Kuolemantanssi

Valikko
Kuolemantanssi    |   Blogi

Englanti, tuo jalokivi meren hopeaisen – kieli on nationalismin tärkeä työkalu

Kieli on työkalu valtakunnan hallintaan, tiesivät jo ammoiset oppineet. Englanti oli Euroopan maista ensimmäisiä, jossa kehittyi laajojen joukkojen me-henki. Kielellä oli identiteetin luomisessa tärkeä merkitys, ja kansallistuntoa pönkitti itse Shakespeare.

Tilanne tekee mieli kuvitella. Englannin kuningas Henrik V käy sotaa Ranskassa, on noin vuosi 1417, takana on parin vuoden takainen voitto Agincourtin taistelussa, kolmekymppinen kuningas pitää sotahoviaan jossain normandialaisessa linnassa (tai ehkä majatalossa), tarttuu sulkakynään (tai sitten sanelee), ja lopputuloksena on kirje, jota lähetti komennetaan kiidättämään pikavauhtia ratsain kohti Lontoota.

Kirje on englanniksi. Se on vallan uusi kieli. Henrik V oli nimittäin Englannin kuninkaista ensimmäinen, joka kävi kirjeenvaihtoaan englanniksi.

Tämän opin eilen Oxfordissa. Tapasin professori Simon Horobinin, joka opettaa englanninkieltä ja kirjallisuutta Magdalen Collegessa. Haastattelu oli mainio. Kysymykseni olivat Horobinin mielestä varmaankin alkeellisia, mutta hän vastaili kärsivällisesti ja juuri niin kaunopuheisen monipolvisesti kuin Oxfordin professorilta sopii odottaa.

Myös miljöö oli mahtava: 1700-luvun kivirakennus, ajan kuluttamat lankkulattiat, professorin kirjojentäyteinen työhuone, naulassa musta viitta.

Englanninkielen kehitys on kiinnostavaa, koska kielet ylipäätään ovat kiinnostavia. Ja nationalismin kannalta kielet ovat aivan olennaisia rakennusaineita, sekä itsessään – yhdistäessään tai erottaessaan suuria ihmisjoukkoja – että sen takia, mihin niitä käytetään.

Kun espanjalaisoppinut Antonio de Nebrija vuonna 1492 esitteli laatimaansa kastilian kielioppia kuningatar Isabellalle, tämän kerrotaan ihmetelleen, mihin koko opusta tarvitaan. ”Teidän Majesteettinne”, de Nebrijan väitetään vastanneen. ”Kieli on työkalu valtakunnan hallintaan.”

Englannin hallitseva luokka käytti 1400-luvun alkuun saakka etupäässä ranskaa ja latinaa. Henrik V:nnen kirjeenvaihto ei ollut ratkaiseva askel englannin voittokulussa – mitään yhtä ratkaisevaa askelta ei ollut, niitä oli lukuisia, Horobin kertoi haastattelussa –, mutta merkittävä askel se oli.

Koko Englannin eliitti oli pian peesissä. Lontoon oluenpanijoiden kiltakin seurasi Henrikin esimerkkiä ja otti englannin viralliseksi kielekseen. Saattaa kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta killoilla oli paljon valtaa.

Tuolloinen englanninkieli oli tietysti jotain aivan muuta kuin nykyinen, mutta yhtä kaikki: 1400-luvun mittaan englannin asema vain vankistui, ja jos vetää mutkia suoriksi, voi sanoa, että kirjapainotaito hoiti loput.

Nykymuotoisen nationalismin katsotaan alkaneen vasta 1800-luvun taitteessa. Pidän näkemystä sikäli jäykkänä, etteivät nykymuotoiset kansallisvaltiot tyhjästä syntyneet. Ne syntyivät pitkän vaiheittaisen kehityksen tuloksena. Erilaisia alueellisia identiteettejä oli ollut jo paljon aiemminkin, on ollut oikeastaan aina.

Englannissa kulttuurinen identiteetti, laajalle levinnyt me-henki, kehittyi ensimmäisten joukossa Euroopassa. Senkin takia englanninkielen kehitys on nationalismin vinkkelistä kiinnostava. (Niin on minkä tahansa kielen – ei tarvitse kuin ajatella Elias Lönnrotia samoamassa laulumailla.)

Kuningatar Elisabet I:n valtakaudella (1558-1603) englantilaisilla oli jo ilmeisen vahva käsitys siitä, että he olivat juuri ja nimenomaan englantilaisia, merkittävän valtakunnan asukkaita. Saaren taiturimaisin kynäniekkakin oli kansallishengessä mukana.

William Shakespeare pani näytelmässään Rikhard II erään henkilönsä suuhun pitkän ylistyslaulun Englannille. Minulla ei ole suomennosta käsillä, mutta jotakuinkin tähän tyyliin: ”Tämä onnellisten rotu, tämä pikku maailma, tämä jalokivi meren hopeaisen (---) Tämä siunattu palsta, tämä maa, tämä valtakunta, tämä Englanti.”

PS. Kirjasuositus: tässä blogikirjoituksessa esiintyvä professori Simon Horobin on vastikään julkaissut kirjan How English Became English (Oxford University Press, 2016), joka käsittelee englannin kehitystä ja englanninkieleen liittyviä ilmiöitä. Ainakin minun kaltaiselleni harrastelijalle se oli oikein sivistävä, mutta samalla riittävän yleistajuinen teos.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolemantanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  2. 2

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  3. 3

   Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

  4. 4

   Poliisi ammuttu päähän Kööpenhaminan esikaupungissa – turvatoimia kiristetty koko Tanskassa

  5. 5

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  6. 6

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  9. 9

   Uudet kirjat moukaroivat kansallissankaria – Mannerheim ei ollut järin mukava mies

  10. 10

   Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  6. 6

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  7. 7

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  8. 8

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  9. 9

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää