Kielenvievää

Valikko
Kielenvievää    |   Blogi

Nyhtökaurasaalis päätyi kurpitsan täytteeksi

Tässä ruuassa on tutut Italian maut: nyhtökaura saa seuraa tomaatista, mozzarellasta, basilikasta ja grillatusta artisokasta.

Lähdin saalisretkelle aamuvarhain, otin selvää kulkureiteistä, olin passissa, luotin apujoukkoihin. Nyhtökauran saalistamisessa on paljon samaa kuin oikean riistan metsästyksessä. En sentään joutunut käyttämään vainukoiraa.

Saalista tuli, yhteensä kuusi pakettia kahdella eri kerralla. Mutta onhan tämä ihan uskomatonta: miten yhden elintarvikkeen tekeminen kuluttajan ulottuville on näin hankalaa?

No, nyt nyhtökauraa on jääkaapissa ja aion lähipäivinä kokeilla siitä monta reseptiä. Kauppoihin on nimittäin tulossa kolme eri keittokirjaa, jotka ovat keskittyneet nyhtökauraan. Kirja-arvio tulee parin viikon sisällä lehteen, jos matkaan ei osu mutkia.

Lämmittelin aihetta tekemällä ensin oman kokeiluni. Päätin käyttää siihen sesongin raaka-ainetta, myskikurpitsaa. Tein chilillä maustetun tomaatti-kurpitsakastikkeen ja lisäsin nyhtökauran siihen. Kastikkeen laitoin esikypsennettyihin kurpitsapuolikkaisiin, joukkoon painelin jääkaapista löytynyttä grillattua artisokkaa (lasipurkkisäilyke) ja kuorrutin komeuden vielä tuoremozzarellalla.

Ruuassa on italialaisista ruuista tuttu makumaailma, joten se kelpasi hyvin maistajille. Nyhtökauran hieman viljainen maku tulee siitä hennosti esiin, mutta jos sen haluaa peittää (olen kuullut, että se joitakin häiritsee), silloin pitää lisätä chiliä ja yrttejä. Raastoin uunista tulleen kurpitsan päälle vielä parmesaaniakin ja silppusin runsaasti basilikaa.

Nyhtökauralla täytetty kurpitsa

Neljälle

Valmistusaika noin tunti

  • 1 (noin 1,2 kg) myskikurpitsa
  • öljyä, suolaa, mustapippuria
Kastike:
  • 2 rkl öljyä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 5–6 cm:n pätkä punaisesta chilistä
  • 1½ dl pieniä kurpitsakuutioita
  • 1 tlk laadukasta tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl suolaa
  • ½–¾ tl mustapippuria
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl tuoretta tai noin ½ tl kuivattua oreganoa
  • 1 pkt (250 g) maustamatonta nyhtökauraa
  • 1–2 dl vettä
Lisäksi:
  • muutama grillattu artisokansydän (kaupan valmis säilyke)
  • 1 pallo tuoremozzarellaa
  • tuoretta basilikaa
  • pala parmesaanijuustoa

 Huuhtele ja kuivaa kurpitsa. Poista kova kanta ja halkaise se pitkittäin. Kaavi siemenet ja rihmastot pois.

 Koverra myös hedelmälihaa pois pienen veitsen avulla. Koverra kurpitsaa ohuemmasta päästä niin, että siementen kuppimainen kolo ikään kuin jatkuu kurpitsan ohuempaan päähän. Kovertamasi kolon ei tarvitse olla yhtä syvä kuin siementen muodostama kuppi, tärkeää on se, että saat kurpitsaan hieman syvennystä, jossa kastike pysyy. Kurpitsa myös kypsyy tasaisemmin, kuin koverrat sitä hieman. Koverra kurpitsaa niin, että saat siitä irti maltoa noin 1½ dl. Hienonna kovertamasi malto pieniksi kuutioiksi (tai raasta se).

 Laita kurpitsanpuolikkaat leivinpaperin päälle pellille. Sivele leikkuupinnat öljyllä vaikka silikonisudilla ja mausta pinnat suolalla ja mustapippurilla. Nosta pelti 200-asteiseen uuniin 35 minuutiksi.

 Tee sillä välin kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet, hienonna malto.

 Kuumenna ison paistinpannun pohjalla tilkka öljyä. Lisää valkosipulit ja paista niitä parin minuutin ajan miedolla lämmöllä. Lisää chilit ja jatka paistamista noin minuutti. Lisää sitten kurpitsakuutiot ja paistele sekoitellen noin viisi minuuttia.

 Kaada pannulle tomaattimurska. Lisää tomaattipyree, suola, mustapippuri, sokeri ja oregano. Sekoita. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuutin ajan.

 Lisää joukkoon nyhtökaura ja tilkka vettä. Sekoita ja anna taas muhia noin kymmenen minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Tarkista maku: jos kastike vaatii mielestäsi enemmän mausteita, lisää niitä.

 Nosta kurpitsat uunista 35 minuutin kypsennyksen jälkeen ja tarkista kypsyys: veitsenkärjen pitäisi upota maltoon helposti. Jos kurpitsa vaikuttaa kypsältä, jaa kastike puolikkaille. Paina myös 3–4 artisokan sydäntä kummankin puolikkaan päälle. Revi mozzarellapallo käsin ja jaa se kurpitsoille. Nosta kurpitsapelti takaisin uuniin. Pidä noin 10 minuuttia eli niin kauan, että mozzarella sulaa pinnalle.

 Ota uunista ja silppua päälle runsaasti basilikaa. Laita tarjolle vielä vastaraastettua parmesaania, jota jokainen syöjä voi lisätä annoksensa päälle.

Vinkki: Jos jääkaapissasi sattuu olemaan marinoitua munakoisoa tai kesäkurpitsaa tai vaikka oliiveja, voit hyvin korvata artisokan niillä.

Vinkki: Myskikurpitsassa on ohuet kuoret, joten täytetyn kurpitsan voi syödä kuorineen. Jos kuoret häiritsevät, jätä ne syömättä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kielenvievää
  • Kasvisruuat
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää

    Luetuimmat

    1. 1

      Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

    2. 2

      ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

    3. 3

      Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

    4. 4

      Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

    5. 5

      Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

    6. 6

      Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

    7. 7

      Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

    8. 8

      Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

    9. 9

      Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

    10. 10

      Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

    2. 2

      Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

    3. 3

      Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

    4. 4

      Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

    5. 5

      ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

    6. 6

      Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

    7. 7

      Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

    8. 8

      Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

    9. 9

      Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

    10. 10

      Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

    2. 2

      Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

    3. 3

      Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

    4. 4

      Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

    5. 5

      Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

    6. 6

      Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

    7. 7

      HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

    8. 8

      Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

    9. 9

      Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

    10. 10

      44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

    11. Näytä lisää