Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taatelikinuskista saat suloisimman silmän aamupuuroon

Tähän kinuskikastikkeeseen tarvitset kolme ainesta ja tehosekoittimen.

Kiusauksessa
 
Laura Kaapro
Kuva: Laura Kaapro

Nykyisessä asuinmaassani Arabiemiraateissa taatelit ovat aina tärkeitä, mutta erityisen arvostettuja ne ovat nyt, ramadan-paastokuukauden aikana.

Muslimit pidättäytyvät syömisestä ja juomisesta auringonnoususta auringonlaskuun, eli noin aamuyön kello neljästä iltaseitsemään. Pimeän tullen he rikkovat paastopäivän nauttimalla ensin taateleita ja vettä, sitten runsaan iftar-aterian.

Tällaiselle maallistuneelle suomalaiselle ramadan on mielenkiintoinen ja eksoottinenkin kokemus. Kaikki muslimituttuni ottavat ramadanin tosissaan, vaikka eivät muina aikoina uskonnollisia tapoja juuri noudattaisikaan.

Ei-muslimeja ramadan koskettaa siten, ettei julkisilla paikoilla ole luvallista mussutella (edes purukumia) eikä hörppiä (edes vettä). Olen jo yhden jos toisenkin kerran meinannut unohtaa nämä säännöt ja joutunut työntämään purkan poskeen ja vesipullon takaisin laukkuun. Ups!

Mutta takaisin taateleihin. Niiden kulutus on meidän huushollissamme kasvanut tasaisesti sitten Abu Dhabiin muuton. Ja syy on tämä: taatelit ovat täällä aivan uskomattomia. Suuria, pehmeitä ja sopivan sitkeitä – jo yksi tällainen herkkupala vie makeanhimon mennessään.

Laadukas taateli on kuin kinuskikarkki, ja taateleista saa aikaan myös mahtavaa kinuskikastiketta. Vähänkin kuivemmanpuoleiset taatelit kannattaa ensin liottaa ja surrata sitten kastikkeeksi mantelimaidon ja suolaripauksen kera tehosekoittimessa.

Sileän suloinen taatelikinuskikastike tekee aamupuurosta suurta herkkua. Kunnon satsista riittää lusikoitavaa myös esimerkiksi jogurttiin, jäätelöannokseen, paahtoleivän päälle, tuoreiden marjojen kruunuksi ja smoothieen.

Taatelikinuski

Noin 9 dl

Valmistusaika 10 min (+ 2 h tarvittaessa taateleiden liotukseen)

  • 500 g taateleita
  • noin 5 dl mantelimaitoa
  • ¾ tl suolaa

 Poista taateleista kivet. Jos taatelit eivät ole aivan pehmeitä, vaan vähänkin kovia tai kuivahtaneita, laita ne kulhoon ja kaada päälle vettä, jotta taatelit peittyvät juuri ja juuri. Liota taateleita noin 2 tuntia.

 Kaada liotusvesi pois ja puristele taateleita hieman käsin. Laita taatelit tehosekoittimeen. Lisää osa mantelimaidosta ja ryhdy ajamaan seosta tasaiseksi. Sammuta kone usein ja sekoittele seosta. Lisää myös nestettä vähitellen, kunnes saat sopivanpaksuisen, notkean kastikkeen.

 Lisää suola ja aja vielä, kunnes kastike on mahdollisimman sileää ja tasaista. Kaada kastike lasipurkkiin (esimerkiksi 1 litran vetoiseen patenttipurkkiin) ja säilytä jääkaapissa.

 Käytä esimerkiksi puurojen, marjojen, jäätelön, jogurtin, paahtoleivän tai keksien kanssa, raakaleivonnassa tai vaikkapa smoothien makeuttajana.

Vinkki: Voit halutessasi korvata mantelimaidon kauramaidolla tai jollain muulla kasvimaidolla.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Laura Kaapro

Laura Kaapro

Kokkikoulun käynyt ruokatoimittaja joutuu usein kiusaukseen ja panee tässä blogissa vahingon kiertämään.

Kiusauksessa kokataan arkiruokaa ja viikonloppuherkkuja sekä omalle perheelle että sekalaisille suille.

Innoitusta piisissä postailuun saan matkoilta, ravintoloista, ruokakirjoista ja -blogeista sekä tämänhetkisestä asuinpaikastani, Abu Dhabista.

Hae reseptejä

Reseptit