Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Lujasti lempeä
 
Lujasti lempeä: Miten huomioida kumppani, kun itse on masentunut?
Lujasti lempeä: Miten huomioida kumppani, kun itse on masentunut?
Lujasti lempeä -blogin kirjoittaja, psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa nyt lukijoiden kysymyksiin rakkaudesta ja parisuhteesta.

Jos jotakin kaipaan, niin kutsua syömään. Ystävien tekstaria, jossa pyydetään paistamaan nakkeja Nuuksioon, naapurin kutsua ylijäämäkakulle tai isovanhempien hoputusta keitolle. Kadehdin sukuja, joissa tavataan säännöllisesti yhteisen ruokailun äärellä. Parhaimmillaan yhdessä syöminen on yhdessä pysähtymistä. Silloin kiire, laitteet, työt ja harrastukset jäävät toissijaisiksi ja ensisijaista on kuunnella kaikkien kuulumiset. Yhdessä syöminen hoitaa ihmissuhteita ja mielenterveyttä.

Tunnetun ruokavalmistajan mainoksessa äiti huutaa parvekkeelta pihalla leikkiviä lapsia syömään. Herkästi keskeisimmäksi jää pohdinta siitä, mitä tarjolla oleva ruoka on, ja kuka sen teki – tehdas vai äiti. Olennaisinta on kuitenkin itse huuto: kutsu kokoontua yhdessä pöydän ääreen.

Lapsuuden ”Syömään!”-huudossa on jotakin hyvin perustavanlaatuista turvallisuudentunnetta. Yhä useampi suomalainen lapsi jää siitä paitsi, sillä perheen kanssa ruokaileminen on vähentynyt. Puhumme ruuasta enemmän kuin koskaan, mutta pöydän ääreen kutsumisen merkitys on ohentunut. Mietimme enemmän mitä syömme kuin miten syömme. Olisiko painopisteen jo aika siirtyä gourmet-hifistelystä siihen, että söisimme yhdessä?

THL:n tutkimuksessa (2012) jopa 60 % lapsiperheiden vanhemmista koki, ettei perheellä ollut riittävästi yhteistä aikaa. Ruokailuhetket ovat perheelle arkisia tapoja kokoontua yhteen, mutta niiden ohitse ajavat usein työ ja harrastukset. Perheaikapula vaivaa monia. Yhä useampi lapsi syö yksin.

Yhdessä ruokaileminen näyttää liittyvän perhekeskeiseen kulttuuriin, jossa aikaa vietetään muutenkin yhdessä keskustellen, pelaten ja leikkien. Syömään-huuto edustaa ennen kaikkea yhteenkuuluvuutta, toisten arvostamista ja kohtaamisen mahdollisuutta. Yhteinen aika ja kohdatuksi tuleminen on arvokkainta niin pienelle kuin aikuiselle. Syvien ihmissuhteiden vaaliminen vaatii aikaa ja vaivannäköä.

En ole koskaan arvostanut siskonmakkarasoppaa niin paljon kuin lasten kanssa hoitovapaalla ollessani. Perustimme silloin ystäväni kanssa perjantairuokatreffit, jotka kokosivat yhteen kahden perheen lapset ja aikuista seuraa kaipaavat äidit. Yksi lysti, mitä oli ruokana. Tärkeintä oli, että lapsille ja äideille oli seuraa, joka tyynnytti murheita. Yhdessä syöminen on paljon enemmän kuin pelkkää ravinnon saamista tai kulinaristinen elämys.

Kun fokus siirtyy ruuasta ja ravitsemuksellisista faktoista kohtaamiseen, voidaan hoitaa samalla mielenterveyttä, ihmissuhteita ja emotionaalista nälkää. Silloin ei kysytä, paljonko lautasella on hiilareita, vaan mitä sinulle kuuluu.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015