Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uunijuuresten kumppani: ihana artisokkahummus

Kiusauksessa
 
Laura Kaapro
Kuva: Laura Kaapro

Kävin viime viikolla lounaalla kahvilassa, jossa maistatettiin paikan omaa, purkitettua latva-artisokkalevitettä. Käyttäydyin oitis niin kuin ravintola arvatenkin oli laskeskellut: purkillinen artisokkamössöä lähti kassan kautta mukaan.

Kun kotona hölväsin artisokkatahnaa ehkä kolmatta (tai viidettä) kertaa hapankorpun päälle, mietiskelin, toimisiko säilötty latva-artisokansydän myös hummuksessa. Hummusta on täällä päin maailmaa tarjolla niin paljon ja niin usein, että jopa tällaisen hummushullun kuin minä täytyy saada siihen toisinaan vähän vaihtelua. (Tunnen muuten ihmisen, joka syö hummusta joka aterialla. Kyllä, jokaisella. Aina.)

Loistava latva-artisokkahummus olikin nopeasti pyöräytetty. Artisokansydämet ja kikherneet vain siivilään, ja niiden valuessa valkosipulinkynsi pois kuoristaan. Kaikki ainekset yhteen ja surrurrur. Nykyisin valmistan hummukseni tehosekoittimessa, koska Abu Dhabissa olen oppinut, että sen kuuluu olla aivan samettisen sileää. Varsin pätevää kamaa syntyy myös monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.

Artisokkahummus on tämänhetkinen suosikkini etenkin uunijuuresten kumppanina. Sitruunaisena ja hieman viinietikkaisena se tymäköittää makeahkon paahteiset juurekset. Kalapalan, broilerinfileen tai kasvispyöryköiden kanssa setistä tuleekin jo ateria. Levitteenä, kuten sanottu, artisokkahummus on tietysti ehdoton, samoin pitaleivän tai wrapin täytteenä. Ja jos olisin Suomessa, ostaisin sen seuraksi pussillisen ruisnachoja illan dippailuherkuttelua varten.

 

Artisokkahummus

Noin 5 dl Valmistusaika 5 min

  • 1 tlk (280 g) suolaliemeen säilöttyjä artisokansydämiä (165 g valutettuna)
  • 1 tlk (400 g) säilöttyjä kikherneitä (260 g valutettuna)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ¾ dl oliiviöljyä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
  • ¾ tl suolaa
  • ½ tl timjamia
  • ½ tl mustapippuria

 Valuta artisokansydämet ja kikherneet tiheässä siivilässä.

 Kuori valkosipulinkynsi.

 Mittaa kaikki aineet monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Voit valmistaa tahnan myös sauvasekoittimella.

 Aja tasaiseksi, sileäksi tahnaksi.

 Tarjoa esimerkiksi uunijuuresten kanssa, leivän tai korppujen levitteenä, ruisnachojen tai kasvispalojen dippinä, pitaleivän täytteenä, osana meze-valikoimaa tai ruuan lisäkkeenä.

Laura Kaapro

Laura Kaapro

Kokkikoulun käynyt Hesarin toimittaja joutuu usein kiusaukseen ja panee tässä blogissa vahingon kiertämään.

Kiusauksessa kokataan arkiruokaa ja viikonloppuherkkuja sekä omalle perheelle että sekalaisille suille.

Innoitusta piisissä postailuun saan matkoilta, ravintoloista, ruokakirjoista ja -blogeista. Sekä tietysti teiltä kanssakokkaajilta, ruokamaailmaan syvälle sukeltaneilta lukijoilta.

Hae reseptejä