Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahdoton skenaario – joka toteutui alle neljässä vuodessa

Kynämies vs. Pelimies
 

Marraskuu 2011. Olin vierailemassa vaimoni kanssa Etelä-Englannissa hänen suomalaisen tuttavansa ja tämän tulevan puolison luona. Englannin matkaan oli tietysti pakko yhdistää myös jalkapalloa, mutta maajoukkuetauon takia näytti pitkään siltä, ettei tuona viikonloppuna olisi Konferenssi-tasoa korkeampaa futista, ja sitäkin varten pitäisi ajaa 50 kilometriä.

Kunnes FA Cupin asettelut valmistuivat ja selvisi, että paikallinen AFC Bournemouth pelaisi cupin 1. kierroksen ottelunsa Gillinghamia vastaan lauantaina parhaaseen mahdolliseen aikaan. Suomalaisen tuttavamme puoliso on Bournemouthin kannattaja, mutta häntä piti vähän yllättäen suostutella lähtemään otteluun.

Englantilaisen jalkapallon seuraaminen paikan päällä on varmasti aina hieno kokemus, mutta tuo ottelu oli monella tapaa ikimuistoinen. Sympaattisen kokoinen Dean Court ei ollut edes puolillaan, mutta tunnelma oli silti hyvä. Kotijoukkue oli parhaimmillaan kahden maalin johdossa, mutta nöyrtyi lopussa uusintaotteluun porrasta alempana pelannutta Gillinghamia vastaan.

Vieressämme istunut noin 70-80-vuotias rouva tiesi kaiken kotijoukkueesta, syötti hauskoja knoppitietoja meille koko ottelun ajan ja eläytyi ottelun tapahtumiin suurella sydämellä – brittiläistä futiskulttuuria parhaimmillaan!

Otteluseuranani ollut Nathan kertoi ottelun jälkeen Bournemouthin tilanteesta ja tuolloin League Onen putoamiskamppailun lähettyvillä majaillut seura tuntui olevan juuri sillä tasolla, johon se kuuluikin. Seuran kannattajat olivat tyytyväisiä Cherriesin tilanteeseen Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Suurin harmitus oli paikallisen managerikyvyn Eddie Howen siirtyminen suurempiin haasteisiin keväällä 2011. Kaiken kaikkiaan seuran tilanne oli kehittynyt huomattavasti paremmaksi kuin mitä se oli viitisen vuotta aiemmin, kun koko seuran olemassaolo oli ollut vakavasti uhattuna. Kukaan ei edes haaveillut nousemisesta Championshipiin – puhumattakaan Valioliigasta.

Yksi iso muutos seurassa oli tapahtumassa, mutta sen merkitystä ei kukaan vielä silloin osannut ennustaa. Seuran omistajapohjassa oli tapahtumassa uudistuksia, kun täysin tuntematon venäläinen Maxim Demin oli tulossa omistajaksi. Hänestä ei vielä kannattajien keskuudessa ollut mielipidettä suuntaan tai toiseen, koska hänestä ei tiedetty juuri mitään.

Tammikuu 2016. Bournemouth on pelannut pirteän alkukauden ja majailee Valioliigan sarjataulukossa putoamisviivan yläpuolella. Eddie Howe on yksi lupaavimpia brittimanagereita ja hänen johdollaan joukkue on voittanut alkukaudella muun muassa Manchester Unitedin sekä Chelsean kaltaisia suurseuroja. Runsaan neljän vuoden takaisesta joukkueesta on jäljellä vielä muutamia pelaajia, joista isoimmassa roolissa tällä kaudella on ollut kauden 2011–2012 kannattajien vuoden pelaajaksi valittu keskikentän työmyyrä Marc Pugh. Vuonna 2011 seuran osaomistajaksi tullut Maxim Demin omistaa nyt koko seuran.

Mitä tästä opimme? Cherriesin nousu brittifutiksen huipulle on tuhkimotarina, jonka toteutumista kukaan ei edes osannut odottaa. Se on yhdistelmä hyvää työtä kentällä ja kabineteissa. Toki taustalla on myös kohtuullisen rikkaan omistajan seuraan investoimaa rahaa. Lähteestä riippuen arviot Deminin panostuksista seuraan liikkuvat 10–25 miljoonan punnan välillä, mikä on kohtuullisen pieni summa, kun mietitään Valioliiga-seurojen saamia vuosittaisia tv-rahoja.

Mitä tästä itse opin? Mene aina paikanpäälle seuraamaan myös alasarjaseurojen otteluita, kun käyt ulkomailla. Saatat päästä oudolla tavalla osaksi uskomatonta tuhkimotarinaa – ja vähintäänkin saat hyvän tarinan kerrottavaksi ystävillesi.

-Kynämies

Kynämies vs. Pelimies

Ajankohtaisia ajatuksia ja mielipiteitä futiksesta.

Kottilat nostavat esiin ilmiöitä jalkapallosta ja tekevät tarkkasilmäisiä havaintoja futiksesta sekä muusta elämästä silloin harvoin, kun elämällä on tekemistä jalkapallon kanssa.

Mika "Hirvi" Kottila on ex-maajoukkuefutaaja ja monivuotinen suomifutiksen väriläiskä niin pelivuosinaan kuin sen jälkeenkin. Mielipide löytyy yleensä joka asiaan, mutta perustelut joskus ontuvat – ainakin pikkuveli Santun mielestä.

Santtu Kottila on veljeksistä nuorempi ja omasta mielestään älykkäämpi. Isoveljensä pelivuosien suurin fani on seurannut futista tiiviisti ja monipuolisesti koko elämänsä – ja syyttää tästä Mikaa.

Kynämies vs. Pelimies

Mahdoton skenaario – joka toteutui alle neljässä vuodessa

Julkaistu: 2.1. 17:51

Perinteet ja raha vastaan järki – talvitauon puuttuminen Valioliigasta on sulaa hulluutta!

Julkaistu: 25.12.2015

Ensi kesästä on tulossa kaikkien aikojen siirtokesä valmentajamarkkinoilla

Julkaistu: 17.12.2015

Suomalaisten lähettämät futismuistot ovat rakkausrunoja jalkapallolle – tässä helmet ja hauskimmat!

Päivitetty: 10.12.2015

Bayern Münchenin musertava ylivoima tukahduttaa Saksan futista – näiden syiden takia se on haitallista myös sille itselleen

Päivitetty: 3.12.2015

Mitä futiksen ystävälle joululahjaksi? 8 vinkkiä pukinkonttiin!

Päivitetty: 26.11.2015

El Clasicon lyhyt oppimäärä

Päivitetty: 19.11.2015

Alkukauden suuryllättäjät ovat Celta Vigo ja Leicester – kuinka kauan niiden lento kestää?

Päivitetty: 13.11.2015

Tässä Kottiloiden valinnat Veikkausliigan kauden 2015 onnistujiksi ja yllättäjiksi

Julkaistu: 3.11.2015

Valakari vihdoin voittajaksi – Mutta millainen on tämän miehen tarina?

Julkaistu: 30.10.2015