Valikko
Kiusauksessa    |   Blogi

Pavut ja kvinoa tekevät kasvisburgerin pihvistä ryhdikkään – ja maustekimara kruunaa makunautinnon

Kunnon pihvi valmistuu valkopavuista, kvinoasta ja hyvin valituista mausteista.

Kasvisruokaa suosivana sekasyöjänä on minun saatava (vähintään) kerran kesässä barbeque-ribsejä ja grillimakkaraa. Nyt kuitenkin tuntuu, että niiden kiintiö on jo täynnä, ja loppukesä mennään kala- ja kasvisruuilla. Vielä ribsejäkin kiinteämmin kesääni nimittäin kuuluu kunnon burgeri muhkealla kasvispihvillä ja grillatuilla kasviksilla täytettynä.

Valkopapu-kvinoapihvin reseptin muuntelin tällaisesta ohjeesta, sillä aurinkokuivattujen tomaattien, parmesaanin ja basilikan maustama burgeri kuulosti herkulliselta. Sitä se myös oli, ja on, vielä monta kertaa tänä kesänä.

Kotimainen kvinoa sopii pihveihin erinomaisesti, ja plussaa tulee siitäkin, ettei näihin kasvispihveihin tarvita erikoisvälineitä, kuten esimerkiksi monitoimikonetta massan hienontamiseen.

Kahdella pihvillä täytettyinä burgereista tulee lievästi sanottuna muhkeita, varsinkin, kun sämpylät höystää muutamalla muullakin mahtavalla jutulla. Karamellisoitu punasipuli on ehdoton, samoin hyvä hampurilaiskastike. Grillissä tai pannulla valmistuvat nopeasti myös kesäkurpitsaviipaleet tai muut asiaankuuluvat kasvissiivut. Kypsää kesätomaattia vielä kruunuksi, ja se on siinä.

Valkopapu-kvinoa-burgeripihvit

8 pihviä (4 annosta)

valmistusaika 40 min

  • 1 dl kotimaista kvinoaa
  • 2 dl vettä
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 8 aurinkokuivattua tomaattia
  • 2–3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä pieniä valkopapuja
  • 1 dl parmesaania raasteena
  • 1 kananmuna
  • kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl chilihiutaleita
  • ½ tl mustapippuria

 Mittaa kvinoa kulhoon ja kaada päälle lämmintä vettä. Kaada kvinoa tiheään siivilään ja huuhtaise vielä lämpimällä vedellä. Jätä valumaan.

 Kuumenna vesi kattilassa ja lisää huuhdeltu ja valutettu kvinoa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 15–20 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää ja neste on imeytynyt siihen. Siirrä kulhoon ja anna jäähtyä.

 Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Valuta aurinkokuivatuista tomaateista liika öljy ja hienonna tomaatit.

 Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulisilppua 5–7 minuuttia. Lisää valkosipulisilppu ja hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit, kääntele vielä minuutin pari.

 Lisää valkopavut ja hauduta, kunnes pavut pehmenevät. Muhenna pavut kauhalla tai lastalla hauduttamisen aikana. Seos saa olla melko kuivaa.

 Siirrä papu-sipuli-tomaattiseos kvinoan joukkoon ja anna jäähtyä hetki.

 Sekoita hieman jäähtyneeseen seokseen parmesaaniraaste, kananmuna ja hienonnetut tuoreet basilikanlehdet. Sekoita joukkoon myös mausteet: suola, chilihiutaleet ja mustapippuri.

 Nostele massasta lusikalla kahdeksan kekoa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Painele keot lusikalla pyöreiksi paksuhkoiksi pihveiksi.

 Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä ja saaneet hiukan väriä. Voit halutessasi sivellä pihvit öljyllä ja paahtaa niiden pinnat grillissä, jotta ne saavat hyvän grillatun maun.

 Käytä hampurilaispihveinä (2 pihviä / burgeri). Kasaa hampurilaisiin pihvien lisäksi grillattua tai paistettua kesäkurpitsaa, karamellisoitua sipulia (katso ohje alla), tuoretta tomaattia ja hunaja-sinappi-majoneesikastiketta (katso ohjeet alta).

Karamellisoitu punasipuli

4 burgeriin

valmistusaika 15 min

  • 1 punasipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl vaaleaa tai tummaa balsamiviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl vettä
  • ¾ tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

 Kuori sipulit ja leikkaa ne ensin puoliksi, sitten ohuiksi puolirenkaiksi.

 Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista sipuleita noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

 Lisää balsamiviinietikka, sokeri, vesi, suola ja mustapippuri. Anna hautua miedolla lämmöllä 5–7 minuuttia, kunnes neste on haihtunut kokonaan. Siirrä lautaselle odottamaan tai lusikoi suoraan hampurilaisten väliin.

Hunaja-sinappimajoneesi

4 burgeriin

valmistusaika 2 min (+10 min)

  • 1 dl majoneesia
  • 1 tl dijoninsinappia
  • 1 tl hunajaa
  • ½ tl suolaa

 Sekoita majoneesiin dijoninsinappi, hunaja ja suola. Anna makujen tekeytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kiusauksessa
  • Ruoka
  • Kasvisruuat
  • Grillaus
  • burgerit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

    2. 2

      Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

    3. 3

      Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

    4. 4

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    5. 5

      Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

    6. 6

      Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

    7. 7

      Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

    8. 8

      Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

    9. 9

      Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

    10. 10

      Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    2. 2

      Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

    3. 3

      Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

    4. 4

      Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

    5. 5

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    6. 6

      Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

    7. 7

      Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

    8. 8

      Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

    9. 9

      Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

    10. 10

      Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    3. 3

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    4. 4

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    5. 5

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    6. 6

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    7. 7

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    8. 8

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    9. 9

      Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

    10. 10

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    11. Näytä lisää