Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikansa kutakin Francesco Totti

Kynämies vs. Pelimies
 
DARREN WHITESIDE / REUTERS
Francesco Totti on kiistaton AS Roma -legenda, jonka saavutuksia ja seurauskollisuutta on pakko ihailla.
Francesco Totti on kiistaton AS Roma -legenda, jonka saavutuksia ja seurauskollisuutta on pakko ihailla. Kuva: DARREN WHITESIDE / REUTERS

Serie A:ssa on menneen viikon aikana puhututtanut AS Roman seuralegendan Francesco Tottin ja valmentaja Luciano Spallettin huonot välit. Totti ei ole saanut mielestään riittävästi peliaikaa, ja piti asiasta henkilökohtaisen lehdistötilaisuuden. Spallettille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin laittaa AS Roma -legenda katsomoon kurinpidollisiin syihin vedoten.

Tottin ura on kiistatta yksi viime vuosikymmenten hienoimmista. Hyperkaupallistuneen huippufutiksen aikakaudella hän on ainoita läpi uransa samaa seuraa edustaneita tähtipelaajia. Totti ansaitsee kaiken suitsutuksen niin saavutuksistaan kuin seurauskollisuudestaan.

Saavutusten ja seurauskollisuuden ei kuitenkaan saisi antaa sumentaa median, fanien ja vähiten Tottin itsensä ajatusmaailmaa tosiasioilta. 39-vuotias italialainen ei ole enää lähelläkään huippuvuosiensa – tai edes viime kauden – virettä. Tätä kautta ovat haitanneet myös loukkaantumiset, mutta näin vanhan pelaajan kohdalla niitäkään ei voi pitää yllätyksenä. Fakta on se, ettei Tottin jalka nouse enää Serie A:n edellyttämällä nopeudella.

Harmillisinta Tottin tilanteessa on se, ettei pelaaja itse tunnu ymmärtävän tilannettaan vaan kääntää katseensa valmentaja Spallettiin. Kaikesta huolimatta Spalletti osoitti kuitenkin pelisilmää vaihtamalla Tottin kentälle Mestarien liigan kotiottelussa Real Madridia vastaan viime viikolla – peli kun saattoi jäädä Tottin viimeiseksi Mestarien liigan kotiotteluksi Stadio Olimpicolla. Tämä ei Tottille riittänyt ja soppa oli valmis.

Totti syyttelee tilanteesta Spallettia, joka joutuu hankalaan välikäteen pelaajan ja seurajohdon välissä. Kyseessä on kuitenkin AS Roman legendaarisin pelaaja ja Spalletti ”vain” valmentaja. Sen takia oma katseeni kääntyy Tottiin itseensä sekä seurajohtoon. Mikäli pelaaja ei itse kykene ymmärtämään tilannettaan, on seurajohdon tehtävä vaikeakin päätös ja kantaa vastuunsa. Eihän tämä tietysti ole helppo tilanne ”ikuisuuden” seuraa palvelleelle, houkutuksista kieltäytyneelle ja kaikkensa seuralle antaneelle pelaajalle.

Minulla on omalta pelaajauraltani vastaava kokemus. 30-vuotiaana ja kolminkertaisena Suomen mestarina luulin saavani luonnollisesti jatkaa HJK:ssa kauden 2004 päätteeksi, kun sopimukseni umpeutui. HJK:n puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäisen viesti oli kuitenkin tyly: jatkoa ei tarjota. ”Olliksen” päätös tuntui silloin pahalta ja epäreilulta, mutta näin jälkeenpäin sen ymmärtää ja osaa jo hyväksyä. AS Roman tilanteesta poiketen HJK:lla päätöksen taustalla painoi tietysti myös raha, koska kokeneen pelaajan palkalla saa Veikkausliigassa 2-3 nuorta jälleenmyyntipotentiaalin omaavaa nuorukaista.

Toivon Tottin ymmärtävän tilanteensa itse, ettei valtapeli taustalla vie fokusta itse pelistä. Tottin aika Serie A:n huipulla on ohi, vaikka hän ei sitä vielä itse hyväksyisikään. Raadollista, mutta totta.

-Pelimies

PS. Tämän viikon jaksossa ennakoidaan La Ligan superviikonloppua sekä Manchester Cityn otteluruuhkaa.

Kottilat: Seuraavat 11 päivää ratkaisevat Manchester Cityn koko kauden
Kottilat: Seuraavat 11 päivää ratkaisevat Manchester Cityn koko kauden
HSTV:n Kottilat-ohjelmassa veljekset Mika ja Santtu Kottila käyvät jälleen läpi viikon futistärpit. Manchester Cityllä on nyt paljon pelissä, sillä seuraavat 11 päivää ratkaisevat koko kauden: City pelaa Mestarien liigaa, liigacupin finaalin sekä kaksi Valioliigaottelua. Lisäksi Kottilat haluavat lopettaa Eurooppa-liigan kokonaan.

Kynämies vs. Pelimies

Ajankohtaisia ajatuksia ja mielipiteitä futiksesta.

Kottilat nostavat esiin ilmiöitä jalkapallosta ja tekevät tarkkasilmäisiä havaintoja futiksesta sekä muusta elämästä silloin harvoin, kun elämällä on tekemistä jalkapallon kanssa.

Mika "Hirvi" Kottila on ex-maajoukkuefutaaja ja monivuotinen suomifutiksen väriläiskä niin pelivuosinaan kuin sen jälkeenkin. Mielipide löytyy yleensä joka asiaan, mutta perustelut joskus ontuvat – ainakin pikkuveli Santun mielestä.

Santtu Kottila on veljeksistä nuorempi ja omasta mielestään älykkäämpi. Isoveljensä pelivuosien suurin fani on seurannut futista tiiviisti ja monipuolisesti koko elämänsä – ja syyttää tästä Mikaa.

Kynämies vs. Pelimies

Aikansa kutakin Francesco Totti

Julkaistu: 26.2. 11:57

Pitääkö maailman parhaan jalkapalloilijan olla myös hyvä jätkä?

Julkaistu: 18.2. 14:00

Ihana, ihana jalkapallodata – mitä se kertoo sunnuntain kärkikamppailusta Arsenal - Leicester?

Julkaistu: 11.2. 14:37

Siirtoikkunan kolme surullisinta siirtoa

Julkaistu: 3.2. 12:56

Maailmanmestari Zidane on Real Madridille täysin oikea valmentaja

Julkaistu: 29.1. 12:10

Mielenkiintoinen siirtoikkunan huipennus luvassa – tässä Kynämies vs. Pelimies -blogin tärpit!

Julkaistu: 22.1. 15:25

Yksittäisen pelaajan merkitys joukkueelle on todella merkittävä – tapaus Dimitri Payet ja West Ham

Julkaistu: 15.1. 9:54

Lopetetaan jo vihdoin lajikateus – nämä pikkuleijonien parhaat opit on otettava myös jalkapallon käyttöön

Julkaistu: 8.1. 12:45

Mahdoton skenaario – joka toteutui alle neljässä vuodessa

Julkaistu: 2.1. 17:51

Perinteet ja raha vastaan järki – talvitauon puuttuminen Valioliigasta on sulaa hulluutta!

Julkaistu: 25.12.2015

Ensi kesästä on tulossa kaikkien aikojen siirtokesä valmentajamarkkinoilla

Julkaistu: 17.12.2015

Suomalaisten lähettämät futismuistot ovat rakkausrunoja jalkapallolle – tässä helmet ja hauskimmat!

Päivitetty: 10.12.2015

Bayern Münchenin musertava ylivoima tukahduttaa Saksan futista – näiden syiden takia se on haitallista myös sille itselleen

Päivitetty: 3.12.2015

Mitä futiksen ystävälle joululahjaksi? 8 vinkkiä pukinkonttiin!

Päivitetty: 26.11.2015

El Clasicon lyhyt oppimäärä

Päivitetty: 19.11.2015

Alkukauden suuryllättäjät ovat Celta Vigo ja Leicester – kuinka kauan niiden lento kestää?

Päivitetty: 13.11.2015

Tässä Kottiloiden valinnat Veikkausliigan kauden 2015 onnistujiksi ja yllättäjiksi

Julkaistu: 3.11.2015