Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vegaaniset tacot täytetään savupavuilla

Kiusauksessa
 

Viimeisen vuoden aikana olen oppinut esimerkiksi tämän: ekspattipuolisoiden oletetaan muodostavan runsaasti erilaisia kahvitteluryhmiä ja osallistuvan niihin aktiivisesti. Itsehän olen laiminlyönyt kammottavasti tätä velvollisuutta.

Mikä olisikaan ihanampaa kuin kahvitella mukavassa seurassa. Vaikka joka päivä! Mutta. Kun lasten viemisten ja hakemisten väliin jää hyvässä lykyssä kolme tuntia tehokasta peliaikaa, se on syytä käyttää niin sanottuihin oikeisiin töihin.

Nyt olen hiukan antanut periksi ja yrittänyt tehdä tilaa yhdelle kahviryhmälle viikossa. Tokihan se on kannattanut. Ryhmissä puheenaiheet nimittäin kääntyvät sangen usein ruoka-asioihin. Ja vielä kahvitteluakin mukavampaa on ruokapuhe.

Viime viikolla juttelin erään amerikkalaisvegetaristin kanssa meksikolaisesta ruuasta. Hän on alkanut kokkailla meksikolaista itse vasta Abu Dhabissa asuessaan, koska kaupungista on kuulemma mahdotonta löytää hyvää meksikolaista ravintolaa. Totta puhui. Meksikolaisruoka on täällä surkeaa. Kun taas Yhdysvalloissa, nainen selitti, meksikolainen ruoka on samassa asemassa kuin Abu Dhabissa intialainen ruoka. Sitä saa hienona ja viimeisteltynä, mutta mahtavan makuisena edullisestikin. ”Sopii myös humalaan ja krapulaan”, nainen summasi.

Inspiraatiota ei voinut välttää. Jossain päin takaraivoa olenkin jo haudutellut ajatusta vegaanisista tacoista tai tortilloista. Ajatus lähti savulla maustetuista linssimuhennoksista, joiden ohjeita olen nähnyt siellä täällä. Itse halusin kuitenkin kehitellä reseptin mustapavuista. Pidän niiden mausta ja ravintoarvoista, ja näkisin mieluusti maailmassa mahdollisimman monia herkullisia mustapapuruokia.

Tämän tacotäytteen ”lihaisuutta” lisäävät aurinkokuivatut tomaatit. Savun aromi sopii mausteiseen makumaailmaan uskomattoman hyvin. Sitä saa savupaprikasta eli chipotlesta, mutta ennen kaikkea liquid smoke -uutteesta, johon kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti. Uutetta saa tavallisista (ainakin isoista) marketeista. Se on hyvä lisä itse tehtyihin Bbq-kastikkeisiin, ja kohtahan niidenkin sesonki on jo käsillä (positiivista, eikö vaan!)

Vegaaniset tacot tai tortillat valmistuvat hetkessä, varsinkin kun ottaa oikoteitä onneen valmiiden tacokuorien tai tortillojen sekä säilöttyjen papujen muodossa. Tai sitten voi säätää setit viimeisen päälle: tehdä maissitortillat itse ja sekoittaa ekstraherkuksi ihanan guacamolen.

Savupaputacot

4–6 annosta

valmistusaika 30 min

Papumuhennos:
  • 2 tlk (2 x 400 g) säilöttyjä kypsiä mustapapuja
  • 8 säilöttyä aurinkokuivattua tomaattia
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 lehtisellerinvartta
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1 tl savupaprikajauhetta (chipotle)
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • dl vettä
  • 1 tl liquid smoke -uutetta
  • 1 tl suolaa
Lisäksi:
  • maissitacokuoria tai pieniä maissitortilloja
  • 2 isoa tai 3 pientä kypsää avokadoa
  • 2 limettiä
  • pala jäävuorisalaattia
  • (tulista) tomaattisalsaa
  • tuoretta korianteria

 Kaada mustapavut siivilään ja huuhtaise kylmällä vedellä. Jätä valumaan. Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Huuhtele lehtisellerinvarret ja suikaloi ne pitkittäin suikaleiksi. Hienonna suikaleet pieniksi kuutioiksi.

 Kuumenna öljy suuressa pannussa. Kuullota ensin sipulisilppua 5–7 minuuttia. Lisää valkosipuli, lehtiselleri, juustokumina, korianteri, chilihiutaleet, savupaprikajauhe ja mustapippuri. Kääntele pari minuuttia.

 Lisää tomaattipyree ja aurinkokuivatut tomaatit, kääntele vielä hetki. Lisää valutetut mustapavut, vesi ja liquid smoke.

 Anna muhennoksen hautua ilman kantta miedolla lämmöllä hivenen poreillen 10 minuuttia, kunnes se on paksua ja hyvin maustunutta. Sekoittele välillä. Mausta muhennos lopuksi suolalla.

 Halkaise avokadot ja poista kivi, nosta hedelmäliha pois lusikalla ja viipaloi se. Lämmitä tacokuoret tai maissitortillat.

 Suikaloi pala jäävuorisalaattia. Pilko limetit lohkoiksi. Hienonna tuoretta korianteria.

 Nosta tarjolle myös papukastike sekä tomaattisalsa.

 Nosta tacokuoren tai tortillan pohjalle suikaloitua jäävuorisalaattia ja lado päälle savupapumuhennosta, avokadoa ja salsaa. Purista mehua limettilohkosta ja viimeistele tuoreella korianterilla.

Laura Kaapro

Laura Kaapro

Kokkikoulun käynyt Hesarin toimittaja joutuu usein kiusaukseen ja panee tässä blogissa vahingon kiertämään.

Kiusauksessa kokataan arkiruokaa ja viikonloppuherkkuja sekä omalle perheelle että sekalaisille suille.

Innoitusta piisissä postailuun saan matkoilta, ravintoloista, ruokakirjoista ja -blogeista. Sekä tietysti teiltä kanssakokkaajilta, ruokamaailmaan syvälle sukeltaneilta lukijoilta.

Hae reseptejä