Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otetaan taas keittoa: Tom Kha Gai

Kiusauksessa
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Talvipakkaset saapuivat uuden vuoden myötä. Iänkaikkiset lupaukset ja nämä säät yhdistää yksi asia: keitto. Kuuma, täyttävä ja tietenkin maukas.

Juuri nyt lempikeittoni on thaimaalainen Tom Kha Gai, joten luonnollisesti suosittelen sitä kaikille luomakunnan jäsenille. Tai vähintäänkin nyt sitten Kiusauksessa-blogin lukijoille.

Klassinen thaisoppa hellii makuhermoja, ja on myös varsin armelias joulunajan herkkujen runtelemaa kehoa kohtaan. Kookosmaitoahan siihen toki pannaan, mutta annosta kohden määrä on hyvin kohtuullinen.

Tom Kha Gai ei perinteisesti ole tulinen, mutta liemipohjaan voi halutessaan lisätä chiliä – inkiväärin, sitruunaruohon ja kaffirlimetin lisäksi. Chilihän tunnetusti potkii vauhtia aineenvaihduntaan.

Itseni aion potkia tällä viikolla lentokoneeseen ja takaisin Abu Dhabiin. Kokkailu ja bloggailu jatkuu sieltä, mutta talviruokia en aio unohtaa. Nehän ovat parhautta.

 

Tom Kha Gai, thaimaalainen kana-kookoskeitto

4 annosta valmistusaika 35 min

  • 500 g broilerin rintafileitä tai vastaava määrä lihaa broilerin reisistä ja koivista irrotettuna
  • 5 cm:n pala (35 g) tuoretta inkivääriä
  • 2 sitruunaruohonvartta
  • 6 kuivattua kaffirlimetinlehteä
  • 1 l kanalientä
  • 200 g siitakesieniä
  • 1 tlk (400 g) kookosmaitoa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 tl sokeria

Tarjoiluun:

  • 1 punainen chili
  • 2 rkl chiliöljyä
  • limettilohkoja
  • tuoretta korianteria

 Maukkaimman keiton saat käyttämällä broilerin koipi-reisipaloista irrotetua lihaa. Poista paloista luut ja nahka. Viipaloi liha ohuiksi suikaleiksi. Jos käytät broilerin rintafileitä, suikaloi ne. Jätä odottamaan. Kuori ja viipaloi inkivääri.

 Poista sitruunaruohonvarsista kuivat pintalehdet ja hienonna sitruunaruohot. Laita inkivääri, sitruunaruoho, kaffirlimetinlehdet ja kanaliemi kattilaan. Keitä 8–10 minuuttia. Siivilöi liemi ja laita se takaisin kattilaan, heitä pois mausteet.

 Puhdista ja viipaloi siitakesienet. 

 Lisää siitakesienet ja broilerinlihat siivilöityyn liemeen. Keitä 20 minuuttia (broilerinfilesuikaleita vähemmän, noin 10 minuuttia riittää).

 Lisää kookosmaito, kalakastike ja sokeri. Kiehauta ja tarkista maku.

 Annostele keitto kulhoihin. Leikkaa punainen chili ohuiksi vinoviipaleiksi ja ripottele annoksiin. Lisää chiliöljyä. Aseta pinnalle limettilohkoja ja hienonna päälle tuoretta korianteria.

Laura Kaapro

Laura Kaapro

Kokkikoulun käynyt Hesarin toimittaja joutuu usein kiusaukseen ja panee tässä blogissa vahingon kiertämään.

Kiusauksessa kokataan arkiruokaa ja viikonloppuherkkuja sekä omalle perheelle että sekalaisille suille.

Innoitusta piisissä postailuun saan matkoilta, ravintoloista, ruokakirjoista ja -blogeista. Sekä tietysti teiltä kanssakokkaajilta, ruokamaailmaan syvälle sukeltaneilta lukijoilta.

Hae reseptejä

Reseptit