Valikko
Kuolemantanssi    |   Blogi

Englanti, tuo jalokivi meren hopeaisen – kieli on nationalismin tärkeä työkalu

Kieli on työkalu valtakunnan hallintaan, tiesivät jo ammoiset oppineet. Englanti oli Euroopan maista ensimmäisiä, jossa kehittyi laajojen joukkojen me-henki. Kielellä oli identiteetin luomisessa tärkeä merkitys, ja kansallistuntoa pönkitti itse Shakespeare.

Tilanne tekee mieli kuvitella. Englannin kuningas Henrik V käy sotaa Ranskassa, on noin vuosi 1417, takana on parin vuoden takainen voitto Agincourtin taistelussa, kolmekymppinen kuningas pitää sotahoviaan jossain normandialaisessa linnassa (tai ehkä majatalossa), tarttuu sulkakynään (tai sitten sanelee), ja lopputuloksena on kirje, jota lähetti komennetaan kiidättämään pikavauhtia ratsain kohti Lontoota.

Kirje on englanniksi. Se on vallan uusi kieli. Henrik V oli nimittäin Englannin kuninkaista ensimmäinen, joka kävi kirjeenvaihtoaan englanniksi.

Tämän opin eilen Oxfordissa. Tapasin professori Simon Horobinin, joka opettaa englanninkieltä ja kirjallisuutta Magdalen Collegessa. Haastattelu oli mainio. Kysymykseni olivat Horobinin mielestä varmaankin alkeellisia, mutta hän vastaili kärsivällisesti ja juuri niin kaunopuheisen monipolvisesti kuin Oxfordin professorilta sopii odottaa.

Myös miljöö oli mahtava: 1700-luvun kivirakennus, ajan kuluttamat lankkulattiat, professorin kirjojentäyteinen työhuone, naulassa musta viitta.

Englanninkielen kehitys on kiinnostavaa, koska kielet ylipäätään ovat kiinnostavia. Ja nationalismin kannalta kielet ovat aivan olennaisia rakennusaineita, sekä itsessään – yhdistäessään tai erottaessaan suuria ihmisjoukkoja – että sen takia, mihin niitä käytetään.

Kun espanjalaisoppinut Antonio de Nebrija vuonna 1492 esitteli laatimaansa kastilian kielioppia kuningatar Isabellalle, tämän kerrotaan ihmetelleen, mihin koko opusta tarvitaan. ”Teidän Majesteettinne”, de Nebrijan väitetään vastanneen. ”Kieli on työkalu valtakunnan hallintaan.”

Englannin hallitseva luokka käytti 1400-luvun alkuun saakka etupäässä ranskaa ja latinaa. Henrik V:nnen kirjeenvaihto ei ollut ratkaiseva askel englannin voittokulussa – mitään yhtä ratkaisevaa askelta ei ollut, niitä oli lukuisia, Horobin kertoi haastattelussa –, mutta merkittävä askel se oli.

Koko Englannin eliitti oli pian peesissä. Lontoon oluenpanijoiden kiltakin seurasi Henrikin esimerkkiä ja otti englannin viralliseksi kielekseen. Saattaa kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta killoilla oli paljon valtaa.

Tuolloinen englanninkieli oli tietysti jotain aivan muuta kuin nykyinen, mutta yhtä kaikki: 1400-luvun mittaan englannin asema vain vankistui, ja jos vetää mutkia suoriksi, voi sanoa, että kirjapainotaito hoiti loput.

Nykymuotoisen nationalismin katsotaan alkaneen vasta 1800-luvun taitteessa. Pidän näkemystä sikäli jäykkänä, etteivät nykymuotoiset kansallisvaltiot tyhjästä syntyneet. Ne syntyivät pitkän vaiheittaisen kehityksen tuloksena. Erilaisia alueellisia identiteettejä oli ollut jo paljon aiemminkin, on ollut oikeastaan aina.

Englannissa kulttuurinen identiteetti, laajalle levinnyt me-henki, kehittyi ensimmäisten joukossa Euroopassa. Senkin takia englanninkielen kehitys on nationalismin vinkkelistä kiinnostava. (Niin on minkä tahansa kielen – ei tarvitse kuin ajatella Elias Lönnrotia samoamassa laulumailla.)

Kuningatar Elisabet I:n valtakaudella (1558-1603) englantilaisilla oli jo ilmeisen vahva käsitys siitä, että he olivat juuri ja nimenomaan englantilaisia, merkittävän valtakunnan asukkaita. Saaren taiturimaisin kynäniekkakin oli kansallishengessä mukana.

William Shakespeare pani näytelmässään Rikhard II erään henkilönsä suuhun pitkän ylistyslaulun Englannille. Minulla ei ole suomennosta käsillä, mutta jotakuinkin tähän tyyliin: ”Tämä onnellisten rotu, tämä pikku maailma, tämä jalokivi meren hopeaisen (---) Tämä siunattu palsta, tämä maa, tämä valtakunta, tämä Englanti.”

PS. Kirjasuositus: tässä blogikirjoituksessa esiintyvä professori Simon Horobin on vastikään julkaissut kirjan How English Became English (Oxford University Press, 2016), joka käsittelee englannin kehitystä ja englanninkieleen liittyviä ilmiöitä. Ainakin minun kaltaiselleni harrastelijalle se oli oikein sivistävä, mutta samalla riittävän yleistajuinen teos.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolemantanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  7. 7

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  8. 8

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää