Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Todennäköisesti jokainen meistä tuntee seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä kokeneen ihmisen, tiesimme sitä tai emme.

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.

Älä aloita sanomalla, että se on ajatuksenakin niin hirveä, ettet halua kuulla enempää. Älä ummista silmiäsi, sillä hän ei saa jäädä enää yksin. Älä lataa tiskiin luuloasi lopullisesta rikki menemisestä. Ja mikä tärkeintä: älä koskaan, ikinä vie toivoa.

Mitä todennäköisimmin sinäkin tunnet seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä kokeneen ihmisen, tiesit sitä tai et. Osa meistä haluaa vain sulkea silmänsä ja välttää lukemasta ikäviä uutisia. Osa meistä ei voi sulkea, sillä tuska on sisällä. Vaikka aihe on arkipäiväistynyt mediassa, ei henkilökohtainen kipu ole aiempaa kevyempää kantaa.

Mielikuvat seksuaalisen väkivallan jälkiseuraamuksista ovat selvät: lopullinen rikki meneminen ja seksuaalisuuden särkyminen. Seksuaalinen väkivalta nähdään muurina, johon törmättyä ei voi enää koskaan nähdä tiilenpäitä pidemmälle.

Mutta mikään ei ole niin synkkä mielentila kuin toivottomuus. Mikään ei ole niin mustaa kuin tulevaisuuden riistäminen.

”Sinä olet uhri, mutta sinun ei tarvitse jäädä sellaiseksi”, kirjoitti yksi seksuaalisesta väkivallasta toipuvasta, kun keräsin kyselyaineistoa Oon siellä jossain mun -kirjaa varten. Vaikka väkivallan kokemus on musertava, on vielä rikkovampaa viedä toivo toipumisesta. Siksi tuskan äärellä läheisen ja ammattilaisen tärkein tehtävä on olla toivon kannattelija.

Toivon mahdollisuuden on näyttäydyttävä myös rakenteissa. Vastaajat kuvasivat ammattilaistenkin torjuvan kauhistelulla tai mitätöiden väkivaltaa kokenutta, ja asiallisen hoidon saamisen olevan uuvuttavan vaikeaa. Vaikka psykoterapia koettiin hyvänä hoitomuotona, sen saamisen vaivalloisuus mursi toivoa omalla tavallaan.

Seksuaalisesta väkivallasta toipuminen on pitkä matka, jonka keskeisin tekijä on sosiaalinen tuki. Läheisten ja ammattilaisten pitää kysyä, uskoa, kulkea rinnalla ja aktiivisesti ohjata oikeanlaisen avun piiriin. Seksuaalisen väkivallan aiheuttaman tuskan lisäksi on puhuttava voimalla myös toivosta, toipumisesta ja voimavarojen keräämisestä. Joka ikisessä elämäntilanteessa voi päästä eteenpäin.

Sillä mitä pimeämpää, sitä enemmän tarvitaan valoa.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015