Valikko
Kielenvievää    |   Blogi

Uudessa pataruokakirjassa suloinen odotus palkitaan huippuhyvällä ruualla

Ruokakirjatestissä Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa.

Mikä?

Meri-Tuuli Lindströmin uusi Pataruokaa-kirja ilahduttaa erilaisella näkökulmallaan jo esipuheessa: aikana, jolloin hittireseptin tärkein määre on nopeus, tämän kirjan ohjeilla ruuanlaitto on ”suloista odotusta”. Lindström haluaa kirjallaan herätellä verkkaisen ruuanlaiton taitoja ja näyttää, miten upeita kausia syksy ja talvi ovat nautiskelijalle.

Pataruuan valmistaminen vie yleensä monta tuntia, mutta työn hoitaa pääasiassa uuni ja kokilta jää aikaa vaikka päiväuniin. Ja ”ei haittaa, jos päikkärit venyvät, sillä ruoka ei mene miksikään, vaikka sitä hauduttaa tunnin aiottua pidempään”, huomauttaa Lindström.

Kirjan pataruokavalikoima on laaja: klassikoiden lisäksi mukaan on otettu arkisempia patoja, simpukoita ja fonduetakin. Klassikotkin saavat uutta twistiä kirjan lopussa olevista tilpehöörit-osastosta eli erilaisista lisukkeista ja ripotteista, joilla patoja voi viimeistellä.

Kreetta Järvenpään rouheankauniit kuvat sopivat kirjan hämyisään tunnelmaan täydellisesti. Kirjaa on nautinnollista vaikka pelkästään selailla.

Toimiiko?

Tein kirjasta kolme ruokaa. Chili con carnen valmistus piti aloittaa jo aamusta, jotta se ehti viikonlopun aterialle. Aineksia oli paljon, naudanpaistista ja valkoisista pavuista kardemummaan ja tummaan suklaaseen, mutta jo ensi lusikallinen valmiista ruuasta todisti, että jokaisella oli oman tärkeä paikkansa. Padan herkullinen täyteläisyys ei jättänyt toivomisen varaa. Se oli huippuhyvää.

Vegepata, voipapuja ja pecorinoa, oli pohja-aineksiltaan hyvin yksinkertainen: voipapuja, tomaatteja, valkosipulia ja yrttejä. Sen jujuna olivat viimeistelyvaiheessa lisättävät lehtikaali, pecorino sekä herkullinen pannulla rapeaksi paistettu tilpehööri, valkosipulinen leivänmuru. Taas ruoka oli niin herkullista, että leipäpalalla oli kaavittava lautaselta viimeinenkin pisara!

Ainoa pieni pettymys olivat chorizosimpukat. Valkoviinipohjainen keitinliemi oli toki maukasta, mutta kun simpukat lisättiin, vahva chorizo peitti liiaksi niiden herkkää makua.

Kenelle?

Pataruokaa-kirja kuuluu jokaisen kulinaristin kirjahyllyyn. Nopean ja helpon vastapainoksi on aika istahtaa odottamaan syksyn ja talven todellista kausiruokaa: täydellistä, tuntikausia muhinutta pataa.

Voipapuja ja pecorinoa

4 annosta

valmistusaika 2–3 h + papujen liotus

  • 5 dl kuivattuja voipapuja
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 7 dl kasvislientä
  • 400 g kirsikkatomaatteja
  • 4 oksaa tuoreita yrttejä, timjamia, oreganoa tai meiramia
  • 2 rkl oliiviöljyä
Viimeistelyyn:
  • 3 lehtikaalin lehteä (n. 60 g)
  • 100 g pecorinojuustoa
  • suolaa
  • rapeaa leivinmurua
Rapeat leivänmurut:
  • 3 palaa vanhaa leipää (tai 3 dl japanilaisia pankojauhoja)
  • ½ tl fenkolinsiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ½ dl hienonnettuja yrttejä (esim. persiljaa, oreganoa ja timjamia)
  • suolaa

 Huuhtele pavut ja laita ne likoamaan runsaaseen veteen yön yli. (Ota 3 leipäpalaa pöydälle kuivamaan, jos valmistat rapeat leivinmurut leivistä. Voit kuivattaa leivän myös 120-asteisessa uunissa tai korvata leivänmurut pankojauhoilla.)

 Valuta pavut ja huuhtele runsaassa vedessä. Kuori valkosipulit ja murskaa niitä kevyesti veitsen lappeella.

 Laita pavut pataan, ripottele päälle suola ja lisää kasvislientä (reseptin kokeilijan huomautus: lisää lientä niin, että pavut juuri ja juuri peittyvät. Kun/jos lientä jää, kaada loput pataan myöhemmin). Asettele valkosipulit, tomaatit ja yrtit papujen päälle, valuta viimeiseksi oliiviöljy pataan ja laita uuniin. Paahda 200 asteessa grillivastuksia käyttäen noin 15 minuuttia tai kunnes tomaatit ja valkosipulit ovat ruskistuneet.

 Nosta pata ulos ja laske lämpötila 140 asteeseen. (Reseptin kokeilijan huomautus: lisää loput kasvisliemestä, jos sitä edellisessä vaiheessa jäi.) Paina kevyesti lusikalla tomaatit ja valkosipulinkynnet papujen sekaan ja nosta pata takaisin uuniin. Anna hautua ilman kantta noin 2–3 tuntia tai kunnes pavut ovat pehmeitä. Tarkista välillä, että nestettä on tarpeeksi ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.

 Tee sillä välin rapeat leivänmurut. Murenna kuiva leipä tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi muruksi. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa.

 Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se puoliksi pituussuunnassa. Paina murskaksi veitsen lappeella. Laita valkosipulit ja öljy pannuun ja kuumenna keskikuumaksi. Paahda valkosipuleita hetki. Levitä leivänmurut ohueksi kerrokseksi pannulle ja ripottele päälle fenkolinsiemenet. Nosta lämpötilaa ja paahda murut kullanruskeiksi aina välillä ravistellen pannua. Kun leivänmurut ovat kauniin kullankeltaisia, lisää yrtit ja kääntele nopeasti seokseen. Mausta ripauksella suolaa ja kumoa muruseos lautaselle jäähtymään.

 Kun pavut ovat kypsiä, tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa. Pese lehtikaalit ja revi ne suupaloiksi, heitä lehden kova keskiruoti pois. Kääntele lehtikaalit kuumaan pataan ja nosta vielä 5 minuutiksi uuniin pehmenemään.

 Nosta pata pöytään ja veistele tai raasta päälle pecorinoa. Laita tarjolle rapeat leivänmurut, joilla annokset voi viimeistellä.

Resepti on Meri-Tuuli Lindströmin kirjasta Pataruokaa. WSOY 2016.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kielenvievää
  • kirja
  • ruokakirjat

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

    2. 2

      Isis-taistelijaksi epäilty 16-vuotias saksalaistyttö haluaa palata kotiin – kertoo saaneensa tarpeekseen sodasta ja kärsimyksestä

    3. 3

      Puolan presidentti pysäytti kiistellyn lakiuudistuksen – laajoihin mielenosoituksiin johtanut esitys heikentäisi oikeuslaitoksen riippumattomuutta tuntuvasti

    4. 4

      ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

    5. 5

      Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

    6. 6

      Feissarit koputtelevat nyt kotioville ja kiertävät pikkukaupunkeja – video näyttää, kuinka varain­hankkijaa kartettiin Vaasan keskustassa

    7. 7

      Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

    8. 8

      Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

    9. 9

      Slush-vaikuttajien mielestä Suomi on tärvännyt liikaa aikaa soteen, kikyyn ja keskioluisiin – ”Meidän pitää rakentaa maailman parhaita yrityksiä”

    10. 10

      Tyttö pääsi brittikirjailijan romaanihahmoksi 38 000 eurolla – soitimme dekkaristi Reijo Mäelle ja kysyimme, mihin hintaan oman nimensä saa hänen kirjaansa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

    2. 2

      Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

    3. 3

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    4. 4

      Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

    5. 5

      ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

    6. 6

      Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

    7. 7

      Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

    8. 8

      Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

    9. 9

      Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

    10. 10

      Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    2. 2

      Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

    3. 3

      Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

    4. 4

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    5. 5

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    6. 6

      Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

    7. 7

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    8. 8

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    9. 9

      Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

    10. 10

      Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

    11. Näytä lisää