Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko pullamössösukupolvella valitusoikeutta?

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.
Lujasti lempeä: Kuinka kertoa uudelle kumppanille rankasta menneisyydestä?
Lujasti lempeä: Kuinka kertoa uudelle kumppanille rankasta menneisyydestä?

Isäni eli lapsuutensa viiden lapsen maatalossa, jossa mummin kuormaan kuului lapsikatraan lisäksi sodassa kaatunut mies, suuri lauma karjaa ja hehtaaritolkulla peltoa. Koulumatka taittui paukkupakkasillakin umpihangessa hiihtäen, ja opettajan paras pedagogiikka tiivistyi sormille julmasti läiskyvään karttakeppiin. Sylittelyille ei ollut aikaa, sillä vesi oli kannettava kaivosta, lehmät ruokittava, siat teurastettava, vilja niitettävä ja surut nieltävä.

Minä synnyin suurperheeseen, jossa rahasta oli usein tiukkaa, muttei mistään pulaa. Ei ollut sotaa kaatamassa kumpaakaan vanhempaa, eikä niukkakaan talous estänyt ehjiä vaatteita ja ravitsevaa ruokaa. Sisävessa oli itsestäänselvyys ja viikoittainen pianotunti aivan mahdollista. Jos vertaisin vielä mummini lapsuutta minun lasteni lapsuuteen, erot olisivat yhä jyrkemmät.

Nykyajan aikuisilla ja heidän lapsillaan on siis kaikki hyvin. Heillä ei ole varaa valittaa, sillä he saivat hyvinvointiyhteiskunnan kultalusikan suuhunsa jo synnytyslaitoksella. Pommeja ei ole tarvinnut juosta pakoon, eikä nukahtaa väristen väliseinättömän talon kylmyyteen. Miksi silti pullamössöläisten sukupolvi vikisee ahdistuksesta, kärsii masennuksesta ja ramppaa terapiassa? Onko heillä edes oikeutta valittaa?

Ero vanhempieni ja oman pullamössösukupolveni lapsuuksissa on suuri. Isoäitini lapsuudessa on taisteltu isänmaasta, isäni lapsuudessa leivän kannikasta ja minun sukupolveni on kaivannut tunteita ja työpaikkoja.

Kulttuuri on muuttumassa: siinä missä vanhemmat sukupolvet keräsivät aineellista turvaa, nuoremmat kysyvät yhä enemmän aineettomien arvojen perään. Enää eivät riitä ruoka ja katto pään päällä, vaan arvot painottuvat myös läheisyyteen, kommunikaatioon, tunneilmaisuun ja molemminpuoliseen kunnioitukseen.

Vaikka aineellisessa hyvinvoinnissa on tultu aimo loikkaus eteenpäin ja monet pahoinvointia aiheuttavat asiat ovat poistuneet, ei se ole synnyttänyt automaattista hyvinvointia uuden sukupolven mieliin. Nykypolven ihmiset eivät lähtökohtaisesti kysy pelastunko, vaan kelpaanko, riitänkö?

Kaikkihan on nykyisin hyvin – mutta kenen mielestä? Sosiaalipsykologi Katriina Järvinen kuvaa Kaikella kunnioituksella -kirjassaan nuorempien aikuissukupolvien joutuvan yhä kiitollisuuden loukkoon, jossa vanhempiaan ei tule kyseenalaistaa, vain vaietusti kunnioittaa.

Kun kivusta tulee sukupolvien välinen kilpailu, on nuorempien osattava pitää suunsa kiinni. Kun vanhempi on aukottomasti oikeassa, yrittänyt aina parhaansa, jää aikuisenkin lapsen rooliksi pelkkä kyseenalaistamaton kiitollisuus. Se sulkee tilan omilta arvoilta, syviltä tarpeilta ja kohtaamisen mahdollisuuksilta kahden sukupolven välillä.

Mutta mitä tapahtuu kehitykselle, jos vanhempaansa ei ole mahdollista arvottaa? Miten luoda tuleville sukupolville parempaa, jos ei saa kyseenalaistaa aiempaa? Miten voisi tunnistaa nuorempien sukupolvien tarpeita, jos omillekaan tarpeille ei ole jäänyt tilaa?

Kunnioitus herättää kunnioitusta, eikä kipukilpailu suo kenenkään kaipuulle ansaittua arvoa. Kilpailemisen ja omasta näkökulmasta määrittelemisen sijaan olisi uskallettava kuulla toisenkin totuus, erilaiset tarpeet ja muuttuvat toiveet. Oman kielletyn surun ja käsittelemättömän kivun tuska valuu seuraavillekin polville tilattomuutena ja ahtautena, jossa ei saisi tuntea tämän päivän tosia tuskia.

Kaksisuuntainen myötätunto on avainsana kohtaamiselle, joka ei määrittele oikeuksia vain yhdelle osapuolelle. Parhaassa tapauksessa voi nähdä valoa siinä, että uudella sukupolvella on toiset ilot ja uudet tuskat. Entiset on korjattu, menneisyyteen haudattu. On aika uusille arvoille, tuoreille kyseenalaistuksille ja moninaiselle kivulle.

Pullamössösukupolven on suoristettava selkänsä ja kirkastettava arvonsa tulevienkin sukupolvien tähden. Sukupolvesta riippumatta vanhempien tehtävä on heristää korvansa sille, mitä lapset kaipaavat, eikä nähdä vain sitä, mitä itse tahtoo heille tarjota.

Kun pysähdytään hakemaan molemminpuolista ymmärrystä, jää uudelle tilaa syntyä. Sillä vaikka pullamössö on pehmeää, ovat pehmeätkin arvot merkittäviä, keskeisiä ja elämän syvintä sisältöä rakentavia.

Vielä en tiedä, millaista arvomuutosta lasteni sukupolvi alkaa aikuisena ajaa. Mutta toivon meille vanhempina sukupolvina viisautta arvostaa uutta näkemystä oman kokemuksemme rinnalla. Myötätuntoa oppii vain kokemalla sitä toisen ihmisen kanssa. Osaatko sinä antaa sitä seuraavalle sukupolvelle?

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Myös yksinäisellä on vastuu ihmissuhteistaan

Julkaistu: 12.10. 16:58

Hyvä tyhmyys ja tietämättömyys auttavat pärjäämään ihmissuhteissa

Julkaistu: 28.9. 9:46

Kumppani voi kadota saman katon alle

Julkaistu: 15.9. 8:42

Pohdinnassa hyvästä vanhemmuudesta unohdetaan se tärkein – lapsi

Päivitetty: 31.8. 21:37

Älä odota elämältäsi järjestystä

Julkaistu: 17.8. 10:00

Lähtöjen ja tulojen hetkillä tiivistyy rakkaus

Julkaistu: 21.7. 7:30

Ei ole olemassa vanhemmuutta ilman syyllisyyttä – eikä pidäkään olla

Päivitetty: 6.7. 10:19

Ihmisen on pysyttävä uskollisena rodulleen

Julkaistu: 22.6. 8:50

Kuolemaa kannattaa miettiä, jotta elämä ei ole itsestäänselvyys

Päivitetty: 10.6. 15:24

Voiko lapsen kuolemasta toipua koskaan? Maaret Kallion ohjelmassa vieraana 3-vuotiaan poikansa menettänyt äiti

Julkaistu: 6.6. 10:40

Ensin on opittava rakastamaan itseään – ja muut paikkansa pitämättömät ohjeet

Julkaistu: 25.5. 22:11

Hyvinvoiva antaa vähästäkin, pahoinvoiva ei paljostakaan

Julkaistu: 11.5. 10:26

Ihminen ei ole kone – silti arvostamme kylmää suorittamista ja vaihdamme uusiin ne, jotka menevät rikki

Julkaistu: 27.4. 12:15

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015