Kuolemantanssi

Valikko
Kuolemantanssi    |   Blogi

Mogolaiskammoa 1820-luvun Turussa

Turun Wiikko-Sanomien julkaisijalla Reinhard von Beckerillä oli vahva näkemys suomenkielen sanasta ”muukalainen”. Hänen mielestään sillä ei alun alkujaan tarkoitettu ketä tahansa vierasmaalaisia vaan pelkästään mongoleja – eli Moogolin kansaa, mogolaisia, Koiran Kuonolaisia.

Löytyipäs kiinnostava anekdootti. Ne ovat tietokirjoittamisessa tärkeitä, vetävät tarinanpoikaset, jotka tukevat pönäkämpää kokonaiskertomusta.

Olen osapuilleen puolimatkan krouvissa kirjahankkeeni kanssa. Aanelosen liuskoja on kasassa noin 250, en ole jaksanut laskea, ja tiedonhankinta jatkuu, niin kotimaassa kuin pian taas ulkomailla.

Työtä vaikeuttaa mutta tekee samalla palkitsevaksi se, että aiheen eli nationalismin ympärillä kuohuu koko ajan. Pikku-uutisetkin tuntuvat kertovan jostain isommasta. Viimeksi tänä iltana luin Suomi-leijona-t-paidasta, joka aiheutti some-raivon.

Tosin en tiedä, jaksaako some-raivoja enää ottaa kovin vakavasti, ne kun toistavat itseään rasittavalla  tavalla. Vihanlietsojat voisivat keksiä jotain muuta tekemistä, minun puolestani he voisivat vaikka vetää käteen rukkaset ja mennä lumitöihin.

Mutta siis, anekdooteista. Tällä viikolla olen iltaisin uppoutunut 1800-luvun rotuoppeihin. En tiedä, käytänkö aikaani fiksuimmalla mahdollisella tavalla, mutta toisaalta olen nykysuomalaisessa keskustelussa kuulevinani runsaastikin kaikuja 1800-luvulta.

Ja sieltä 1800-luvulta löytyi se anekdoottikin. Olen lukemassa kiehtovaa kirjaa, historioitsija Aira Kemiläisen teosta Suomalaiset, outo Pohjolan kansa. Rotuteoriat ja kansallinen identiteetti (Suomen Historiallinen Seura, 1993).

Kemiläinen (1919-2006) on valitettavasti jo poissa, mikä on harmi, koska häneltä olisi taatusti ollut kiinnostava kuulla näkemyksiä nyky-Euroopan tilasta. Kemiläinen kun vietti ymmärtääkseni lähes koko akateemisen elämänsä tutkien nationalismia ja kansallisia identiteettejä.

Outo Pohjolan kansa -kirjassa Kemiläinen kertoo, että 1820-luvulla Turun akatemian historian apulaisprofessori ja Suomen kieliopin tekijä Reinhard von Becker julkaisi talonpojille suunnattua lehteä, Turun Wiikko-Sanomia. Lehdessä oli kuvauksia suomensukuisista ja muistakin kansoista, mikä oli loogista, koska maamme ohut lukeneisto oli alkanut kiinnostua suomalaisten asemasta maailman kansojen joukossa.

Kemiläinen kertoi, että Beckerillä oli vahva käsitys suomenkielen sanasta ”muukalainen”. Sana tarkoitti ja sen piti tarkoittaa ainoastaan mongoleja.

”Jotkut sanovat muukalaisiksi kaikkia vieraasta maasta kotoisin olevia”, Kemiläinen kirjoitti, ”mutta hänen [Beckerin] mielestä nimitys kuului – vanhojen valtasuomalaisten puheen mukaan – mogolaisille, joita myös mongolaisiksi ja Moogolin kansaksi kutsutaan.”

Muukalaisen etymologinen kytkeytyminen mongoleihin on jännä ajatus. Mogolaiskammoon eli mongolien pelkoon oli Euroopassa painavat historialliset syyt. Mongolien ratsuväki tappoi, tuhosi ja raiskasi 1200-luvulla Puolassa ja Unkarissa asti.

Tosiasiassa muukalainen tuskin liittyy mitenkään mongoleihin. Kielitieteilijä en todellakaan ole, mutta veikkaan, että ”muukalainen” on vain johdannainen ”muu”-sanasta. ”Muu” taas kuulostaa yksitavuisuudessaan lähinnä väsyneeltä urahdukselta, jolla jääkautta edeltävä luolamies tehosti kaukaisuuteen suuntautunutta laiskaa kädenheilautustaan.

1800-luvulla ”mogolaisia” ei enää edes ollut syytä pelätä Euroopassa, ja niinpä heistä kirjoitettiin erittäin halventavasti. Eurooppalaisen sivistyneistön edustajat olivat nykymittapuulla keskimäärin umpirasisteja.

Mongolien halventaminen oli tosin suomalaisten kannalta ongelmallista. Rotututkimuksissa suomalaiset tavattiin usein luokitella juuri mongoleihin, alempiarvoisena pidettyyn rotuun, ja suomalaiset olisivat tietysti halunneet kuulua eurooppalaisiin rotuvalioihin.

Reinhard von Beckerillä ei selvästikään ollut tätä eksistentiaalista ongelmaa mielen päällä, kun hän pudotteli tekstiä Turun Wiikko-Sanomissa. (Kansalliskirjasto on muuten digitoinut lehden, ja sitä pääsee lukemaan tästä.)

Näin Becker valisti marraskuun 1821 jutussaan, jonka otsikkona oli Lyhyt tieto maailman merkillisimmistä kansoista ja waltakunnista”:

”Ruoman waltakunnan häwitys matkaan saattoi suuret muutokset koko Euroopasa, johon sen jälkeen uusia kansoja, uusia kieliä ja uusia waltakuntia ilmestyi.”

”Ne kuleksiwat kansat, jotka Euroopassa sotiwat Ruomalaisia wasten ja häwittiwät Länsi-Puoleisen Ruoman riikin, oliwat enimmiten Saksalaisten ja Göötiläisten sukua. Heitä seurasi myös muutamia Aasiasta ja aina Kiinan rajoilta tulleita Monkolaisiksi eli Muukalaisiksi kutsuttuja kansoja, jotka oliwat lähteneet etsimään uusia asunto-paikkoja, ja ajaneet Göötiläiset pakoon.”

”Yksi niistä Muukalaisista kansoista mainittiin Hunnilaisiksi ja oli uskottawasti sitä sukukuntaa, kuin Koiran Kuonolaiset. Osa tätä kansaa kuleksi ja oli wanhimpina aikona myös Wenäjän, Suomen ja Ruotsin pohjois-päässä. Sillä oli niin ruma muoto ja ja molisewa kielen pari, että se muilta kansoilta werrattiin koiran sukuun.”

Tähän sävyyn Suomessa ei onneksi enää kirjoiteta vierasmaalaisista, eihän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolemantanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  6. 6

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  7. 7

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  8. 8

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  9. 9

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  10. 10

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  3. 3

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  4. 4

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  5. 5

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää