Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksittäisen pelaajan merkitys joukkueelle on todella merkittävä – tapaus Dimitri Payet ja West Ham

Kynämies vs. Pelimies
 
Suzanne Plunkett / reuters
Dimitri Payet on tuulettanut maalia kuusi kertaa tämän kauden Valioliigassa.
Dimitri Payet on tuulettanut maalia kuusi kertaa tämän kauden Valioliigassa. Kuva: Suzanne Plunkett / reuters

Kirjoitin marraskuussa postauksen, jossa spekuloin, miten alkukauden yllättäjien hyvä vire kestäisi. Yksi yllättäjien hyvän lennon katkeamista selittävä tekijä on isompia seuroja kapeammat pelaajaringit, mistä johtuen yksittäisten pelaajien loukkaantumiset iskevät pienempiin seuroihin kovempaa kuin suurseuroihin, joissa pelaajaringit ovat laajempia.

Tuossa kirjoituksessa mainitsin, että pääsemme tarkastelemaan tällaisen yksittäisen loukkaantumistapauksen vaikutuksia Dimitri Payetin ja West Hamin kohdalla, kun Payet joutui loukkaantumisen takia sairastuvalle kahdeksi kuukaudeksi. Tuo sairasloma päättyi reilu viikko sitten, ja nyt on aika tarkastella Payetin loukkaantumisen vaikutuksia West Hamin otteisiin. Tämä tarkastelu perustuu vain tähän yhteen tapaukseen eikä ole tietenkään tieteellisesti aukoton, mutta raottaa osaltaan yhden pelaajan merkitystä koko joukkueen suorituksiin.

TILASTOJA (Valioliiga-ottelut huomioituna)

Payet on esiintynyt tähän päivään mennessä 14 ottelussa, tehnyt niissä kuusi maalia ja antanut neljä maaliin johtanutta syöttöä.

Voitot Tasapelit Tappiot Maaliero Pistekeskiarvo

West Ham kauden alussa ennen Payetin loukkaantumista

6 3 3 23-14 1,75p
West Ham Payetin ollessa sivussa 1 5 1 5-7 1,14p
West Ham Payetin palattua loukkaantumisen jälkeen 2 - - 5-1 3p
West Hamin koko alkukausi Valioliigassa 9 8 4 33-24 1,67p
West Hamin koko alkukausi Valioliigassa, kun Payet on ollut pelikunnossa 8 3 3 28-15 1,93p

Tulokset ovat yksiselitteisiä ja West Hamin kannalta myös huolestuttavia. Payetin ollessa pelikunnossa seura saavutti keskimäärin 1,93 pistettä per ottelu, kun ilman Payetia pistekeskiarvo oli 1,14 pistettä. Jos näitä pistekeskiarvoja käyttää West Hamin koko kauden pistesaldon laskemiseen, on ero valtava: seura päätyisi joko juuri ja juuri putoamisviivan yläpuolelle 43 pisteellä tai lähes varmaan Mestarien liiga –paikkaan oikeuttavaan sijoitukseen 73 pisteellä.

On tilastojakin tarkastelematta selvää, että Payet on West Hamin hyökkäyspelin sielu, mutta samaan aikaan on todettava, että seura on liian riippuvainen hänestä. Mitä käy siinä vaiheessa, kun Payet haluaa siirtyä muualle? Mitä tapahtuu, jos hän loukkaantuu uudestaan ja on pitemmän pätkän pois peleistä?

”Vale, emävale, tilasto” on pitkään elänyt mantra urheilussa. Kuten alussakin pohjustin: tämä tarkastelu on yksittäinen tapaus, eikä sinänsä toimi tilastollisena totuutena. Eikä sekään ole mikään yllätys, että tämän tason pelaajan loukkaantuminen vaikuttaa West Hamin esityksiin.

Yhden asian näiden tilastojen tarkastelu kuitenkin todistaa. Vaikka moderni futis perustuu koko ajan enemmän ja enemmän hyvin harjoiteltuun pelitapaan ja saumattomaan yhteispeliin, on yksittäisen pelaajan merkitys koko seuralle edelleen avainpelaajien osalta hirmuisen merkittävä – varsinkin hyökkäyskolmanneksella, jossa murtautuminen vaatii poikkeuksellista yksilötaitoa nykypäivän äärimmäisen organisoituneita puolustuksia vastaan.

-Kynämies

PS. Tämän viikon Kottilat-ohjelmassa aiheina mm. Leicester, Real Madridin nimittämä Zinedine Zidane sekä Huuhkajien "aurinkoloma".

Kottilat: Leicesterillä edessä kohtalon viikko
Kottilat: Leicesterillä edessä kohtalon viikko
HSTV:n Kottilat-ohjelmassa puidaan tällä viikolla Valioliigan yllättäjän Leicesterin tilannetta. Mika Kottilan mukaan joukkueen on menestyttävä tämän viikon otteluissa Tottenhamia ja Aston Villaa vastaan tai edessä on varma alamäki. Entä mitä joukkueelle tapahtuu tammikuun siirtomarkkinoilla?

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kynämies vs. Pelimies

Ajankohtaisia ajatuksia ja mielipiteitä futiksesta.

Kottilat nostavat esiin ilmiöitä jalkapallosta ja tekevät tarkkasilmäisiä havaintoja futiksesta sekä muusta elämästä silloin harvoin, kun elämällä on tekemistä jalkapallon kanssa.

Mika "Hirvi" Kottila on ex-maajoukkuefutaaja ja monivuotinen suomifutiksen väriläiskä niin pelivuosinaan kuin sen jälkeenkin. Mielipide löytyy yleensä joka asiaan, mutta perustelut joskus ontuvat – ainakin pikkuveli Santun mielestä.

Santtu Kottila on veljeksistä nuorempi ja omasta mielestään älykkäämpi. Isoveljensä pelivuosien suurin fani on seurannut futista tiiviisti ja monipuolisesti koko elämänsä – ja syyttää tästä Mikaa.

Kynämies vs. Pelimies

Yksittäisen pelaajan merkitys joukkueelle on todella merkittävä – tapaus Dimitri Payet ja West Ham

Julkaistu: 15.1. 9:54

Lopetetaan jo vihdoin lajikateus – nämä pikkuleijonien parhaat opit on otettava myös jalkapallon käyttöön

Julkaistu: 8.1. 12:45

Mahdoton skenaario – joka toteutui alle neljässä vuodessa

Julkaistu: 2.1. 17:51

Perinteet ja raha vastaan järki – talvitauon puuttuminen Valioliigasta on sulaa hulluutta!

Julkaistu: 25.12.2015

Ensi kesästä on tulossa kaikkien aikojen siirtokesä valmentajamarkkinoilla

Julkaistu: 17.12.2015

Suomalaisten lähettämät futismuistot ovat rakkausrunoja jalkapallolle – tässä helmet ja hauskimmat!

Päivitetty: 10.12.2015

Bayern Münchenin musertava ylivoima tukahduttaa Saksan futista – näiden syiden takia se on haitallista myös sille itselleen

Päivitetty: 3.12.2015

Mitä futiksen ystävälle joululahjaksi? 8 vinkkiä pukinkonttiin!

Päivitetty: 26.11.2015

El Clasicon lyhyt oppimäärä

Päivitetty: 19.11.2015

Alkukauden suuryllättäjät ovat Celta Vigo ja Leicester – kuinka kauan niiden lento kestää?

Päivitetty: 13.11.2015