Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maukkain kasvisruoka tehdään intialaisittain

Kiusauksessa
 
Elvi Rista
Hara bhara -pihvit tarjotaan lämpiminä minttujogurtin kera.
Hara bhara -pihvit tarjotaan lämpiminä minttujogurtin kera. Kuva: Elvi Rista

Lempi-intialaisravintoloideni listoilla on runsaasti houkuttelevia ja herkullisiksi havaittuja kasvisruokia, joihin kuuluvat myös Hara Bhara -kasvispihvit. Joskus ne on muotoiltu pötkyläisiksi ”kababeiksi”. Dippinä on tietysti raikasta jogurttikastiketta.

Olen melko valmis julistamaan, että pakastepinaatti saa maukkaimmat olomuotonsa intialaisissa ruuissa. Näissä pihveissä intialaiset mausteet muodostavat mahtavan paketin pinaatin, pakasteherneiden ja tuiki tavallisen perunan kanssa.

Edulliset ainekset, maukas vegaaninen lopputulos. Käytän pihvimassan sitojana mieluusti kaurahiutaleita. Hara Bhara -pihveissä tavallisempi aines on kikhernejauho. Jos käytät kikhernejauhoja, mittaa niitä mukaan huomattavasti vähemmän: noin puolet kaurahiutaleiden määrästä.

Terveystietoisten muotimaustetta kurkumaa nämä pihvit sietävät runsaanpuoleisesti. Kurkuman maku ei jyrää, eikä tässä tapauksessa edes väri – pihvimassa jää sisältä kauniin keväänvihreäksi.

Hara Bhara -kasvispihvit ja minttujogurttikastike

noin 24 kpl (4 annosta)

Valmistusaika 40 min

  • 4 jauhoista perunaa (noin 500 g)
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 tl korianteria
  • 2 tl kurkumaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • ½ tl mustapippuria
  • 300 g pakastepinaattia
  • 200 g pakasteherneitä
  • 2 tl suolaa
  • 2½ dl kaurahiutaleita
Kastike:
  • 2 dl maustamatonta jogurttia (tavallista tai vegaanista)
  • kourallinen tuoreita mintunlehtiä
  • ½ tl juustokuminaa
  • ripaus suolaa

 Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori, muhenna perunasurvimella ja jätä odottamaan. Perunoiden kiehuessa kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta tuoretta inkivääriä, kunnes saat sitä 1 rkl.

 Kuumenna öljyä paistinpannussa ja kuullota sipulisilppua noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli, inkivääri, juustokumina, korianteri, kurkuma, chilijauhe ja mustapippuri. Kääntele 1–2 minuuttia.

 Lisää pakastepinaatti ja -herneet. Anna sulaa käännellen ja keitä sitten seoksesta neste pois niin, että siinä ei näy enää erottuvaa nestettä. Mausta suolalla.

 Siirrä seos monitoimikoneen kulhoon ja lisää kaurahiutaleet. Aja tasaiseksi massaksi. Siirrä kulhoon ja sekoita joukkoon muhennettu peruna. (Jos mahdollista, voit antaa massan kiinteytyä jääkaapissa kelmulla peitettynä 2–3 tuntia tai yön yli.)

 Muotoile massasta öljytyin käsin leivinpaperilla vuoratuille pelleille yhteensä noin 24 pientä pihviä.

 Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes pihvit ovat saaneet väriä. Ota uunista ja anna vetäytyä pellillä vähintään 5 minuuttia.

 Valmista pihvien paistuessa kastike. Laita jogurtti, mintunlehdet ja juustokumina tehosekoittimeen. Aja, kunnes minttu on hienontunut. Mausta kastike ripauksella suolaa.

 Tarjoa hara bhara -pihvit lämpiminä minttujogurtin sekä keitetyn riisin tai paahdettujen kasvisten kanssa.

Laura Kaapro

Laura Kaapro

Kokkikoulun käynyt Hesarin toimittaja joutuu usein kiusaukseen ja panee tässä blogissa vahingon kiertämään.

Kiusauksessa kokataan arkiruokaa ja viikonloppuherkkuja sekä omalle perheelle että sekalaisille suille.

Innoitusta piisissä postailuun saan matkoilta, ravintoloista, ruokakirjoista ja -blogeista. Sekä tietysti teiltä kanssakokkaajilta, ruokamaailmaan syvälle sukeltaneilta lukijoilta.

Hae reseptejä

Reseptit