Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mogolaiskammoa 1820-luvun Turussa

Kuolemantanssi
 

Löytyipäs kiinnostava anekdootti. Ne ovat tietokirjoittamisessa tärkeitä, vetävät tarinanpoikaset, jotka tukevat pönäkämpää kokonaiskertomusta.

Olen osapuilleen puolimatkan krouvissa kirjahankkeeni kanssa. Aanelosen liuskoja on kasassa noin 250, en ole jaksanut laskea, ja tiedonhankinta jatkuu, niin kotimaassa kuin pian taas ulkomailla.

Työtä vaikeuttaa mutta tekee samalla palkitsevaksi se, että aiheen eli nationalismin ympärillä kuohuu koko ajan. Pikku-uutisetkin tuntuvat kertovan jostain isommasta. Viimeksi tänä iltana luin Suomi-leijona-t-paidasta, joka aiheutti some-raivon.

Tosin en tiedä, jaksaako some-raivoja enää ottaa kovin vakavasti, ne kun toistavat itseään rasittavalla  tavalla. Vihanlietsojat voisivat keksiä jotain muuta tekemistä, minun puolestani he voisivat vaikka vetää käteen rukkaset ja mennä lumitöihin.

Mutta siis, anekdooteista. Tällä viikolla olen iltaisin uppoutunut 1800-luvun rotuoppeihin. En tiedä, käytänkö aikaani fiksuimmalla mahdollisella tavalla, mutta toisaalta olen nykysuomalaisessa keskustelussa kuulevinani runsaastikin kaikuja 1800-luvulta.

Ja sieltä 1800-luvulta löytyi se anekdoottikin. Olen lukemassa kiehtovaa kirjaa, historioitsija Aira Kemiläisen teosta Suomalaiset, outo Pohjolan kansa. Rotuteoriat ja kansallinen identiteetti (Suomen Historiallinen Seura, 1993).

Kemiläinen (1919-2006) on valitettavasti jo poissa, mikä on harmi, koska häneltä olisi taatusti ollut kiinnostava kuulla näkemyksiä nyky-Euroopan tilasta. Kemiläinen kun vietti ymmärtääkseni lähes koko akateemisen elämänsä tutkien nationalismia ja kansallisia identiteettejä.

Outo Pohjolan kansa -kirjassa Kemiläinen kertoo, että 1820-luvulla Turun akatemian historian apulaisprofessori ja Suomen kieliopin tekijä Reinhard von Becker julkaisi talonpojille suunnattua lehteä, Turun Wiikko-Sanomia. Lehdessä oli kuvauksia suomensukuisista ja muistakin kansoista, mikä oli loogista, koska maamme ohut lukeneisto oli alkanut kiinnostua suomalaisten asemasta maailman kansojen joukossa.

Kemiläinen kertoi, että Beckerillä oli vahva käsitys suomenkielen sanasta ”muukalainen”. Sana tarkoitti ja sen piti tarkoittaa ainoastaan mongoleja.

”Jotkut sanovat muukalaisiksi kaikkia vieraasta maasta kotoisin olevia”, Kemiläinen kirjoitti, ”mutta hänen [Beckerin] mielestä nimitys kuului – vanhojen valtasuomalaisten puheen mukaan – mogolaisille, joita myös mongolaisiksi ja Moogolin kansaksi kutsutaan.”

Muukalaisen etymologinen kytkeytyminen mongoleihin on jännä ajatus. Mogolaiskammoon eli mongolien pelkoon oli Euroopassa painavat historialliset syyt. Mongolien ratsuväki tappoi, tuhosi ja raiskasi 1200-luvulla Puolassa ja Unkarissa asti.

Tosiasiassa muukalainen tuskin liittyy mitenkään mongoleihin. Kielitieteilijä en todellakaan ole, mutta veikkaan, että ”muukalainen” on vain johdannainen ”muu”-sanasta. ”Muu” taas kuulostaa yksitavuisuudessaan lähinnä väsyneeltä urahdukselta, jolla jääkautta edeltävä luolamies tehosti kaukaisuuteen suuntautunutta laiskaa kädenheilautustaan.

1800-luvulla ”mogolaisia” ei enää edes ollut syytä pelätä Euroopassa, ja niinpä heistä kirjoitettiin erittäin halventavasti. Eurooppalaisen sivistyneistön edustajat olivat nykymittapuulla keskimäärin umpirasisteja.

Mongolien halventaminen oli tosin suomalaisten kannalta ongelmallista. Rotututkimuksissa suomalaiset tavattiin usein luokitella juuri mongoleihin, alempiarvoisena pidettyyn rotuun, ja suomalaiset olisivat tietysti halunneet kuulua eurooppalaisiin rotuvalioihin.

Reinhard von Beckerillä ei selvästikään ollut tätä eksistentiaalista ongelmaa mielen päällä, kun hän pudotteli tekstiä Turun Wiikko-Sanomissa. (Kansalliskirjasto on muuten digitoinut lehden, ja sitä pääsee lukemaan tästä.)

Näin Becker valisti marraskuun 1821 jutussaan, jonka otsikkona oli Lyhyt tieto maailman merkillisimmistä kansoista ja waltakunnista”:

”Ruoman waltakunnan häwitys matkaan saattoi suuret muutokset koko Euroopasa, johon sen jälkeen uusia kansoja, uusia kieliä ja uusia waltakuntia ilmestyi.”

”Ne kuleksiwat kansat, jotka Euroopassa sotiwat Ruomalaisia wasten ja häwittiwät Länsi-Puoleisen Ruoman riikin, oliwat enimmiten Saksalaisten ja Göötiläisten sukua. Heitä seurasi myös muutamia Aasiasta ja aina Kiinan rajoilta tulleita Monkolaisiksi eli Muukalaisiksi kutsuttuja kansoja, jotka oliwat lähteneet etsimään uusia asunto-paikkoja, ja ajaneet Göötiläiset pakoon.”

”Yksi niistä Muukalaisista kansoista mainittiin Hunnilaisiksi ja oli uskottawasti sitä sukukuntaa, kuin Koiran Kuonolaiset. Osa tätä kansaa kuleksi ja oli wanhimpina aikona myös Wenäjän, Suomen ja Ruotsin pohjois-päässä. Sillä oli niin ruma muoto ja ja molisewa kielen pari, että se muilta kansoilta werrattiin koiran sukuun.”

Tähän sävyyn Suomessa ei onneksi enää kirjoiteta vierasmaalaisista, eihän.

Vesa Ranta
Hei, me ollaan ihan normaali kansa.
Hei, me ollaan ihan normaali kansa.

Heikki Aittokoski

Heikki Aittokoski

Ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski kirjoittaa tässä blogissa ennen kaikkea Kuolemantanssi-kirjastaan. Tekeillä olevan kirjan aiheena on nationalismi Euroopassa.

Aittokoski kirjoittaa blogissaan myös muista aiheista, niin vakavista kuin kepeistä. Aiemmin hän piti Narrien laiva -blogia.

Kuolemantanssi

Mogolaiskammoa 1820-luvun Turussa

Julkaistu: 19.1. 23:37

Is Mainus 30 Dikriis, Finland Män Not Weör thö Pipo

Julkaistu: 8.1. 17:02

Musta huumori on tärkeää, entä susta

Julkaistu: 7.1. 18:37

Euroopan terassilla

Julkaistu: 18.12.2015

Marine Le Penin keinotekoinen kuilu: Maailmansyleilijät vastaan isänmaanystävät

Julkaistu: 14.12.2015

”¡Viva España!” – vaiko sittenkin monta maata

Julkaistu: 12.12.2015

Suomalainen on kaupunkiin eksynyt Cro Magnon

Julkaistu: 30.11.2015

Pterosaurus-lentoliskoja vatsassa – pari vinkkiä esiintymisjännitykseen

Julkaistu: 24.11.2015

Mitä tehdä Hitlerille?

Julkaistu: 12.11.2015

Askeleet Sydänmaalla

Julkaistu: 9.11.2015

Jäähyväiset Pellepaatille – ja 6 huomiota blogin pitämisestä

Päivitetty: 7.7.2015

Kultakutri kakara Syyriassa

Julkaistu: 1.7.2015

Sauna Mänual ov Finland Män – 7 Ruuls You Must Knou

Päivitetty: 17.6.2015

Julius Caesar, Kustaa Vaasa, Stalin – Historian hirmuvaltiaat nyt Twitter-vertailussa!

Julkaistu: 12.6.2015

Virolaiset rokkarit ja 900 000 kilometriä Eurooppaa

Julkaistu: 8.5.2015

Ups, meni väärälle vastaanottajalle

Julkaistu: 30.4.2015

Metallikaihdinten tuolle puolen Madridissa

Julkaistu: 28.4.2015

Saksa-mörkö hyppäsi silmille Lissabonissa

Julkaistu: 26.4.2015

Radan varrella tukiasemain laulu

Julkaistu: 25.4.2015

25-vuotiaan Timo Soinin gradu oli populistin peruskivi

Julkaistu: 23.4.2015

Mehän elämme jaxuhalivaltiossa

Julkaistu: 16.4.2015

Tis is Finland Män

Päivitetty: 7.4.2015

Keskiajan ajatusmaailma yhdistettynä konetuliaseisiin on vaarallinen yhdistelmä

Julkaistu: 4.4.2015

Huuto ihmisyyden puolesta: Babi Jar, Jevtušenko ja Šostakovitš

Julkaistu: 28.3.2015

Putin haluaa monta pientä Suomea!

Julkaistu: 25.3.2015

Waterloo-kolikolla on kaksi puolta – ja Ranskaa alkoi jurppia se toinen

Julkaistu: 14.3.2015

Sote-uudistus on Venäjän salainen ase! – Ja neljä muuta salaliittoa, joista et tiennyt

Päivitetty: 11.3.2015

Naisen valta on 27 prosenttia

Julkaistu: 25.2.2015

Viisi esimerkkiä rakkaudesta kansain­välisessä politiikassa

Julkaistu: 11.2.2015