Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.

Jatkuvien vatsaoireiden vuoksi nainen hakeutuu viimeinkin vastaanotolle. Lääkäri tekee tarkastuksen mahdollisimman pikaisesti ja näpyttää potilaskertomusta samanaikaisesti ehtimättä edes katsekontaktiin. Lääkäri tahtoisi kysyä myös stressistä, ehkä työkuormastakin, muttei ehdi. Potilasjono ulkopuolella on tolkuton ja aikataulut paukkuneet aamupäivästä alkaen.

Nainen kertoo tilanteestaan kollegalleen, mutta tämä ei nyt ehdi puhua: vielä on hankkimatta lahjat opettajille ja järjestämättä lastenhoito illalle. Pysähdytään joskus kupilliselle, jos vain työaikataulut antavat periksi. Hän soittaa isälleen, mutta tämäkin on kiirehtimässä toisaalle. Olisi kiva nähdä, mutta katsotaan sitten taas kun ollaan paremmin maisemissa, isä sanoo. Niin kuin aina ennenkin.

Nainen miettii usein, mitä lapsille oikeasti kuuluu, mutta syville keskusteluille ei tahdo löytyä aikaa. Päivät menevät töissä ja koulussa, illalla odottavat harrastukset ja sen jälkeen läksyt, iltatouhut ja unet. Usein hän kaipaa kaivautumista kumppaninsa kainaloon, mutta molemmat tekevät vuoroissa töitä selvitäkseen ruuhkavuosista edes jotenkin hengissä. Pärjätään sitä kai näinkin, enää muutama vuosi. Tai sitten ei pärjätä, mutta ehkä edes sitten on aikaa, kun lapset ovat tulevalla ex-puolisolla?

Joskus hän haluaisi ehtiä lenkille, mutta kaikkea ei vain saa kalenteriin mahtumaan. Nainen tuntee kolkon piston sydämessään muistaessaan miten kauan on siitä, kun kävi viimeksi isovanhempien luona. Pitäisi enemmän, tietenkin, mutta kun on niin monta muutakin tarvitsevaa. Hetkittäin hän tahtoisi pysähtyä oman itsensäkin äärelle. Kysyä peilikuvaltaan, miten on oman jaksamisen laita.

Mutta ei nyt, ei vielä. Nyt on mentävä, tehtävä, kiirehdittävä, jaksettava, pystyttävä, pinnisteltävä.

Saisipa pysähtyä säännöllisesti ystävien kanssa syömään, saisipa kutsun mummilaan, voisipa lötkötellä perhepedissä, pystyisipä lenkille ystävän kanssa. Voisipa irtautua pakomatkalle arjesta rakkaan kanssa, pysähtyä päiväksi pienokainen kainalossa. Nukkuapa yö keskeytyksettä. Kyselläpä joskus omia kuulumisia, tunnustella tunteita ja seurata ajatuksenjuoksuja.

Entä jos voisikin? Jos tekisi asioita peräjälkeen, enemmän sinne päin ja yhä useammin läsnä ollen? Jos jättäisi liiat kierrokset väliin ja alkaisi rakentaa perustoja koristeluiden sijaan? Raivaisi yhä useammin aikaa sille, mille sen todella tahtoo antaa? Entä jos viimeisen päälle hoidettujen velvollisuuksien ja hienouksien kustannuksellakin pitäisi vain tiukemmin muista ja itsestään huolta?

Tänä jouluna lahjoita kalleinta luksustasi: tarjoa läsnäoloasi. Ensi vuodelle lupaa kaikkein arvokkaintasi: omaa aikaasi.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015