Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Vuoden alussa tulee houkutus tehdä superlupauksia. Niissä kuitenkin piilee ansa, kirjoittaa Maaret Kallio kolumnissaan.

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.

Joulun jälkeinen rasvaisen tuhti olo ja liikkumattomuutta ahnehtinut mieli alkaa kurottautua kohti uutta vuotta suurin lupauksin. Keho on saatava pikaisesti kuosiin, sillä bikinikausi kolkuttelee kohta ovella. Mieli on saatava nopeasti pirteäksi loppuvuoden käännyttyä yhä pimenevämmäksi ahdistukseksi.

Vuoden alussa on oiva hetki pudota pikatyydytyksen harhakuvitelmiin. Miten houkuttelevalta tuntuvatkaan kattavat superlupaukset: Vapaudu negatiivisista tunteista! Laihdu 10 kiloa kuukaudessa! Näin opit irti ahdistuksesta!

On inhimillistä haluta pikaista muutosta, mutta suuret asiat eivät liikahda nopein iskuin. Liian usein ikävästä tilasta pyritään irti kiireellä, vaikka se tuottaisi pidemmällä aikavälillä yhä kehnomman olon.

Hairahdutaan nopeisiin dieetteihin, joilla keho hoikistuu alta aikayksikön, mutta vuoden päästä tilanne on jopa alkuperäistä heikompi. Lepytellään lapsi leluilla hiljaiseksi, vaikka olisi viisaampaa harjoitella yhdessä pettymyksen sietämistä. Kuvitellaan suurempien mielen ongelmien väistyvän pelkällä positiivisella asenteella ja ryhtiliikkeellä, eivätkä toiminnan alla piilevät syyt tule koskaan käsitellyiksi.

Pikatyydytys on houkutteleva ansa. Se antaa nopean vastauksen hädän hetkeen ja rauhoittaa ahdistuneen mielen äkisti. Se on ärhäkkä superdieetti, jonka jälkeen mikään perusruokavaliossa ei muutu. Se on toistuva viinilasillinen ahdistuksen tunteisiin, joiden juuriin ei koskaan perehdy. Se on ilkeä kommentti tilanteessa, jossa olisi tärkeämpää kääntää katse omaan häpeään ja kateuteen.

Pikatyydytys on silmien ummistamista siltä, mikä on totta ja vaikeaa sen sijaan, että suostuisi katsomaan tilannetta suoraan silmiin. Vähitellen pikaliiman reunat alkavat aina vuotaa.

Mielettömälläkin toiminnalla on aina jokin mieli. Siksi lämmin uteliaisuus on pikatyydytyksen ehtymätön vastalääke. Viisas jaksaa yksin tai yhdessä toisen kanssa kaivautua toiminnan takana olevaan mieleen eikä hairahdu helppoihin ratkaisuihin.

Kun tarvitaan syvää muutosta isoon asiaan, on otettava matkakumppaneiksi maltillinen eteneminen ja pitkänmatkan välineistö.

Kirjoittaja on psykoterapeutti, jonka Lujasti lempeä -blogi on osoitteessa HS.fi/blogi/lujastilempea

Haluatko lukea koko artikkelin?

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015