Valikko
Kuolemantanssi    |   Blogi

Englanti, tuo jalokivi meren hopeaisen – kieli on nationalismin tärkeä työkalu

Kieli on työkalu valtakunnan hallintaan, tiesivät jo ammoiset oppineet. Englanti oli Euroopan maista ensimmäisiä, jossa kehittyi laajojen joukkojen me-henki. Kielellä oli identiteetin luomisessa tärkeä merkitys, ja kansallistuntoa pönkitti itse Shakespeare.

Tilanne tekee mieli kuvitella. Englannin kuningas Henrik V käy sotaa Ranskassa, on noin vuosi 1417, takana on parin vuoden takainen voitto Agincourtin taistelussa, kolmekymppinen kuningas pitää sotahoviaan jossain normandialaisessa linnassa (tai ehkä majatalossa), tarttuu sulkakynään (tai sitten sanelee), ja lopputuloksena on kirje, jota lähetti komennetaan kiidättämään pikavauhtia ratsain kohti Lontoota.

Kirje on englanniksi. Se on vallan uusi kieli. Henrik V oli nimittäin Englannin kuninkaista ensimmäinen, joka kävi kirjeenvaihtoaan englanniksi.

Tämän opin eilen Oxfordissa. Tapasin professori Simon Horobinin, joka opettaa englanninkieltä ja kirjallisuutta Magdalen Collegessa. Haastattelu oli mainio. Kysymykseni olivat Horobinin mielestä varmaankin alkeellisia, mutta hän vastaili kärsivällisesti ja juuri niin kaunopuheisen monipolvisesti kuin Oxfordin professorilta sopii odottaa.

Myös miljöö oli mahtava: 1700-luvun kivirakennus, ajan kuluttamat lankkulattiat, professorin kirjojentäyteinen työhuone, naulassa musta viitta.

Englanninkielen kehitys on kiinnostavaa, koska kielet ylipäätään ovat kiinnostavia. Ja nationalismin kannalta kielet ovat aivan olennaisia rakennusaineita, sekä itsessään – yhdistäessään tai erottaessaan suuria ihmisjoukkoja – että sen takia, mihin niitä käytetään.

Kun espanjalaisoppinut Antonio de Nebrija vuonna 1492 esitteli laatimaansa kastilian kielioppia kuningatar Isabellalle, tämän kerrotaan ihmetelleen, mihin koko opusta tarvitaan. ”Teidän Majesteettinne”, de Nebrijan väitetään vastanneen. ”Kieli on työkalu valtakunnan hallintaan.”

Englannin hallitseva luokka käytti 1400-luvun alkuun saakka etupäässä ranskaa ja latinaa. Henrik V:nnen kirjeenvaihto ei ollut ratkaiseva askel englannin voittokulussa – mitään yhtä ratkaisevaa askelta ei ollut, niitä oli lukuisia, Horobin kertoi haastattelussa –, mutta merkittävä askel se oli.

Koko Englannin eliitti oli pian peesissä. Lontoon oluenpanijoiden kiltakin seurasi Henrikin esimerkkiä ja otti englannin viralliseksi kielekseen. Saattaa kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta killoilla oli paljon valtaa.

Tuolloinen englanninkieli oli tietysti jotain aivan muuta kuin nykyinen, mutta yhtä kaikki: 1400-luvun mittaan englannin asema vain vankistui, ja jos vetää mutkia suoriksi, voi sanoa, että kirjapainotaito hoiti loput.

Nykymuotoisen nationalismin katsotaan alkaneen vasta 1800-luvun taitteessa. Pidän näkemystä sikäli jäykkänä, etteivät nykymuotoiset kansallisvaltiot tyhjästä syntyneet. Ne syntyivät pitkän vaiheittaisen kehityksen tuloksena. Erilaisia alueellisia identiteettejä oli ollut jo paljon aiemminkin, on ollut oikeastaan aina.

Englannissa kulttuurinen identiteetti, laajalle levinnyt me-henki, kehittyi ensimmäisten joukossa Euroopassa. Senkin takia englanninkielen kehitys on nationalismin vinkkelistä kiinnostava. (Niin on minkä tahansa kielen – ei tarvitse kuin ajatella Elias Lönnrotia samoamassa laulumailla.)

Kuningatar Elisabet I:n valtakaudella (1558-1603) englantilaisilla oli jo ilmeisen vahva käsitys siitä, että he olivat juuri ja nimenomaan englantilaisia, merkittävän valtakunnan asukkaita. Saaren taiturimaisin kynäniekkakin oli kansallishengessä mukana.

William Shakespeare pani näytelmässään Rikhard II erään henkilönsä suuhun pitkän ylistyslaulun Englannille. Minulla ei ole suomennosta käsillä, mutta jotakuinkin tähän tyyliin: ”Tämä onnellisten rotu, tämä pikku maailma, tämä jalokivi meren hopeaisen (---) Tämä siunattu palsta, tämä maa, tämä valtakunta, tämä Englanti.”

PS. Kirjasuositus: tässä blogikirjoituksessa esiintyvä professori Simon Horobin on vastikään julkaissut kirjan How English Became English (Oxford University Press, 2016), joka käsittelee englannin kehitystä ja englanninkieleen liittyviä ilmiöitä. Ainakin minun kaltaiselleni harrastelijalle se oli oikein sivistävä, mutta samalla riittävän yleistajuinen teos.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolemantanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  4. 4

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  7. 7

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  8. 8

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

  9. 9

   BBC: Irakilainen poliisi pukeutui naisten vaatteisiin ja selvisi hengissä Isisin hirmuvallasta

  10. 10

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  8. 8

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  9. 9

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää