Valikko
Kielenvievää    |   Blogi

Uudessa pataruokakirjassa suloinen odotus palkitaan huippuhyvällä ruualla

Ruokakirjatestissä Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa.

Mikä?

Meri-Tuuli Lindströmin uusi Pataruokaa-kirja ilahduttaa erilaisella näkökulmallaan jo esipuheessa: aikana, jolloin hittireseptin tärkein määre on nopeus, tämän kirjan ohjeilla ruuanlaitto on ”suloista odotusta”. Lindström haluaa kirjallaan herätellä verkkaisen ruuanlaiton taitoja ja näyttää, miten upeita kausia syksy ja talvi ovat nautiskelijalle.

Pataruuan valmistaminen vie yleensä monta tuntia, mutta työn hoitaa pääasiassa uuni ja kokilta jää aikaa vaikka päiväuniin. Ja ”ei haittaa, jos päikkärit venyvät, sillä ruoka ei mene miksikään, vaikka sitä hauduttaa tunnin aiottua pidempään”, huomauttaa Lindström.

Kirjan pataruokavalikoima on laaja: klassikoiden lisäksi mukaan on otettu arkisempia patoja, simpukoita ja fonduetakin. Klassikotkin saavat uutta twistiä kirjan lopussa olevista tilpehöörit-osastosta eli erilaisista lisukkeista ja ripotteista, joilla patoja voi viimeistellä.

Kreetta Järvenpään rouheankauniit kuvat sopivat kirjan hämyisään tunnelmaan täydellisesti. Kirjaa on nautinnollista vaikka pelkästään selailla.

Toimiiko?

Tein kirjasta kolme ruokaa. Chili con carnen valmistus piti aloittaa jo aamusta, jotta se ehti viikonlopun aterialle. Aineksia oli paljon, naudanpaistista ja valkoisista pavuista kardemummaan ja tummaan suklaaseen, mutta jo ensi lusikallinen valmiista ruuasta todisti, että jokaisella oli oman tärkeä paikkansa. Padan herkullinen täyteläisyys ei jättänyt toivomisen varaa. Se oli huippuhyvää.

Vegepata, voipapuja ja pecorinoa, oli pohja-aineksiltaan hyvin yksinkertainen: voipapuja, tomaatteja, valkosipulia ja yrttejä. Sen jujuna olivat viimeistelyvaiheessa lisättävät lehtikaali, pecorino sekä herkullinen pannulla rapeaksi paistettu tilpehööri, valkosipulinen leivänmuru. Taas ruoka oli niin herkullista, että leipäpalalla oli kaavittava lautaselta viimeinenkin pisara!

Ainoa pieni pettymys olivat chorizosimpukat. Valkoviinipohjainen keitinliemi oli toki maukasta, mutta kun simpukat lisättiin, vahva chorizo peitti liiaksi niiden herkkää makua.

Kenelle?

Pataruokaa-kirja kuuluu jokaisen kulinaristin kirjahyllyyn. Nopean ja helpon vastapainoksi on aika istahtaa odottamaan syksyn ja talven todellista kausiruokaa: täydellistä, tuntikausia muhinutta pataa.

Voipapuja ja pecorinoa

4 annosta

valmistusaika 2–3 h + papujen liotus

  • 5 dl kuivattuja voipapuja
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 7 dl kasvislientä
  • 400 g kirsikkatomaatteja
  • 4 oksaa tuoreita yrttejä, timjamia, oreganoa tai meiramia
  • 2 rkl oliiviöljyä
Viimeistelyyn:
  • 3 lehtikaalin lehteä (n. 60 g)
  • 100 g pecorinojuustoa
  • suolaa
  • rapeaa leivinmurua
Rapeat leivänmurut:
  • 3 palaa vanhaa leipää (tai 3 dl japanilaisia pankojauhoja)
  • ½ tl fenkolinsiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ½ dl hienonnettuja yrttejä (esim. persiljaa, oreganoa ja timjamia)
  • suolaa

 Huuhtele pavut ja laita ne likoamaan runsaaseen veteen yön yli. (Ota 3 leipäpalaa pöydälle kuivamaan, jos valmistat rapeat leivinmurut leivistä. Voit kuivattaa leivän myös 120-asteisessa uunissa tai korvata leivänmurut pankojauhoilla.)

 Valuta pavut ja huuhtele runsaassa vedessä. Kuori valkosipulit ja murskaa niitä kevyesti veitsen lappeella.

 Laita pavut pataan, ripottele päälle suola ja lisää kasvislientä (reseptin kokeilijan huomautus: lisää lientä niin, että pavut juuri ja juuri peittyvät. Kun/jos lientä jää, kaada loput pataan myöhemmin). Asettele valkosipulit, tomaatit ja yrtit papujen päälle, valuta viimeiseksi oliiviöljy pataan ja laita uuniin. Paahda 200 asteessa grillivastuksia käyttäen noin 15 minuuttia tai kunnes tomaatit ja valkosipulit ovat ruskistuneet.

 Nosta pata ulos ja laske lämpötila 140 asteeseen. (Reseptin kokeilijan huomautus: lisää loput kasvisliemestä, jos sitä edellisessä vaiheessa jäi.) Paina kevyesti lusikalla tomaatit ja valkosipulinkynnet papujen sekaan ja nosta pata takaisin uuniin. Anna hautua ilman kantta noin 2–3 tuntia tai kunnes pavut ovat pehmeitä. Tarkista välillä, että nestettä on tarpeeksi ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.

 Tee sillä välin rapeat leivänmurut. Murenna kuiva leipä tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi muruksi. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa.

 Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se puoliksi pituussuunnassa. Paina murskaksi veitsen lappeella. Laita valkosipulit ja öljy pannuun ja kuumenna keskikuumaksi. Paahda valkosipuleita hetki. Levitä leivänmurut ohueksi kerrokseksi pannulle ja ripottele päälle fenkolinsiemenet. Nosta lämpötilaa ja paahda murut kullanruskeiksi aina välillä ravistellen pannua. Kun leivänmurut ovat kauniin kullankeltaisia, lisää yrtit ja kääntele nopeasti seokseen. Mausta ripauksella suolaa ja kumoa muruseos lautaselle jäähtymään.

 Kun pavut ovat kypsiä, tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa. Pese lehtikaalit ja revi ne suupaloiksi, heitä lehden kova keskiruoti pois. Kääntele lehtikaalit kuumaan pataan ja nosta vielä 5 minuutiksi uuniin pehmenemään.

 Nosta pata pöytään ja veistele tai raasta päälle pecorinoa. Laita tarjolle rapeat leivänmurut, joilla annokset voi viimeistellä.

Resepti on Meri-Tuuli Lindströmin kirjasta Pataruokaa. WSOY 2016.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kielenvievää
  • kirja
  • ruokakirjat

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Useita ihmisiä kuollut räjähdyksessä konsertissa Manchesterissa – Videolla näkyy, miten ihmiset juoksevat hädissään pakoon

    2. 2

      Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

    3. 3

      Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

    4. 4

      Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

    5. 5

      Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

    6. 6

      Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

    7. 7

      Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

    8. 8

      Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

    9. 9

      Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

    10. 10

      Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

    2. 2

      ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

    3. 3

      Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

    4. 4

      Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

    5. 5

      Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

    6. 6

      Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

    7. 7

      Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

    8. 8

      Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

    9. 9

      Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

    10. 10

      Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

    2. 2

      Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

    3. 3

      Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

    4. 4

      Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

    5. 5

      Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

    6. 6

      Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

    7. 7

      Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

    8. 8

      Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

    9. 9

      Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

    10. 10

      Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

    11. Näytä lisää