Turvallisuus­politiikan korkeajännitys    |   Blogi

Kun iso valehtelee päin naamaa, on pienen pidettävä pokkansa

Tällä viikolla on kohuttu taas siitä sun tästä. Jatkuvassa tapahtumien vyöryssä on turhan helppoa hukata se, mikä on olennaista ja mikä ei. Varsinkin kun valtiojohto ei tilanteen herkkyyden takia pysty johtamaan kansalaiskeskustelua kovinkaan suorasanaisesti. Mittakaavoja tässä olemme siis yhdessä etsimässä ja toivottavasti suurin piirtein yhteinen löytyy.

Tässä Korkkarissa

Varaudumme ikävämmillä tavoilla yllättävään maailmaan sekä juridisesti että tiedollisesti.

Nato-keskustelu kiihtyy asioiden muuttumisen myötä.

Venäjän suurlähettiläs muistutti maansa jyrkästä kannasta Suomen Nato-jäsenyyden suhteen

Analyysit maailman tilasta ovat järjestään synkkiä.

Venäjä horjuttaa aktiivisesti Saksan sisäpoliittista tilannetta.

Venäjän propagandatarinat leviävät hyödyllisten idioottien avulla.

Kun iso valehtelee päin naamaa, on pienen syytä pitää pokkansa.

Syyriassa rauha on kaikesta huolimatta kovin etäinen asia.

Nord Stream 2 on kaasuputki, josta kiistellään jo isosti ja kohta vielä suuremmin.

Valko-Venäjä on, ainakin toistaiseksi, hiljaa kaiken keskellä.

Kohutus Yhdysvaltain lentokoneiden tulosta harjoituksiin on kummallista.

***


Muuttunutta maailmaa vastaamaan hilataan parhaillaan lukuisia lainsäädäntöhankkeita. Sotilaallisen uhan nopeus on yksi muuttuneista asioista ja siksi Puolustusvoimat on nyt saamassa oikeuden kutsua reserviläisiä riviin nopeasti. Konkreettisia perusteluja tälle päätökselle ei haluta kertoa, mutta kyse on varautumisesta Venäjän uhkaan. Venäjä on näyttänyt sekä kykynsä että halunsa toimia nopeasti ja häikäilemättömästi sekä ennen kaikkea yllättävästi. Putinilla on myös voimassa oleva duuman päätös, joka oikeuttaa hänet käyttämään asevoimia Venäjän rajojen ulkopuolella.

Vaikka tiedustelutieto on tietoa, jota ei haluta sen kykyä paljastavien ulottuvuuksien takia julkisuuteen kuin minimaalisesti ja epäsuoraan, näyttää siltä että sekä Krimin valtaus että lähtö Syyrian sotaan olivat yllätyksiä lännen tiedustelupalveluille. Yllätyksiä ne olivat toki myös poliittisille johdoille. Presidentti Vladimir Putinilla on siis kysyä että halua toimia nopeasti ja yllättävästi. Sitä varten ministeriöiden väki Suomessakin tekee nyt pitkää päivää, että olemme edes periaatteessa valmiita vastaamaan yllätyksiin, vaikka se vaikeaa aina onkin.

***

Lainsäädännön mahdollistamisen ja sotilaallisen sekä muun tarvittavan puolustuskyvyn riittävyyden lisäksi yllätyksiin vastaamiseen riittävän nopeasti tarvitaan myös kykyä poliittiseen päätöksentekoon. Se taas edellyttää sekä virkakoneistolta että poliittisilta päättäjiltä kykyä ymmärtää ja olla valmiita toimintaan tarkoituksellisesti sekoitetuissa olosuhteissa.

Vaikka poliitikkojen turvallisuuspoliittista osaamista kohennetaan kiivaasti monessa paikassa, on tässä varmasti samanlainen urakka edessä kuin lainsäädäntötyössä. Julkisen keskustelun tehtävänä on kirittää tätä prosessia ja antaa sille tarpeellisia ulottuvuuksia. Mahdollisimman avointa keskustelua tarvitaan myös siihen, että pystymme erottamaan jyvät ja akanat turvalisuusympäristöstämme, vaikka tätä keskustelua yritetäänkin tarkoitushakuisesti häiritä.

***

Eräässä mielessä yksi käynnissä olevan kriisin voittajista on Nato. Sen olemassaololle ei Afganistanin sotilaallisen kriisinhallinnan jälkeen oikein tahtonut löytyä hyvää syytä, kunnes Venäjä siirsi rajojaan asevoimin. Alueelliseen puolustukseen syntynyt liittokunta havaittiin jäsenmaissa taas kovin tarpeelliseksi. Erityisesti Baltian maat, joiden kohdalla yhdistyvät riskitekijöinä pieni koko, strateginen asema ja historian painolastit, ovat iloinneet jäsenyytensä suomasta suojasta. Baltian maat, erityisesti Viro, haluavat myös Suomen ja Ruotsin Natoon, sillä se helpottaisi heidän asemaansa.  Suomi kuitenkin viettää aikaansa puolustusliiton eteisessä, pyrkien parhaansa mukaan olemaan niin paljon mukana kuin vain mahdollista ilman jäsenyyttä. Käytännössä monet Naton ratkaisut kun määrittelevät myös Suomen asemaa tai jopa toimintaa.

Osana uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista liturgiaa on toisteltu Suomen ja Ruotsin Nato-ratkaisujen tapahtuvan yhtä jalkaa, käsi kädessä ja ties millä muillakin ihmissuhdeallegorioilla. Kuitenkin Suomen ja Ruotsin asema puhtaasti sotilaalliselta kannalta ajateltuna ovat erilaisia ja siksi päätös sitoa jäsenyys yhteen on nimenomaan poliittinen. Sotilaalliselta kannalta eroa on, liittyen sekä maiden strategiseen sijaintiin että puolustusvoimien kyvykkyyksiin.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ilmoitti LISÄYS: jo vuosi sitten , että Suomen olisi syytä hakea Nato-jäsenyyttä tällä vaalikaudella. Tosin mikäli nykygallupit pitävät paikkansa, saattaa silloin maassa olla hyvin Nato-kielteisten demarien johtama hallitus. Ruotsissa todennäköinen tilanne taas on, että maata hallitsee Nato-jäsenyyttä haluava porvariblokki. Myös sikäläisissä demareissa on Nato-kannatusta näkyvillä. Suomessakin myönteisesti Nato-jäsenyyteen suhtautuvat uskaltautuvat nyt käyttämään aikaisempaa suorasanaisempia puheenvuoroja näkemyksensä perusteista. Jotkut ovat suorastaan tuskastuneita valtiojohdon ja erityisesti presidentti Sauli Niinistön asenteesta Nato-kysymykseen.

***

Venäjän suurlähettiläs Suomessa Aleksandr Rumjantsev antoi venäläiselle uutistoimistolle haastattelun, jossa korosti Nato-jäsenyyden olevan Suomen oma asia:
”Tietysti sotilaallisen ja poliittisen tilanteen muuttuessa (toisin sanoen 1300 kilometrin pituisen Suomen vastaisen rajan muuttuessa kosketuslinjaksi sotilaallisen liiton kanssa, johon Venäjä ei kuulu, mikä on aika merkittävä muutos) Venäjä joutuu analysoimaan tilannetta. Toistan kuitenkin, että Nato-päätös on täysin suomalaisten oma asia.”

Hieman suoremmin sanoen Rumjantsevin viesti oli, kuten Venäjän viesti on ollut jo pitkään, että saatte toki liittyä Natoon, mutta huonostihan teille silloin käy. Mielenkiintoisinta koko jutussa itse asiassa oli ulostulon ajoitus. Tässä lienee lähtenyt viesti äskettäin nimetylle Nato-selvitystä tekevälle työryhmälle. Samaan aikaan kepin lisäksi tarjoillaan porkkanaa, kun lupaillaan maallista hyvää palkkioksi lämpimämmistä väleistä maittemme välillä. Tosin merkittävä lämmittäminen edellyttäisi Suomen puolelta irtaantumista EU:n linjasta ja sitä kautta käytännössä ajan mittaan koko unionista.

***

Historiasta tutut kriisit ja sodat ovat selvärajaisia, selitettyjä ja lopputulokseltaan selvillä. Juuri nyt käynnissä olevat kriisit ja sodat ovat kaikkea muuta. Joskus tulevaisuudessa näitäkin vuosia tarkastellaan tyynesti ja kummastellaan miksi kaiken keskellä eläneet ihmiset eivät ymmärtäneet mitä oli tulossa. Tämä koskee paitsi poliittisia kriisejä myös ilmastonmuutosta. Jotka toki konkretisoituessaan kytkeytyvät erottamattomasti toisiinsa.

Kun ympärillä kuohuu, yritetään kaikkialla tietysti ymmärtää, mistä tässä kaikessa on kysymys. Tätä työtä tehdään kiivaasti meillä ja muualla. Arviot voidaan tällä hetkellä jakaa suurin piirtein synkkiin ja erittäin synkkiin.

Jokavuotisessa Münchenin turvallisuuspoliittisessa konferenssissa luodaan keskusteluissa juuri tätä yhteistä kuvaa siitä, missä ollaan ja minne kenties ollaan menossa. Tai jos sen sievistelemättä sanoo, niin huoli on tällä hetkellä lähinnä siitä, mitä Putinin Venäjä tekee ja miten se toimii. Vaikka ihan samat huolet olivat viime vuonnakin. Eivät kaikki maailman ongelmat suinkaan Venäjän syytä ole, mutta juuri nyt se on kovin monessa mukana ja käyttää myös estoitta hyväkseen sille aukeavia mahdollisuuksia hyödyntää omaksi edukseen käynnissä olevia kehityskulkuja.

***

Saksa on läntisen Euroopan voimakeskus ja Saksan linjan määrittää pitkälle sen liittokansleri. Saksan voima on ennen kaikkea sen suuruudessa ja taloudessa, mutta se pyrkii kohentamaan myös sotilaallista voimaansa. Tämä yksinkertainen ja selvä asetelma on taustalla, kun Venäjä pyrkii aktiivisesti heikentämään Saksaa luomalla sisäpoliittista kuohuntaa, joka tähtää erityisesti liittokansleri Angela Merkelin horjuttamiseen. Saksan kautta horjuu sitten koko EU.

Venäjä on käyttänyt levottomuuksien luomisessa hyvin samankaltaisia menetelmiä kuin aikanaan Itä-Ukrainan kapinan lietsomisessa. Saksassa on mobilisoitu monimiljoonaista saksanvenäläisten joukkoa syöttämällä sille kiihottavia valheita. Lisa-tytön tapaukseen liittyvät levottomuudet ovat nyt selvillä olevan perusteella jonkin Venäjän valtiollisen toimijan yhdessä saksalaisen uusnatsiorganisaation järjestämä operaatio. Erinomainen aihe vetävälle toimintaelokuvalle.

***

Venäjän lietsoma narratiivi barbariaan ja seksuaaliseen terroriin maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden takia vajoavasta Euroopasta on purrut hyvin myös meillä. Meilläkin tällaisia väitteitä toistelevat vähän turhan halukkaasti paitsi nimettömien vihavalhesivustojen kiihottajat, jopa sinällään ihan oikeiksi luokiteltavat poliitikot ja mediat.

Hyvä esimerkki tästä oli viime viikolla levinnyt tarina Murmanskissa seksuaalisen häirinnän takia hakatuista pakolaisista. Tarina toistettiin paitsi vihavalhesivustoilla, myös oikeassakin mediassa. Kyseessä oli niin hyvä ja Venäjän tavoitteisiin sopiva tarina, että voi ihan perustellusti pitää mahdollisena sen olevan tarkoituksella luotu informaatio-operaatio. Kun lukee kommentteja juttujen perässä huomaa, että Venäjän yllytys omankädenoikeuteen ja väkivaltaisen kaaoksen luomiseen tuntuu uppoavan moniin erittäin hyvin. Tämä ilmiö katupartioineen ja muineen sisältää useimmille aukikirjoittamattomasti tavoitteen luoda edellytyksiä nykyisen yhteiskuntajärjestyksen väkivaltaiselle kumoamiselle.

Tarina Murmanskissa hakatuista pakolaisista ei muuten ollut tosi. Jutut, jotka ovat liian hyviä tai hirveitä ollakseen totta, harvoin ovat.

***

Kansainvälinen politiikka on aina ollut kiertoilmaisujen ja asian sivuun vievien painotusten juhlaa. Ihan kuten tavallisetkin ihmiset, myös valtiot painottavat asioista puhuessaan omaa näkökulmaansa. Tähän diplomaattiseen peliin on vuosisatojen varrella totuttu ja jokaisella katsotaan olevan moraalinen oikeus puhua asioista omasta näkökulmastaan painottaen, välillä jopa pikkaisen narraten. Mutta liika on liikaa.

Venäjä käyttää valhetta strategisena välineenä, jonka avulla ajetaan omia etuja. Julkista valehtelua sallitaan kansainvälisessä politiikassa aika paljonkin, mutta kulissientakaista huonommin. Tämä suljettujen ovien takana tapahtunut valheisiin tarttuminen lienee ollut syynä reilun vuoden takaiseen Putinin kohteluun G20-kokouksessa Brisbanessa. Kun selvästi yhdessä sovitusti käyttäydytään huonosti suuren valtion päämiestä kohtaan julkisesti, on ele hyvin voimakas.

Pienen maan, kuten Suomen, kohdalla ison maan valheet ovat hyvin hankalia. Meidän 1300 kilometriä yhteistä rajaamme tekevät hankalaksi reagoida valheisiin niin, ettei suuri naapuri menettäisi kasvojaan. Se taas tarkoittaa, jos ei nyt itse valehtelemista, niin ainakin vaikenemista. Tässä on valtiojohdolla miettimistä reaktioissa, kun meille valehdellaan päin naamaa ja silti on viisasta jollain tasolla myötäillä näitä valheita. Meillä on tosin kylmän sodan ajalta kokemusta siitä, että tarpeeksi pitkään valehteleminen ja vaikeneminen johtaa demokratiaa syöviin tolkuttomuuksiin ennemmin tai myöhemmin. Mutta pienen osa on usein valita pelkästään huonoista vaihtoehdoista ja se pitää tehdä pää kylmänä.

***

Syyrian sotaan ei ole juuri liittynyt lainkaan hyviä uutisia ja siksi ilmoitus tulitauosta vaikutti niin ilahduttavalta. Nimenomaan vaikutti, sillä konkreettisesti sen vaikutuksista, edes pidemmällä aikavälillä ei ole mitään takeita.

Ajan kuluessa on käynyt myös selväksi, että alusta asti aavisteltu on käynyt toteen. Venäjä keskittyy lähinnä al-Assadin hirmuhallinnon tukemiseen ja EU:ta hajottavien pakolaisvirtojen synnyttämiseen. Turkki hyödyntää myös sumeilematta tilaisuutta ja käytännössä kiristää unionilta poliittisia ja taloudellisia myönnytyksiä.

Mielenkiintoinen pikku yksityiskohta tilanteesta paljastui viime viikolla, kun Foreign Policy -lehti kirjoitti Daeshin hallussa olevalla alueella toimivasta kaasulaitoksesta. Sitä pyörittävät venäläiset ja omistus johtaa suoraan Putinin sisäpiiriin.

***

Nord Stream 2 Itämerelle sijoittuva on kaasuputkihanke, jota Venäjä kiivaasti ajaa yhdessä Saksan kanssa. Venäjä korostaa, että kyse on bisneksestä, mutta esimerkiksi EU-komissio ei tästä ole ihan vakuuttunut. Putken on tarkoitus olla mahdollisuus kiertää Ukraina kaasutoimituksissa länteen ja siksi sekin on reagoinut hankkeeseen voimakkaasti. Ylipäätään hanke näyttää kovasti hankalalta. Kuten ensimmäisen Nord Stream -putken kohdalla, myös nyt Suomi on pitäytynyt julkisesti tiukasti kannassa, että kyseessä on Suomen näkökulmasta pelkästään ympäristölupiin liittyvä asia.

Energia on Venäjälle ulkopolitiikan väline, jossa halvalla energialla ostetaan edullisesta vaikutusvaltaa lännestä. Meillähän tätä vaikutusvaltaa ostetaan Hanhikiven ydinvoimalalla, joka tyylilleen uskollisena etenee hyvin nilkuttaen.

Fennovoima itse pisti bumerangina takaisin venäläiseltä osapuolelta tulleet suunnitelmat, koska ne eivät olleet ”riitttävän kypsiä”. Suomeksi sanottuna suunnitelmat olisi siis heitetty ulos Säteilyturvakeskuksesta. Työvoima- ja elinkeinoministeriötä voitiin poliiittisen vaikutusvallan avulla nöyryyttää Migriteillä ja muilla, mutta STUKista lienee viestitetty, että puolivillainen ei mene heillä läpi. Joka tapauksessa tämä ja epäselvä sopimustilanne urakoitsijoiden kanssa tekee sen, että hankkeen aikataulu on jo pahasti myöhässä.

***

Valko-Venäjä on valtioliitossa Venäjän kanssa, mutta maata diktaattorina hallitseva Aljaksandr Lukašenka yrittää pitää maataan, ja samalla omaa valta-asemaansa, edes jollakin lailla irti Venäjän suorasta hallinnasta. Lännessä mietitään kuumeisesti, että pitäisikö tälle diktaattorille antaa löysää pakotteissa osana suurta peliä Venäjän kanssa.

Valko-Venäjä on Venäjälle merkitykseltään Ukraina useampaan potenssiin. Siellä ei tulla suvaitsemaan kovinkaan kummoista liikettä Venäjän etuja tai tavoitteita vastaan. Silti maan sisällä on muutosvoimia, jotka kamppailevat demokratian ja kansalaisyhteiskunnan puolesta. Heille ei nykyisessä tilanteessa ole ikävä kyllä paljoa toivoa antaa.


***

Sen asian toteaminen, että Yhdysvallat on Suomen läheisimpiä ja tärkeimpiä kumppaneita puolustuspolitiikassa on näinä päivinä normihommia. Sen sijaan tämän, varsinkin ilmavoimien kanssa hyvin läheistä yhteistyötä tekevä,n kumppanin saapuminen konkreettisesti Suomen kamaralle herättää reaktioita, jopa voimakkaita sellaisia.

Harjoitukseen liittyvässä keskustelussa on ollut keskiössä kysymys siitä, että kuka yhdysvaltalaiset harjoitukseen kutsui. Toisaalta kyse lienee siitä, että halutaan saada selville kuka Suomen päässä tätä yhteistyötä edistää. Jos taas selviää, että aloite harjoitukseen on tullut Yhdysvalloista, annetaan ymmärtää, että Suomi olisi jotenkin pakotettu vastoin etujaan tällaiseen toimintaan. Tätä samaa asetelmaa Venäjä lietsoo propagandassaan, jossa se esittää EU:n ja sen jäsenmaat Yhdysvaltojen armottoman painostuksen kohteina.

Muiden länsimaiden, myös Yhdysvaltojen, sotilaallista voimaa on lähes jatkuvasti Suomen maaperällä muodossa tai toisessa. Sotilaallinen yhteistyö on kansainvälistä ja se tarkoittaa sitä, että sotilaita ja heidän vehkeitään liikutellaan maasta toiseen. Jos siinä ollaan mukana, niin tapahtuu. Jos sellaista ei haluta tapahtuvan, lopetetaan yhteistyö. Toki näistä jutuista olisi hyvä tiedottaa mahdollisimman avoimesti ja aikaisin, mutta perusperiaatteesta on sovittu jo kauan. Me harjoittelemme yhdessä eri länsimaiden puolustusvoimien kanssa. Jos se ei käy, tehdään uusia päätöksiä. Mutta tehdään niitä sitten, jos oma etumme sitä vaatii. Juuri nyt Suomen linja on tehdä läheistä puolustusyhteistyötä erityisesti Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa.

***

Lukuvinkkejä

Joka viikko tekee mieli linkata vinkiksi yksi tai useampia The Ulkopolitistin erinomaisia artikkeleja. Tällä kertaa tyydyn sanomaan, että lukekaa sieltä kaikki mahdollinen.

Israelin on monin tavoin sodankäynnin pikkujättiläinen ja tämä koskee myös informaatiosotaa. YLE Areena, Ulkolinja: Israelin mediasota

Venäjällä on sensuurin myötä syntymässä Neuvostoliiton malliin virallinen ja epävirallinen taidemaailma.


***

Ensi viikkoon.

***

Korjaus: Stubbin lausuntoon korjattu tieto, että se annettiin vuosi sitten. Aina pitäisi tarkistaa jaettujen artikkelien päiväys ensimmäisenä, tässä se unoshtui, pahoitteluni.

Ölynjalostamo Syyria-kappaleessa korjattu kaasulaitokseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  2. 2

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  3. 3

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen myi osakkeitaan kuukausi sitten – tänään yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kurssi putosi

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  10. 10

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  9. 9

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HIFK:n seurajohto vakuuttaa: päävalmentaja Ari-Pekka Selinin potkuille ei ole mitään syytä – ”Minulla on hyvä asema, pelolle ei kannata antaa valtaa”, sanoo Selin
  3. Ruotsalaismediat: Armeijan panssariajoneuvoon törmännyt matkustajajuna suistui raiteilta Ruotsissa – ainakin neljän kerrotaan loukkaantuneen
  4. Ihmisiä pitää kouluttaa rohkeammin uudelleen ja työllisyyttä täytyy tukea – nobelistit Ahtisaari ja Holmström keskustelivat talouden vakaudesta ja demokratiasta
  5. Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”
  6. Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen myi osakkeitaan kuukausi sitten – tänään yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kurssi putosi
  7. Trump: Pohjois-Korea kidutti vangitsemaansa amerikkalaista – kuolleen opiskelijan vanhemmat pitävät diktatuuria terroristivaltiona
  8. Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa
  9. Syyttäjä vaatii sarjakuristajana tunnetun miehen vangitsemista välittömästi – perusteena riski uusista väkivaltarikoksista
  10. Olympialaisten lipunmyynti sakkaa Etelä-Koreassa – suurin osa lipuista myyty toistaiseksi ulkomailla
  11. Tunti sitten
  12. Donald Trump ei luovuta – presidentti vaatii nyt amerikkalaiseen jalkapalloon sääntöä, joka kieltäisi polvistumisen kansallislaulun ajaksi
  13. Näytä lisää