Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suklaapiirakka tekee vaivaansa suuremman vaikutuksen

Kiusauksessa
 
Helsingin Sanomat
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Leipominen on ihanaa. Kaikista ihaninta se on silloin, kun ohje on helppo ja nopea mutta lopputulos silti – no, ihana.

Tässäpä siis ohje teille, joiden leivontakäyttäytyminen noudattelee samoja linjoja. Resepti on nimittäin suorastaan huijausta. Lopputuloksesta ei ikinä arvaisi, miten vähän vaivaa tämä suklaahurmio vaatii.

Tämänkaltaisia suklaapiirakoita leivotaan paljon Yhdysvalloissa. Siellähän leivontakulttuuri on sellainen, että mutkat vedetään suoriksi jokaisen tilaisuuden tullen. Tässä piirakassa ei kuitenkaan käytetä valmiita jauhoseoksia tai vanukasaineksia, vaan rehellisiä tarvikkeita – sekä vähän mikroaaltouunia. Piirakan täyte tosin valmistuu yhtä lailla kattilassakin.

Resepti löytyi Yammie’s noshery –blogista (jonka pitäjä taitaa kylläkin olla kanadalainen). Valloittavia leivontaohjeita, kerta kaikkiaan. Olen muunnellut piirakkareseptiä hieman, ja sitä on kunkin leipojan helppo muunnella vielä lisää. Mikä hieno piirre reseptissä!

Jos tykkäät minttusuklaan mausta, valitse pohjaan minttutäytekeksit ja mausta täyte piparminttu-uutteella. Jos taasen vierastat kookosmaitoa, korvaa se tavallisella täysmaidolla.

Täytettä voi maustaa vaikka millä muullakin suklaan makuparilla. Sanotaan nyt vaikkapa appelsiininkuorella tai vaniljalla. Sitä voi myös höystää esimerkiksi kuivatulla marjoilla tai hedelmillä tai vaikka pikkuruisilla vaahtokarkeilla rocky road -tyyliin.

15 minuutin suklaapiirakka

10–12 palaa

Valmistusaika 15 min + 2–3 h

Pohja:
  • 24 kpl (300 g) tummia täytekeksejä (esim. Domino, Oreo, Daniela tai gluteeniton Cookie-O’s)
  • 75 g voita
Täyte:
  • 250 g tummaa leivontasuklaata (noin 45 %)
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 1 kananmuna
  • ½ dl maissitärkkelysjauhoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tlk (400 g) kookosmaitoa
  • 25 g voita
Koristeeksi:
  • suklaarouhetta

 Murskaa täytekeksit monitoimikoneessa tai vahvassa muovipussissa pussin päältä kaulimella painellen.

 Sulata voi ja sekoita se keksimurskaan.

 Pingota pala leivinpaperia 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle.

 Painele keksiseos tiiviisti vuoan pohjalle ja parin sentin korkeuteen reunoille.

 Laita jääkaappiin kiinteytymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

 Paloittele täytteen suklaa pieniksi paloiksi ja jätä odottamaan.

 Erottele kananmunista 4 keltuaista mikronkestävään kulhoon. Riko keltuaisten joukkoon kokonainen kananmuna. (Käytä yli jääneet valkuaiset toiseen tarkoitukseen, esim. marenkiin tai valkuaispitoiseen munakkaaseen.)

 Vatkaa keltuaisten ja kananmunan joukkoon maissitärkkelysjauho ja sokeri.

 Lisää kookosmaito ja sekoita tasaiseksi.

 Laita seos mikroaaltouuniin noin viideksi minuutiksi täydelle teholle. Keskeytä kypsennys minuutin välein ja vatkaa. Jatka kypsentämistä ja sekoittamista, kunnes seos on sopivan paksua. (Voit tehdä tämän myös liedellä: kypsennä seosta paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se on sakeaa.)

 Lisää voi ja suklaapalat. Sekoita, kunnes voi ja suklaa ovat täysin sulaneet ja seos on tasaista.

 Kaada suklaatäyte piirakkapohjan päälle. Peitä palalla tuorekelmua niin, että kelmu on kevyesti kiinni täytteen pinnassa. Näin pintaan ei muodostu kuorta.

 Anna piirakan jäähtyä ja kiinteytyä jääkaapissa noin 2–3 tuntia ennen tarjoilua. Ota se kuitenkin huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

 Irrota vuoan reunus ja työnnä piirakka leivinpaperin päältä tarjoiluvadille. Poista tuorekelmu täytteen pinnalta. Koristele piirakka suklaarouheella.

Laura Kaapro

Laura Kaapro

Kokkikoulun käynyt Hesarin toimittaja joutuu usein kiusaukseen ja panee tässä blogissa vahingon kiertämään.

Kiusauksessa kokataan arkiruokaa ja viikonloppuherkkuja sekä omalle perheelle että sekalaisille suille.

Innoitusta piisissä postailuun saan matkoilta, ravintoloista, ruokakirjoista ja -blogeista. Sekä tietysti teiltä kanssakokkaajilta, ruokamaailmaan syvälle sukeltaneilta lukijoilta.

Hae reseptejä

Reseptit