Valikko
Kielenvievää    |   Blogi

Viikonloppu­hemmotteluun falafeleja ja punajuurihummusta

Hyvien falafelien salaisuus on kuivattujen herneiden käyttäminen.

Olen tehnyt falafeleja vuosien aikana monia kertoja. Useimmilla kerroista olen epäonnistunut. Sain pyörykät hajoamaan – oikeastaan räjähtämään – öljyssä. Tai sitten niistä tuli niin kovia, että pallojen kanssa olisi voinut lähteä golfkentälle.

Syy epäonnistumisiin löytyi, kun hieman kaivelin reseptejä ja falafel-juttuja ulkomaisilta nettisivustoilta. Olin tehnyt alkeellisen mokan ja käyttänyt kypsiä purkkiherneitä! Jutuissa erikseen varoiteltiin siitä, että tällöin massa ei pysy kasassa. Pitää käyttää kuivia herneitä, liottaa ne ja sitten valmistaa pyörykkätaikina.

No entä se pyöryköiden kovuus? Siinä kohdassa olin tehnyt toisen kohtalokkaan virheen: hienontanut ainekset tehosekoittimella liian tiukaksi tahnaksi. Pehmeämpään lopputulokseen pääsee, kun hienontaa seoksen vaikka monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella ja jättää seoksen hieman karkeaksi. Myös leivinjauheen lisääminen tuo massaan pehmeyttä. Jotta massa pysyy varmasti ilmavana, sekoittelen siihen mausteet haarukalla kevyesti ”vispaten”.

Osassa ohjeista lisätään joukkoon vehnäjauhoja, ilmeisesti ainakin siksi, että massa pysyisi paremmin kasassa. Tähän ohjeeseen en vehnäjauhoja laittanut, sillä halusin tehdä pyöryköistä gluteenittomat. Hajoamisongelmaa minulla ei tämän ohjeen kanssa ole ollut, pyörykät säilyttävät muotonsa täydellisesti. Koska me kaikki olemme erilaisia kokkeja, kannattaa kuitenkin tehdä ensin ”koepyörykkä”. Eli laita ensin vain yksi falafel paistumaan öljyyn. Jos se ei pysy kasassa, sekoita taikinaan 2–3 rkl vehnäjauhoja. Myös yhden kananmunan voi lisätä, sekin sitoo aineksia yhteen.

Hyvät falafelit ovat pinnalta rapeita, mutta sisältä pehmeitä. Mausteet ovat niissä tasapainossa. Alla olevalla ohjeella onnistuin niissä.

Falafelit

16 kpl

valmistusaika 1 h + 12 h kikherneiden liotus

  • 200 g kuivia kikherneitä
  • 1 pieni salottisipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl laadukasta oliiviöljyä
  • ½ dl lehtipersiljaa tiiviisti mittaan painettuna
  • ½ dl korianteria tiiviisti mittaan painettuna
  • ½ tl juustokuminaa
  • ½ tl jauhettua korianteria
  • ¼ tl cayennepippuria
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 1 tl leivinjauhetta
Kypsentämiseen:
  • 1½ l rypsiöljyä

 Huuhtele kikherneet ja laita ne likoamaan runsaaseen veteen 12 tunniksi.

 Kun herneet ovat lionneet 12 tuntia, valuta ne huolellisesti. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Pilko ne muutamaan palaan.

 Laita kikherneet, sipulipalat, suola, oliiviöljy, lehtipersilja ja korianteri monitoimikoneen kulhoon ja hienonna karkeahkoksi seokseksi. Älä päästä seosta ihan tahnamaiseksi, sillä silloin falafeleista tulee liian kovia. (Voit hienontaa seoksen myös tehokkaalla sauvasekoittimella.)

 Lisää seokseen mausteet ja seesaminsiemenet. Ripottele leivinjauhe tasaisesti taikinaan. Sekoita, kunnes ainekset ovat varmasti sekaisin. Vinkki: Käytä sekoittamiseen haarukkaa, se tuo ilmavuutta taikinaan.

 Nosta taikinakulho puoleksi tunniksi jääkaappiin.

 Kuumenna rypsiöljy kattilassa noin 175-asteiseksi. (Öljyssä paistaminen on ihan helppoa, mutta siinä pitää olla varovainen. Jos öljyn kuumentaa liian kuumaksi, se voi leimahtaa. Pidä kattilankantta lähellä ja tukahduta mahdollinen palo sillä.)

 Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä ja litistä ne pihveiksi. Paista niitä kuumassa öljyssä molemmin puolin, kunnes ne ovat kypsiä eli noin 6 minuuttia. Valuta talouspaperin päällä liika öljy pois. Pyörykät kannattaa tarjota heti, silloin ne ovat parhaimmillaan. Rakenne hieman kovettuu, jos pullat jäähdyttää.

 Tarjoa esimerkiksi punajuurihummuksen, paistettujen munakoisojen, fattoush-salaatin ja paahdettujen pitaleipäpalojen kera.

 

Punajuurihummus

noin 4 dl

valmistusaika 15 min

  • 2 (yhteensä noin 300 g) isoa kypsää punajuurta (ei etikkapunajuuria)
  • 1 prk (230 g) säilöttyjä kypsiä kikherneitä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ¾ dl hyvää oliiviöljyä
  • 2½ rkl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl juustokuminaa
  • 1 rkl tahinia

 Pilko kypsät punajuuret monitoimikoneen kulhoon. Huuhtele ja valuta kikherneet ja lisää nekin kulhoon. Kuori valkosipulinkynnet ja pilko muutamaan osaan, laita kulhoon.

 Lisää loputkin ainekset. Hienonna tahnamaiseksi. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

 Voit tarjota hummuksen heti, mutta jos on aikaa, nosta hetkeksi jääkaappiin, jotta maut syvenevät. Tarjoa falafelien kanssa tai dippinä paahdettujen leipäpalojen tai kasvisten kera.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kielenvievää
  • Kasvisruuat
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

    2. 2

      Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

    3. 3

      Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

    4. 4

      Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

    5. 5

      Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

    6. 6

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    7. 7

      Miten tässä taas kävi näin? Aamulla Helsinkiin luvattiin aurinkoista säätä, saimme rankkasadetta – meteorologi selittää

    8. 8

      Vielä kaksi vuotta sitten Puolaa pidettiin EU:n suurena menestystarinana, nyt maan oikeuslaitos on menettämässä riippumattomuutensa – miksi näin kävi? Tutkija selittää

    9. 9

      ”Itseoppineet suomalaistutkijat” haukkuvat hallituksen perustulokokeilun New York Timesissa: ”Lähinnä julkisuustemppu”

    10. 10

      Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

    2. 2

      Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

    3. 3

      Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

    4. 4

      CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

    5. 5

      Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

    6. 6

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    7. 7

      Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

    8. 8

      Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

    9. 9

      ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

    10. 10

      Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

    2. 2

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    3. 3

      Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

    4. 4

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    5. 5

      Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

    6. 6

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    7. 7

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    8. 8

      Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

    9. 9

      Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

    10. 10

      Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

    11. Näytä lisää