Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskalla olla vihaamatta kehoasi

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.
Lujasti lempeä: Milloin on parempi erota?
Lujasti lempeä: Milloin on parempi erota?
Lujasti lempeä -blogin kirjoittaja, psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijoiden kysymyksiin rakkaudesta ja parisuhteesta.

Olin vasta kuudentoista kavutessani sairaalan pihalla taksin kyytiin. Takana oli nopea leikkauspöydälle joutuminen ja pelonvärittämiä sairaalapäiviä polvileikkausten jäljiltä. Taksin takapenkki kävi yksinkin ahtaaksi kokojalkatuen ja kainalokeppien kera.

Ystävällinen kuski kysyi, mitä oli tapahtunut. Vanhemman miehen ainokainen kysymys nosti välittömästi kuumat kyyneleet silmistä poskille. "Kesä on mennyttä, hameet mennyttä ja kaikki tulevat rakkaudet mennyttä. Tätä jalkaa ei voi koskaan paljastaa kenellekään." Nuoruusikäisen silmissä koko keho piirtyi vain muutamaksi pitkäksi leikkaushaavaksi, kymmeniksi ompeleiksi ja hävettäviksi arviksi.

"Se joka arpien takia jättäisi rakastamatta, saisi sille tielle jäädäkin", mies vastasi jämäkästi, vilkaisten rohkaisevin silmin takapeilistä.

Lohduttavaa, ajattelin hetken, kääntyen sitten jo seuraavaan ajatukseeni, jota en sentään jakanut ääneen. "Helppohan se on sanoa, kun ei ole tällaisia arpia", jatkoin mielessäni.

Sinä kesänä uskoin rantakuntoni olevan arvista kiinni. Tänä kesänä moni uskoo sen olevan kiinni viidestä kilosta, runsaammista rinnoista, tiukemmasta takamuksesta tai sileämmästä ihosta. Vaikka tosiasiassa ranta ei vaadi mitään, eivätkä aallot käske kurveja kauniimmaksi. Mieli se tepposet tekee rantakunnollekin. Kenellä on tänä vuonna oikeus nauttia kesästä, rannasta, aaltojen hyväilystä ja hiekkaleikeistä?

Olisi helppo syyttää pelkkää mediaa, joka asettaa rantakunnolle pikkuruisen ahtaan muotin, johon harva meistä mahtuu. Mediakuvat eivät kuitenkaan ole yksiselitteinen vaikutin, joka iskisi kaikkiin samoin voimin. Annetuilla arvoilla ja ääneen sanotulla kritiikillä voi laajentaa käsitystä riittävyydestä. Tavallisuudelle siedättävää realiteettiterapiaa saa käymällä kaupungin uimahallissa. Myös ympäröivällä laumalla on kuvia suurempi voima – siispä rantakuntoa pohtiessasi valitse tarkoin laumasi.

Tuttavani julkaisi keväällä hikisesti parahtavan statuksen sovituskopista, jonka peilistä näkyi keski-ikäisen naisen valkoiset reidet ja raskauksien venyttämä vatsa – ei siis aivan bikiniselfietä tiedossa. Päivitys keräsi nopeasti liudan kannustavia kommentteja, jotka auttoivat yhtä ja toista selviytymään bikinisovituksesta talvenkalpealla kehollaan seksisymbolimainoksia uhmaten.

Hyväksyvä lauma antoi tukensa, kun sitä rohkeni pyytää. Naiset toivat tarinoineen sovituskoppiin erilaisen todellisuuden seksiä tihkuvien mediakuvien rinnalle. Sovituskopissa syntyi todellinen sovitus: sopu ja armahdus oman kehon kanssa juuri sellaisenaan kuin se sillä hetkellä on.

Kesän rantakuntoon valmistautuessa keho saa kovempaa kyytiä kuin toppatakkien suojaan sulautunut vartalo. Taas pitää kehoa kurittaa, kontrolloida, pakottaa ja läimiä, jos sovitus ei löydä mielessä tilaa. Vartalo on yhä se, josta joka tyttö ja nainen kantaa häpeää, kelpaamattomuutta ja loputonta riittämättömyyttä. Sillä aina on joku, joka on kauniimpi, hoikempi, kiinteämpi, runsaampi tai kelpaavampi. Vertailu tuottaa varmuudella pahan olon. Ainoa tie on reilu realismi ja sovitteleva armo.

Juuri siksi ole Aikuinen Nainen, joka uskaltaa olla vihaamatta kehoaan. Ole Aikuinen Nainen, joka pitää huolen itsestään välittäen ja hellien, muttei armottomuuteen pakottaen. Ole Nainen, joka katsoo lempeästi jo valmiiksi rantakuntoista kehoaan. Ole Nainen, joka sanoo peilin, vaa’an ja bikinikauden edessä: Tämä riittää, nyt on jo hyvin. Ole ennemmin lempeyttä tarjoava, kuin kireästi kriittinen. Ole Nainen, joka on jokaiselle tytölle hyväksynnän esikuva.

Kun 16-vuotiaan taksi kaartoi kotipihaan, pyyhin kiireisesti kyyneleeni. Könysin tuskaisesti kuskin avustamana takapenkiltä kainalokeppien varaan. Vasta silloin näin miehen kädet, joista puuttui kolme sormea. Mies katsoi suoraan silmiin ja toivotti sydämelliset tsempit. En olisi edes kuusitoistavuotiaan mustavalkoisella mielellä osannut hetkeäkään ajatella, etteikö hänessä olisi ollut riittävästi rakastettavaa. Rantakunnosta puhumattakaan.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Myös yksinäisellä on vastuu ihmissuhteistaan

Julkaistu: 12.10. 16:58

Hyvä tyhmyys ja tietämättömyys auttavat pärjäämään ihmissuhteissa

Julkaistu: 28.9. 9:46

Kumppani voi kadota saman katon alle

Julkaistu: 15.9. 8:42

Pohdinnassa hyvästä vanhemmuudesta unohdetaan se tärkein – lapsi

Päivitetty: 31.8. 21:37

Älä odota elämältäsi järjestystä

Julkaistu: 17.8. 10:00

Lähtöjen ja tulojen hetkillä tiivistyy rakkaus

Julkaistu: 21.7. 7:30

Ei ole olemassa vanhemmuutta ilman syyllisyyttä – eikä pidäkään olla

Päivitetty: 6.7. 10:19

Ihmisen on pysyttävä uskollisena rodulleen

Julkaistu: 22.6. 8:50

Kuolemaa kannattaa miettiä, jotta elämä ei ole itsestäänselvyys

Päivitetty: 10.6. 15:24

Voiko lapsen kuolemasta toipua koskaan? Maaret Kallion ohjelmassa vieraana 3-vuotiaan poikansa menettänyt äiti

Julkaistu: 6.6. 10:40

Ensin on opittava rakastamaan itseään – ja muut paikkansa pitämättömät ohjeet

Julkaistu: 25.5. 22:11

Hyvinvoiva antaa vähästäkin, pahoinvoiva ei paljostakaan

Julkaistu: 11.5. 10:26

Ihminen ei ole kone – silti arvostamme kylmää suorittamista ja vaihdamme uusiin ne, jotka menevät rikki

Julkaistu: 27.4. 12:15

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015