Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Lujasti lempeä
 
Lujasti lempeä: Kuinka saada toimimaan tunne - ja järki-ihmisen suhde?
Lujasti lempeä: Kuinka saada toimimaan tunne - ja järki-ihmisen suhde?
Lujasti lempeä -blogin kirjoittaja, psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa nyt lukijoiden kysymyksiin rakkaudesta ja parisuhteesta.

Kukapa ei tuntisi nalkuttavaa naista, jolle mikään ei tunnu riittävän. Jo eteisessä hän ilmoittaa kenkien olevan väärässä paikassa. Keittiössä hän huokailee suureen ääneen muruista rutisevaa lattiaa. Hän valittaa tiskeistä, pyykkivuorista ja tuomattomista ruusuista. Mikään ei kelpaa, vaikka kaikkea yritetään viilata hänen mielenliikkeittensä mukaisesti. Miten sellaista jaksaa! Vähemmästäkin luovuttaa ja pitäytyy mieluummin työpaikalla, tietokoneen äärellä tai tuppisuuna. Kun ei kuitenkaan kelpaa, ja valitus on väsymätön virta.

On sanottu viisaasti, että nalkutus on täyttymätön toive. Mitä löytyy nalkutuksen pinnan alta?

Hän saapuu kotiin, valmiiksi väsyneenä ja tunteella, ettei ketään taaskaan kiinnosta hänen päivänsä, pelkästään hänen palveluksensa. Hän näkee kengät eteisessä ja vaikka on jo etukäteen taas päättänyt, ettei sano mitään, suu aukeaa kuin itsestään. Eikö ikinä voisi välittää minun mielipiteestäni, minun jaksamisestani? hän ajattelee räkyttäen kumppanilleen samalla kireästi.

Keittiössä häntä odottaa uusi työpäivä. Mieli on ahdistunut ja olo yksinäinen, rintaa painaa ja jalat ovat lyijyä. Hän haluaisi osata kavuta kumppaninsa syliin, muttei enää siihen pysty. Sen sijaan hän alkaa naputtaa kaikesta siivoten samalla kotia tukka putkella. Kuivausrummun rytkeeseen hän hiljaa piilottaa itkunsa, koska millään ei jaksaisi yksin. Millään ei jaksaisi olla näin vahva ja vastuullinen. Hän haluaisi vielä joskus kietoutua toisen syliin, mutta nostaa sen sijaan uhmakkaan leukansa ja marssii vessaan vaihtamaan puhtaita pyyhkeitä.

Illalla hän huokaisee sohvan äärellä, koti kiillotettuna ja sohvatyynyt aseteltuna. Vieressään suklaalevy, jonka hän totisesti on ansainnut. Sitten viereen kömpii puoliso, joka alkaa vaatia lisää. Tuu jo, toinen vihjaa ja alkaa hiipiä helman alle. Tuu keskenäs, vastaa vaimo ja kääntää kovettuneet kasvonsa pois.

Ja se kulta – hänkin yksinäinen, kosketusta kaipaava, mutta kosketuksessaan liian vaativa. Hänkin kaipaa vain rakkaansa syliä, kiinnostusta, yhteyttä ja läheisyyden lämpöä.

Kummassa syy, on tavallisin kysymys: nalkuttavassa vinkujassa vai vetäytyvässä kumppanissa? Ei kummassakaan. Syy piiloutuu pinnalla näkyvien pyykkivuorten, arkiriitojen ja seksinnälän alle. Syy on suhteen kaukaisuudessa, kasvaneessa yksinäisyydessä ja kadonneessa yhteydessä. Syy on peloissa, riittämättömyyden ja kaipuun tunteissa, joita ehkä tavoittaa itsessään, muttei enää millään toisessa.

Pelossa on helpompaa vihata kuin rakastaa. Kumpaisellekin se, jota aikanaan rakasti, alkaakin näyttäytyä välinpitämättömänä vihamiehenä ja kylmänä vaatijana. Molemmat taistelevat parisuhteen puolesta omine keinoineen, vaatimalla ja vetäytymällä ja siten tilannetta entisestään pahentaen. Miten sokeaksi tulee omalle toiminnalleen syyttäessään vain toisen osaa. Miten suuri on kaipuu pettymysten piiloissa.

Lohtu yksinäisille puolisoille löytyy sydämestä – sieltä, missä aikanaan kohdattiin ja mistä yhteiselle matkalle lähdettiin. Pitäisi palauttaa roimasti kunnioitusta, kantaa omastaan vastuuta, vaatimisen sijaan kuunnella. Kun osaisi nähdä nalkutuksen alla piilevän yksinäisyyden. Kun osaisi nähdä kadonneen kumppanin, joka kokee loputonta riittämättömyyttä. Kun osaisi uudelleen kohdata haavoittuvuudessa, joka auttaisi siirtymään tiskiräteistä sydämeen ja kalpeasta hiljaisuudesta läheisyyteen.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015