Valikko
Kuolemantanssi    |   Blogi

Mogolaiskammoa 1820-luvun Turussa

Turun Wiikko-Sanomien julkaisijalla Reinhard von Beckerillä oli vahva näkemys suomenkielen sanasta ”muukalainen”. Hänen mielestään sillä ei alun alkujaan tarkoitettu ketä tahansa vierasmaalaisia vaan pelkästään mongoleja – eli Moogolin kansaa, mogolaisia, Koiran Kuonolaisia.

Löytyipäs kiinnostava anekdootti. Ne ovat tietokirjoittamisessa tärkeitä, vetävät tarinanpoikaset, jotka tukevat pönäkämpää kokonaiskertomusta.

Olen osapuilleen puolimatkan krouvissa kirjahankkeeni kanssa. Aanelosen liuskoja on kasassa noin 250, en ole jaksanut laskea, ja tiedonhankinta jatkuu, niin kotimaassa kuin pian taas ulkomailla.

Työtä vaikeuttaa mutta tekee samalla palkitsevaksi se, että aiheen eli nationalismin ympärillä kuohuu koko ajan. Pikku-uutisetkin tuntuvat kertovan jostain isommasta. Viimeksi tänä iltana luin Suomi-leijona-t-paidasta, joka aiheutti some-raivon.

Tosin en tiedä, jaksaako some-raivoja enää ottaa kovin vakavasti, ne kun toistavat itseään rasittavalla  tavalla. Vihanlietsojat voisivat keksiä jotain muuta tekemistä, minun puolestani he voisivat vaikka vetää käteen rukkaset ja mennä lumitöihin.

Mutta siis, anekdooteista. Tällä viikolla olen iltaisin uppoutunut 1800-luvun rotuoppeihin. En tiedä, käytänkö aikaani fiksuimmalla mahdollisella tavalla, mutta toisaalta olen nykysuomalaisessa keskustelussa kuulevinani runsaastikin kaikuja 1800-luvulta.

Ja sieltä 1800-luvulta löytyi se anekdoottikin. Olen lukemassa kiehtovaa kirjaa, historioitsija Aira Kemiläisen teosta Suomalaiset, outo Pohjolan kansa. Rotuteoriat ja kansallinen identiteetti (Suomen Historiallinen Seura, 1993).

Kemiläinen (1919-2006) on valitettavasti jo poissa, mikä on harmi, koska häneltä olisi taatusti ollut kiinnostava kuulla näkemyksiä nyky-Euroopan tilasta. Kemiläinen kun vietti ymmärtääkseni lähes koko akateemisen elämänsä tutkien nationalismia ja kansallisia identiteettejä.

Outo Pohjolan kansa -kirjassa Kemiläinen kertoo, että 1820-luvulla Turun akatemian historian apulaisprofessori ja Suomen kieliopin tekijä Reinhard von Becker julkaisi talonpojille suunnattua lehteä, Turun Wiikko-Sanomia. Lehdessä oli kuvauksia suomensukuisista ja muistakin kansoista, mikä oli loogista, koska maamme ohut lukeneisto oli alkanut kiinnostua suomalaisten asemasta maailman kansojen joukossa.

Kemiläinen kertoi, että Beckerillä oli vahva käsitys suomenkielen sanasta ”muukalainen”. Sana tarkoitti ja sen piti tarkoittaa ainoastaan mongoleja.

”Jotkut sanovat muukalaisiksi kaikkia vieraasta maasta kotoisin olevia”, Kemiläinen kirjoitti, ”mutta hänen [Beckerin] mielestä nimitys kuului – vanhojen valtasuomalaisten puheen mukaan – mogolaisille, joita myös mongolaisiksi ja Moogolin kansaksi kutsutaan.”

Muukalaisen etymologinen kytkeytyminen mongoleihin on jännä ajatus. Mogolaiskammoon eli mongolien pelkoon oli Euroopassa painavat historialliset syyt. Mongolien ratsuväki tappoi, tuhosi ja raiskasi 1200-luvulla Puolassa ja Unkarissa asti.

Tosiasiassa muukalainen tuskin liittyy mitenkään mongoleihin. Kielitieteilijä en todellakaan ole, mutta veikkaan, että ”muukalainen” on vain johdannainen ”muu”-sanasta. ”Muu” taas kuulostaa yksitavuisuudessaan lähinnä väsyneeltä urahdukselta, jolla jääkautta edeltävä luolamies tehosti kaukaisuuteen suuntautunutta laiskaa kädenheilautustaan.

1800-luvulla ”mogolaisia” ei enää edes ollut syytä pelätä Euroopassa, ja niinpä heistä kirjoitettiin erittäin halventavasti. Eurooppalaisen sivistyneistön edustajat olivat nykymittapuulla keskimäärin umpirasisteja.

Mongolien halventaminen oli tosin suomalaisten kannalta ongelmallista. Rotututkimuksissa suomalaiset tavattiin usein luokitella juuri mongoleihin, alempiarvoisena pidettyyn rotuun, ja suomalaiset olisivat tietysti halunneet kuulua eurooppalaisiin rotuvalioihin.

Reinhard von Beckerillä ei selvästikään ollut tätä eksistentiaalista ongelmaa mielen päällä, kun hän pudotteli tekstiä Turun Wiikko-Sanomissa. (Kansalliskirjasto on muuten digitoinut lehden, ja sitä pääsee lukemaan tästä.)

Näin Becker valisti marraskuun 1821 jutussaan, jonka otsikkona oli Lyhyt tieto maailman merkillisimmistä kansoista ja waltakunnista”:

”Ruoman waltakunnan häwitys matkaan saattoi suuret muutokset koko Euroopasa, johon sen jälkeen uusia kansoja, uusia kieliä ja uusia waltakuntia ilmestyi.”

”Ne kuleksiwat kansat, jotka Euroopassa sotiwat Ruomalaisia wasten ja häwittiwät Länsi-Puoleisen Ruoman riikin, oliwat enimmiten Saksalaisten ja Göötiläisten sukua. Heitä seurasi myös muutamia Aasiasta ja aina Kiinan rajoilta tulleita Monkolaisiksi eli Muukalaisiksi kutsuttuja kansoja, jotka oliwat lähteneet etsimään uusia asunto-paikkoja, ja ajaneet Göötiläiset pakoon.”

”Yksi niistä Muukalaisista kansoista mainittiin Hunnilaisiksi ja oli uskottawasti sitä sukukuntaa, kuin Koiran Kuonolaiset. Osa tätä kansaa kuleksi ja oli wanhimpina aikona myös Wenäjän, Suomen ja Ruotsin pohjois-päässä. Sillä oli niin ruma muoto ja ja molisewa kielen pari, että se muilta kansoilta werrattiin koiran sukuun.”

Tähän sävyyn Suomessa ei onneksi enää kirjoiteta vierasmaalaisista, eihän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolemantanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

  5. 5

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  6. 6

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  7. 7

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  8. 8

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  9. 9

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  10. 10

   Aviomies joi ja työkaverit ahdistelivat Emmi Salmista, 99 – ”Kukaan ei ole koskaan ollut minulle hellä, mutta puoleni olen pitänyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  5. 5

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  10. 10

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää