Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

On valheellista luoda mielikuvaa, että toipuminen on pelkkä yksilön valinta ja mielen voimalaji – aärimmäisen kovat kokemukset eivät suinkaan aina jalosta.

Lujasti lempeä
 
Lujasti lempeä -keskustelu: Miten traumat vaikuttavat elämään?
Lujasti lempeä -keskustelu: Miten traumat vaikuttavat elämään?
Kymmenen vuotta sitten suomalainen sotilastarkkailija sai surmansa Libanonissa. Hänen ystävänsä ja kollegansa, Jarno Limnéll oli juuri siirtynyt toiseen kohteeseen ja jäi sen takia henkiin. Maaret Kallio ja Jarno Limnéll keskustelevat siitä, millaisia traumoja tämä kokemus on jättänyt.

Naisen lapsuus ei tuntenut lapsuutta. Vanhemmat unohtivat velvollisuutensa tarjota turvaa. Sen sijaan he tarjosivat kännistä naurua ja alkoholinhuuruisia öitä, joissa lapsen tärkein rooli oli pysytellä poissa jaloista. Mutta nainen selvisi kaikesta oikealla asenteellaan. Hänestä tuli vahva esikuva ja sukunsa ensimmäinen maisteri.

Mies ei koskaan unohda lapsuudestaan sydämen kivikovaa sykkimistä, joka sattui rintaan pakoon juostessa. Hän keskittyi vain ponnistaviin jalkoihin, sillä hänellä ei ollut varaa kaatua. Pilkka, potkut ja nöyryytys jatkuivat aina seuraavanakin koulupäivänä. Mutta mies selvisi tahdonvoimallaan. Hänestä tuli menestynyt yritysjohtaja ja suurperheen upea isä.

Supersankaritarinat häkellyttävät nosteellaan. Haluamme kuulla mahtavia selviytymiskertomuksia, joissa paha on karistettu kannoilta oikealla asenteella ja sitkeällä työllä. Parhaimmillaan vaikeat kokemukset voivat vahvistaa, mutta onko siinä koko totuus?

On valheellista luoda mielikuvaa, että toipuminen on pelkkä yksilön valinta ja mielen voimalaji. Äärimmäisen kovat, pitkäkestoisesti traumatisoivat tai ihmisen kehitystasoon kuulumattomat vaikeat kokemukset eivät suinkaan aina jalosta. Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti ja johtaa pysyviin säröihin.

Kaikki eivät toivu lapsuuden tai aikuisuuden henkisistä sodista ennalleen. Psykoterapioissa ja psykiatrisilla osastoilla ei kohdata supersankareita eikä sen enempää mielipuoliakaan, vaan sitäkin useammin kohtuuttomissa hengen pommituksissa vahingoittuneita ihmisiä.

On karkeaa vääristää traumaattiset kokemukset sankaritarinoiksi. Yhtä karkeaa on sanoa, että ihminen rikkoutuu lopullisesti niin, että toipumisen mahdollisuudet ovat toivottomat.

Ihmismieli on samanaikaisesti käsittämättömän toipuva ja hauraan herkkä. Toipumisen keskeistä lähteitä ovat toisten ihmisten antama turva, sinnikkyys tunnemyrskyissä ja säröjen kanssa toimeen tulemisen opettelu.

Hyvä elämä ei ole terveiden superihmisten yksinoikeus. Moni hengen sodissa haavoittunut on iäti säröillä, mutta silti hyvän elämän ulottuvilla. Toivoa on ilman sankaritarinaakin.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015