Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.
Lujasti lempeä: Miksi sinkun tarvitsee puolustella sinkkuttaan?
Lujasti lempeä: Miksi sinkun tarvitsee puolustella sinkkuttaan?
Lujasti lempeä -blogin kirjoittaja, psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijoiden kysymyksiin rakkaudesta ja parisuhteesta.

Äidin katse pysyy kännykässä, vaikka lapsi nuhjuttaa vieressä väsymystään. Isä tuijottaa tablettiaan, eikä pysty havahtumaan some-maailmasta vauvansa jokelteluun. Sähköpostin kilahtaessa vanhempi katoaa hetkessä leikkipuiston liukumäestä työmaailman paineisiin.

Sellaisia ne nykyvanhemmat ovat: koneeseen kadonneita, digille lapsensa uhranneita, ruutuihinsa kivettyneitä. Toista se oli ennen – vai oliko?

Henkisesti poissaoleva ja vastaamaton vanhempi herättää lapsessa intensiivistä hätää, sanoo lastenpsykiatri Jukka Mäkelä. Silti ilmiö ei ole Mäkelän mielestä uusi: poissaoleva vanhemmuus on pitkää suomalaista perintöä, jota eivät digiajan vanhemmat ole luoneet. Emotionaalisesti tavoittamaton ja kivikasvoinen vanhempi on monelle tuttu jo ennen internetin valtakautta. Vanhemmuutta on leimannut ennemmin turvallisuuden varmistaminen kuin suhteeseen syventyminen.

Digimaailma tuo poissaolevuuteen uuden ja liian helpon väylän. Väsyneelle vanhemmalle somen nopea ja myönteinen palaute antaa sitä, mitä jokainen eniten kaipaa: yhteyden toisiin, nähdyksi tulemisen tunteen ja hyväksyntää.

Hinnan maksavat sekä lapsi että vanhempi. Kun vanhempi on lapselle peili, josta opetella itseään, mitä kertoo vanhempi, jonka lasittuneet kasvot ovat liimautuneet ruutuun? Kun yhteydennälkäinen vanhempi katoaa verkkoon, hän jättää samalla lapsensa vaille suhdetta, jossa saisi opetella yhdessäoloa, palautteen saamista, lämpöä ja vaivannäköä hyvän ihmissuhteen aikaansaamiseksi.

Vanhemmuuden vaatimusten lista tuntuu olevan loputon, vaikka loppujen lopuksi merkittävin makaa kahdessa sanassa: turvallisuudessa ja kiinnostuksessa. Läsnä oleva vanhempi on saatavilla, reagoi lapsen kiukkuun ja iloon, korjaa ja luo yhteyttä aina uudelleen. Usein pelkkä vanhempi riittäisi, ilman suuria virikkeitä, vempaimia tai mahtavia harrastuksia. Sillä missä ihminen oppii olemaan suhteessa toiseen, jos ei suhteessa?

Vaikka poissaolevan vanhemmuuden perinne on pitkä, sen tulevaisuus on vielä kirjoittamatta. Rohkenisitko laskea kännykkäsi ja kääntyä lapsesi puoleen? Uskaltaisitko alkaa luoda jotain sellaista, josta ehkä itsekin jäit paitsi?

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015