Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Askeleet Sydänmaalla

Kuolemantanssi
 

Nousin juuri Berliinissä junaan, joka vie kohti Dresdeniä. Juna veisi paljon pidemmällekin, Prahaan, Bratislavaan ja aina Budapestin Keleti-asemalle – sille rautatieasemalle, joka loppukesästä nousi kaikkien tietoisuuteen tuhansien pakolaisten sekasortoisena välietappina.

Mutta minä hyppään Dresdenissä pois. Olen hankkimassa lisää materiaalia kirjani Saksa-osioon, jota kutsun työnimellä ”Askeleet Sydänmaalla”.

Sydänmaa viittaa Halford Mackinderiin. Hän oli 1900-luvun alun brittiläinen geopoliitikko. Hänen kuuluisin lausahduksensa on eräänlainen loru, joka kuvailee maailmanhallintaa. ”Joka hallitsee Itä-Eurooppaa, hallitsee Sydänmaata; joka hallitsee Sydänmaata, hallitsee Maailmansaarta; joka hallitsee Maailmansaarta, hallitsee maailmaa.”

Kirjailijan vapaudella tulkitsen nyt niin, että Sydänmaa on Saksa. En todellakaan kuvittele, että Saksa tavoittelisi – enää – maailman tai Euroopan tai edes Itä-Euroopan hallintaa. Silti Saksa on Euroopan hallitseva voimatekijä. Tässä on tietysti ristiriita: Saksa on eräänlainen vastahakoinen suurvalta.

Olen nyt heinäkuusta lähtien matkustellut eri puolilla Eurooppaa – Ranskassa, Kreikassa, Balkanin maissa, Brysselissä, Ruhrin alueella. Olen tehnyt paljon irrallisia havaintoja, löytänyt tarinoita ja tavannut kiinnostavia ihmisiä.

Irrallisten tarinoiden arvo on rajallinen. Tässä vaiheessa prosessia pitää jo ajatella lankojen vetämistä yhteen. Ensi kesään mennessä minun on pystyttävä luomaan mielessäni selkeä kuva siitä, mikä on Euroopan Zeitgeist, ajan henki – mitkä ovat ne voimavirrat, jotka meitä kuljettavat.

On ilmiselvää, että kulunut kesä ja syksy muuttavat Eurooppaa peruuttamattomalla tavalla. Me emme oikein voi tietää, miten.

Lähi-idän, Afganistanin ja monen Afrikan maan konfliktit ja kriisit ovat tulleet kotiovellemme kovemmalla voimalla kuin koskaan. Pakolaiskriisi sisältää häkellyttävän paradoksin. Miljoonat ihmiset uskovat tulevaisuuteen Euroopassa, jolla oli jo entuudestaan vaikeuksia uskoa omaan tulevaisuuteensa.

Epävarmuudesta kumpuavat vanhat ideologiset refleksit. Yksi vuoden 2015 trendeistä on nationalismin voimistuminen. Se on vinkkeli, josta minä Eurooppaa tarkastelen.

Pakolaisten suuri määrä ruokkii kansallismielisyyttä ja myös rasismia entisestään, mutta nationalismi on ilmiönä paljon monisyisempi. Sen seuraukset ovat jo nyt tuntuvia.

Euroopan perinteinen poliittinen järjestys – maltillisen vasemmiston ja maltillisen oikeiston vallanjako – on edelleen murroksessa. Oikeistopopulistiset ja myös avoimen äärioikeistolaiset puolueet nostavat kannatustaan. Erityisesti täytyy seurata, miten pitkälle Ranskan Kansallisen rintaman voittokulku jatkuu. Rintama on nyt 25 prosentin puolue.

Eurooppalaisen yhteistyön perusrakenteet – kuten yhteisvaluutta ja rajojen avoimuus – horjuvat. Britannia saattaa erota koko EU:sta.

Jos Britannia eroaa EU:sta, Skotlanti saattaa erota Britanniasta. Jos Skotlanti eroaa Britanniasta, Katalonia saa entistä enemmän pontta omille itsenäistymispyrkimyksilleen Espanjasta.

Balkanilla nationalismi on edelleen äärimmäistä. Yksi voimista, joka sitä pitää aisoissa, on läntisen Euroopan vakaus. Jos EU-maiden kyky tehdä yhteistyötä murenee, niin murenee myös kyky tukea ja patistaa Länsi-Balkanin maita ratkomaan ongelmiaan rauhanomaisin keinoin. Jos Länsi-Balkan jäisi oman onnensa nojaan, siellä voisi tapahtua mitä vain.

Euroopan idässä, Venäjällä, koko valtioajatus perustuu uhoavaan nationalismiin. Seuraukset on nähty, ja niitä nähdään varmasti vielä lisää.

Sitä tärkeämmäksi muuttuu Sydänmaa. Saksa on nykyään Euroopan aortta, se pitää yllä verenkiertoa. Ei vähiten taloudessa, mutta ei pelkästään siinä.

Kaikkien yllä mainittujen, jo tapahtuneiden ja mahdollisten kehityskulkujen kannalta Saksan vaikutus on tavattoman suuri. Olen joskus leikkinyt ajatuksella, millainen 2000-luvun Eurooppa olisi, jos Saksan tilalla olisikin pelkkää merta. Ajatus tuntuu huonolta, varsinkin kaikkien niiden maiden kannalta, jotka jäisivät itärannikon puolelle.

Historia opettaa, ettei mitään kannata pitää itsestäänselvyytenä. Euroopan avainkysymyksiin kuuluu, muuttuuko Saksa perusolemukseltaan. Siksi olen matkalla Dresdeniin. Siellä järjestetään tänä iltana jokaviikkoinen ulkomaalaisvastainen maanantaimarssi. Järjestäjänä on Pegida, joka on lyhenne käsittämättömästä nimestä ”Isänmaalliset eurooppalaiset Saksan islamilaistumista vastaan”.

Koko Saksan mitassa Pegida edustaa pienehköä vähemmistöä. Saksan vaalijärjestelmä ja historian painolasti saavat useimmat kansalaiset karsastamaan politiikan laitaliikkeitä. Mutta Saksaan tulee joka päivä tuhansia uusia pakolaisia, eikä kukaan tiedä, jatkuuko tilanne samanlaisena viikkoja, kuukausia vaiko kenties vuosia. Kantokyky on jo nyt koetuksella. Saksan kunnat ovat helisemässä, kun talvi tulee ja improvisoiduistakin vastaanottokeskuksista loppuu tila.

Olisi sinisilmäistä tuudittautua ajatukseen, ettei Saksan humaani avointen porttien politiikka lietsoisi lisää epävarmuutta ja rasismia, joka kanavoituu poliittisena protestina. Siksi on syytä käydä seuraamassa Dresdenin muukalaisvastaista maanantai-iltaa.

Jaahas, nyt juna kolistelee Dresdenin esikaupungeissa. Täytyy lopettaa.

FABRIZIO BENSCH / REUTERS
Maanantaimielenosoitus Dresdenissä lokakuussa.
Maanantaimielenosoitus Dresdenissä lokakuussa.

Heikki Aittokoski

Heikki Aittokoski

Ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski kirjoittaa tässä blogissa ennen kaikkea Kuolemantanssi-kirjastaan. Tekeillä olevan kirjan aiheena on nationalismi Euroopassa.

Aittokoski kirjoittaa blogissaan myös muista aiheista, niin vakavista kuin kepeistä. Aiemmin hän piti Narrien laiva -blogia.

Kuolemantanssi

Askeleet Sydänmaalla

Julkaistu: 9.11.2015

Jäähyväiset Pellepaatille – ja 6 huomiota blogin pitämisestä

Päivitetty: 7.7.2015

Kultakutri kakara Syyriassa

Julkaistu: 1.7.2015

Sauna Mänual ov Finland Män – 7 Ruuls You Must Knou

Päivitetty: 17.6.2015

Julius Caesar, Kustaa Vaasa, Stalin – Historian hirmuvaltiaat nyt Twitter-vertailussa!

Julkaistu: 12.6.2015

Virolaiset rokkarit ja 900 000 kilometriä Eurooppaa

Julkaistu: 8.5.2015

Ups, meni väärälle vastaanottajalle

Julkaistu: 30.4.2015

Metallikaihdinten tuolle puolen Madridissa

Julkaistu: 28.4.2015

Saksa-mörkö hyppäsi silmille Lissabonissa

Julkaistu: 26.4.2015

Radan varrella tukiasemain laulu

Julkaistu: 25.4.2015

25-vuotiaan Timo Soinin gradu oli populistin peruskivi

Julkaistu: 23.4.2015

Mehän elämme jaxuhalivaltiossa

Julkaistu: 16.4.2015

Tis is Finland Män

Päivitetty: 7.4.2015

Keskiajan ajatusmaailma yhdistettynä konetuliaseisiin on vaarallinen yhdistelmä

Julkaistu: 4.4.2015

Huuto ihmisyyden puolesta: Babi Jar, Jevtušenko ja Šostakovitš

Julkaistu: 28.3.2015

Putin haluaa monta pientä Suomea!

Julkaistu: 25.3.2015

Waterloo-kolikolla on kaksi puolta – ja Ranskaa alkoi jurppia se toinen

Julkaistu: 14.3.2015

Sote-uudistus on Venäjän salainen ase! – Ja neljä muuta salaliittoa, joista et tiennyt

Päivitetty: 11.3.2015

Naisen valta on 27 prosenttia

Julkaistu: 25.2.2015

Viisi esimerkkiä rakkaudesta kansain­välisessä politiikassa

Julkaistu: 11.2.2015

Sain törkykommentteja postiini – mikä saa kuonan valtaamaan näppäimistön?

Päivitetty: 4.2.2015

Dictatorein walta ei wähene

Julkaistu: 28.1.2015

Britannia, tuo Keski-Atlantin saarivaltio

Julkaistu: 14.1.2015

Äärioikeisto, laitavasemmisto, äärivasemmisto... – Missä menevät puolueiden ääret ja laidat?

Julkaistu: 6.1.2015

Jos ihmiskunnan tulevaisuus kiinnostaa, suuntaa katseesi Afrikkaan

Päivitetty: 6.1.2015

Kirje Joulupukille: Rasistit voivat suksia kuuseen ja Putin tarvitsee legoja

Julkaistu: 22.12.2014

Sydneyssä käydään luusereiden sotaa

Julkaistu: 15.12.2014

Liberaalin Euroopan suuri mittelö

Julkaistu: 13.12.2014

Vuoden 1980 jälkeen syntyneet teinit käyvät hermoille

Päivitetty: 12.12.2014