Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutustu hurmaavaan ryytineitoon

Kiusauksessa
 
Laura Kaapro
Ryytineidolla maustettu bataattipaistos.
Ryytineidolla maustettu bataattipaistos. Kuva: Laura Kaapro

Sen maku on pähkinäinen, pippurinen, hivenen karvas ja savuinen. Rapea rakenne ja viehko musta ulkonäkö säväyttävät. Puhumattakaan hurmaavasta nimestä, jonka tämä siemen on saanut suomen kielessä. Ryytineito.

Ryytineidon eli Nigella sativa -leinikkikasvin siemeniä kutsutaan joskus mustakuminaksi. Ilmeisesti siksi, että niistä puristetaan öljyä, jonka nimi on mustakuminaöljy. Kuminan kanssa ryytineidonsiemenillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä.

Maustenigellana ja rohtoneidonkukkanakin tunnetuista ryytineidonsiemenistä on tehty paljon tutkimuksia ja esitetty viljalti terveysväittämiä. Tuloksia ja väittämiä on vetänyt yhteen esimerkiksi terveyskirjailija Maija Haavisto blogissaan. Tuleekohan ryytineidosta seuraava superfood-muotimauste? Jää nähtäväksi. Suomessa ryytineidonsiementen otollisimpia ostopaikkoja ovat ne, jotka myyvät innokkaimmin muitakin superfoodeja, eli ekoruokakaupat.

Niin tai näin, ryytineidonsiemen on hauska lisä mausterepertuaariin kaikille maustamisesta kiinnostuneille. Täällä Lähi-idässä ryytineidonsiemeniä näkee toisinaan leipätaikinoiden seassa sekä ripoteltuna leivonnaisten päälle. Pitkän käyttöhistoriansa ja terveysvaikutuksiensa vuoksi niitä kutsutaan arabian kielessä ”siunatuiksi siemeniksi”. Itse ajattelin kokeilla ryytineidonsiemeniä seuraavaksi tähän hiivattomaan, gluteenittomaan siemenleipään.

Intialaiset puolestaan lisäävät ryytineidonsiemeniä usein naan-leipiensä pinnalle. He käyttävät ryytineidonsiemeniä muutenkin melko runsaasti: garam masala -maustesekoituksissa, curryruuissa ja dal-linssimuhennoksissa.

Etsiskellessäni ryytineidonsiemenreseptejä törmäsin Yotam Ottolenghin kurpitsapaistoksen ohjeeseen. Minulla on nyt jostain syystä meneillään bataattikausi, joten kehittelin reseptistä bataattiversion. Ehkä syynä on pääsiäisen läheisyys: tällainen bataattivuoka nimittäin sopii minusta mainiosti pääsiäisen ajan kasvisruuaksi, ja ehkä vielä erinomaisemmin lampaan lisäkkeeksi. Vaikkapa perinteisen viulun, kyljysten tai hyvin maustettujen karitsanlihapullien kanssa.

Ryytineidonsiemenillä maustettu bataattipaistos

4 annosta

Valmistusaika 1 h

  • 1,2 kg bataattia
  • 1 iso punasipuli
  • 1 vihreä chili
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
  • 1½ tl ryytineidonsiemeniä
  • 1½ tl juustokuminaa
  • tl korianteria
  • ½ tl kurkumaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 kanelitanko
  • 2 dl vettä
  • 1 rkl kasvisfondia
  • 1 tl suolaa
Viimeistelyyn:
  • 1½ dl paksua jogurttia (turkkilaista tai kreikkalaista)
  • ½ tl ryytineidonsiemeniä
  • tuoretta korianteria

 Kuori bataatti ja paloittele se reiluiksi kuutioiksi.

 Kuori punasipuli, halkaise se ja viipaloi ohuiksi puolirenkaiksi.

 Hienonna vihreä chili siemenineen. Kuumenna voi ja öljy suuressa paistinpannussa. Paista bataattilohkoja ja sipulirenkaita kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes paistos alkaa saada väriä.

 Lisää hienonnettu chili, auringonkukansiemenet, ryytineidonsiemenet, juustokumina, korianteri, kurkuma, mustapippuri ja kanelitanko. Kääntele vielä minuutin verran.

 Lisää vesi, kasvisfondi ja suola. Sekoita hyvin ja siirrä seos laakeaan uunivuokaan.

 Paahda 225-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia, kunnes bataatti on pehmeää ja paahtunutta. Kääntele seosta kerran tai pari paahtamisen aikana.

 Anna vetäytyä uunista ottamisen jälkeen 5 minuuttia.

 Annostele ruoka tarjoiluvadille tai lautasille. Lusikoi päälle paksua jogurttia. Ripottele pinnalle ryytineidonsiemeniä ja hienonnettua tuoretta korianteria.

 Tarjoa kasvisruokana sellaisenaan hyvän leivän kanssa tai lisäkkeenä lampaanviululle, paahdetulle karitsanfileelle, -kareelle tai karitsapyöryköille tai paahdetulle broilerille.

Laura Kaapro

Laura Kaapro

Kokkikoulun käynyt Hesarin toimittaja joutuu usein kiusaukseen ja panee tässä blogissa vahingon kiertämään.

Kiusauksessa kokataan arkiruokaa ja viikonloppuherkkuja sekä omalle perheelle että sekalaisille suille.

Innoitusta piisissä postailuun saan matkoilta, ravintoloista, ruokakirjoista ja -blogeista. Sekä tietysti teiltä kanssakokkaajilta, ruokamaailmaan syvälle sukeltaneilta lukijoilta.

Hae reseptejä