Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tahinista loistokastike lohelle

Kiusauksessa
 

Kun ruokatoimittajalta hetkellisesti loppuvat omat ideat, voi joskus käydä niinkin hyvin, että hätiin tulevat mestarikokkilukijat. Kiusauksessa-blogia seuraava Mika Ruusunen vinkkasi taannoin lupaavan kuuloisesta tahinikastikkeesta. Simppeli soosi osoittautui löydöksi. Ruusunen oli törmännyt ohjeeseen Lontoossa, aasialaisruokakauppa Itsun keittokirjassa, ja kirjahan oli tietysti pitänyt hankkia omaksi (ja niin taitaa käydä minullekin).

Tahinin kanssa nimittäin voi sattua niin, että sitä kuluu pari lusikallista hummukseen, mutta suurin osa purkillisesta jää jääkaapin perukoille lojumaan. Tahini maistuu hiukan kitkerältä, joten raakana sitä ei oikein tule vedettyä. Maku kaipaa parikseen jotakin täyteläistä tai hivenen makeaa.

Itsu-kastikkeessa tahiniin sekoitetaan makeaa riisiviiniä miriniä ja muutama muu yksinkertainen aines. Kastike valmistuu minuuteissa, ja tuo uutta vääntöä vaikkapa lohipalalle. Aasialaishenkinen soosi on herkkua myös grillatun broilerin, höyrytettyjen kasvisten tai nuudeleiden kanssa. Ja jos kaappiin on pesiytynyt vajaa sake-pullo, voi mirinin korvata samalla määrällä sakea, siis riisiviiniä. Siinä tapauksessa makeuttajaa (esimerkiksi hunajaa) kannattaa vain lisätä hieman enemmän. Seesamiöljyn tilalle puolestaan käy tilkka rypsiöljyä.

Viime aikoina olen maustanut tahinilla myös porkkanamuusin, joka muuten olisi turhan yksiulotteista ja makeaa. Tahinilla, sitruunalla ja lehtipersiljalla viimeistelty porkkanamuusi sopii mainiosti lohen pediksi.

Lohta tahinikastikkeen ja porkkana-tahinimuusin kera

2 annosta

valmistusaika 20 min

  • 2 lohimedaljonkia
  • tilkka öljyä paistamiseen
  • suolaa
Kastike:
  • 2 rkl miriniä (esim. Yutaka)
  • 1½ rkl tahinia
  • 1½ rkl sitruunamehua
  • ½ rkl soijakastiketta
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • vettä
  • 1 valkosipulinkynsi
Porkkanamuusi:
  • 1 kg porkkanoita
  • 3 rkl tahinia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa
  • 1 ruukku tuoretta lehtipersiljaa
Viimeistelyyn:
  • seesaminsiemeniä

 Kuori porkkanat ja paloittele ne. Laita kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että porkkanat juuri ja juuri peittyvät. Keitä pehmeiksi.

 Muhenna porkkanat perunasurvimella. Sekoita joukkoon tahini, sitruunamehu, oliiviöljy ja suola. Hienonna joukkoon lehtipersilja. Pidä lämpimänä kannen alla tarjoiluun asti.

 Porkkanoiden kiehuessa sekoita lohen kastike. Sekoita kulhossa mirin, tahini, sitruunamehu, soijakastike, seesamiöljy, hunaja ja vesi. Kuori valkosipulinkynsi ja murskaa se joukkoon valkosipulinpuristimella. Sekoita kastike tasaiseksi ja jätä odottamaan.

 Paista lohimedaljongit paistinpannulla tai parilapannulla sopivaan kypsyyteen. Lohi saa jäädä keskeltä hieman kuultavaksi. Ripottele suolaa lohen pinnoille.

 Annostele porkkanamuusi kahdelle lautaselle. Nosta päälle lohimedaljongit. Valuta annoksille tahinikastiketta. Ripottele vielä halutessasi koristeeksi hieman seesaminsiemeniä. Tarjoa heti.

Laura Kaapro

Laura Kaapro

Kokkikoulun käynyt Hesarin toimittaja joutuu usein kiusaukseen ja panee tässä blogissa vahingon kiertämään.

Kiusauksessa kokataan arkiruokaa ja viikonloppuherkkuja sekä omalle perheelle että sekalaisille suille.

Innoitusta piisissä postailuun saan matkoilta, ravintoloista, ruokakirjoista ja -blogeista. Sekä tietysti teiltä kanssakokkaajilta, ruokamaailmaan syvälle sukeltaneilta lukijoilta.

Hae reseptejä