Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanmestari Zidane on Real Madridille täysin oikea valmentaja

Kynämies vs. Pelimies
 
Andrea Comas / REUTERS
Real Madridin päävalmentaja Zinedine Zidane ottelussa Sporting Gijonia vastaan.
Real Madridin päävalmentaja Zinedine Zidane ottelussa Sporting Gijonia vastaan. Kuva: Andrea Comas / REUTERS

Pitkään ennustetut Rafael Benitezin potkut tapahtuivat viimein 4. tammikuuta ja Realin puheenjohtaja Florentino Perez ilmoitti samassa tiedotustilaisuudessa, että tahtipuikkoa heiluttaa jatkossa seuralegenda Zinedine Zidane. Vaikka Zidane on valmentajana täysi keltanokka, on hänen nimittämisensä järkevintä, mitä Realissa on tehty vähään aikaan.

Kaikki tietävät Zidanen pelaajana niin Madridissa kuin maailmalla. Urallaan ”kaiken mahdollisen” voittanut ranskalainen on edelleen erittäin rakastettu Madridissa. Juuri tässä piilee Zidanen nimityksen oivallisuus: seuralegendana ja arvotettuna henkilönä hän on ensimmäinen valmentaja, joka on pelaajien kanssa vähintään samalla tasolla – ellei jopa korkeammallakin. Cristiano Ronaldo ja muut tähtipelaajat eivät enää määrää Santiago Bernabeulla.

Potkut saaneen Benitezin ongelmana oli alusta lähtien se, ettei hän missään vaiheessa saanut pelaajien täyttä luottamusta, koska ei omaa samanlaista auraa kuin vaikkapa Zidane tai muutaman vuoden takainen päävalmentaja Jose Mourinho. Tämän takia Benitezin lähtölaskenta alkoi jo kesällä tulleen nimityksen yhteydessä. Pelaajat ja heidän agenttinsa johtivat sirkusta ja Benitez oli jopa epäreilun tilanteen edessä. Hän aloitti kauden hyvin, sillä Real pelasi kauden 14 ensimmäistä ottelua tappioitta, mutta sekään ei riittänyt.

Edellinen voi kuulostaa hassulta, mutta on täysin totta. Real on seurana sellainen, että se haluaa riveihinsä maailmantähtiä. Seura tasapainoilee tietoisesti sen riskin kanssa, että koko palapeli voi räjähtää tähtien egojen seurauksena. Ehkä helpoiten tämä poikkeuksellinen toimintakulttuuri aukeaa muutaman esimerkin kautta.

Realin pahimman kilpakumppanin Barcelonan seurakulttuuri ja toimintaideologia ovat täysin toisenlaisia. Pelaajarunko kasvatetaan omassa akatemiassa kuuliaisiksi ja auktoriteetteja tottelevaksi. Seuraan liittyvät maailmantähdet, kuten Luis Suarez ja Neymar, joutuvat mukautumaan seuran kulttuuriin. Toki myös hankintoja tehdessä mietitään korostetun tarkasti, miten pelaaja sopii luonteensa puolesta seuraan. Sir Alex Fergusonin johtamalla Manchester Unitedilla oli puolestaan tapana luopua pelaajista, jotka olivat kasvamassa seuraa suuremmiksi egojensa kanssa – esimerkkeinä vaikkapa David Beckhamin, Jaap Stamin ja Cristiano Ronaldon tapaukset.

Benitezin potkut ja Zidanen nimitys tulivat käytännössä viimeisellä mahdollisella hetkellä. Zidane sai puolitoista kuukautta aikaa ajaa ajatuksiaan sisään ennen ensimmäistä ”tiukkaa” ottelua – Mestarien liigan ensimmäinen jatko-ottelu AS Romaa vastaan pelataan 17. helmikuuta. Emme toki vielä tiedä yhtään millainen valmentaja Zidane on. Takuuvarmaa kuitenkin on, että hänen ympärillään on sellainen tiimi, joka tukee kokematonta valmentajaa päivittäisissä asioissa. Zidanen tehtäväksi jääkin kokonaisuuden johtaminen sekä oman auktoriteettinsa ja auransa hyödyntäminen suunnan näyttämisessä. Ja siihen tehtävään hän on juuri oikea mies.

-Pelimies

PS. Tämän viikon jaksossa lisää La Ligasta, kun ennakoimme lauantain huippuottelua Barcelona - Atletico Madrid. Keskustelemme myös kotimaisen Liigacupin merkityksestä ja viikon väitteessä väitän, että maalivahtivalmentajien rinnalle tarvitaan hyökkääjävalmentajia.

Kottilat: Atletico Madrid on La Ligan viimeinen toivo
Kottilat: Atletico Madrid on La Ligan viimeinen toivo
HSTV:n Kottilat-ohjelmassa käydään tällä viikolla läpi tilannetta Espanjan La Ligassa. Santtu Kottila julistaa La Ligan mestaruuden ratkeavan Barcelonan eduksi, mikäli Atletico Madrid ei kykene nipistämään edes tasapeliä lauantain kärkikamppailusta. Mika puolestaan väittää, että jalkapallojoukkueisiin tarvitaan maalivahtivalmentajien rinnalle hyökkääjävalmentajia.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kynämies vs. Pelimies

Ajankohtaisia ajatuksia ja mielipiteitä futiksesta.

Kottilat nostavat esiin ilmiöitä jalkapallosta ja tekevät tarkkasilmäisiä havaintoja futiksesta sekä muusta elämästä silloin harvoin, kun elämällä on tekemistä jalkapallon kanssa.

Mika "Hirvi" Kottila on ex-maajoukkuefutaaja ja monivuotinen suomifutiksen väriläiskä niin pelivuosinaan kuin sen jälkeenkin. Mielipide löytyy yleensä joka asiaan, mutta perustelut joskus ontuvat – ainakin pikkuveli Santun mielestä.

Santtu Kottila on veljeksistä nuorempi ja omasta mielestään älykkäämpi. Isoveljensä pelivuosien suurin fani on seurannut futista tiiviisti ja monipuolisesti koko elämänsä – ja syyttää tästä Mikaa.

Kynämies vs. Pelimies

Maailmanmestari Zidane on Real Madridille täysin oikea valmentaja

Julkaistu: 29.1. 12:10

Mielenkiintoinen siirtoikkunan huipennus luvassa – tässä Kynämies vs. Pelimies -blogin tärpit!

Julkaistu: 22.1. 15:25

Yksittäisen pelaajan merkitys joukkueelle on todella merkittävä – tapaus Dimitri Payet ja West Ham

Julkaistu: 15.1. 9:54

Lopetetaan jo vihdoin lajikateus – nämä pikkuleijonien parhaat opit on otettava myös jalkapallon käyttöön

Julkaistu: 8.1. 12:45

Mahdoton skenaario – joka toteutui alle neljässä vuodessa

Julkaistu: 2.1. 17:51

Perinteet ja raha vastaan järki – talvitauon puuttuminen Valioliigasta on sulaa hulluutta!

Julkaistu: 25.12.2015

Ensi kesästä on tulossa kaikkien aikojen siirtokesä valmentajamarkkinoilla

Julkaistu: 17.12.2015

Suomalaisten lähettämät futismuistot ovat rakkausrunoja jalkapallolle – tässä helmet ja hauskimmat!

Päivitetty: 10.12.2015

Bayern Münchenin musertava ylivoima tukahduttaa Saksan futista – näiden syiden takia se on haitallista myös sille itselleen

Päivitetty: 3.12.2015

Mitä futiksen ystävälle joululahjaksi? 8 vinkkiä pukinkonttiin!

Päivitetty: 26.11.2015

El Clasicon lyhyt oppimäärä

Päivitetty: 19.11.2015

Alkukauden suuryllättäjät ovat Celta Vigo ja Leicester – kuinka kauan niiden lento kestää?

Päivitetty: 13.11.2015