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    3. 3

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    4. 4

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    5. 5

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    6. 6

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    7. 7

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    8. 8

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    9. 9

      Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

    10. 10

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    11. Näytä lisää