Valikko
Kielenvievää    |   Blogi

Nyhtökaurasaalis päätyi kurpitsan täytteeksi

Tässä ruuassa on tutut Italian maut: nyhtökaura saa seuraa tomaatista, mozzarellasta, basilikasta ja grillatusta artisokasta.

Lähdin saalisretkelle aamuvarhain, otin selvää kulkureiteistä, olin passissa, luotin apujoukkoihin. Nyhtökauran saalistamisessa on paljon samaa kuin oikean riistan metsästyksessä. En sentään joutunut käyttämään vainukoiraa.

Saalista tuli, yhteensä kuusi pakettia kahdella eri kerralla. Mutta onhan tämä ihan uskomatonta: miten yhden elintarvikkeen tekeminen kuluttajan ulottuville on näin hankalaa?

No, nyt nyhtökauraa on jääkaapissa ja aion lähipäivinä kokeilla siitä monta reseptiä. Kauppoihin on nimittäin tulossa kolme eri keittokirjaa, jotka ovat keskittyneet nyhtökauraan. Kirja-arvio tulee parin viikon sisällä lehteen, jos matkaan ei osu mutkia.

Lämmittelin aihetta tekemällä ensin oman kokeiluni. Päätin käyttää siihen sesongin raaka-ainetta, myskikurpitsaa. Tein chilillä maustetun tomaatti-kurpitsakastikkeen ja lisäsin nyhtökauran siihen. Kastikkeen laitoin esikypsennettyihin kurpitsapuolikkaisiin, joukkoon painelin jääkaapista löytynyttä grillattua artisokkaa (lasipurkkisäilyke) ja kuorrutin komeuden vielä tuoremozzarellalla.

Ruuassa on italialaisista ruuista tuttu makumaailma, joten se kelpasi hyvin maistajille. Nyhtökauran hieman viljainen maku tulee siitä hennosti esiin, mutta jos sen haluaa peittää (olen kuullut, että se joitakin häiritsee), silloin pitää lisätä chiliä ja yrttejä. Raastoin uunista tulleen kurpitsan päälle vielä parmesaaniakin ja silppusin runsaasti basilikaa.

Nyhtökauralla täytetty kurpitsa

Neljälle

Valmistusaika noin tunti

  • 1 (noin 1,2 kg) myskikurpitsa
  • öljyä, suolaa, mustapippuria
Kastike:
  • 2 rkl öljyä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 5–6 cm:n pätkä punaisesta chilistä
  • 1½ dl pieniä kurpitsakuutioita
  • 1 tlk laadukasta tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl suolaa
  • ½–¾ tl mustapippuria
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl tuoretta tai noin ½ tl kuivattua oreganoa
  • 1 pkt (250 g) maustamatonta nyhtökauraa
  • 1–2 dl vettä
Lisäksi:
  • muutama grillattu artisokansydän (kaupan valmis säilyke)
  • 1 pallo tuoremozzarellaa
  • tuoretta basilikaa
  • pala parmesaanijuustoa

 Huuhtele ja kuivaa kurpitsa. Poista kova kanta ja halkaise se pitkittäin. Kaavi siemenet ja rihmastot pois.

 Koverra myös hedelmälihaa pois pienen veitsen avulla. Koverra kurpitsaa ohuemmasta päästä niin, että siementen kuppimainen kolo ikään kuin jatkuu kurpitsan ohuempaan päähän. Kovertamasi kolon ei tarvitse olla yhtä syvä kuin siementen muodostama kuppi, tärkeää on se, että saat kurpitsaan hieman syvennystä, jossa kastike pysyy. Kurpitsa myös kypsyy tasaisemmin, kuin koverrat sitä hieman. Koverra kurpitsaa niin, että saat siitä irti maltoa noin 1½ dl. Hienonna kovertamasi malto pieniksi kuutioiksi (tai raasta se).

 Laita kurpitsanpuolikkaat leivinpaperin päälle pellille. Sivele leikkuupinnat öljyllä vaikka silikonisudilla ja mausta pinnat suolalla ja mustapippurilla. Nosta pelti 200-asteiseen uuniin 35 minuutiksi.

 Tee sillä välin kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet, hienonna malto.

 Kuumenna ison paistinpannun pohjalla tilkka öljyä. Lisää valkosipulit ja paista niitä parin minuutin ajan miedolla lämmöllä. Lisää chilit ja jatka paistamista noin minuutti. Lisää sitten kurpitsakuutiot ja paistele sekoitellen noin viisi minuuttia.

 Kaada pannulle tomaattimurska. Lisää tomaattipyree, suola, mustapippuri, sokeri ja oregano. Sekoita. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuutin ajan.

 Lisää joukkoon nyhtökaura ja tilkka vettä. Sekoita ja anna taas muhia noin kymmenen minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Tarkista maku: jos kastike vaatii mielestäsi enemmän mausteita, lisää niitä.

 Nosta kurpitsat uunista 35 minuutin kypsennyksen jälkeen ja tarkista kypsyys: veitsenkärjen pitäisi upota maltoon helposti. Jos kurpitsa vaikuttaa kypsältä, jaa kastike puolikkaille. Paina myös 3–4 artisokan sydäntä kummankin puolikkaan päälle. Revi mozzarellapallo käsin ja jaa se kurpitsoille. Nosta kurpitsapelti takaisin uuniin. Pidä noin 10 minuuttia eli niin kauan, että mozzarella sulaa pinnalle.

 Ota uunista ja silppua päälle runsaasti basilikaa. Laita tarjolle vielä vastaraastettua parmesaania, jota jokainen syöjä voi lisätä annoksensa päälle.

Vinkki: Jos jääkaapissasi sattuu olemaan marinoitua munakoisoa tai kesäkurpitsaa tai vaikka oliiveja, voit hyvin korvata artisokan niillä.

Vinkki: Myskikurpitsassa on ohuet kuoret, joten täytetyn kurpitsan voi syödä kuorineen. Jos kuoret häiritsevät, jätä ne syömättä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kielenvievää
  • Kasvisruuat
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

    2. 2

      Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

    3. 3

      Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

    4. 4

      Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

    5. 5

      Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

    6. 6

      Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

    7. 7

      Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

    8. 8

      Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

    9. 9

      Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

    10. 10

      Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

    2. 2

      Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

    3. 3

      Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

    4. 4

      Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

    5. 5

      Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

    6. 6

      Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

    7. 7

      Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

    8. 8

      Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

    9. 9

      Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

    10. 10

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

    2. 2

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    3. 3

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    4. 4

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    5. 5

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    6. 6

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    7. 7

      Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

    8. 8

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    9. 9

      Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

    10. 10

      Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

    11. Näytä lisää