Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on kontrolloijien unelmamaa

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.
Lujasti lempeä: Miten lakata murehtimasta koko ajan?
Lujasti lempeä: Miten lakata murehtimasta koko ajan?
Lujasti lempeä -blogin kirjoittaja, psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijoiden kysymyksiin rakkaudesta ja parisuhteesta.

Kontrolloimisen unelmamaassa saa jo raskauden ensi viikoilta ahdistua kiellettyjen kosmetiikkatuotteiden pitkistä listoista. Sääntöviilaamista voi jatkaa aina hautaporteille saakka antamalla kuolevalle ohjeita vähäsuolaisesta ruokavaliosta.

Helppoa olisi parjata pelkkää yhteiskunnan huippuunsa viritettyä valvontaa, mutta yltiömäinen kontrolli ulottuu myös työpaikoille, parisuhteisiin ja lapsenkasvatukseen omastakin aloitteesta.

Työpaikan vessassa voi intiimiasioita suorittaessaan katsella seiniltä loputtomia ohjeita: Muista sammuttaa valot, muista pestä kädet ja siivoathan jälkesi!

Taukotilan keittiöstä kahvia hakiessa säännöt sen kuin jatkuvat: Äitisi ei ole töissä täällä, laita astiasi koneeseen! Töistä lähtiessä ulko-ovella vielä loppukontrolli: Viimeinen kiinteistöstä lähtevä tarkistaa ovet!

Kontrollointia voi jatkaa työpaikalla (ja totta kai myös kotioloissa) omalla pikantilla tyylillä marttyyriksi heittäytyen: Kaikki on itse tehtävä, kun muut eivät osaa niin hyvin. Yltiökontrollia se on loputon tietäminen ja osaaminenkin, kun jonkunhan on tämäkin kunnolla hoidettava. Kontrolloijan lempilausahdus muistaa: Laita lapsi edellä, tee itse perässä!

Valitettavasti osasin itsekin jo parikymppisenä kontrolloinnin karmaisevan taidon. Silloinen poikaystäväni asui kämppiksensä kanssa Kalliossa, ja sain mahdollisuuden notkua poikain kämpillä. Olisikin jäänyt notkumiseksi, mutta aloin lisäksi valistaa vessasäännöistä.

”Kansi on laitettava alas. Aina!” ohjeistin vessasta ulos luikkivaa nuorta miestä. Kämppis Suorasuu nosti kyllästyneenä kulmiaan ja lateli lakonisesti: ”Siis jätkä on käynyt kusella 25 vuotta, mutta ton mimmin mielestä ei enää osaa vai?”

Sain siis oppitunnin numero yksi. Myöhemmin elämässäni olen muun muassa kirjaimellisesti istunut käsieni päällä toisessa huoneessa, jotta en puuttuisi mieheni tapaan vaihtaa vaippoja vauvoillemme. Ja hyvä niin, sillä muutoin olisi saattanut väsyä ainaiseen lastenhoitorumbaan perheen Ainoana Osaavana Vanhempana. Lopputulos riittäköön, vaikka olisi paljonkin mielipiteitä siihen pääsemiseksi.

Kontrollia luodaan ympäröivään maailmaan ja toisiin ihmisiin silloin kun pyritään hallitsemaan mielen sisäistä kaaosta ja turvattomuutta. Yltiökontrollista löysääminen tuntuu mahdottomalta, jos pelkää sen johtavan täyteen tuhoon.

Kontrolli-sanan ydinolemusta kuvaa leikkikielitieteellinen tulkintani siitä: kontrolli, eli con trolli (con= italian prepositio kanssa ja trolli = kiusaaja, ärsyttäjä). Tämän trollin kanssa on oltava hereillä, jottei se ala kahlitsevaksi. Kontrolloimaton kontrolli kun on kaukana turvasta.

Suojeleva kontrollointi muuttuu liiallisena pelkäksi karhunpalvelukseksi. Yltiökontrollilla haetaan turvan tunnetta, mutta syvennetäänkin samalla turvattomuutta. Syvä sisäinen pelko asettuu hetkeksi aisoihin muun muassa syömistä hillittömästi vahtimalla, kotia nihilistisesti siivoamalla tai muiden touhuja alati kyttäämällä.

Kontrolloija saattaa naamioitua myös manipuloivaan hoivaan. Loputtomia palveluita, ohjeita ja huolenpitoa tarjoamalla voi torpedoida toisten omaa vastuunottamista.

Yltiökontrollin vastakohta ei ole yltiömäinen lipeäminen, vaan joustavuuden kehittäminen. Joustavuus on merkittävä taito mielenterveydessä ja ihmissuhteissa. Joustavuus ei johdakaan kontrolloijan pelkäämään kaaokseen, vaan kohti lempeämpää elämää. Joustavuudesta on vaikeampi livetä kuin tiukoista vaatimuksista, sillä mitä tiukemmat ovat omat säännöt, sitä mahdottomampi niissä on pysyä.

Vastalääke yltiökontrolliin on vankkumaton luottamus: elämän kantavuuteen ja asioiden järjestymiseen. Uskallusta kasvaa siihen, että vaikka asioita ei koko ajan hallitsisi, ne sujuisivat silti riittävän hyvin. Kontrollin ytimeen pääsee haastamalla itseään kysymyksin: Kontrolloinko toivoakseni itselleni vai toiselle hyvää?

Vai siksi, että olen turvaton tai koska tahdon olla kaikkien laivojen korvaamaton kapteeni? Mitä voisi tapahtua, jos päästäisin irti? Lisääkö vai vähentääkö kontrolli hyvinvointiani?

Jos jotain, niin yletön kontrolli väsyttää, ja lisää epäluottamusta niin elämää, itseä kuin muita kohtaan. Kontrolloinnilla voi opettaa lapsensa, puolisonsa ja työkaverinsa niin palvelluiksi, että totisesti saa loppuelämäkseen kaikki asiat itse järjestää.

Yltiökontrollin hinta on kärjistetyimmillään kalpea yksinäisyys, jossa jää vaille läheisyyden lämpöä. Ihminen kun voi kasvaa vain luottamuksessa – omassaan ja toisten.

Sillä elämä kyllä kantaa, alati kontrolloimattakin. Tai juurikin silloin.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Myös yksinäisellä on vastuu ihmissuhteistaan

Julkaistu: 12.10. 16:58

Hyvä tyhmyys ja tietämättömyys auttavat pärjäämään ihmissuhteissa

Julkaistu: 28.9. 9:46

Kumppani voi kadota saman katon alle

Julkaistu: 15.9. 8:42

Pohdinnassa hyvästä vanhemmuudesta unohdetaan se tärkein – lapsi

Päivitetty: 31.8. 21:37

Älä odota elämältäsi järjestystä

Julkaistu: 17.8. 10:00

Lähtöjen ja tulojen hetkillä tiivistyy rakkaus

Julkaistu: 21.7. 7:30

Ei ole olemassa vanhemmuutta ilman syyllisyyttä – eikä pidäkään olla

Päivitetty: 6.7. 10:19

Ihmisen on pysyttävä uskollisena rodulleen

Julkaistu: 22.6. 8:50

Kuolemaa kannattaa miettiä, jotta elämä ei ole itsestäänselvyys

Päivitetty: 10.6. 15:24

Voiko lapsen kuolemasta toipua koskaan? Maaret Kallion ohjelmassa vieraana 3-vuotiaan poikansa menettänyt äiti

Julkaistu: 6.6. 10:40

Ensin on opittava rakastamaan itseään – ja muut paikkansa pitämättömät ohjeet

Julkaistu: 25.5. 22:11

Hyvinvoiva antaa vähästäkin, pahoinvoiva ei paljostakaan

Julkaistu: 11.5. 10:26

Ihminen ei ole kone – silti arvostamme kylmää suorittamista ja vaihdamme uusiin ne, jotka menevät rikki

Julkaistu: 27.4. 12:15

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015